Temperatura w Vitarze
Moderator: Albert_N
Temperatura w Vitarze
Witam.
Mam poblem którego nie znalazłem w wątkach na tym forum. Problem polega na tym że w mojej Vitarce 1.6 8V 1993 r na gaźniku wariuje wskaźnik temperatury. Podczas normalnej jazdy temperatura dochodzi do czerwonej strefy na wskaźniku. Temperatura opada gdy zwolnie lub się zatrzymam (od czerwonego pola do normalnego stanu w ok 10sekund). Co ciekawe gdy autko jest zatrzymane i trzymam ją na obrotach ok 3 tys temperatura nie rośnie wcale... Prosze o pomoc bo juz nie wiem co to może być, co ma prekość do temperatury??? Cyba obroty silnika powinny być ważne...
Dodam tylko że wymieniłem już termostat i czujnik temperatury.
dziękuję za pomoc
azan1985
Mam poblem którego nie znalazłem w wątkach na tym forum. Problem polega na tym że w mojej Vitarce 1.6 8V 1993 r na gaźniku wariuje wskaźnik temperatury. Podczas normalnej jazdy temperatura dochodzi do czerwonej strefy na wskaźniku. Temperatura opada gdy zwolnie lub się zatrzymam (od czerwonego pola do normalnego stanu w ok 10sekund). Co ciekawe gdy autko jest zatrzymane i trzymam ją na obrotach ok 3 tys temperatura nie rośnie wcale... Prosze o pomoc bo juz nie wiem co to może być, co ma prekość do temperatury??? Cyba obroty silnika powinny być ważne...
Dodam tylko że wymieniłem już termostat i czujnik temperatury.
dziękuję za pomoc
azan1985
Re: Temperatura w Vitarze
Może to sprawka wiskozy
?
pogrzeb na tym forum http://suzuki.a-ng.eu/ wiem ze kiedyś był wałkowany temat temp w vitarze

pogrzeb na tym forum http://suzuki.a-ng.eu/ wiem ze kiedyś był wałkowany temat temp w vitarze
Samurai 1.3 "99 Esmeralda green - powoli sobie dłubiemy 

U mnie ostatnio też dziwnie wskazywał. Czasami normalnie, później spadała do "zera" i znów normanie. Poruszałem trochę kablami i wróciło do normy. Może gdzieś styki zaśniedziałe, albo jest przebicie na masę i wtedy pokazuje max??
Gaz 69M 1968 ; Suzuki Vitra 1993 ; Grand Vitara 2007 ; Nissan Leaf 2014
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Podłączę się do tematu.... W mojej Vitce niezależnie od pory roku wskaźnik temperatury podnosi się z minimum i niezmiennie tkwi na tej małej przerwie z lewej strony. W lecie nawet przy długiej i agresywnej jeździe na reduktorze przesuwa się na moment o 2-3 mm w prawo (wtedy tak mały wzrost temperatury mnie cieszy
). Niestety, w zimie oznacza to niespecjalnie wydajne ogrzewanie, wymieniałem termostat, czujnik, bez zmian. Zdaję sobie sprawę, że LPG i skrzynia automatyczna może wpływać na nieco inne wskazania, ale aż tak? Gdzie powinien "normalnie" w czasie jazdy tkwić w/w wskaźnik i jak wydajne macie ogrzewanie?

U mnie w Vitarce tez byl lekko ponizej 1/2, i z tego co wiem, to wszyscy, ktorzy maja jako taki sprawny uklad chlodniczy, tak wlasnie maja. Jak to sie mowi, ten typ tak ma 

Miejsce na Twoją reklamę.
Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V
U mnie w V6 z automatem tez jest lekko ponizej 1/2, jak dlugo stoje w korku lub po jezdzie z reduktorem to podnosi sie do 1/2. I nigdy nie bylo inaczej, nawet jak sie z chlodnicy lalo, ale wtedy co kilka kilometrow wode dolewalem 

Golden
Suzuki Vitara 2.0 V6 24V Long 1996
Suzuki Vitara 2.0 V6 24V Long 1996
Temperaura w Vitce ma być na "pierwszej fali". Jak jest inaczej to zaczyna się problem
DokladnieGruzin pisze:Temperaura w Vitce ma być na "pierwszej fali". Jak jest inaczej to zaczyna się problem

SJ 413(gaźnik + LPG) -> Vitara JLX 1.6 8v -> lr Discovery 300TDi
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
@seba - jak widzę temperatura ciut za niska - jesli chodzi o wydajność ogrzewania, jak ja jeździłem swoją to nie narzekałem. Vitary grzeją bardzo dobrze - chyba, że termostat jest wywalony z silnika.
Nie martw się nie zmarzniesz
Nie martw się nie zmarzniesz

A u mnie zawsze równo na 1/2.GoldenPB pisze:U mnie w V6 z automatem tez jest lekko ponizej 1/2, jak dlugo stoje w korku lub po jezdzie z reduktorem to podnosi sie do 1/2. I nigdy nie bylo inaczej, nawet jak sie z chlodnicy lalo, ale wtedy co kilka kilometrow wode dolewalem

- Kazior4x4
- jestem tu nowy...
U mnie też 4mm od początku skali się zatrzymuje. Lato czy zima, bez różnicy. A grzeje tak sobie...może to wina dziur w podłodze
A twój problem to może faktycznie wiskoza. Duże obroty silnika nie są oddawane na wiatrak...

A twój problem to może faktycznie wiskoza. Duże obroty silnika nie są oddawane na wiatrak...
Życie to nie bajka, nie głaszcze nas po jajkach
Były: Ładzianka 1.9D, Suza 1.3B
Jest: Vitka 1.6B
Były: Ładzianka 1.9D, Suza 1.3B
Jest: Vitka 1.6B
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Wiem, w poprzednią zimę dawała radę. Problem w tym, że teraz w nowym miejscu pracy Vitka nie ma garażu i z rana będzie problem z szybami......Gruzin pisze: Nie martw się nie zmarzniesz![]()
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Czyż nie powinna się w takim wypadku bardziej grzać?Kazior4x4 pisze:A twój problem to może faktycznie wiskoza. Duże obroty silnika nie są oddawane na wiatrak...
Zresztą zima długo nie trwa....

Wrócę jeszcze do mojego problemu. Czy gdyby to była wiskoza to temperatura nie powinna rosnąć też, gdy stoję i trzymam ja na np. 3 tys obrotów??? W moim przypadku temperatura stoi równiutko na połowie i ani drgnie. Problem zaczyna się gdy ruszę. Wtedy przez 20 sekund temperatura potrafi urosnąć o 20 stopni i po zatrzymaniu auta przez 10 sekund opaść do normalnego stanu. Na wyjętym termostacie nagrzewa się minimalnie a gdy ruszę temperatura opada. Wygląda to tak jak by któryś z przewodów zwierał z linka od prędkościomierza. Możliwe to?
Bardzo dziękuję za pomoc
Bardzo dziękuję za pomoc
Nie no, u mnie az tak blisko poczatku nie bylo

- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Może jak doleję paliwa do baku to górna wskazówka podąży na dolną......

Hehe, mozliwe, moze sa zsynchronizowane. Podwojne wskazanie, w razie gdyby jedna sie zepsulaseba4x4 pisze:Może jak doleję paliwa do baku to górna wskazówka podąży na dolną......![]()
![]()

hmm, a może poszła uszczelka pod głowicą ? pojedź do mechanika niech Ci sprawdzi czy nie masz przedmuchów spalin do płynu chłodzącego
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Rok temu uszczelka pod głowicą (walnięta) zaowocowała skokami temperatury i nie tylko. Została zrobiona głowica (pełen wypas) i od tego czasu (około 22 tys km) zero problemów z płynami, temperaturami itp. Auto pali od dotknięcia, wkręca się, na PB i LPG chodzi super. Tylko ta temperatura.....................Gruzin pisze:hmm, a może poszła uszczelka pod głowicą ? pojedź do mechanika niech Ci sprawdzi czy nie masz przedmuchów spalin do płynu chłodzącego

ja właśnie swego czasu miałem taką sytuację, wsio było oki oprócz temperatury. Okazało się, że walnęła uszczelka, mała rysa.
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Hmmmmmm, mam nadzieję, że patrząc po zachowaniu auta po i przed remoncie zachowania wskaźnika były i są takie same, co sugeruje prawidłową pracę silnika..... Jak walnie za ileś tys k, to będę się stresowałGruzin pisze:właśnie swego czasu miałem taką sytuację, wsio było oki oprócz temperatury. Okazało się, że walnęła uszczelka, mała rysa.

W samuraiu też wskazówka się niewiele wychyla.
Podgiąłem ją nieco do góry, żeby mieć pełen zakres wskazań - od razu się cieplej w aucie zrobiło
Podgiąłem ją nieco do góry, żeby mieć pełen zakres wskazań - od razu się cieplej w aucie zrobiło

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
I będę spokojnie spał......Kostuch pisze:Podgiąłem ją nieco do góry, żeby mieć pełen zakres wskazań - od razu się cieplej w aucie zrobiło