Utopić sukę
Moderator: Albert_N
Utopić sukę
Witam, proszę o porady, jakie czynności do wykonania są niezbędne do przygotowania samuraia do przepraw rzecznych, podczas których z pewnością woda dostanie się wszędzie, gdzie pozwoli jej fizyka (np brodzenie z ryzykiem utknięcia na na ok 100-120 cm wody) Snoorkel a więc sprawa filtra powietrza to rzecz wiadoma, na co jeszcze zwrócić szczególną uwagę? alternator? rozrusznik? akumulator? Może macie jakieś patenty? Pozdrawiam
Jak nie off-road, to off-topic
Re: Utopić sukę
Sprawdź szczelność układu paliwowego... Załóż odpowietrzenia mostów, skrzyni...
Zielony Autobus 2,7TDi
przede wszystkim pomysl jak szybko uciec z auta porwanego przez nurt zebys sie nie utopil sam przy okazji, poza tym aparat zaplonowy, kable WN, odpowietrzenia mostow i skrzyń
Samurai 86'
dochodze do wniosku, ze lepiej znaleźć most i objechać rzekę a za te pieniądze kupić coś przydatniejszego:-)
Jak nie off-road, to off-topic
Szybko...PrzemoCK pisze:dochodze do wniosku, ze lepiej znaleźć most i objechać rzekę a za te pieniądze kupić coś przydatniejszego:-)

Zielony Autobus 2,7TDi
mosty sa dla plackow
a co jest fajnego w topieniu auta po dach?
ja jakos jak nie musze to sie nie pakuje w wode glebsza niz do progu
a jezeli juz masz taka potrzebe to odpowietrzenia mostow skrzyni i reduktora
bezpieczniki i komputer trzeba przeniesc badz zabezpieczyc
wywiercic dziury w przednich lampach zeby woda splynela
wyciagnac korki z podlogi
wjezdzac do wody powoli a nie z rozpedu
a generalnie to bylo w temacie jazda w terenie wiec moze tam znajdziesz wiecej informacji
ja jakos jak nie musze to sie nie pakuje w wode glebsza niz do progu
a jezeli juz masz taka potrzebe to odpowietrzenia mostow skrzyni i reduktora
bezpieczniki i komputer trzeba przeniesc badz zabezpieczyc
wywiercic dziury w przednich lampach zeby woda splynela
wyciagnac korki z podlogi
wjezdzac do wody powoli a nie z rozpedu

a generalnie to bylo w temacie jazda w terenie wiec moze tam znajdziesz wiecej informacji
biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Pewnie mnie tu zaraz zakrzyczą, ale dodałbym jeszcze - umyć skutecznie wszyskie zacieki z oleju na silniku, mostach, reduktorze.
Takie minimum dla przyrody.
Przy okazji sprawdź szczelność / zabezpiecz wlew paliwa
Przy okazji sprawdź szczelność / zabezpiecz wlew paliwa
SJ 1.3i '90 KAM+OME+windy do pocięcia
508 i C4 Picasso do wożenia gromadki
508 i C4 Picasso do wożenia gromadki
A jak będziesz mył te zacieki, to gdzie to wszystko spłynie?Dmieszcz pisze:Pewnie mnie tu zaraz zakrzyczą, ale dodałbym jeszcze - umyć skutecznie wszyskie zacieki z oleju na silniku, mostach, reduktorze.

KZJ 73
generalnie to nie można jeździć po rzekach 

Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
najważniejsze prócz powietrza jest komputer, przewody zapłonowe/kopułka/świece
reszta jest mało istotna
ps. przedłużać odpowietrzenia nie ma sensu, wystarczy, że oryginalne działają, tak czy inaczej 95% wody wlewa się do skrzyni i reduktora przez lewarki
reszta jest mało istotna
ps. przedłużać odpowietrzenia nie ma sensu, wystarczy, że oryginalne działają, tak czy inaczej 95% wody wlewa się do skrzyni i reduktora przez lewarki

totalna głupota, po takich manewrach czeka cię rozkręcanie i czyszczenie wszystkiego a jak będziesz miał trochę pecha i pociągnie Ci wody przez uszczelniacze do silnika to już w ogóle będzie kapota...
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
prawda jest jedna zostawmy przeprawy przez glebokie wody dyzla
chodz moja plywala kiedys ale tylko do polowy swiatel i tylko przez chwilke a w stresie jak nigdy bylem
http://picasaweb.google.com/jeepnieci/J ... 3634997970
chodz moja plywala kiedys ale tylko do polowy swiatel i tylko przez chwilke a w stresie jak nigdy bylem
http://picasaweb.google.com/jeepnieci/J ... 3634997970
ja raz wjechałem w głęboki nurt kumpel przejechał więc myślę ja też dam rady a co nie, ale nie pomyślałem o tym że jego parch waży trochę więcej od suzuki... jak mnie wyobracało to o mało się nie zesrałem w gacie.
ale przejechalesslavok pisze:ja raz wjechałem w głęboki nurt kumpel przejechał więc myślę ja też dam rady a co nie, ale nie pomyślałem o tym że jego parch waży trochę więcej od suzuki... jak mnie wyobracało to o mało się nie zesrałem w gacie.

Ja fabryczną suką zalałem maske przy przejeździe przez rzeke kilka razy i nic sie nie stało, raz tylko mi kopółke zalało i jeden garnuszek przerywał ale wyschło za 20min i bylo ok.
BTW
Od jakiego auta pasuje korek wlewu paliwa do samuraia? bo ja mam uniwersalny i chciał bym zmienić na jakiś porządny z uszczelką.
Dzięki.
BTW
Od jakiego auta pasuje korek wlewu paliwa do samuraia? bo ja mam uniwersalny i chciał bym zmienić na jakiś porządny z uszczelką.
Dzięki.
zucks pisze:Ja fabryczną suką zalałem maske przy przejeździe przez rzeke kilka razy i nic sie nie stało, raz tylko mi kopółke zalało i jeden garnuszek przerywał ale wyschło za 20min i bylo ok.
BTW
Dzięki.
Vitara, patrol, sunny itd. bardzo dużo aut ma taki na allegro zobacz jest ich dużo w cenie ok 40 zł
Wbrew pozorom komputer (samuraia) wytrzymuje topienie i działa pod wodą - sprawdzone niechcący dwa razy osobiście.Salata123 pisze:najważniejsze prócz powietrza jest komputer, przewody zapłonowe/kopułka/świece
reszta jest mało istotna
Pod wpływem stresu przeniosłem jednak go do schowka. 20cm więcej luzu psychicznego przy brodzeniu

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
corny pisze:ale przejechalesslavok pisze:ja raz wjechałem w głęboki nurt kumpel przejechał więc myślę ja też dam rady a co nie, ale nie pomyślałem o tym że jego parch waży trochę więcej od suzuki... jak mnie wyobracało to o mało się nie zesrałem w gacie.![]()
tak przejechałem ale od tej pory od rzek z mocnym nurtem trzymam się daleko

Kostuch pisze:Wbrew pozorom komputer (samuraia) wytrzymuje topienie i działa pod wodą - sprawdzone niechcący dwa razy osobiście.Salata123 pisze:najważniejsze prócz powietrza jest komputer, przewody zapłonowe/kopułka/świece
reszta jest mało istotna
Pod wpływem stresu przeniosłem jednak go do schowka. 20cm więcej luzu psychicznego przy brodzeniu
a kabli do schowka wystarcza?
bo ja bede go wyciagal na wiosne razem z decha to moze odrazu go przeniose jezeli roboty nie bedzie za duzo

biedny inżynier 

samurai nie bardzo nadaje sie na rwące rzeki bo za lekki jest, ze trzy miechy temu musiałem przeprawić sie przez dużą wode po brodzie z betonowych płyt, woda szybciutko przykryła poszerzenie nadkola a ja się mało nie posrałem w połowie zaczeło mnie ściagac z płyt i próbowało obrucić jakoś wyszedłem z opresji i miałem cieplutko i oczywiscie mokre auoto w srodku
a dodam tylko że vitarą jezdziłem po takiej wodzie i szła jak torpeda a np kolega nivą tez już srał bo go darło....
a dodam tylko że vitarą jezdziłem po takiej wodzie i szła jak torpeda a np kolega nivą tez już srał bo go darło....

Samurai 1.3 "99 Esmeralda green - powoli sobie dłubiemy 

- BENGI
- Kontaktowanie:
mi parcha też porwało, a mało to on nie waży 

Uaz, Uaz, Nissan Szakal, 2xNissan Patrol K160, W160, Nissan Strzała, Y60 long
pzdr Mati
pzdr Mati

- Trąbal
-
- Kontaktowanie:
Po co wam snorkele itp
Dołanaczam stary filmik (napewno większość oglądała) jak Kufel gratem I wyciągał suke z wody. Po wodowani odpaliła jak zła
http://video.google.pl/videoplay?docid= ... 3652&hl=pl

Pozdrawiam
Starcza kabli.poreb pisze:Kostuch pisze:Wbrew pozorom komputer (samuraia) wytrzymuje topienie i działa pod wodą - sprawdzone niechcący dwa razy osobiście.Salata123 pisze:najważniejsze prócz powietrza jest komputer, przewody zapłonowe/kopułka/świece
reszta jest mało istotna
a kabli do schowka wystarcza?
bo ja bede go wyciagal na wiosne razem z decha to moze odrazu go przeniose jezeli roboty nie bedzie za duzo
Trzeba uciąć łapy od metalowej obudowy i wyciąć dziurę w schowku.
Frez na dremelku i godzina roboty. Nie trzeba rozkręcać konsoli - polecam

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.