Łożysko przedniego koła- samurai
Moderator: Albert_N
Łożysko przedniego koła- samurai
Witam okazało sie że poluzowały mi sie sruby dokręcajace łożysko w przednim kole
rozebrałem całośc wyczyściłem i teraz nie wiem czy łożyska należy przesmarować ? pomiędzy jednym a drugim jest ok 1cm lużnej przestrzeni , czy napchac tam smaru??
i w końcu jak silno dokręcić te śruby (nie mam klucza dynamometrycznego ani nic w tym rodzaju) jeden gościu powiedział i żeby dokręcic do oporu a później poluzowac 1/4 obrotu, czy to prawda
prosze o konkretną pomoc bo auto stoi rozkrecone a ja nie wiem co robic dalej
pozdrawiam
rozebrałem całośc wyczyściłem i teraz nie wiem czy łożyska należy przesmarować ? pomiędzy jednym a drugim jest ok 1cm lużnej przestrzeni , czy napchac tam smaru??
i w końcu jak silno dokręcić te śruby (nie mam klucza dynamometrycznego ani nic w tym rodzaju) jeden gościu powiedział i żeby dokręcic do oporu a później poluzowac 1/4 obrotu, czy to prawda
pozdrawiam
Samurai 1.3 "99 Esmeralda green - powoli sobie dłubiemy 

Re: Łożysko przedniego koła- samurai
Można i tak z tym dokręceniem i odkręceniem 1/4 obrotu
.ale najlepiej dokręć na wyczucie tak żeby nie było luzu ale żeby nie "trzymało".Najlepiej to dokręć łozysko i załóż koło.Nie powinno się kręcić bezwładnie tylko zrobić z kołem jeszcze obrót lub półtora.Trudno to wytłumaczyć ...bo to jakbym miał Ci opisać jak dobrze zrobić kobiecie 

Wszystko co jest rodzaju żeńskiego zawsze jest q-wa zagadką
Po przejechaniu kilkudziesieciu/kilkuset kilometrów sprawdzic ponownie luz i ewentualnie wyregulowac.
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
musisz posmarowac obydwa lozyska i troszke ale niezbyt duzo smaru wlozyc pomiedzy nie. Co do srub chodzi ci pewnie o te dwie duze naktretki na klucz z tego co pamietam 45 i slonko miedzy nimi do kontrowania. Ja bylem uczony ze pierwsza od lozysk dokreca sie na reke zeby lozyska mialy luz, potem kontrujesz sloneczkiem i na koncu skrecasz mocniej druga nakretka!!V pisze:Witam okazało sie że poluzowały mi sie sruby dokręcajace łożysko w przednim kole
pozdrawiam
U 93 - Prawie oryginał
Joanna Brodzik Edition 

-
-
Klucz 52. W manualu jest dokładnie opisany proces dokręcania, trzeba mieć wagę i sznurek.
Rocsta 2,2D
No jakoś to wszystko poskrecałem po swojemu zobacze jak długo wytrzyma? na wszelki wypadek chyba kupie lozyska na zapas.
dzięki pozdrawiam
co to ten manual? gdzie go można znaleźć?mirek-zuza pisze: W manualu jest dokładnie opisany proces dokręcania
dzięki pozdrawiam

http://daniels.lumena.com/suzuki/manual.htm - znajdziesz tutaj dodatkowe info - pozatym dokladnie sobie stronke danielsa przejrzyj bo znajdziesz duzo ciekawych info!!V pisze:No jakoś to wszystko poskrecałem po swojemu zobacze jak długo wytrzyma? na wszelki wypadek chyba kupie lozyska na zapas.
co to ten manual? gdzie go można znaleźć?mirek-zuza pisze: W manualu jest dokładnie opisany proces dokręcania
dzięki pozdrawiam

U 93 - Prawie oryginał
Joanna Brodzik Edition 

dzięki kolego mari
a klucz faktycznie 50mm
a klucz faktycznie 50mm

Holera co jest z tym moim łożyskiem? co rusz mi sie poluzowuje juz trzy razy rozbierałem coraz to mocniej dokrecam pojeżdże troche i znowu luźne
zaóważyłem ze na tej podkłdce pomiędzy srubami praktycznie nie istnieje ten "wewnętzrzny wypustek" który klinuje sie na półośce czy to moze być przyczyną?
zaóważyłem ze na tej podkłdce pomiędzy srubami praktycznie nie istnieje ten "wewnętzrzny wypustek" który klinuje sie na półośce czy to moze być przyczyną?

Jeśli chodzi Ci i wypustki na słoneczku, to sobie możesz je wyginać w dowolnym kierunku, te które są na sztorc nie pełnią żadnej roli, więc jak się któreś urwie to możesz dogiąć kolejne... tak mi sie wydaje.
Może być też tak, że łożysko jest do wymiany - wtedy luzu już się nie da wykasować.
Może być też tak, że łożysko jest do wymiany - wtedy luzu już się nie da wykasować.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Karwa przecież napisał, że chodzi Mu oKSikorski pisze:Jeśli chodzi Ci i wypustki na słoneczku, to sobie możesz je wyginać w dowolnym kierunku
V pisze:ten "wewnętzrzny wypustek" który klinuje sie na półośce
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
TomaszRT pisze:Karwa przecież napisał, że chodzi Mu o V napisał(a):ten "wewnętzrzny wypustek" który klinuje sie na półośce

wydaje sie ze łożysko jest jeszcze ok bo kiedy podokręcam przez jakiś czas nie ma luzu a później popuszczają sie śruby

Pierscien zabezpieczajacy, nr oryginału: 43466-80000
O istnieniu zamienników nic mi nie wiadomo.
O istnieniu zamienników nic mi nie wiadomo.
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
miałem tak jak opisujesz, nawet nowe łożyska po kilkunastu kilometrach dostawały luzu. U mnie winne były trąbka/piasta (nie wiem dokładnie bo wymieniałem obydwa) Problem występował jednocześnie po obu stronach 

kolego a co się działo z tymi piastami?

luz powstawał prawdopodobnie z winy pierscienia zabezpieczającego - to już skasowane
teraz niewiem dlaczego tarcza hamulcowa obciera o jarzmo hamulca od wewnętrznej strony ale tylko wówczas gdy skręcam w lewo w czasie jazdy, kiedy auto zlewaruje i koło jest bez obciążenia nie obciera, luz na łożysku skasowany
czy jest możliwość że kiedy jeżdziłem na luźnym łożysku szlag trafił pisate wytarła sie czy cuś ?
teraz niewiem dlaczego tarcza hamulcowa obciera o jarzmo hamulca od wewnętrznej strony ale tylko wówczas gdy skręcam w lewo w czasie jazdy, kiedy auto zlewaruje i koło jest bez obciążenia nie obciera, luz na łożysku skasowany
czy jest możliwość że kiedy jeżdziłem na luźnym łożysku szlag trafił pisate wytarła sie czy cuś ?

Pozwole sie pod temat podpiac
W jaki sposob wymontowac, zdjac, usunac bieznie lozysk zwrotnicy z pochwy mostu? Wale mlotkiem, od jednej, to od drugiej strony, ale puscic jakos nie chca
Jak Wy sobie z tym radzicie? Wiekszym mlotkiem? 

W jaki sposob wymontowac, zdjac, usunac bieznie lozysk zwrotnicy z pochwy mostu? Wale mlotkiem, od jednej, to od drugiej strony, ale puscic jakos nie chca

Miejsce na Twoją reklamę.
-
-
Najprościej przyżądem,co się nazywa odklejacz do łożysk. Ale jak go nie masz to możesz po rzeźnicku zadziałać i gumówka naciąć wewnętrzną bieżnię i wtedy zejdzie bez problemu.
do zabawy Vitara Pussy Wagon, sztywny przód
do zapie... Saabolot 2.0T
Wlasnie poszukalem jak wyglada ten odklejacz. Nigdy czegos takiego na oczy nie widzialem. Swoja droga to pytanko: jak sie tego uzywa? Wystajaca czesc biezni sie tym odklejaczem sciska i jakos ciagnie czy jak? Bo jakos nie moge sobie wyograzic zeby za pomoca dwoch polkolistych elementow wyciagnac ta bieznie z pochwy 
Samo lozysko to jeszcze rozumiem, ze pod spod sie to wklada i do gory wyciaga, ale bieznie?
EDIT: wewnetrzna bieznie? Ja mam na mysli zewnetrzna, ta ktora zostaje w pochwie mostu po wyjeciu lozysk. Ja tez naciac jakos delikatnie szlifierka i sprobowac wybic?

Samo lozysko to jeszcze rozumiem, ze pod spod sie to wklada i do gory wyciaga, ale bieznie?
EDIT: wewnetrzna bieznie? Ja mam na mysli zewnetrzna, ta ktora zostaje w pochwie mostu po wyjeciu lozysk. Ja tez naciac jakos delikatnie szlifierka i sprobowac wybic?
Kolega z vitary chyba nie widział łożysk zwrotnicy z samuraja na oczyPrzemas601 pisze:Najprościej przyżądem,co się nazywa odklejacz do łożysk. Ale jak go nie masz to możesz po rzeźnicku zadziałać i gumówka naciąć wewnętrzną bieżnię i wtedy zejdzie bez problemu.

Trzeba wziąć odpowiednio naostrzony, raczej spory śrubokręt czy nawet przecinak i mozolnie trafiać w lekko (tak na 1 mm) wystającą krawędź bieżni. Oczywiście tak aby nie uszkodzić osłony czy też gniazda bieżni. Śrubokręt czy też przecinak musi być na tyle długi żeby przeszedł przez oba otwory gdyż dolną bieżnie wybija się od góry a górną od dołu. Gdy bieżnie są zapieczone to może to zająć chwilę czasu

LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza

Uf, dzieki, jakos poszlomatchbox pisze:Kolega z vitary chyba nie widział łożysk zwrotnicy z samuraja na oczyPrzemas601 pisze:Najprościej przyżądem,co się nazywa odklejacz do łożysk. Ale jak go nie masz to możesz po rzeźnicku zadziałać i gumówka naciąć wewnętrzną bieżnię i wtedy zejdzie bez problemu.![]()
Trzeba wziąć odpowiednio naostrzony, raczej spory śrubokręt czy nawet przecinak i mozolnie trafiać w lekko (tak na 1 mm) wystającą krawędź bieżni. Oczywiście tak aby nie uszkodzić osłony czy też gniazda bieżni. Śrubokręt czy też przecinak musi być na tyle długi żeby przeszedł przez oba otwory gdyż dolną bieżnie wybija się od góry a górną od dołu. Gdy bieżnie są zapieczone to może to zająć chwilę czasuNajważniejsze to ruszyć bieżnie, a potem jej nie zakleszczyć przez "skoszenie" czyli nieosiowe wybijanie.

-
-
Kolega z vitary chyba nie widział łożysk zwrotnicy z samuraja na oczy
Odpowiadałem na pytanie jak usunąć bieżnie łożyska koła z czopu zwrotnicy.
Teraz już wiem jak wygląda przedni most z samuraja,przeszczepiłem takowy do V

Odpowiadałem na pytanie jak usunąć bieżnie łożyska koła z czopu zwrotnicy.
Teraz już wiem jak wygląda przedni most z samuraja,przeszczepiłem takowy do V

do zabawy Vitara Pussy Wagon, sztywny przód