Uczelniacz wałka ataku przedni most - pytania dwa
Moderator: Albert_N
- nowy_dopiero_sie_uczy
- jestem tu nowy...
Uczelniacz wałka ataku przedni most - pytania dwa
Zaczęło mi kapać, na razie jakoś tak kropla, dwie na godzine, ale syfi podłoge w garażu (wynajetym) z głowki przedniego mostu, na wałku ataku. Organoleptyka nie wykazuje jakiegoś specjalnego wycia łożysk, więc postanowiłem wymienić samo uszczelnienie (40x72x10). Jak już pokonam tą nakrętkę z pomocą jakiejś 2 metrowej brechy, wydłubię uszczelniacz, wcisnę nowy, nie ruszając bebechów to:
1. tam jest taka zganiatana tuleja odpowiedzialna za naprężenie łożysk. Mogę jej użyć ponownie ? (wiem że lepsza byłaby nowa, ale dostępna jest tylko w ASO, i boje sie że jak zapytam o cenę to bedę później zbijał ciśnienie silnymi lekami....)
2. jakim momentem dokręcić tą nakrętkę (nie moge znaleźć w manualu, mowa tylko o momencie "preload", poza tym te jednostki lbft, mając na uwadze że łożyska nie ruszane...(a może zaznaczyc pozycję nakrętka-flansza i zliczać obroty przy odkręcaniu ?)
1. tam jest taka zganiatana tuleja odpowiedzialna za naprężenie łożysk. Mogę jej użyć ponownie ? (wiem że lepsza byłaby nowa, ale dostępna jest tylko w ASO, i boje sie że jak zapytam o cenę to bedę później zbijał ciśnienie silnymi lekami....)
2. jakim momentem dokręcić tą nakrętkę (nie moge znaleźć w manualu, mowa tylko o momencie "preload", poza tym te jednostki lbft, mając na uwadze że łożyska nie ruszane...(a może zaznaczyc pozycję nakrętka-flansza i zliczać obroty przy odkręcaniu ?)
wiecznie NOWY na Forum, Suzuki Samurai 1.3, 91
Re: Uczelniacz wałka ataku przedni most - pytania dwa
Jeśli chodzi u ustawienie "preload" to potrzebujesz klucz dynamometryczny o bardzo małej skali, najlepiej ze wskazówką. Dokręcasz i potem sprawdzasz z jakim oporem kręci się atak.
- whisky_snake
-
ale raczej bedzie to skomplikowany projekt wydlubac uszczelniacz bez wyjecia walka ataku a tym samym calosci bebechow 
a co do regulacji to kupujesz sobie podkladki ....

a co do regulacji to kupujesz sobie podkladki ....
Łiski coś Ci się nie pomyliłowhisky_snake pisze:ale raczej bedzie to skomplikowany projekt wydlubac uszczelniacz bez wyjecia walka ataku a tym samym calosci bebechow

'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
Jak to auto ma 18 lat i wymieniasz tylko sam uszczelniacz, to to po prostu potem solidnie dokręć, klucz dynamometryczny Ci nie potrzebny..
wymiana samego uszczelniacza to robota na wariata i udaje się 50/50 niemniej warto spróbować.
odbezpiecz nakrętkę i za pomocą klucza pneumatycznego odkręć, delikatnie zdejmij flanszę żeby nie ruszać łożysk, nie kręć atakiem, wymień uszczelniacz i za pomocą pneumatu dokręć. nie rozkręcając mostu to jedyny sensowny sposób
odbezpiecz nakrętkę i za pomocą klucza pneumatycznego odkręć, delikatnie zdejmij flanszę żeby nie ruszać łożysk, nie kręć atakiem, wymień uszczelniacz i za pomocą pneumatu dokręć. nie rozkręcając mostu to jedyny sensowny sposób
człowiek człowiekowi wilkiem a kiwi kiwi kiwi
- whisky_snake
-
Prosze Cie Tomek ......TomaszRT pisze:Łiski coś Ci się nie pomyliłowhisky_snake pisze:ale raczej bedzie to skomplikowany projekt wydlubac uszczelniacz bez wyjecia walka ataku a tym samym calosci bebechow
A jak chcesz wydlubac uszczelniacz bez wyjecia walka i wystukania go od wewnatrz ...

Przeca poskladanie tego do kupy zajmuje mniej czasu i ustawienie niz dluganie ... uszczelniacz przeca to nie zwykly siemering ...
Łiski mi ta operacja zajmuje pół godziny, z przerwą na kawę.. Odkręcamy wał, odkręcamy flanszę, podwadzamy uszczelniacz przy pomocy klucz płaskiego, wkładamy nowy uszczelniacz i składamy z powrotem..
PS: dobrze jeszcze jest wypolerować flanszę w miejscu styku z uszczelniaczem..
- nowy_dopiero_sie_uczy
- jestem tu nowy...
@whisky, z tym ustawianiem luzów, głebokości osadzenia i zabawą w odbijanie farbkami śladów zazębienia, to chyba nie jest takie easy...ale ja się tam nie znam, nigdy tego nie robiłem, na razie tylko czysto teoretycznie problem zgłębiam, poczytałem na pirate4x4, u Danielsa i w manualu - i albo oni przesadzają albo ty troche upraszczasz...
spróbuję wydłubać ten uszczelniacz, jak nie pójdzie, zakupie łożyska - żaden problem - tylko później to całe ustawianie - to będę musiał w kolejce do fachury jakiegoś sie ustawić....
spróbuję wydłubać ten uszczelniacz, jak nie pójdzie, zakupie łożyska - żaden problem - tylko później to całe ustawianie - to będę musiał w kolejce do fachury jakiegoś sie ustawić....
nowy_dopiero_sie_uczy pisze:@whisky, z tym ustawianiem luzów, głebokości osadzenia i zabawą w odbijanie farbkami śladów zazębienia, to chyba nie jest takie easy...ale ja się tam nie znam, nigdy tego nie robiłem, na razie tylko czysto teoretycznie problem zgłębiam, poczytałem na pirate4x4, u Danielsa i w manualu - i albo oni przesadzają albo ty troche upraszczasz...
Jeśli okaże się, że opcja nr 2 to podziel się później proszę ile cała operacja Cię kosztowała (chodzi mi o koszt łożysk, tulei i uszczelniacza), bo mnie w jakiejś tam perspektywie niestety to również czeka i nie wiem, czy to robić, czy szukać w miarę zdrowej główki mostu...
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
- whisky_snake
-
nowy_dopiero_sie_uczy pisze:@whisky, z tym ustawianiem luzów, głebokości osadzenia i zabawą w odbijanie farbkami śladów zazębienia, to chyba nie jest takie easy...
e tam przy rozbieraniu sprawdzasz jak ustawiony jest atak na talez czy na gorze srodku czy na dole bierze ... zeby pozniej nie bujac sie z jego ustawianiam ew przy skadaniu odrazu dodac podkladki coby nie wyjmowac pare razy walka ...
wybebeszasz zmieniasz lozyska i uszczelniacz ... ( przeca jak polecial uszczeniacz to nie nalezy byc naiwnym ze lozyska sa ok) a uszczelniacz i lozyska to kika dych i mozna miec na jakis czas spokoj
skladasz walek skrecasz zeby bylo w miare nie za ciasno i na pewno nie za luzno bo i tak sie lozyska uloza to trza bedzie dokrecic .. wsadzasz kosz lekko dokrecasz kasujesz luzy dokrecasz ciasno sprawdzasz czy nie zrobilo sie zaciasno i sielanka ..
naprawde nie jest to az tak dramatyczne jak opisuja a jak w starym sztruclu bedziesz mial minimalnie przesuniety atak to nic wielkiego dziac sie nei bedzie wazne ze luzow nie bedzie .. ktore napewno sa w nie regulowanym moscie
Tomaszu skoro juz nabrales takiej wprawy w wymianie uszczelniacza to moze zastanowisz sie czemu to tak czesto musisz robic .... heee ..TomaszRT pisze:Łiski mi ta operacja zajmuje pół godziny, z przerwą na kawę.. Odkręcamy wał, odkręcamy flanszę, podwadzamy uszczelniacz przy pomocy klucz płaskiego, wkładamy nowy uszczelniacz i składamy z powrotem..

przy dobrze zrobionym moście nic nie trzeba później dokręcać, to nie głowica w Polonezie.whisky_snake pisze:e tam przy rozbieraniu sprawdzasz jak ustawiony jest atak na talez czy na gorze srodku czy na dole bierze ... zeby pozniej nie bujac sie z jego ustawianiam ew przy skadaniu odrazu dodac podkladki coby nie wyjmowac pare razy walka ...
wybebeszasz zmieniasz lozyska i uszczelniacz ... ( przeca jak polecial uszczeniacz to nie nalezy byc naiwnym ze lozyska sa ok) a uszczelniacz i lozyska to kika dych i mozna miec na jakis czas spokoj
skladasz walek skrecasz zeby bylo w miare nie za ciasno i na pewno nie za luzno bo i tak sie lozyska uloza to trza bedzie dokrecic .. wsadzasz kosz lekko dokrecasz kasujesz luzy dokrecasz ciasno sprawdzasz czy nie zrobilo sie zaciasno i sielanka ..
naprawde nie jest to az tak dramatyczne jak opisuja a jak w starym sztruclu bedziesz mial minimalnie przesuniety atak to nic wielkiego dziac sie nei bedzie wazne ze luzow nie bedzie .. ktore napewno sa w nie regulowanym moscie
A człowiek się zastanawia czemu auta na imprezach wybuchają choć nic się nie działo

człowiek człowiekowi wilkiem a kiwi kiwi kiwi
Tylko że ten preload jest podany dla samego ataku (bez zamontowanego kosza satelitów), więc żeby ustawić tak jak każe manual, trzeba wybebeszyć dyfer.N2O pisze:Jeśli chodzi u ustawienie "preload" to potrzebujesz klucz dynamometryczny o bardzo małej skali, najlepiej ze wskazówką. Dokręcasz i potem sprawdzasz z jakim oporem kręci się atak.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Nie wiem jak w manualu do suzuki ale w manualu do parcha podali preload dla samego ataku i dla całej przekładni.

- whisky_snake
-
Mialem nieprzyjemność robienia mostu świeżo odebranego z remontu w podobno super super renomowanym i polecanym warsztacie za niezla kase co sie rozlecial po 200 km ... wiec skoro zem nie super mechanik to wole profilaktycznie po sobie sprawdzic i ew poprawic niz sie zdziwic w lesie ...Twardy pisze: przy dobrze zrobionym moście nic nie trzeba później dokręcać, to nie głowica w Polonezie.
A człowiek się zastanawia czemu auta na imprezach wybuchają choć nic się nie działo
- nowy_dopiero_sie_uczy
- jestem tu nowy...
pewnie znajdziesz taniej, ja namierzyłem Timken 30306A - 39 PLN, Timken 30307A - 63 PLN, uszczelniacz 40x72x10 - 3 PLN z gumy NBR, silikonowe 10 razy droższe ale gość w sklepie z łożyskami twierdzi żę do dyfra lepszy NBR (nie wiem czy ma rację), o tulejkę jeszcze nie pytałem, bo numer części muszę najpierw znaleźć - facet w serwisie jest chyba półdebilem i zaoferował mi kompletny dyfer za ok 11 kPLNKabal pisze:nowy_dopiero_sie_uczy pisze:Jeśli okaże się, że opcja nr 2 to podziel się później proszę ile cała operacja Cię kosztowała (chodzi mi o koszt łożysk, tulei i uszczelniacza), bo mnie w jakiejś tam perspektywie niestety to również czeka i nie wiem, czy to robić, czy szukać w miarę zdrowej główki mostu...

Widzę, że Ci argumentów zaczyna brakowaćwhisky_snake pisze:Tomaszu skoro juz nabrales takiej wprawy w wymianie uszczelniacza to moze zastanowisz sie czemu to tak czesto musisz robic .... heee ..

...
Jak są wylatane łożyska ataku, to proste, że trzeba je wymienić.. A do samej wymiany uszczelniacza nie trzeba rozbierać mostu..
Aha, nie muszę 'tak często' ich wymieniać.. W 410 wymieniłem obydwa, zczezły ze starości, łożyska jakichś dramatycznych luzów nie miały, toteż nie wymieniałem.. Zrobiwszy po wymianie kilkanaście kkm żadnych wycieków nie stwierdziłem..
- nowy_dopiero_sie_uczy
- jestem tu nowy...
tulejka w ASO: jedyne 99 PLNnowy_dopiero_sie_uczy pisze:pewnie znajdziesz taniej, ja namierzyłem Timken 30306A - 39 PLN, Timken 30307A - 63 PLN, uszczelniacz 40x72x10 - 3 PLN z gumy NBR, silikonowe 10 razy droższe ale gość w sklepie z łożyskami twierdzi żę do dyfra lepszy NBR (nie wiem czy ma rację), o tulejkę jeszcze nie pytałem, bo numer części muszę najpierw znaleźć - facet w serwisie jest chyba półdebilem i zaoferował mi kompletny dyfer za ok 11 kPLNKabal pisze:nowy_dopiero_sie_uczy pisze:Jeśli okaże się, że opcja nr 2 to podziel się później proszę ile cała operacja Cię kosztowała (chodzi mi o koszt łożysk, tulei i uszczelniacza), bo mnie w jakiejś tam perspektywie niestety to również czeka i nie wiem, czy to robić, czy szukać w miarę zdrowej główki mostu...(dokładna cena zależy od kursu jena w NBP)....

ale za to znalazłem w firmie Rollmax idealne rozmiarowo, dwuwargowe uszczelniacze opisane nawet że do Suzuki, w cenie 33 PLN sztuka
Cała operacja jak się wie gdzie poruszać i gdzie patrzeć jest prosta. Ale za pierwszym razem warto żeby ktoś to robił z praktyką. Starą tulejkę można wykożystać ponownie po delikatnym rozklepaniu. Jakiś czas wymieniłem wszystkie łozyska w dyfrze. Wyniosło mnie około 300zł za części + flaszeczka z zapasów dla fachury. Dane książkowe niestety mijają się z rzeczywistością. Nie zawsze da się ustawić wszystko tak idealnie. A niestety ma to pozniej wpływ na głośność i długowieczność dyfra.
Wprawdzie to nie do mnie, ale zdziwił mnie problem z usunięciem simmeringawhisky_snake pisze: A jak chcesz wydlubac uszczelniacz bez wyjecia walka i wystukania go od wewnatrz ...przeciez to twarde jest .. mi sie nawet w przekladni kierowniczej nie udawalo ...

Na tę czynność potrzeba 1min

Pozdr
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper 

- whisky_snake
-
nie robilem dyfrow w samcach tylko w patrolu i w vitarze a tam sa nie zwylke siemeringi tylko takie z metalowa tulejka .. a ze most samca da sie zadoptowac do viertary i lozyska i walki te same myslalem ze taki sam uszczelniacz ....wniosek sie mylilem bo tego metalowego to problem wyjac inaczej niz od wewnatrz wystukac ...
Przewiercasz metal uszczelniacza, wkładasz hmmm... szydełko i wyszarpujeszwhisky_snake pisze:...tego metalowego to problem wyjac inaczej niz od wewnatrz wystukac ...

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Albo bijesz mlotkiem z czuciem we wkretak pomiedzy uszczelniacz a obudowe, ładnie sie odegnie, podwazysz wkretakiem i wyjdzie...Kostuch pisze:Przewiercasz metal uszczelniacza, wkładasz hmmm... szydełko i wyszarpujeszwhisky_snake pisze:...tego metalowego to problem wyjac inaczej niz od wewnatrz wystukac ...
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr