Wyciągarka elektryczna centralnie?
Moderator: Albert_N
Wyciągarka elektryczna centralnie?
Czy montował ktoś już wyciągarke elektryczną centralnie czyli za siedzeniami tak jak się montuje mechanika? Jeśli tak to chętnie skorzystam z doświadczenia.
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
Re: Wyciągarka elektryczna centralnie?
... a już myślałem, że wie wszystko 

kiedy ma sie 70 lat wie się już wszystko, rzecz w tym żeby to zapamiętaćMisiek Bielsko pisze:... a już myślałem, że wie wszystko

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

...w takim rozwiązaniu lina pracuje w technologii bluetooth 

Chyba pytanie jest o to - jak poprowadzić linę, by działała. Przechodziła przez jakieś bloczki/prowadnice, nie zakleszczała się, nie łamała, nie było nadmiernych oporów, dało się naprawić w terenie, użyć do tyłu. By lina układała się na bębnie równo.bluetooth
Taaak... bluetooth to świetny pomysł.

Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
alfik masz rację osioł ze mnie, od razu trzeba było myśleć o wifi "draft N" czy jak toto nowe ustroństwo siem nazywa :-k
Tak sobie pomyślałem żeby zmotać własnie takie roleczki czy coś i zmotać łincza centralnie za siedzeniami ewentualnie wyciąć kawalek podłogi i ją dać niżej coby nie obciążać przednich resoraków - idea chyba nie jest głupia w samiku co nie?
jak dla mnie rzezba nie warta zachodu
nie warto dawac pod podloga bo syf bedzie sie tam trzymal
jak juz to postawic z tylu przez rolke zwrotna puscic do przodu
w takim ulozeniu bedziesz mial mozliwosc ciagniecia sie do tylu przy uzyciu zblocza
generalnie jak juz tak kombinowac to z mechanikiem
elektryk znowu nie jest az taki ciezki zeby nie mogl jezdzic na przednim zderzaku
wiele osob tak ma i sobie chwali
pamietaj tez o dostepie do wincha, sprzegla, i aby lina podczas zwijania byla widoczna
o wiele latwiej i przyjemniej sie go wtedy obsluguje
w takim ulozeniu bedziesz mial mozliwosc ciagniecia sie do tylu przy uzyciu zblocza
elektryk znowu nie jest az taki ciezki zeby nie mogl jezdzic na przednim zderzaku
pamietaj tez o dostepie do wincha, sprzegla, i aby lina podczas zwijania byla widoczna

biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

były na forum kiedyś zdjęcia mojego starego auta z tak zamontowaną wyciągarka, działało to świetnie ale bak musiał polecieć na wierzch. Robiła przód i tył przez zblocze.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
Mysle że mniej zachodu z zamontowaniem centralnie - odchodzi problem zderzaka a płyte chyba łatwiej było by zmotać do ramy pod podłogą. Co do gromadzenia sie syfu no to faktycznie mógł by być problem chyba że się ją obuduje cienka blaszką (taka obudowa) - linke poprowadzić przez rure na przod auta tak jak w mechaniku, o ciaganiu się do tyłu nie myślałem i niewiem czy był by sens cudować z przekładaniem liny itd. Dostęp do wincza był by lepszy jesli sie siedzi w aucie podczas wyciaganiaporeb pisze:jak dla mnie rzezba nie warta zachodu

Tak mi się przynajmniej wydaje - w praktyce może to wygladać całkiem inaczej i właśnie chciałem poruszyć ten temat.
mnie raczej chodzilo o montaz na pace (oczywiscie na odpowiednio mocowanej plycie)
jak znajde zdjecia takiego rozwiazania to wkleje
jak znajde zdjecia takiego rozwiazania to wkleje
biedny inżynier 

O montazu na pace też myślałem ale to to raczej jak już jest łincz z przodu bo głównie to mam zamiar się przedzierać do przodu a w razie draki to wiadomo do tyłu somehow hehe. Montaż łincza w podłodze centralnie nie wpływał by na szybsze siadanie resorów z przodu a to jest też istotna sprawa.
Miał tak mój znajony z kołobrzegu. Plusy tego to to że kierowca może sam załączac sprzęgło, widzi line no a minusy to prowadzenie liny a jeśli jakieś kąty, zblocza, to opory więc osłabią troche, ale za to lina zawsze się tak samo układa.
zucks pisze:Mysle że mniej zachodu z zamontowaniem centralnie - odchodzi problem zderzaka a płyte chyba łatwiej było by zmotać do ramy pod podłogą. Co do gromadzenia sie syfu no to faktycznie mógł by być problem chyba że się ją obuduje cienka blaszką (taka obudowa) - linke poprowadzić przez rure na przod auta tak jak w mechaniku, o ciaganiu się do tyłu nie myślałem i niewiem czy był by sens cudować z przekładaniem liny itd. Dostęp do wincza był by lepszy jesli sie siedzi w aucie podczas wyciaganiaporeb pisze:jak dla mnie rzezba nie warta zachodu
o wiele latwiej i przyjemniej sie go wtedy obsluguje- wystarczy ręke za siedzenie wsadzić i już mamy wajhe sprzegła.
Tak mi się przynajmniej wydaje - w praktyce może to wygladać całkiem inaczej i właśnie chciałem poruszyć ten temat.
niestety z tym zachodem sie mylisz...
Z przodu jest łatwiej zamontować winde niż po środku.
Mówię bo montowaliśmy już z przodu, a aktualnie myślimy jak znajomemu w środku zamontować i wcale nie taka łatwa sprawa...
BTW wcale nie musisz mieć zderzaka.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
http://www.allegro.pl/item831155683_aa5 ... p_sma.html
z takim sprzetem to mozna i na przyczepce wincza wozic

z takim sprzetem to mozna i na przyczepce wincza wozic

- apede
-
- Kontaktowanie:

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
- mariuszfila
alfik pisze:Chyba pytanie jest o to - jak poprowadzić linę, by działała. Przechodziła przez jakieś bloczki/prowadnice, nie zakleszczała się, nie łamała, nie było nadmiernych oporów, dało się naprawić w terenie, użyć do tyłu. By lina układała się na bębnie równo.bluetooth
Taaak... bluetooth to świetny pomysł.ale Wi-Fi będzie mocniejsze i większy zasięg...
look1975 pisze:alfik masz rację osioł ze mnie, od razu trzeba było myśleć o wifi "draft N" czy jak toto nowe ustroństwo siem nazywa :-k
czyżby

W jaki sposób w mechaniku prowadzona jest lina do szpuli?
http://www.samurai.org.pl KLUB SAMURAI 4x4
od zderzaka do bębna??
poprzez rolki/ślizgi
poprzez rolki/ślizgi
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
- Trąbal
-
- Kontaktowanie:
Temat kiedyś przerabiany: http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=52072
Pozdrawiam