Mocowanie hi lifta w blaszance

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
KSikorski

Mocowanie hi lifta w blaszance

Post autor: KSikorski » śr wrz 09, 2009 10:06 pm

Mam taki plan. Do stalowego progu przykręcę sobie "stopkę" na której oprę podstawę hi lifta. Będzie ona miała utrzymać większość ciężaru podnośnika i go stabilizować - będzie miała tak około 1cm ścianki z wszystkich stron. By utrzymać lewarek w pionie muszę zmotać jakiś punkt mocowania do karoserii. Chcę zrobić to tak, by podnośnik stał za drzwiami kierowcy, w stronę tyłu (a może pasażera? przymierzę i sprawdzę jak z widocznością w lusterkach). Tak więc mocowanie musi być między otworem drzwiowym a tylnym oknem. Jak wiemy, w tym miejscu karoseria tworzy coś na kształt puszki. Mocowanie będzie na wzór tego: http://www.allegro.pl/item731438407_moc ... _kola.html

Pytanie jest takie: Czy przewiercić obie ścianki karoserii na wylot i zapodać śruby skręcane od wewnątrz nakrętkami.

Czy zapodać jakieś porządne blachowkręty, dziurawiąc w ten sposób tylko jedną ze ścianek.

Pierwsze rozwiązanie przemawia do mnie solidnością, ale nie wiem czy nie pognę w ten sposób którejś ze ścianek karoserii.
Drugie rozwiązanie-czy blachowkręty to wystarczająco pewne mocowanie? Hilift ma pewną masę, więc jak autem kołysze na boki to mogą powstawać spore reakcje.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Re: Mocowanie hi lifta w blaszance

Post autor: Adam.Ż » śr wrz 09, 2009 10:32 pm

a nie chcesz zapodać wzdłuż tylnej klapy??
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » śr wrz 09, 2009 11:06 pm

Ja widziałem jak pewnym samochodzie hi-lift zamocowany na środkowym słupku na zakręcie odpadł wyrywając przy tym kawał blachy do której był przykręcony. :lol:
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
szympro

Post autor: szympro » śr wrz 09, 2009 11:22 pm

Jesli juz chcesz do slupka, to ja bym przewiercil obie sciany, dal miedzy tuleje imocno wszystko skrecil, uszczelniajac jakos silikonem czy czyms takim te dziury w karoserii.
Miejsce na Twoją reklamę.

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » czw wrz 10, 2009 5:30 am

Adam.Ż pisze:a nie chcesz zapodać wzdłuż tylnej klapy??
Czy koło zapasowe+hilift+sama masa klapy to nie będzie zbyt dużo dla zawiasów?

W temacie wiercenia dwóch ścian - w jaki sposób wsadzić do środka tuleję?? Nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić.

Jeszcze jeden, dość szalony pomysł. Kupić MOCNY magnes. Przecież ciężar hilifta w większości spocząłby i tak na progu, uchwyt na słupku pełni jedynie funkcje stabilizacyjne. Można wyliczyć środek masy hi lifta, wtedy znałoby się długość ramienia na jakim działa reakcja poprzeczna na zakręcie czyli można by policzyć orientacyjną siłę działającą na punkt mocowania do słupka, przyjąć współczynnik bezpieczeństwa k=10 i zamówić taką kobyłę, porządny magnes przemysłowy.
Jimny M16A

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » czw wrz 10, 2009 7:26 am

a na podszybiu nie mozna?
widzialem w kilku autach tak zamontowane
jedynym warunkeim jest odpowiedniej dlugosci lift tak zeby nie wystawal4
biedny inżynier :)21
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Awatar użytkownika
szerokimost

Post autor: szerokimost » czw wrz 10, 2009 8:23 am

Krzychu jak już masz lifta na zew.mieć to tak jak napisał @Poreb daj go na podszybiu.znajomy tak ma i jest ok jak znajdę to podeślę ci fotke
Samiec

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » czw wrz 10, 2009 8:39 am

KSikorski pisze:
Adam.Ż pisze:a nie chcesz zapodać wzdłuż tylnej klapy??
Czy koło zapasowe+hilift+sama masa klapy to nie będzie zbyt dużo dla zawiasów?
nie mówię na klapie tylko wzdłuż :wink:
U mnie koła nawet nie ma na tylnej klapie.
A lift leży tuż za nadkolami, ładnie pasuje na długość(ten 1,20m). Z jednej strony jest zrobione gniazdo + expander, z drugiej ucho w podłodze + expander
Było zajrzeć jak byłeś :wink:
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew

Awatar użytkownika
szerokimost

Post autor: szerokimost » czw wrz 10, 2009 8:47 am

ale te patenty z liftem na zew.to dla ciebie Krzychu chyba i tak tylko na wypady w teren bo w wawie to się zaraz jakiemuś debi..... pewnie przyda taki hilift i sobie zdejmie,więc wykombinuj sobie stelaż nad butlą lpg i tam go mocuj.
Samiec

Awatar użytkownika
Myszono

Kontaktowanie:

Post autor: Myszono » czw wrz 10, 2009 9:01 am

Ja też mam za tylną klapą od wewnątrz - 120cm.
http://www.samurai.org.pl KLUB SAMURAI 4x4

Awatar użytkownika
misiu

Post autor: misiu » czw wrz 10, 2009 10:09 am

mam slabe foto takiego rozwiazania
uchwyt na trapy i hilifta:
Obrazek
suczę...robi się
gg: 1658948
plock4x4.pl

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » czw wrz 10, 2009 1:32 pm

W środku to ja sobie lifta wygodnie wożę - ładuję go na butli z gazem. Chodzi o to, że w warunkach poligonowych upierdliwe jest wsadzanie i wyciąganie go z bagażnika, mocowanie pasem ładunkowym itp., zwłaszcza jak ma się tam jeszcze kirfora, taśmy, kanistry itp. Na wyjazdy w teren mocowałbym sobie na motylki z boku auta i miał w ciągu kilkunastu sekund lifta gotowego do użycia. Podobnie chcę zrobić z łopatą, wykorzystując patent z gazika.
Jimny M16A

Awatar użytkownika
szerokimost

Post autor: szerokimost » czw wrz 10, 2009 1:41 pm

KSikorski pisze:W środku to ja sobie lifta wygodnie wożę - ładuję go na butli z gazem. Chodzi o to, że w warunkach poligonowych upierdliwe jest wsadzanie i wyciąganie go z bagażnika, mocowanie pasem ładunkowym itp., zwłaszcza jak ma się tam jeszcze kirfora, taśmy, kanistry itp. Na wyjazdy w teren mocowałbym sobie na motylki z boku auta i miał w ciągu kilkunastu sekund lifta gotowego do użycia. Podobnie chcę zrobić z łopatą, wykorzystując patent z gazika.
To pomysl o podszybiu naprawdę fajna sprawa sam tak raczej zrobie tam zawsze będziesz miał dostęp!
no może prawie zawsze :wink: :D
Samiec

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » czw wrz 10, 2009 2:04 pm

Tylko hi-lift mocowany na zewnątrz auta to też niezbyt dobre rozwiązanie, zachlapie się trochę błotem i już nie działa(zacina się). Chyba, że trzymać go w pokrowcu. A i na boku auta to raczej łatwo urwać np zahaczając o drzewo itp.
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
szympro

Post autor: szympro » czw wrz 10, 2009 3:45 pm

KSikorski pisze: W temacie wiercenia dwóch ścian - w jaki sposób wsadzić do środka tuleję?? Nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić.
Mierzysz odleglosc miedzy dwoma wierconymi scianami, robisz tulejke o takiej wysokosci. Wiercisz dziury, do jednej wkladasz cienki sznurek, nitke, zylke. Wyciagasz gdzies na dole, np tam gdzie przykrecony masz ten zwijak do pasow bezpieczenstwa. Przewlekasz nitke.sznurek/zylke przez srodek tulejki, tam gdzie ma byc wsadzona sruba.
I teraz albo ta przewleczona nitke ciagnesz na gore, do drugiej dziury, albo przez druga dziure na dol spuszczasz drugi kawalek nitki, na dole je ze soba wiazesz, obydwa kawalki lekko ciagniesz do gory, tak zeby sie nie zerwaly. Jak juz masz na wysokosci tych dziur, z jednej strony wkladasz np. kawalek twardego drucika, ta tyle twardego, zeby jak wyjmiesz nitki, nie zgial sie i zeby ta tulejka nie spadla. Potem bierzesz srube, wkladasz z jednej strony, z drugiej delikatnie pociagajak za ten drucik. Jak juz kawalej sruby wejdzie w tulejke, to bedzie sie ona trzymala wlasnie na srubie. Wyciagasz do konca drucik, przekladasz srube i jest :)
Troche skomplikowanie napisalem, ale da sie zrozumiec :D

Awatar użytkownika
wojtii

Post autor: wojtii » czw wrz 10, 2009 3:49 pm

prościej zrobić z jednej strony większy otwór , włożyć tulejke i dać większą podkładkę :)21

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » czw wrz 10, 2009 9:27 pm

Pomierzyłem dziś dokładnie samochód i wyszło, że rzeczywiście podszybie jest najbardziej sensowne... Tam właśnie trafi mój lewarek :-)
wojtii pisze:prościej zrobić z jednej strony większy otwór , włożyć tulejke i dać większą podkładkę :)21
Wtedy będziesz miał układ belki statycznie wyznaczalnej. Reakcje wzdłużne będzie przenosiła tylko jedna ścianka.
Ostatnio zmieniony czw wrz 10, 2009 9:29 pm przez KSikorski, łącznie zmieniany 1 raz.
Jimny M16A

Awatar użytkownika
szympro

Post autor: szympro » czw wrz 10, 2009 9:28 pm

wojtii pisze:prościej zrobić z jednej strony większy otwór , włożyć tulejke i dać większą podkładkę :)21
Albo mozna i tak :)21

Awatar użytkownika
Colicab
Kontaktowanie:

Post autor: Colicab » pt wrz 11, 2009 1:03 am

ja widzialem mocowanie do kangura badz innego elementu z przodu. Fajne
Nie jeżdżę w błocie bo można się zakopać
zbieram schematy i smieci na chomikuj.pl/offroad4x4

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”