Mocowanie hi lifta w blaszance
Moderator: Albert_N
Mocowanie hi lifta w blaszance
Mam taki plan. Do stalowego progu przykręcę sobie "stopkę" na której oprę podstawę hi lifta. Będzie ona miała utrzymać większość ciężaru podnośnika i go stabilizować - będzie miała tak około 1cm ścianki z wszystkich stron. By utrzymać lewarek w pionie muszę zmotać jakiś punkt mocowania do karoserii. Chcę zrobić to tak, by podnośnik stał za drzwiami kierowcy, w stronę tyłu (a może pasażera? przymierzę i sprawdzę jak z widocznością w lusterkach). Tak więc mocowanie musi być między otworem drzwiowym a tylnym oknem. Jak wiemy, w tym miejscu karoseria tworzy coś na kształt puszki. Mocowanie będzie na wzór tego: http://www.allegro.pl/item731438407_moc ... _kola.html
Pytanie jest takie: Czy przewiercić obie ścianki karoserii na wylot i zapodać śruby skręcane od wewnątrz nakrętkami.
Czy zapodać jakieś porządne blachowkręty, dziurawiąc w ten sposób tylko jedną ze ścianek.
Pierwsze rozwiązanie przemawia do mnie solidnością, ale nie wiem czy nie pognę w ten sposób którejś ze ścianek karoserii.
Drugie rozwiązanie-czy blachowkręty to wystarczająco pewne mocowanie? Hilift ma pewną masę, więc jak autem kołysze na boki to mogą powstawać spore reakcje.
Pytanie jest takie: Czy przewiercić obie ścianki karoserii na wylot i zapodać śruby skręcane od wewnątrz nakrętkami.
Czy zapodać jakieś porządne blachowkręty, dziurawiąc w ten sposób tylko jedną ze ścianek.
Pierwsze rozwiązanie przemawia do mnie solidnością, ale nie wiem czy nie pognę w ten sposób którejś ze ścianek karoserii.
Drugie rozwiązanie-czy blachowkręty to wystarczająco pewne mocowanie? Hilift ma pewną masę, więc jak autem kołysze na boki to mogą powstawać spore reakcje.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Re: Mocowanie hi lifta w blaszance
a nie chcesz zapodać wzdłuż tylnej klapy??
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Ja widziałem jak pewnym samochodzie hi-lift zamocowany na środkowym słupku na zakręcie odpadł wyrywając przy tym kawał blachy do której był przykręcony. 

Jesli juz chcesz do slupka, to ja bym przewiercil obie sciany, dal miedzy tuleje imocno wszystko skrecil, uszczelniajac jakos silikonem czy czyms takim te dziury w karoserii.
Miejsce na Twoją reklamę.
Czy koło zapasowe+hilift+sama masa klapy to nie będzie zbyt dużo dla zawiasów?Adam.Ż pisze:a nie chcesz zapodać wzdłuż tylnej klapy??
W temacie wiercenia dwóch ścian - w jaki sposób wsadzić do środka tuleję?? Nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić.
Jeszcze jeden, dość szalony pomysł. Kupić MOCNY magnes. Przecież ciężar hilifta w większości spocząłby i tak na progu, uchwyt na słupku pełni jedynie funkcje stabilizacyjne. Można wyliczyć środek masy hi lifta, wtedy znałoby się długość ramienia na jakim działa reakcja poprzeczna na zakręcie czyli można by policzyć orientacyjną siłę działającą na punkt mocowania do słupka, przyjąć współczynnik bezpieczeństwa k=10 i zamówić taką kobyłę, porządny magnes przemysłowy.
Jimny M16A
a na podszybiu nie mozna?
widzialem w kilku autach tak zamontowane
jedynym warunkeim jest odpowiedniej dlugosci lift tak zeby nie wystawal4
widzialem w kilku autach tak zamontowane
jedynym warunkeim jest odpowiedniej dlugosci lift tak zeby nie wystawal4
biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"
- szerokimost
Krzychu jak już masz lifta na zew.mieć to tak jak napisał @Poreb daj go na podszybiu.znajomy tak ma i jest ok jak znajdę to podeślę ci fotke
Samiec
nie mówię na klapie tylko wzdłużKSikorski pisze:Czy koło zapasowe+hilift+sama masa klapy to nie będzie zbyt dużo dla zawiasów?Adam.Ż pisze:a nie chcesz zapodać wzdłuż tylnej klapy??

U mnie koła nawet nie ma na tylnej klapie.
A lift leży tuż za nadkolami, ładnie pasuje na długość(ten 1,20m). Z jednej strony jest zrobione gniazdo + expander, z drugiej ucho w podłodze + expander
Było zajrzeć jak byłeś

Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
- szerokimost
ale te patenty z liftem na zew.to dla ciebie Krzychu chyba i tak tylko na wypady w teren bo w wawie to się zaraz jakiemuś debi..... pewnie przyda taki hilift i sobie zdejmie,więc wykombinuj sobie stelaż nad butlą lpg i tam go mocuj.
Samiec
Ja też mam za tylną klapą od wewnątrz - 120cm.
http://www.samurai.org.pl KLUB SAMURAI 4x4
mam slabe foto takiego rozwiazania
uchwyt na trapy i hilifta:

uchwyt na trapy i hilifta:

W środku to ja sobie lifta wygodnie wożę - ładuję go na butli z gazem. Chodzi o to, że w warunkach poligonowych upierdliwe jest wsadzanie i wyciąganie go z bagażnika, mocowanie pasem ładunkowym itp., zwłaszcza jak ma się tam jeszcze kirfora, taśmy, kanistry itp. Na wyjazdy w teren mocowałbym sobie na motylki z boku auta i miał w ciągu kilkunastu sekund lifta gotowego do użycia. Podobnie chcę zrobić z łopatą, wykorzystując patent z gazika.
Jimny M16A
- szerokimost
To pomysl o podszybiu naprawdę fajna sprawa sam tak raczej zrobie tam zawsze będziesz miał dostęp!KSikorski pisze:W środku to ja sobie lifta wygodnie wożę - ładuję go na butli z gazem. Chodzi o to, że w warunkach poligonowych upierdliwe jest wsadzanie i wyciąganie go z bagażnika, mocowanie pasem ładunkowym itp., zwłaszcza jak ma się tam jeszcze kirfora, taśmy, kanistry itp. Na wyjazdy w teren mocowałbym sobie na motylki z boku auta i miał w ciągu kilkunastu sekund lifta gotowego do użycia. Podobnie chcę zrobić z łopatą, wykorzystując patent z gazika.
no może prawie zawsze

Samiec
Tylko hi-lift mocowany na zewnątrz auta to też niezbyt dobre rozwiązanie, zachlapie się trochę błotem i już nie działa(zacina się). Chyba, że trzymać go w pokrowcu. A i na boku auta to raczej łatwo urwać np zahaczając o drzewo itp.
Mierzysz odleglosc miedzy dwoma wierconymi scianami, robisz tulejke o takiej wysokosci. Wiercisz dziury, do jednej wkladasz cienki sznurek, nitke, zylke. Wyciagasz gdzies na dole, np tam gdzie przykrecony masz ten zwijak do pasow bezpieczenstwa. Przewlekasz nitke.sznurek/zylke przez srodek tulejki, tam gdzie ma byc wsadzona sruba.KSikorski pisze: W temacie wiercenia dwóch ścian - w jaki sposób wsadzić do środka tuleję?? Nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić.
I teraz albo ta przewleczona nitke ciagnesz na gore, do drugiej dziury, albo przez druga dziure na dol spuszczasz drugi kawalek nitki, na dole je ze soba wiazesz, obydwa kawalki lekko ciagniesz do gory, tak zeby sie nie zerwaly. Jak juz masz na wysokosci tych dziur, z jednej strony wkladasz np. kawalek twardego drucika, ta tyle twardego, zeby jak wyjmiesz nitki, nie zgial sie i zeby ta tulejka nie spadla. Potem bierzesz srube, wkladasz z jednej strony, z drugiej delikatnie pociagajak za ten drucik. Jak juz kawalej sruby wejdzie w tulejke, to bedzie sie ona trzymala wlasnie na srubie. Wyciagasz do konca drucik, przekladasz srube i jest

Troche skomplikowanie napisalem, ale da sie zrozumiec

prościej zrobić z jednej strony większy otwór , włożyć tulejke i dać większą podkładkę 

Pomierzyłem dziś dokładnie samochód i wyszło, że rzeczywiście podszybie jest najbardziej sensowne... Tam właśnie trafi mój lewarek 

Wtedy będziesz miał układ belki statycznie wyznaczalnej. Reakcje wzdłużne będzie przenosiła tylko jedna ścianka.wojtii pisze:prościej zrobić z jednej strony większy otwór , włożyć tulejke i dać większą podkładkę
Ostatnio zmieniony czw wrz 10, 2009 9:29 pm przez KSikorski, łącznie zmieniany 1 raz.
Jimny M16A
Albo mozna i takwojtii pisze:prościej zrobić z jednej strony większy otwór , włożyć tulejke i dać większą podkładkę

ja widzialem mocowanie do kangura badz innego elementu z przodu. Fajne
Nie jeżdżę w błocie bo można się zakopać
zbieram schematy i smieci na chomikuj.pl/offroad4x4
zbieram schematy i smieci na chomikuj.pl/offroad4x4