POMOCY! jimny 1.3 dohc...

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
rorte

POMOCY! jimny 1.3 dohc...

Post autor: rorte » wt lip 07, 2009 7:43 am

witam..elektryk walczy juz ze dwa m-ce z moim jimnikiem,z 2001 r z silnikiem 1.3 dohc
a niespodzianki robi takie-odpalam jade ok.20 min i zaczyna strzelac prychac ,wskazowka obrotomierza ,
skacze raz w gore raz calkiem na 0,staje gasze silnik,czekam 5-10 min,jak gdyby nigdy nic,odpalam i jade dalej,
no i tak w kolko :)16 :)16 ,komputer nie pokazuje zadnych błędów,zrobiony alternator,nowy aku,dodam ze auto z gazem,ale czy jade na gazie czy na benzynie ,to samo się dzieje...
proszę pomóżcie!!!!!!! :)16 :)16

Awatar użytkownika
Dafit

Kontaktowanie:

Re: POMOCY! jimny 1.3 dohc...

Post autor: Dafit » wt lip 07, 2009 7:53 am

masa jest na silniku? moze zdejmowaliscie kolektor dolotowy i zapomnieliscie przykrecic mase na czujniki?
Samurai 1.6 16v... in progress....

Awatar użytkownika
rorte

Post autor: rorte » wt lip 07, 2009 8:11 am

jest :-?

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt lip 07, 2009 11:30 am

Czujnik halla w aparacie?
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Prox

Post autor: Prox » wt lip 07, 2009 7:09 pm

jak komputer nie pokazuje zadnych błędów to czujniki masz raczej ok a sa (1 na wałku 1 na wale). objawy takie wystepuja jakbyś miał problem z ilościa paliwa wtedy prycha - za paliwo odpowiada pompka w baku (sterowana z przekaźnika w komorze silnika) regulator ciśnienia na listwie paliwoawej sprawdz czy działa prawidłowo lub MAP sensor jak bedzie coś z nim nie tak to komputer bedzie dawał nieodpowiednio paliwa. Ale gdyby map sensor lub któryś z czujników działał nieprawidłowo komputr wywaliłby błąd wiec raczej skup sie na dostarczeniu paliwa
jimny 1.3 turbo simex 30'' 2x8274
jimny 1.6 turbo booger 33'' 2x8274
GR Y60 simex 35''

Awatar użytkownika
rorte

Post autor: rorte » wt lip 07, 2009 8:38 pm

jak komputer nie pokazuje zadnych błędów to czujniki masz raczej ok a sa (1 na wałku 1 na wale). objawy takie wystepuja jakbyś miał problem z ilościa paliwa wtedy prycha - za paliwo odpowiada pompka w baku (sterowana z przekaźnika w komorze silnika) regulator ciśnienia na listwie paliwoawej sprawdz czy działa prawidłowo lub MAP sensor jak bedzie coś z nim nie tak to komputer bedzie dawał nieodpowiednio paliwa. Ale gdyby map sensor lub któryś z czujników działał nieprawidłowo komputr wywaliłby błąd wiec raczej skup sie na dostarczeniu paliwa

ok..ale jak jade na gazie tez sie tak dzieje...elektryk mi cos mowil ze z cewki daje nierowna iskre czy cos takiego
..zielony jestem mogłem cos przekręcic..

Awatar użytkownika
rorte

Post autor: rorte » wt lip 07, 2009 8:42 pm

dodam jeszcze ze dzieje sie to tak ze chodzi na wolnych obrotach ok pół godz.i może wiecej ..a po pół godz wiem że moge
zrobić nie więcej niż 3 km jadąc.. :)11

saamurai
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: saamurai » śr lip 08, 2009 12:35 am

Witam, miałem podobny problem w subaru. Pojechałem do gazownika i zmienił coś w kompie gazowym tak, że zapalał się check engin na jeżdzie na gazie ale problem znikł. Wcześniej check engin się nie palił, ale auto zachowywało się podobnie do tego co opisujesz. Nawet przy jeżdzie tylko na benzynie.

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » śr lip 08, 2009 7:00 am

rorte pisze:dodam jeszcze ze dzieje sie to tak ze chodzi na wolnych obrotach ok pół godz.i może wiecej ..a po pół godz wiem że moge
zrobić nie więcej niż 3 km jadąc.. :)11

No bo do pracy na wolnych obrotach paliwa starcza, a przy zwiekszonej dawce podczas jazdy uż nie. Koledzy dobrze radzą, przepustowość i wydajność układu paliwowego.
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
Prox

Post autor: Prox » śr lip 08, 2009 7:38 am

cewki tez sa podpiete pod komputer jak któras nie daje iskry to masz odrazu blad kompuetera.
usterki szukaj w układnie podawania paliwa i dolotu powietrza zaworze PVC i odpowietrzeniu układzie regulacji obrotów jałowych. Jak któryś z czujników (wał i wałek) nie działa to nie zapalisz samochodu. albo zapalisz a wyprzedzenie zapłonu bedzie ustawione na bezpieczne

Napisz jaka masz instalacje gazowa tu prawdopodobnie jest przyczyna

Za przepustnica masz szereg węzyków które musz być szczelne jak gazownik rozszczelnił któryś z przewodów to dostajesz lewe powietrze i sa kłopoty. jeden weżyk idzie do regulatora cisnienia paliwa, kolejny do serwa hamulac, kolejny do puszki EVAP i zaworu, dalej gruby do zawory PVC taki na pokrywie zaworów z tyłu (to zawór jednokierunkowy sprawdz czy z mim ok i już jeden przed sama przepustnica idzie do odpowietrzenia pokrywy. te wezyki musza byś szczelne bo jak któryś puszcza to na jałowych komputer nie może wyregulowac obrotów jałowych (jest tam układ adaptacyjny).

Ale jak silnik prycha i strzela to masz za mało paliwa (spalanie stukowe) wiec sprawdz napierw cisnienie paliwa na listwie albo chociaż za listwa na powrocie takie gruby weżyk który wychodzi z zaworu.
GR Y60 simex 35''

Awatar użytkownika
rorte

Post autor: rorte » śr lip 08, 2009 12:25 pm

dzięki ..
chodzi o to że impuls sterujący cewką robi się nieregularny(sprawdzane oscyloskopem)
tym samym iskra występuje w przypadkowych miejscach,w tym czasie wariuje obrotomierz :)16
tylko przy obrotach silnika..kur..mać
co robić kto może mi pomóc :)9

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » śr lip 08, 2009 12:48 pm

rorte pisze:dzięki ..
chodzi o to że impuls sterujący cewką robi się nieregularny(sprawdzane oscyloskopem)
tym samym iskra występuje w przypadkowych miejscach,w tym czasie wariuje obrotomierz :)16
tylko przy obrotach silnika..kur..mać
co robić kto może mi pomóc :)9
Przecież napisałem - czujnik halla.
Jak nie ma z niego impulsów, to ani pompa paliwowa nie chodzi, ani iskra się nie pojawia.

Awatar użytkownika
rorte

Post autor: rorte » śr lip 08, 2009 1:24 pm

myslisz ze to ten czujnik??komputer nie pokazuje z niego błedow..

Awatar użytkownika
rorte

Post autor: rorte » śr lip 08, 2009 1:25 pm

dzięki kostuch :)2
czujnik zamówiony ..zobaczymy

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » śr lip 08, 2009 3:45 pm

rorte pisze:myslisz ze to ten czujnik??komputer nie pokazuje z niego błedow..
I nie pokaże, bo nie może go zdiagnozować w żaden sposób. W spisie kodów błędów nie znajdziesz nic na temat halla.

Tzn. kupiłeś już nowy czujnik? Nie mogłeś pożyczyć od kogoś, żeby sprawdzić?
Jakby nie pomogło, to ja nic nie sugerowałem... :)21

Awatar użytkownika
rorte

Post autor: rorte » śr lip 08, 2009 7:45 pm

no właśnie w moim miasteczku pożyczyć się nie dało :(
mam dwóch ziomków co mają jimniki ale z jednym wałkiem..(w moim miście są 3 :D )
aha..jeśli to nie będzie to,to wyślę ci numer mojego konta na priv :wink:

Awatar użytkownika
Prox

Post autor: Prox » śr lip 08, 2009 10:25 pm

ja mam dohc z dwoma wałkami i o takim pisze
i masz tam dwa czujniki jeden na wale i jeden na wałku jezeli którys z nich nie działa komputer wywala błąd jezeli nie dziala na wale to odpalisz silnik jezeli nie dziala na wałku to nie odpalisz wogóle. jezeli któryś z nich szfankuje masz odrazu blad albo z jednego albo z drugiego (mozesz podpiac oscyloskop bedziesz widział czy działaja czujniki) jezlebi bys tracił iskre również dostaniesz błąd.

Zciągnij manuala do jimika tam masz procedury co pokoleji sprawdzac w takim przypadku
GR Y60 simex 35''

Awatar użytkownika
Prox

Post autor: Prox » śr lip 08, 2009 10:30 pm

na impulsy zachowuja sie prawidłowo jak obroty masz niereguralnie czyli prycha to impulsy masz chaotyczne bo jak prychnie to nagle wieksze jak nie prychnie tylko sie dusi to małe wiec te impulsy wlasnie wynikaja z nieregularnych obrotów.

świece i czujniki masz raczej zdiagnozowane przez komuter - diagnozowanego nie masz ciśnienia paliwa, regulacji obrotów jałowych i od tego zacznij. jest jeszcze czujnik cisnienia na pompie wspomagania który zwieksza obory jak krecisz kierownica jak on zwariuje to moze byc problem ale nie bedzie to prychanie
GR Y60 simex 35''

Awatar użytkownika
rorte

Post autor: rorte » czw lip 09, 2009 7:21 am

dzięki obyś nie miał racji..ze to nie czujnik wału..

Awatar użytkownika
rorte

Post autor: rorte » czw lip 09, 2009 7:47 am

chłopaki..to komputer wyłapie bład czujnika wału czy nie?bo juz zgłupiałem :)9

Awatar użytkownika
Prox

Post autor: Prox » czw lip 09, 2009 9:15 am

komputer na 99% wyłapie bład czujnika WAŁU i WAŁKA bo sa dwa !!! jak rónież braku iskry za świecach te sygnały sa testowane.

Pisze tu o silniku 1,3 DOHC z dwoma wałkami bez zmiennej fazy rozrządu bo od takiego elektronike znam na wylot.

Popatrz raczej na paliwo i czy wszystkie weżyki gumowe masz na miejscu.
sprawdz czy masz ciśnienie na listwie paliwowej lub odepnij weżyk powrotu paliwa ten na regulatorze ciśnienia i sprawdz czy paliwo wraca
najlepiej sciagnij sobie manula do jimika jest w necie
i kup komputer za 129 pln ELM327 z allegro do tego poszukaj w necie programu i wszystko bedziesz wiedział. tam masz sygnały ze wszystkich czujinków temperatury map sensor.
Zobacz czy gazwonik nie zrobił bałaganu bo jak silnik bedzie dostawał gdzies lewego powietrza to komuter ma problemy z regulacja obrotów jałowych
GR Y60 simex 35''

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw lip 09, 2009 10:18 am

@Prox
Nie uważasz, że jak identyczne objawy są na LPG, to sprawdzanie np. ciśnienia paliwa mija się lekko z celem?
Nie wiem jaką instalację ma ten jimny, ale przy założeniu że komputer gazowy przejmuje zadania oryginalnego komputera, to większość tego co piszesz (słuszne dla benzyny :)2 ) można wykluczyć z rozważań.

Awatar użytkownika
rorte

Post autor: rorte » czw lip 09, 2009 11:21 am

:D
Ostatnio zmieniony czw lip 09, 2009 3:33 pm przez rorte, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
blizzard
Kontaktowanie:

Post autor: blizzard » czw lip 09, 2009 12:28 pm

Jak dla mnie to jest to wina czujnika położenia walu korbowego, koleżanka miała podobną akcję i takie objawy:
Szukam pomocy w sprawie mojego jimnika. Kupiłam go trzy tygodnie i początkowo jezdził bez zarzutu, ale ostatnio kilka razy zdarzyło się coś takiego: w trakcie jazdy, znienacka zaczyna się dławić, trząść i skakać, migaja mu wszystkie kontrolki i wariuje obrotomierz. zaczyna hamować i gasnąć. To może byc zarówno kiedy jade z prędkością 80 km/h ale również kiedy jade na dwójce. Zawsze juz po kilkudziesięciu minutach jazdy. Wtedy nie pomaga ani wyrzucanie na luz ani zmiana biegu, po prostu muszę stanąć, poczekać kilka minut i ruszyć jeszcze raz.
:)2
był Jimny, jest KZJ95
KLUB SUZUKI

Awatar użytkownika
rorte

Post autor: rorte » czw lip 09, 2009 3:36 pm

wielkie dzięki ...sytuacja opanowana ..jimny naprawiony... :) :) wymieniłem czujnik położenia wału..
Kostuch gdzie mam wyslać te browarki??? :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”