Jimik, awaria elektroniki silnika

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Dagu

Jimik, awaria elektroniki silnika

Post autor: Dagu » ndz lip 05, 2009 9:05 pm

Dopiero co kupiony Jimik DDiS, rok 05, 24 tys km, prawie nówka choć po stłuczce.
Rajd Drezno- Wrocław trza obejrzeć, więc 200 km do Żagańca na przeprawe wodną, sprawnie szybko.
Przelogowanie na poligon Swiętoszów i nagle .... kto był tam, lub oglądał media..., takiego oberwania chmury i burzy tom jeszcze nie widział :o Zjazd na parking by przeczekać, drogi nie widze.
Silnik Jimka normalnie pracuje, dmuchawa dmucha, szyby parują, nagle gaśnie! Więcej razy już nie zapalił.
Hol do Żagania, elektromechanik, 2 różne dia kompy choć bez softu do Jimka, ale logują sie bez problemu na clio, kango , megan, z silnikiem wszystko ok.
Sprawdzone, filtry, paliwo, aku odpięte, dzisiaj to juz suchutkie, ... nic.
Mi tylko przychodzi do głowy padnięty mobilaizer, od jutra szukam pomocy fachowo fachowej albo drogie ASO.
Jakieś sugestie? Mile widziane.
Subaryna leśnik, i piździk dzielny w teren. Poszukiwanie sztywnych mostów...

Awatar użytkownika
Prox

Re: Jimik, awaria elektroniki silnika

Post autor: Prox » wt lip 07, 2009 7:17 pm

Jimniki maja wredny imobilizer sprawdz go cewka razem z samym imobilizerem jest dookoła stacyjki można wszystko łatwo rozebrac (ok 5 min pracy) jak sie dostaniesz do płytki bedziesz widział czy zaczeła już sie robić zielona jak tak to przeczyść i wysusz polakieruj uretanem i zamontuj komputer jest w miare dobrze zabezpieczony w bezynie znajduje sie na prawo od schowka pasazera sam komputer jest juz polakierowany w fabryce (wersja bezynowa) ale woda mogła podejść pod złacza. Ja miałem identyczny problem i przyczyną było zamoczenie imo.
jimny 1.3 turbo simex 30'' 2x8274
jimny 1.6 turbo booger 33'' 2x8274
GR Y60 simex 35''

Dagu

Post autor: Dagu » śr lip 08, 2009 9:35 pm

Dzięki Prox, ale raczej to nie to . Ale tez stawiam na immo. Nie gaśnie kontrolka "pompa stop" wtyczki i sterowniki wilgoci brak, wszystko suche, trafił misię egzemplarz naprawde jak nówka ( w marsyli zimy nie widział). Odstawiłem auto do ponoć niezwykle kumatego, ma oprogramowanie, więc liczę na piątkowe domoślne kle..kle...odpali :)2
:)14 Ludzie, jeśli macie taką wiedzę i umiejętności jak ja (stawiam teze że potrafie rozebrać tradycyjny silnik na czynniki pierwsze i go poprawnie złożyć i uzdrowić), tak tej sterty sterowników, kabli i chu....wie czego jeszcze, to utrucie i drenaż kieszeni tylko to wymyślili!
Subaryna leśnik, i piździk dzielny w teren. Poszukiwanie sztywnych mostów...

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw lip 09, 2009 10:26 am

Dagu pisze:...tak tej sterty sterowników, kabli i chu....wie czego jeszcze, to utrucie i drenaż kieszeni tylko to wymyślili!
Mogę się zamienić na silnik samuraia - brak połowy czujników i osprzętu nie robi na nim większego wrażenia :)2 :)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”