Rozgrzany silnik przy predksoci obrotowej powyzej 5000 pod obciazeniem zaczyna stukac.
Na ostaniej imprezie na wolnych obrotach potrafila mrugac kontrolka cisnienia oleju. W akcie desperacji dolalem mododoktora, kontrolka sie uspokoila oraz dzwieki powyzej 5000rpm znikneły.
Na tym silniku zrobilem kilkaset kilometrów, poprzedni wlasciciel zmienial w nim blok (pekniecie na 4 cylindrze), przy przekladce obejzal panewki i wszystko bylo ok.
Gdyby to byly panweki to nawet przy nizszych predkosciach obrotowych i pod obciazeniem bym je slyszal a jest cisza.
W którym miejscu w magistrali olejowej jest czujnik cisnienia, zaraz za pompa oleju i przed wałem korbowym ?
Panewki glówne i korbowodowe objawiaja sie takim samym dzwiekiem i w takich samych warunkach (obciazenie) ?
Nie wiem od czego zaczac, panewek jakos nie slychac, cisnienie jest slabe, lekkie stukanie przy duzych predkosciach obrotowych moga byc spowodowane za malym cisnieniem w ukladzie ( po dolewce motodoktora znikly). Oczywiscie silnik siedzi w samuraiu co sie wiązalo z modyfikacja koncówki smoka, moze tylko gdzies lapie powietrze smok ?
Magistrala olejowa Vitara G16A / Slabe cisnienie oleju
Moderator: Albert_N
Magistrala olejowa Vitara G16A / Slabe cisnienie oleju
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Re: Magistrala olejowa Vitara G16A / Slabe cisnienie oleju
a może poprostu zamęczyłeś olej to w ternie bez chłodnicy i=oliwy częsty przypadek zalej mineralnym mobilem i zmień filtr to na początek a może poprostu pękł ci smok na spawie
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Mobilem mineralnym to on byl juz zalany, na oleju (i po przekaldce silnika) zaliczylem pare wypadów i jeden rajd. Dziwne wskazania wskaznika cisnienia oleju zobaczylem juz na samym poczatku, na zimnym silniku pokazywal 4-5 barów ale jak sie nagrzal do swojej temperatury to 0, po przygazowaniu do 4 tysiecy maks do 1 bara wstawalo. Zmierzylem manometrem i przy 4k bylo ok 3 barów, zbagatlizowalem sprawe poniewaz ksiazkowo ma 3.6-4.4 przy 4000rpm (temperaura oleju 80 sopni). U mnie silnik byl nagrzany do 90 stopni,pomyslalem ze olej ma wiecej jak 80 stopni stad nizszy wynik. Odlaczylem wskaznik i podlaczylem oryginalna kontrolke poniewaz takiemu wskaznikowi niema co ufac.viperecki pisze:a może poprostu zamęczyłeś olej to w ternie bez chłodnicy i=oliwy częsty przypadek zalej mineralnym mobilem i zmień filtr to na początek a może poprostu pękł ci smok na spawie
Nie wydaje mi sie aby pekl smok na spawie, wbilem jedna rurke w druga i naprawde dalem solidnie obspawac.
Moze jeszcze zasysac na polaczeniu rurka smoka/blok ale starałem sie to skrecic mozliwie szczelnie.
W dalszym ciagu zastanawiam sie czy jest sens zabierac sie za panewki skoro ich nie slychac a pojawil sie problem z cisnieniem ? Czy szukac problemu w magistrali olejowej, szczelnosci smoka, oleju, droznosci filtra oleju, lub pompie oleju.
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
co by to nie było zacznij od wymiany filtra oliwy i samej oliwy to podstawa znajomy w Scani 4x4 potrafi oliwę w ciągu jednego rajdu zamęczyć a pompa olejowa to też dobry trop zwłaszcza po przeróbce smoka lubi się wytrzeć po zassaniu opiłków lub luźnych lulek po spawaniu już jeden taki przypadek w samim i to też 1.6 widziałem ale tam od razu zaczął klepać wałek bo chodził na "sucho"
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd