Sami bierze olej
Moderator: Albert_N
Sami bierze olej
Ostatnio wybrałem się na rajd oddalony o 400km od chaty na kołach(30") po dojechaniu na miejsce trochę się zdziwiłem bo sami zjadł 0,7l oleju
czy to znaczy że czas myśleć o nowym silniku????

Re: Sami bierze olej
Igi.Jeep pisze:Ostatnio wybrałem się na rajd oddalony o 400km od chaty na kołach(30") po dojechaniu na miejsce trochę się zdziwiłem bo sami zjadł 0,7l olejuczy to znaczy że czas myśleć o nowym silniku????
Rano jak bedziesz odpalal to popatrz czy aby nie dymi. Robimy to tak odpalamy i dodajemy lekko gazu tak 2000 3000 obrotow, jesli zadymi na siwo i przestanie po chwili to mozna sie pokusic o wymiane uszczelniaczy zaworowych i powinno byc duzo lepiej. Jesli nie zadymi na zimno albo dymi caly czas to pierscienie albo gladzie cylindrow. Mysle ze sprawdziles czy sie gdzies nie leje i czy odma jest drozna bo tak tez bywa.
Pozdrawiam
sj 425 606468554
Silnik jest suchutki, nie ma żadnych wycieków. Jak go odpalam rano na zimno to kopci na biało, do czasu jak pracuje na tkzw ssaniu, jak już zejdzie na normalne obroty przestaje kopcić.
warto sprawdzić dokładnie tak jak @meenia radzi, a jak z tej rurki z tyłu niebieskie nie leci to szukaj upływności pod pokrywą zaworów, przez aparacik, uszczelniacze czy miską olejową... zanim wypoci 0,7l to chwile trwa...

suzamurai '96
505 715 225
505 715 225
Igi.Jeep pisze:Silnik jest suchutki, nie ma żadnych wycieków. Jak go odpalam rano na zimno to kopci na biało, do czasu jak pracuje na tkzw ssaniu, jak już zejdzie na normalne obroty przestaje kopcić.
Kurde ciezko jest ocenic kolor spalin z opisu. Jakby to byly uszczelniacze to powinein zakopcic zaraz po odpaleniu na siwoniebeiski kolor i po chwili przestac, na pewno zanim jeszcze wylaczy sie ssanie.Plyn i olej czysty

Pozdrawiam
sj 425 606468554
chyba faktycznie trzeba będzie podjechać do kolegi do Łasku coby powąchał samiego. do tej pory tego nie zauważałem, jak był katowany tylko w terenie co jakiś czas trochę dolałem i jazda a teraz mnie trochę zaskoczył. dzięki za rady