Uszczelniacz kuli zwrotnic
Moderator: Albert_N
Uszczelniacz kuli zwrotnic
Witam mam pytanie bylem dzisiaj u mechanika mam wycieki z kuli zwrotnic i nie wiem ktora uszczelke zamowic filcowa czy gumowa ktora lepsza i czy jeszcze potrzebne sa jakies uszczelki szukalem wszedzie czy sa jakies zestawy naprawcze ale nigdzie nie znalazlem
Z gory dzieki za odpowiedzi
http://www.warstat.pl/index.php?page=pr ... chod=&pg=1
Suzuki SJ.413 89r
Suzuki SJ.413 89r
Suzuki SJ500 1.3 89rok
Re: Uszczelniacz kuli zwrotnic
filc wytnij z wkladki do butow a gumowa tylko ASO
okolo 70 zl/szt
przy okazji sprawdz uszczelniacz mostu
bo w kuli oleju nie ma
okolo 70 zl/szt
przy okazji sprawdz uszczelniacz mostu
bo w kuli oleju nie ma

biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"
ok ale wystarczy tylko ta uszczelka z filcu czy potrzebne sa jeszcze jakies?
Suzuki SJ500 1.3 89rok
Jeżeli coś cieknie z kuli to tylko olej z mostu, który wydostaje się z pochwy do kuli przez nieszczelny ziemering. Ta uszczelka gumowa i ten filc nie mają za zadanie utrzymać nic w środku (w kuli ) raczej chronią przed tym żeby błoto i piach nie dostawały się do środka i robiły pastę ścierną w połączeniu ze smarem na przegubie.
No a jeżeli będziesz chciał wymieniać to lepiej uszczelkę ale najpierw musisz doprowadzić do porządku samą kulę. Bo nic ci nie da wymiana tej uszczelki jeżeli będziesz miał wżery na kuli. Kulę można wypolerować, zaszpachlować, pomalować.
powodzenia
No a jeżeli będziesz chciał wymieniać to lepiej uszczelkę ale najpierw musisz doprowadzić do porządku samą kulę. Bo nic ci nie da wymiana tej uszczelki jeżeli będziesz miał wżery na kuli. Kulę można wypolerować, zaszpachlować, pomalować.
powodzenia

Zbanowany za komerchę w podpisie "Sklepterenowy.pl"
gurekk pisze:Witam mam pytanie bylem dzisiaj u mechanika mam wycieki z kuli zwrotnic i nie wiem ktora uszczelke zamowic filcowa czy gumowa ktora lepsza i czy jeszcze potrzebne sa jakies uszczelki szukalem wszedzie czy sa jakies zestawy naprawcze ale nigdzie nie znalazlem
Suzuki SJ.413 89r
Ja chce kupić ten zestawik do swojego mostu .Ktoś już z Was kupował u tego gościa

Pozdrawiam
temat przewijał się już z 10 razy, kupowałem u tego gościa, wszytko tak jak ma być pasuje i działa.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
te zestawy z allegro to badziew, twardy jak plastik uszczelniacz i gówniane bezmarkowe łożyska.

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Te łożyska to wykonują ogromną robotę
- kilka razy obrócą się o 40 stopni, moim zdaniem nie do zdarcia. A te uszczelki gumowe to nie uszczelniacze tylko zgarniacze i muszą być twarde. Najważniejsze żeby to miało sens to zadbać o samą kulę żeby była bez wżerów którymi dostaje się badziewie do środka.

Zbanowany za komerchę w podpisie "Sklepterenowy.pl"
w piątek montowałem uszczelniacze kuli, właśnie te z allegro i nie narzekam. Gumowa uszczelka jest trochę twardsza od oryginału, ale w niczym to nie przeszkadza a może i lepiej, bo trudniej będzie ją uszkodzi podczas demontażu. Dla mnie to dosyć istotne, ponieważ most rozbieram co najmniej raz w miesiącu.
"Gonzo" is DEAD
http://www.kominkioffroadteam.pl.tl/Samoch%F3d-4x4.htm
Jak by ktoś jednak chciał zrobić raz i potem przejechać na moście tyle co powinien mostmargod pisze:(...) ponieważ most rozbieram co najmniej raz w miesiącu.
i łożyska wytrzymać (20 a może 50 tkm?) to jednak warto podjechać do serwisu i zamówić oryginały,
łącznie z uszczelnieniem półosi. Moja wersja to uszczelki kupione w serwisie poniżej ceny tego
zestawu, tańsze łożyska w sklepie z łożyskami i kawałek filcu ze strychu. W sumie to co w zestawie
zmieści się do 150 zł, a jeśli nie topi się mostu lub nadto nie przeciąża, to można
wiele lat jeździć bez zaglądania do mostu. W zestawie z allegro podpada jakość uszczelnienia
półosi (simeringu) oraz łożysk zwrotnicy. Produkty no-name. Guma uszczelniająca osłonę
przegubu jest mniej istotna ale najważniejsze jak szybko się wytrze. W każdym razie bardziej
cenie sobie czas i swoją pracę więc zestaw odłożyłem na półkę jako rezerwa awaryjna a po części
udałem się do serwisu

Powodem wycieków oleju na uszczelnieniu zwrotnicy (co świadczy o przelaniu oleju do piasty)
może być również (najczęściej) luz na łożysku koła, luz na zwrotnicy lub wypadnięcie półosi
z przegubu. Tego niestety nie ma jak sprawdzić bez demontażu piasty.
LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza

matchbox pisze:... lub wypadnięcie półosi
z przegubu. Tego niestety nie ma jak sprawdzić bez demontażu piasty.

Jakoś nie wyobrażam sobie wypadnięcia półosi z przegubu. Tam nie ma miejsca na takie wypadki, nawet jakby nie było pierścionka na półosi (tego co robi megaproblemy przy zbijaniu przegubów).
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
A jednakKostuch pisze:matchbox pisze:... lub wypadnięcie półosi
z przegubu. Tego niestety nie ma jak sprawdzić bez demontażu piasty.![]()
Jakoś nie wyobrażam sobie wypadnięcia półosi z przegubu. Tam nie ma miejsca na takie wypadki, nawet jakby nie było pierścionka na półosi (tego co robi megaproblemy przy zbijaniu przegubów).

Zbijając przegub "coś" musi puścić. Jak tym czymś jest końcówka wlielowypustu na wałku to później nie ma co trzymać półosi w przegubie. Owszem, całkiem nie wyleci bo nie ma tyle miejsca i napęd "robi", ale dostanie luzów, wysunie się przewężeniem pod simering. Jak kula jest dobrze złożona i sprzęgiełka uszczelnione to można tak jeździć w nieświadomości całkiem długo.

Dlatego zdrowiej jest stary przegub odciąć a nie zbijać na siłę.
LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza

st.Medard pisze:Te łożyska to wykonują ogromną robotę- kilka razy obrócą się o 40 stopni, moim zdaniem nie do zdarcia.
A te uszczelki gumowe to nie uszczelniacze tylko zgarniacze i muszą być twarde. Najważniejsze żeby to miało sens to zadbać o samą kulę żeby była bez wżerów którymi dostaje się badziewie do środka.
A te durne japońce dalej klepią te gówniane, oryginalne, miękkie uszczelniacze

Przecież nie od dzisiaj wiadomo, że wszystko po nich trzeba poprawiać, bo to co wyklepią to nijak do terenu nie nadaje sięMichal_R pisze:st.Medard pisze:Te łożyska to wykonują ogromną robotę- kilka razy obrócą się o 40 stopni, moim zdaniem nie do zdarcia.
A te uszczelki gumowe to nie uszczelniacze tylko zgarniacze i muszą być twarde. Najważniejsze żeby to miało sens to zadbać o samą kulę żeby była bez wżerów którymi dostaje się badziewie do środka.
A te durne japońce dalej klepią te gówniane, oryginalne, miękkie uszczelniaczeA do niektorych samochodów nawet podwojne albo potrojne

"Gonzo" is DEAD
a co ma luz na łozyskach piasty do luzu na zwrotnicy

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Luz piasty i luz zwrotnicy tak samo negatywnie odbijają się na uszczelnieniu półosi ...gri74 pisze:a co ma luz na łozyskach piasty do luzu na zwrotnicy![]()
LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza

Gdyby łozyska piasty miały taki luz żeby kończył się zakres pracy uszczelniacza półosi, to chyba musiało by ich tam wcale nie byćmatchbox pisze:Luz piasty i luz zwrotnicy tak samo negatywnie odbijają się na uszczelnieniu półosi ...gri74 pisze:a co ma luz na łozyskach piasty do luzu na zwrotnicy![]()

Michal_R pisze:Gdyby łozyska piasty miały taki luz żeby kończył się zakres pracy uszczelniacza półosi, to chyba musiało by ich tam wcale nie byćmatchbox pisze:Luz piasty i luz zwrotnicy tak samo negatywnie odbijają się na uszczelnieniu półosi ...gri74 pisze:a co ma luz na łozyskach piasty do luzu na zwrotnicy![]()
porzegub nie ma takiego luzu w czopie paisty aby dopuscic do rozszczelnienia na uszczelniaczu w pochwie.
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
tyle że w większosci wiekowych suzuk mocno wytarta jest mosięzna (brązowa?) tuleja ustalająca przegub w czopie.PI7er pisze: porzegub nie ma takiego luzu w czopie paisty aby dopuscic do rozszczelnienia na uszczelniaczu w pochwie.
Michal_R pisze:tyle że w większosci wiekowych suzuk mocno wytarta jest mosięzna (brązowa?) tuleja ustalająca przegub w czopie.PI7er pisze: porzegub nie ma takiego luzu w czopie paisty aby dopuscic do rozszczelnienia na uszczelniaczu w pochwie.
Nie zauwazylem tulejki, a od czego miala by sie wycierac ?
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
PI7er pisze: Nie zauwazylem tulejki, a od czego miala by sie wycierac ?
no skoro czop piasty jest nieruchomy, a przegub wiruje to ...
Masz kolego racje z ta tulejka, u mnie wytarte tulejki powodowaly ciagle zuzywanie uszczelniaczy w moscie. Po zamontowaniu nowych problem sie nie pojawia.Michal_R pisze:PI7er pisze: Nie zauwazylem tulejki, a od czego miala by sie wycierac ?
no skoro czop piasty jest nieruchomy, a przegub wiruje to ...
Pozdrawiam
sj 425 606468554
moze ktos napisas manuala dla laika jak wymienic te uszczelnicze? czy jak sie nie zna, to szkoda zachodu i zeby nie spartaczyc lepiej to dac komus do zrobienia?
z gory dzieki
z gory dzieki
był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001
jest: jimniak, 2001