Sami bierze olej

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Igi.Jeep

Sami bierze olej

Post autor: Igi.Jeep » wt cze 30, 2009 10:59 am

Ostatnio wybrałem się na rajd oddalony o 400km od chaty na kołach(30") po dojechaniu na miejsce trochę się zdziwiłem bo sami zjadł 0,7l oleju :)11 czy to znaczy że czas myśleć o nowym silniku????

meenia

Re: Sami bierze olej

Post autor: meenia » wt cze 30, 2009 11:19 am

Igi.Jeep pisze:Ostatnio wybrałem się na rajd oddalony o 400km od chaty na kołach(30") po dojechaniu na miejsce trochę się zdziwiłem bo sami zjadł 0,7l oleju :)11 czy to znaczy że czas myśleć o nowym silniku????

Rano jak bedziesz odpalal to popatrz czy aby nie dymi. Robimy to tak odpalamy i dodajemy lekko gazu tak 2000 3000 obrotow, jesli zadymi na siwo i przestanie po chwili to mozna sie pokusic o wymiane uszczelniaczy zaworowych i powinno byc duzo lepiej. Jesli nie zadymi na zimno albo dymi caly czas to pierscienie albo gladzie cylindrow. Mysle ze sprawdziles czy sie gdzies nie leje i czy odma jest drozna bo tak tez bywa.

Pozdrawiam
sj 425 606468554

Awatar użytkownika
Igi.Jeep

Post autor: Igi.Jeep » wt cze 30, 2009 11:25 am

Silnik jest suchutki, nie ma żadnych wycieków. Jak go odpalam rano na zimno to kopci na biało, do czasu jak pracuje na tkzw ssaniu, jak już zejdzie na normalne obroty przestaje kopcić.

grzała
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: grzała » wt cze 30, 2009 11:29 am

warto sprawdzić dokładnie tak jak @meenia radzi, a jak z tej rurki z tyłu niebieskie nie leci to szukaj upływności pod pokrywą zaworów, przez aparacik, uszczelniacze czy miską olejową... zanim wypoci 0,7l to chwile trwa... :o :)21
suzamurai '96
505 715 225

meenia

Post autor: meenia » wt cze 30, 2009 11:32 am

Igi.Jeep pisze:Silnik jest suchutki, nie ma żadnych wycieków. Jak go odpalam rano na zimno to kopci na biało, do czasu jak pracuje na tkzw ssaniu, jak już zejdzie na normalne obroty przestaje kopcić.

Kurde ciezko jest ocenic kolor spalin z opisu. Jakby to byly uszczelniacze to powinein zakopcic zaraz po odpaleniu na siwoniebeiski kolor i po chwili przestac, na pewno zanim jeszcze wylaczy sie ssanie.Plyn i olej czysty ?? Mozna jeszcze wlasny nos w spaliny wlozyc, tylko na chwilke, coby sie nogami nie nakryc :)21 najlepiej zeby wtedy ktos przygazowal inaczej smierdza spaliny a inaczej spalany olej, ciezko takie sprawy przez forum tlumaczyc. Jesli znasz dobrego mechanika to niech moze on to oceni.

Pozdrawiam
sj 425 606468554

Awatar użytkownika
Igi.Jeep

Post autor: Igi.Jeep » wt cze 30, 2009 11:49 am

chyba faktycznie trzeba będzie podjechać do kolegi do Łasku coby powąchał samiego. do tej pory tego nie zauważałem, jak był katowany tylko w terenie co jakiś czas trochę dolałem i jazda a teraz mnie trochę zaskoczył. dzięki za rady :)2

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”