Suzuki Samurai 1.9 td
Moderator: Albert_N
Suzuki Samurai 1.9 td
Witam.
Mam problem.
Padła mi pompa w moim Samuraiu.
I tu mam pytanie.
Jaka pompa bedzie pasować do niego?
nr mojej pompy to Lucas r8455b380b
Mam problem.
Padła mi pompa w moim Samuraiu.
I tu mam pytanie.
Jaka pompa bedzie pasować do niego?
nr mojej pompy to Lucas r8455b380b
Re: Suzuki Samurai 1.9 td
nie bedzie lepiej jak ją dasz do regeneracji, używka to ryzyko ale możesz jej szukać w silnikach teraz nie jestem pewien ale napewno francja raczej renault, ale może być peugeot citoen lub poldek. Przerabiałem kiedyś taką pompe ale było to jakiś czs temu i nie pamiętam. Na pewno francja
SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba
dawalem ja do naprawy i powiedzieli ze nie da sie jej zregenerowac:/
niewiem co robic
szukam wszedzie i niemoge znalezc
niewiem co robic
szukam wszedzie i niemoge znalezc
a czy musze sie sugerowac tym numerem? o co chodzi wogole z tym numerem.
bo znalazlem taka pompe o numerze r8445b350B.
bo znalazlem taka pompe o numerze r8445b350B.
co znaczy sie nieda
. Jak slysz fachowców ze sie nieda to mi ciśnienie skacze. Poczekaj chwile sproboje zdzwonić się z kolegą któremu to robilem to ci to powiem ci cos więcej

692121109 Kuba
692121109 Kuba
Te silniki znajdziesz w peugeocie, citroenie i polonezie. Tam byly 2 pompy - lukas i bosh. Pompa powinna byc z takim samym oznaczeniem jak masz ty. 2 ostatnie cyfry maja znaczenie i moze to byc zwiazane z dawkowaniem paliwa, pewnosci nie mam ale moze tak byc. jak cos to dzwon. 

692121109 Kuba
692121109 Kuba
A na jakim paliwie jeździsz, bo chyba nie ON?
jezdze na ON.tylko raz mialem taka sytacje w lesie ze wysiorbalem calutki zbiornik do dna:/
Co to jest wogóle za silnik ten 1.9 td
W jakich to autach jezdzilo , jakie to to ma parametry , moze ktos wie ile wazy taki piec ? Skrzynia biegów jest suzkowska bodajze z tego co pamietam , tylko dzwon ma inny kształt czy się myle 

Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

Jeśli to ten sam co w Citroen/Peugeot to chyba warto zrobić upgrade na 90KM.

silnik 1.9 td 47kW/ 64KM jeżeli sie nie mylę.
Mocy by mu się trochę przydało,ale najpierw to ja bym chciał znaleźć pompę:)
Mocy by mu się trochę przydało,ale najpierw to ja bym chciał znaleźć pompę:)
Chyba łatwiej będzie znaleźć cały silnik od citroena w mocniejszej wersji.

- apede
-
- Kontaktowanie:
Eee... a jestescie pewni ze to nie jest motor Renault?kuba84 pisze:Te silniki znajdziesz w peugeocie, citroenie i polonezie.
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
No właśnie tu może być problem.

- J.Cichy
- jestem tu nowy...
Zun pisze:Co to jest wogóle za silnik ten 1.9 tdW jakich to autach jezdzilo , jakie to to ma parametry , moze ktos wie ile wazy taki piec ? Skrzynia biegów jest suzkowska bodajze z tego co pamietam , tylko dzwon ma inny kształt czy się myle
silnik diesla 1,9 z osprzętem waży 170 na euro palecie (nie wiem ile wazy paleta ),a ma tylko zmieniony dzwon ,koło zamachowe i sprzęgło ,skrzynia w vitatrze zostaje taka sama ,vitara 1,9td ma szybsze przełożenia,jak wsadziłem do zwykłej vitary 1,6 8v z przełożeniami 5,125 to wyszedł mi traktor ,a te 150 kg wyrwał łapę silnika z ramy ,a motania jest dużo bo cały osprzęt silnika jest z drugiej strony jedyna zaleta; to chodzi pod wodą i nie trzeba naprawiać (chyba że polonezy wyginą na złomach)
dla potomnych zrobiłem ,jeżdziłem ,odradzam (chyba ,że ktoś lubi)
mam sprawną pompę boscha do tego motoru ,wiem bo zakładałem do swojego silnika 19td w vitarze i paliła od strzała ,też mi padła pompa lucasa ,najlepiej ją wywal na złom żeby cię nie kłusiło naprawianie,u mnie się skonczyło tym ze kupiłem silnik od poldka z osprzętem za 400 i jakoś miał więcej ikry jak ten z turbiną ,jeśli można powiedzieć o jakieś ikrze w dieslu
Jestem pewny na 90% bo maczalem w nim apy a mianowicie pompa wtryskowa regeneracja oraz turbo. Tylko ze byo to troche dawnoapede pisze:Eee... a jestescie pewni ze to nie jest motor Renault?kuba84 pisze:Te silniki znajdziesz w peugeocie, citroenie i polonezie.
692121109 Kuba
692121109 Kuba
- drzewiasty
-
Wychodziły Samurai'e z silnikami Renault'a,ale to były 1.9D o mocy 1.9TD koncernu Peugeot-Citroen...
LJ80 HardTop 
Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG
Jimny Ranger:M13A+LPG;Lovells

Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG
Jimny Ranger:M13A+LPG;Lovells
Prościej by było jakbyś powiedział jaki masz silnik, dla uproszczenia czy na osłonie silnika jest napis Renault?Jaka pompa bedzie pasować do niego?

Jeśli PSA to wsadź od razu mocniejsza pompę od Citroena Xnatii 90KM lub Peugeot 306 90KM bo te silniki od Twojego prawie sie nie różnią, a Tój jest stłamszony przez normy Eco aby było ekologicznie.
Na allegro znajdziesz takie pompy.
Samurai 1.9 PSA lift 2" BFG MUD MT
W463 300GE
W463 300GE
V70 2.5 TDI R5 na suwaku
W463 300GE
W463 300GE
V70 2.5 TDI R5 na suwaku
a jezeli chodzi o te pompy citroen i peugeot 90km to nie sugerowac sie zadnymi numerami?
Pytanie w temacie diesli:
Czy samuraie w benzynie i dieslu miały jakieś różnice w konstrukcji ramy? (oprócz łap silnika oczywiście)
Pytania czy większe drgania generowane przez diesla nie wymagały dodatkowych wzmocnień itp.
Czy samuraie w benzynie i dieslu miały jakieś różnice w konstrukcji ramy? (oprócz łap silnika oczywiście)
Pytania czy większe drgania generowane przez diesla nie wymagały dodatkowych wzmocnień itp.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Na oko niczego ekstraordynaryjnego przy ramie nie widzę. Jakby miała pękać od drgań generowanych przez silnik to bałbym się zjeżdżać tym autem z asfaltu na szuter...