Blokada tylnego mostu

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Jareczek

Blokada tylnego mostu

Post autor: Jareczek » sob lip 25, 2009 6:57 pm

Witam . Chciałbym zasięgnąć opini fachowców w kwesti stałej blokady tylnego mostu (zablokować go na stałe ).Przeczytałem parę wątków w tej materii ale zdania są tak podzielone że już nie wiem czy wogóle można coś takiego zrobić i jak zachowywał by się samochód na asfalcie.Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwesti to proszę o opinie .A może ktoś ma to zrobione . Pozdrawiam
Chevrolet Geo Tracker konkretnie zmodyfikowany
Tel w razie czego 501-372-508

Awatar użytkownika
Hałas

Re: Blokada tylnego mostu

Post autor: Hałas » sob lip 25, 2009 7:09 pm

jak na stałe to zaspawać mech. różnicowy.
Nie polecam jazdy po asfalcie (ani innej przyczepnej nawierzchni)
Szukam drugiej połówki... (może być 0,7l :)22 )

Awatar użytkownika
Art_ZGL

Post autor: Art_ZGL » sob lip 25, 2009 7:12 pm

Napisz o jakie auto ci chodzi. Jest parę sposobów na zblokowanie tylnego mostu.
Vitara1.6 8v 90r.Zawiecha +4", bodylift +2", KL-71 31", 4.24, LockRight-tyl, cdn.

Awatar użytkownika
Jareczek

Post autor: Jareczek » sob lip 25, 2009 8:25 pm

Oczywiście Suzuki Vitara .Jak kolega ,,Hałas '' nie poleca to może jakieś argumenty ,,za '' i ,, przeciw '' .

Awatar użytkownika
bigos

Post autor: bigos » sob lip 25, 2009 8:33 pm

Jareczek pisze:Oczywiście Suzuki Vitara .Jak kolega ,,Hałas '' nie poleca to może jakieś argumenty ,,za '' i ,, przeciw '' .
przy stałej blokadzie zniszczysz podzespoły przy jeździe po asfalcie
jak już to pomyśl na Lock Rightem (czy jak tam się pisze)
Jimny :)21

Awatar użytkownika
Jareczek

Post autor: Jareczek » sob lip 25, 2009 8:49 pm

Czyli po asfalcie nie da się jeżdzić z tylną blokadą . bo na forum wyczytałem że paru ma tak zrobione i jak na razie nic im się nie dzieje .

Awatar użytkownika
szympro

Post autor: szympro » sob lip 25, 2009 9:01 pm

Jareczek pisze:Czyli po asfalcie nie da się jeżdzić z tylną blokadą . bo na forum wyczytałem że paru ma tak zrobione i jak na razie nic im się nie dzieje .
Moze nie stanie sie nic z dnia na dzien, ale elementy na pewno poddane sa duzo wiekszym obciazeniom, niz ma to miejsce w przypadku "otwartego" dyfra.
Miejsce na Twoją reklamę.

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » sob lip 25, 2009 11:44 pm

najszybciej zauważysz zużycie na oponach.. :)16
Suzuki SJ 410
GG: 1101137
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
Art_ZGL

Post autor: Art_ZGL » ndz lip 26, 2009 7:37 am

Bardzo duży wpływ na blokadę ma stan mostu. Chodzi glównie o to żeby most był prosty, łożyska w nim nie mogą mieć luzów. Technika jazdy też jest bardzo ważna, nie wolno zapominać na czarnym że się ją ma, nie wspominając o prawidłoym montażu blokady.
Moim zdaniem powinieneś pomyśleć nad Lock-Rightem, no chyba że stać Ciebie na ARB :D. Napewno odpada w Twoim przypadku "zaspawanie" mostu na stałe, Mini spool też nie wchodzi w grę. Co nie oznzcza że ludzie nie jeżdzą z tymi rozwiązaniami po czarnym.
Vitara1.6 8v 90r.Zawiecha +4", bodylift +2", KL-71 31", 4.24, LockRight-tyl, cdn.

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » ndz lip 26, 2009 9:56 am

ja tam nie polecam stałych blokad , kumpel zaspawał tył w landroverze i na lużnych nawierzchniach nie mam mowy o skrcaniu przy małej prędkości fakt że na podjazdach i w błotku robi pięknie ale tylko na wprost
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
Jareczek

Post autor: Jareczek » ndz lip 26, 2009 10:05 am

Czyli drążąc dalej temat rozumię że takie rozwiązanie na tył nie wchodzi w grę ze względu na szybciej zużywające się części i opony (co dla mnie jest pojęciem względnym , bo jeżeli na przykład Kowalski powie że ma tak zrobione i przed modyfikacją ,,szczelam '' przejeżdzał 6 lat bez remontu dyfra i na tych samych oponach , a po zblokowaniu tylko 4 lata to uważam że gra warta świeczki . Ale to tylko przykład ).Tak więc jeśli dobrze rozumię to stałe zablokowanie mostu można zrobić na przód , gdyż napęd zapina się tylko w terenie i w niczym to nie przeszkadza . Jeżeli żle rozumuję to proszę mnie poprawić

Awatar użytkownika
mariuszfila

Post autor: mariuszfila » ndz lip 26, 2009 10:18 am

Jeśli w jakiś sposób uda ci się zblokować przedni most na stałe w Vitarze to bardzo szybko polecą półośki. przeguby albo posypie się obudowa. Czyli tak jak pisali koledzy, pozostaje Ci LR na tył.
Y61

Awatar użytkownika
Zonk

Post autor: Zonk » ndz lip 26, 2009 9:57 pm

Jareczek pisze:Tak więc jeśli dobrze rozumię to stałe zablokowanie mostu można zrobić na przód , gdyż napęd zapina się tylko w terenie i w niczym to nie przeszkadza . Jeżeli żle rozumuję to proszę mnie poprawić
Polecam przestudiowanie drugiego tematu z przyklejonych jest tam filmik gdzie jest wytłumaczone łopatologicznie jak działa mechanizm różnicowy. Bo jeśli myślisz że pracuje on tylko jak jest zapięty dany napęd to jak zmotasz stałą blokadę z przodu to na pierwszym zakręcie możesz dość poważnie się zdziwić :D

Awatar użytkownika
Jareczek

Post autor: Jareczek » pn lip 27, 2009 7:32 am

A więc wszysto jase .Dzięki za odpowiedzi

Awatar użytkownika
matchbox

Post autor: matchbox » pn lip 27, 2009 8:49 am

Zadziwiający poziom ignorancji dla problemu bezpieczeństwa :evil:
Fakt, patent polegający na zespoleniu na stałe mechanizmu różnicowego działa i owszem,
ale należy sobie zdawać sprawę z wagi problemu. Żywotność opon i układu napędowego
to tylko Wasze problemy, ale to że Wasze auto kiedyś nie wejdzie w zakręt, to również mój problem :)3

Po zblokowaniu mechanizmu różnicowego pozostaje lawetowanie auta na każdą imprezę,
nawet krótki wypad w teren, chyba że ktoś ma "pole za chatą" :wink:
W terenie "robi" ale na asfalcie to całkowita porażka. Auto będzie usilnie wymuszało kierunek jazdy
na wprost, każdy zakręt to walka, która prędzej czy później zakończy się jazdą w nieznane.

Problem ten sam co nieudolne motanie hamolców, zawieszenia, mocowania kół itp.
Póki są chętni do chodzenia po ulicy a nie jeżdżą wozami opancerzonymi należy dbać
różwnież o ich bezpieczeństwo.

To oczywiścei moja prywatna opinia, zgodna jednak z zasadami współistnienia w społeczeństwie.
LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”