Widziałem że w sprzedaży są manualne,takie jak mam w Samuraju.
Gdzie zdobyć jakiś manual do tego modelu (1998-16V).
(moja żona stała się posiadaczem tego modelu,ja dalej dosiadam starego konia

Moderator: Albert_N
hokan pisze:Jak rozwiązane są sprzęgiełka przodu w Vitarze 1600 1998r.?
Widziałem że w sprzedaży są manualne,takie jak mam w Samuraju.
Gdzie zdobyć jakiś manual do tego modelu (1998-16V).
(moja żona stała się posiadaczem tego modelu,ja dalej dosiadam starego konia)
Po załączeniu dźwignią w kabinie napędu 4WH automatycznie załączają się w/w sprzęgi ( napędzane półośki przedniego mostu powodują "zapięcie" się sprzęgów), co owocuje napędzaniem kół przednich. Po rozłączeniu w kabinie napędu 4WH wskazane jest cofnięcie o kilkanaście metrów, by rozłączyć w/w sprzęgi (sprzęgiełka). Przewagą jest brak potrzeby wychodzenia z auta w celu zapięcia sprzęgów.hokan pisze:jak działają te "automatyczne"-fabryczne
Przewagą jest to, że działają w systemie 0-1, zapięte lub nie, skutkuje to z reguły dłuższą bezawaryjnością. Wadą jest konieczność ręcznego za i odpinania ich przy każdej próbie użycia jazdy 4x4. Automaty ze względu na większą złożoność konstrukcyjną z czasem ulegają naturalnemu procesowi zużycia (czytaj awarii). Ja mam w swoje Vitce sprawne (jeszczehokan pisze:jaką przewagę mają manualne?
Dzięki !,lepiej zapytać niż zostać z garścią kulek,sprężynek,zapadek w ręku...hadek pisze:W vitce wystarczy odkrecic sruby mocujace obudowe do piasty.
NIc poza tym
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość