Brak mocy sanurai
Moderator: Albert_N
Brak mocy sanurai
Poranne odpalenie silnika (1.3 wtrysk) i jazda .... i jest mu niezmiernie ciężko,dławi się i nie ma mocy na niewielkim podjeździe-zdycha.Potem nagrzany bryka żwawo.Sprawdzam kopułkę, palec, przewody wn i świece i ok.Czy o czymś zapomniałem albo przeoczyłem?
Re: Brak mocy sanurai
Sprawdź czujnik temp. silnika, który jest podłączony do ECU (nie do wskaźnika).
Pzdr, W
Pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
http://www.pultusk4x4.org
jak go sprawdzić?
Zmierz rezystancje czujnika przy różnych temp. na przykład od 20-100 stopni C co 5-10 stopni. Później narysuj z tych danych wykres. Sam dojdziesz, czy wszystko jest prawidłowo.
(ECT Swift GTi)

Pzdr, W
(ECT Swift GTi)

Pzdr, W
ok dzięki
Zeszłoroczne laborki z fizyki się przypominają... Jeśli byś był z Warszawy to mam na wydziale odpowiednią aparaturę do takich zabaw.Wilku pisze:Zmierz rezystancje czujnika przy różnych temp. na przykład od 20-100 stopni C co 5-10 stopni. Później narysuj z tych danych wykres. Sam dojdziesz, czy wszystko jest prawidłowo.
(ECT Swift GTi)
Pzdr, W
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
- Zientas
-
- Kontaktowanie:
Mam podobne objawy z tym, że podejrzewam termostat, a może również wspomniany wyżej czujnik. Temperatura na wskaźniku nigdy nie była wyższa niż 10% całej skali.
Co radzicie?
Co radzicie?
Trailblazer EXT 2002 (był: SAMURAI 1.3i `90, DURANGO 4.7 V8 `03)
Temperatura na wskazniku nie ma znaczenie, bo mierzy ja inny czujnik.
pzdr, W
pzdr, W
zagazowałem swojego sama i chodzi ok.Bez grymasów silnika.Więc co mu było na benzynie?
Może pompa?

Tylko zimny się krztusił.Podgrzany działał bez zarzutu.
.Tak jak koledzy podpowiadają -obstawiam czujnik tem silnika.Też tak miałem .Zanim się zagrzał to człowieka szlak trafiał i czasami pedał gazu do końca wciskał a sami i tak strzelał focha.podobnie kulawo będzie Ci wóz chodził ,z lekka dziurą ruszał i wykazywał braki mocy jak będziesz miał trochę padniętą pompę paliwową .kolo123 pisze:Poranne odpalenie silnika (1.3 wtrysk) i jazda .... i jest mu niezmiernie ciężko,dławi się i nie ma mocy na niewielkim podjeździe-zdycha.Potem nagrzany bryka żwawo.Sprawdzam kopułkę, palec, przewody wn i świece i ok.Czy o czymś zapomniałem albo przeoczyłem?
Pompa ,która nie daje ciśnienia strasznie dokucza.Po załozeniu takiej jak ma być suzuka ciągnie bez zająknięcia i jest elastyczna .Czasami trzeba też zwrócic na ten szczegół uwagę.pozdrawiam
Wszystko co jest rodzaju żeńskiego zawsze jest q-wa zagadką
pawely60 pisze:.Tak jak koledzy podpowiadają -obstawiam czujnik tem silnika.Też tak miałem .Zanim się zagrzał to człowieka szlak trafiał i czasami pedał gazu do końca wciskał a sami i tak strzelał focha.podobnie kulawo będzie Ci wóz chodził ,z lekka dziurą ruszał i wykazywał braki mocy jak będziesz miał trochę padniętą pompę paliwową .kolo123 pisze:Poranne odpalenie silnika (1.3 wtrysk) i jazda .... i jest mu niezmiernie ciężko,dławi się i nie ma mocy na niewielkim podjeździe-zdycha.Potem nagrzany bryka żwawo.Sprawdzam kopułkę, palec, przewody wn i świece i ok.Czy o czymś zapomniałem albo przeoczyłem?
Pompa ,która nie daje ciśnienia strasznie dokucza.Po załozeniu takiej jak ma być suzuka ciągnie bez zająknięcia i jest elastyczna .Czasami trzeba też zwrócic na ten szczegół uwagę.pozdrawiam
U mnie jest podobnie tz przy rannym odpaleniu jest ok ale ma dziure przy dodawaniu gazu i czuc ze jest słaby

-
- jestem tu nowy...
u mnie jest podobny problem tylko że na ciepłym silniku. Auto jest na wtrysku po zagrzaniu się nie wkręca się na obroty wyższe niż 2500 tak jak by paliwa nie dostawał,jak zgaszę silnik na około minuty odpali i silnik normalnie pracuje wkręca się pod czerwone pole szkoda tylko że po chwili objawy są takie same,
i nie ma siły pod jechać pod lekkie wzniesienie co to może być
co mu dolega 

SAMURAI 1.3 93r simex 30" elektryk
wyglada to na czujnik hallalukasz st-ce pisze:u mnie jest podobny problem tylko że na ciepłym silniku. Auto jest na wtrysku po zagrzaniu się nie wkręca się na obroty wyższe niż 2500 tak jak by paliwa nie dostawał,jak zgaszę silnik na około minuty odpali i silnik normalnie pracuje wkręca się pod czerwone pole szkoda tylko że po chwili objawy są takie same,i nie ma siły pod jechać pod lekkie wzniesienie co to może być
co mu dolega
Podłącze się do tematu. Samurai na wtrysku po odpaleniu wkręca się na obroty. Jak się zagrzeje z wkręcaniem na obroty jest problem. Po odłączeniu przewodów z czujników na kolektorze ssącym problem ustaje. Wymiana tych elementów nie przyniosła skutku. Nie jest to także czujnik halla. Zmieniałem także komputer, silniczek krokowy i wtrysk. Po spięciu złącza diagnostycznego pokazuje 12. Proszę o propozycję usterki.
Suzuki Samurai 1,9 TD LONG
W podpisie masz 1,9 TD a piszesz o 1,3iMALO pisze:Podłącze się do tematu. Samurai na wtrysku po odpaleniu wkręca się na obroty. Jak się zagrzeje z wkręcaniem na obroty jest problem. Po odłączeniu przewodów z czujników na kolektorze ssącym problem ustaje. Wymiana tych elementów nie przyniosła skutku. Nie jest to także czujnik halla. Zmieniałem także komputer, silniczek krokowy i wtrysk. Po spięciu złącza diagnostycznego pokazuje 12. Proszę o propozycję usterki.

Które czujniki odłączasz? Są tam tylko do temperatury (jeden do zegarów i jeden do komputera).
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Nie wierz we wszystko co widzisz
U mnie takich mnogo. Chodzi o ten czujnik z zieloną końcówką w samuraiu 1,3i

Hmmm... u mnie żaden nie ma zielonej końcówki. Może pokaż foto?MALO pisze:Nie wierz we wszystko co widziszU mnie takich mnogo. Chodzi o ten czujnik z zieloną końcówką w samuraiu 1,3i
To jest pierwszy czujnik na kolektorze ssącym od termstatu. Wtyczka napewno jest zielona. Sprawdzałem w kilku egzemplarzach 

Jak oszukujesz komputer, że ma zimny silnik to dzieją się różne rzeczy:
-blokuje się egr i nie wpuszcza spalin
-czas wtrysku się zwiększa i mieszanka jest bogatsza
-lambda nie jest czytana i jest otwarta pętla sterowania
etc...
Generalnie powinieneś sprawdzić wszystkie elementy wtrysku, bo trudno powiedzieć co jest żle.
-blokuje się egr i nie wpuszcza spalin
-czas wtrysku się zwiększa i mieszanka jest bogatsza
-lambda nie jest czytana i jest otwarta pętla sterowania
etc...
Generalnie powinieneś sprawdzić wszystkie elementy wtrysku, bo trudno powiedzieć co jest żle.
Dzięki za pomoc. Już uporałem się z problemem. Źle zdiagnozowałem auto. Padła pompa paliwa. Jeszcze raz dziękim za pomoc 

-
- jestem tu nowy...
jeszcze jedno pytanie gdzie znajduje sie ten czujnik od temperatury co podłączony jest do komputera .Według kodu który generuje kontrolka to błąd nr 14 czyli ten czujnik tylko gdzie on jest??????????
-
- jestem tu nowy...
szkoda że nikt nie wie gdzie jest ten czujnik 

Przecież MALO napisał gdzie jest.lukasz st-ce pisze:szkoda że nikt nie wie gdzie jest ten czujnik
W manualu też masz obrazek.