Spalanie gazu w Vitarce
Moderator: Albert_N
Spalanie gazu w Vitarce
Witam.Od jakiegoś czasu posiadam instalację gazową i w związku z tym mam pytanie. Otóż mam założone opony 31X10,5X15 MT jest podwyższony itd , itd .Spalanie po mieście ( bo takie mnie interesuje ) wychodzi mniej więcej 18 - 19 litrów (silnik 1.6 8 zaworów ) Czy to jest norma czy trochę za dużo . Pytam się dlatego że wszystko jest jeszcze na gwarancji więc mogę trochę pogrymasić. Natomiast jeśli chodzi o benzynę to w mieście spali 13 litrów , a więc różnica jest co najmniej 5 litrów . Pozdrawiam Jarek
Chevrolet Geo Tracker konkretnie zmodyfikowany
Tel w razie czego 501-372-508
Re: Spalanie gazu w Vitarce
Norma, mi tyle pali na mniejszych oponach:)
Naczkinz
Człowiek człowiekowi wilkiem a zombi zombi zombi

Wyregulujcie sobie te instalki.
Tyle to mi pali 2,5 tonowe auto z silnikiem 5,7
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
różnica między benzyną a LPG powinna być ~20% na "niekorzyść" LPG. Jak jest dużo więcej (a co gorsza mniej) to instalacja LPG do regulacji ...
Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V
wszystko zalezy gdzie jezdzisz
ja w terenie niewylaczam silnika to po calym dniu i 40 km tez spali 30
ogolnie teraz na 100 po drodze wziela 15 na blosie kola 30 cali simex . lift spory , stalowe zdezaki to wszytsko wplywa na spalanie niestety
potem gazownia przestala dzialac
ja w terenie niewylaczam silnika to po calym dniu i 40 km tez spali 30
ogolnie teraz na 100 po drodze wziela 15 na blosie kola 30 cali simex . lift spory , stalowe zdezaki to wszytsko wplywa na spalanie niestety
potem gazownia przestala dzialac

potwierdzamKostuch pisze:Wyregulujcie sobie te instalki.

Dodge Dakota 4.7 V8
Suzuki Samurai 1.9D
Suzuki Samurai 1.9D
Czyli dalej nie wiem nic
.Jedni twierdzą że tak ma być , inni że to jest norma . To może się zdecydujcie jak w końcu się to ma do rzeczywistości , 18 litrów gazu po mieście to dużo czy jest w normie

Zimą oraz w terenie weźmie 17 wzwyż, latem przy spokojnej jeździe kole 11-12. Na trasie wyjdzie jeszzce mniej. Wszystko zależy gdzie i jak się jeździ. Sądzę , że 18-19 to trochę za dużo.
Mt Kumho 31'( no prawie
) lifcik merc i felicja do tego bodylifcik 2'
Mt Kumho 31'( no prawie

- Kazior4x4
- jestem tu nowy...
Moja też w okolicach 12,5 - 13 litrów. Silniczek 1,6 8V, kółka 237/75R15 KL71.10zulu pisze:moja vitara spala 12,5l lpg, na 29 calach,auto bez liftu
Życie to nie bajka, nie głaszcze nas po jajkach
Były: Ładzianka 1.9D, Suza 1.3B
Jest: Vitka 1.6B
Były: Ładzianka 1.9D, Suza 1.3B
Jest: Vitka 1.6B
Na tych oponach 31' to 15-17 to norma ,zwłaszcza jak chcesz się zdecydowanie przemieszcać ,a nie toczyć z godnością 60km/h .
Na ruskich Ya 192 to brała nawet 20-23 l/100 z silnikiem 8v, a 5 to już nie było.
Na ruskich Ya 192 to brała nawet 20-23 l/100 z silnikiem 8v, a 5 to już nie było.
suzuki vitara 1.6 (SZARA EMINENCJA)
Suzuki Vitara 2.0 (BŁĘKITNY GROM )
T4 syncro -wyprawowy.
Suzuki Vitara 2.0 (BŁĘKITNY GROM )
T4 syncro -wyprawowy.
No to się zrobił zament
. To jeszcze potrzeba wypowiedzi że komuś pali poniżej 10 litrów gazu i chyba sobie wymienię silnik

Po emerycku, na MTkach 235/75R15, na pusto, da radę zejść poniżej 10 na czarnym ...Jareczek pisze:No to się zrobił zament. To jeszcze potrzeba wypowiedzi że komuś pali poniżej 10 litrów gazu i chyba sobie wymienię silnik
![]()

Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V
- peyterek
-
- Kontaktowanie:
u mnie przy regulacji(nowa instalacja -regulacja po 1000km) wyszło że mieszanka za bogata ,zaraz po instalacji paliła ok 12-13 na AT-kach, a teraz świeżo po regulacji, po przejechanej jednej butli wyszło 9,5 litra gazu- nie wiem jak dlugo mi tak bedzie palić,ale mam nadzieje że jak najdłużej, wiec polecam regulacje,
Suzuki Vitara'00 - 1.6 8V
Yamaha Super Tenere XTZ 750 '89
Yamaha Super Tenere XTZ 750 '89
tak jest skopana instalka lpg moja też paliła 11-14
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Moja vitarka na początku paliła poniżej 10lpg na trasie. Założyłem ciężkie mTki nalewki spalanie 13-14. Założyłem jej inny zderzak i windę zaczęła palić 14-16. Zamontowałem snorkel paliła 17. itd itp.
Pięciu gazowców regulowała tą instalacje.
I wszyscy mówią że jest zaje.b.iście
Pięciu gazowców regulowała tą instalacje.
I wszyscy mówią że jest zaje.b.iście

Naczkinz

lift zawieszenia 2", opony MT 225/75R15 - 12l LPG
lift (zawieszenia + budy) 5", opony MT 31" - 20l LPG
instalacja wyregulowana w najlepszym zakładzie w CK
a winę za wysokie spalanie ponosi snorkel
lift (zawieszenia + budy) 5", opony MT 31" - 20l LPG
instalacja wyregulowana w najlepszym zakładzie w CK

a winę za wysokie spalanie ponosi snorkel

Witam.A więc może powiem tak. Od momentu pierwszego postu przejechałem 400km , co 100km regulując w bardzo dobrym serwisie w Krakowie ( co prawda nie chcieli gdyż wytłumaczyli mi że tak ma być ale klient nasz Pan
) .I oznajmiam tu wszystkim ,, oszołomom "" (przepraszam za wyrażenie ale tak nazwał ten szef serwisu właśnie takich ludzi którym pali 13 litrów ) że Vitara na oponach 31 cali ,podniesiona , z wyciągarką zderzaki stalowe , snorkel
, jeżdząca po mieście Kraków ma spalić co najmniej 16 litrów gazu .Uwarunkowane to jest tym że po pierwsze bardzo duże opory powietrza i druga sprawa chyba najważniejsza to niestety słaby silnik jak do tych opon .Dla przykładu .Miałem Pajero 3.0 V6 - 150KM i ten silnik faktycznie spalił mi 19 litrów gazu . To chyba było by na tyle . Pozdrawiam
Jarek

Jarek
Przecież pisałem że to norma

Naczkinz

Jareczek pisze:Witam.A więc może powiem tak. Od momentu pierwszego postu przejechałem 400km , co 100km regulując w bardzo dobrym serwisie w Krakowie ( co prawda nie chcieli gdyż wytłumaczyli mi że tak ma być ale klient nasz Pan![]()
) .I oznajmiam tu wszystkim ,, oszołomom "" (przepraszam za wyrażenie ale tak nazwał ten szef serwisu właśnie takich ludzi którym pali 13 litrów ) że Vitara na oponach 31 cali ,podniesiona , z wyciągarką zderzaki stalowe , snorkel
, jeżdząca po mieście Kraków ma spalić co najmniej 16 litrów gazu .Uwarunkowane to jest tym że po pierwsze bardzo duże opory powietrza i druga sprawa chyba najważniejsza to niestety słaby silnik jak do tych opon .Dla przykładu .Miałem Pajero 3.0 V6 - 150KM i ten silnik faktycznie spalił mi 19 litrów gazu . To chyba było by na tyle . Pozdrawiam
Jarek
Jareczek,
Mi też regulowali w renomowanych warsztatach...
Na koniec kupiłem sobie kabelek do laptopa i sam wyregulowałem.
Ustawiali ci na zasadzie: "pan wkręci silnik na 3000 i przytrzyma chwilę"?
Też mam auto na 31MT obwieszone kupą żelaza i snorkelem. Z silnikiem 1,3 (więc słabszym niż vitarowski) pali 12-13 lpg.
A jak ktoś opowiada o spalaniu z powodu dużych oporach powietrza przy jeździe po mieście, to nie wiem czy to żart czy po prostu nieuctwo

W sumie twoja kasa - nikt ci nie zabroni spalać tyle gazu. Nie sugeruj tylko, że tak ma być i już.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
moja tak była ustawiona,żeby paliła mniej
dziwiłem się żę powyżej 2500obrotów nie przyspiesza

moja tak była ustawiona,żeby paliła mniej

dziwiłem się żę powyżej 2500obrotów nie przyspiesza
Wj/Wg
Kostuch pisze:Jareczek pisze:Witam.A więc może powiem tak. Od momentu pierwszego postu przejechałem 400km , co 100km regulując w bardzo dobrym serwisie w Krakowie ( co prawda nie chcieli gdyż wytłumaczyli mi że tak ma być ale klient nasz Pan![]()
Jarek
Jareczek,
Mi też regulowali w renomowanych warsztatach...
Na koniec kupiłem sobie kabelek do laptopa i sam wyregulowałem.
Też mam auto na 31MT obwieszone kupą żelaza i snorkelem. Z silnikiem 1,3 (więc słabszym niż vitarowski) pali 12-13 lpg.
A jak ktoś opowiada o spalaniu z powodu dużych oporach powietrza przy jeździe po mieście, to nie wiem czy to żart czy po prostu nieuctwo![]()
W sumie twoja kasa - nikt ci nie zabroni spalać tyle gazu. Nie sugeruj tylko, że tak ma być i już.
Może w samuraju tak jest. Ja mam w okolicy jeszcze dwie vitary podobnie pomotane i wszystkie palą podobnie.
Zanim zaczęły być motane paliły poniżej 10lpg
Jeszcze zależy od instalacji.
Zapomniałem dodać że jak miałem komputer to palił dwa litry mniej. Ale się zamoczył i wstawiłem przełącznik jak w polonezie i zaczął palić więcej

Naczkinz

Może tak jak @Karson pisał, wina wyższego spalania gazu leży po stronie snorkla
Wywal snorkel, metalowwe zderzaki, windę, załóż oryginalne oponki, a spalanie na pewno się znacząco zmniejszy.
Zawsze jest coś za coś.
Głowa do góry ważne ,że jeździ

Wywal snorkel, metalowwe zderzaki, windę, załóż oryginalne oponki, a spalanie na pewno się znacząco zmniejszy.
Zawsze jest coś za coś.
Głowa do góry ważne ,że jeździ

Zależy ile snorkel ważyBARTEK W. pisze:Może tak jak @Karson pisał, wina wyższego spalania gazu leży po stronie snorkla![]()

Naczkinz