zasieg samiego

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
pavelk

zasieg samiego

Post autor: pavelk » śr sty 06, 2010 1:24 pm

Dostałem propozycje wyjazdu do Gruzji latem i mysle czy moze nie jechac swoim srajtkiem tylk pojawia sie parę pytań. Nie jestem mechanikiem więc auto bym dał do jakiegos warsztatu do przygotowania przed wyjazdem (sam to jakies drobiazgi z elektryki moge zrobic i moze jakas oczywista oczywistosc dam rade wymienic) tylko czy jest szansa ze jak go dobrze przygotuje to objedzie tam i z powrotem bez awarii? Wiem ze w Turcji jest mnostwo samurajow wiec przynajmniej na zachodzie ktos w razie czego go naprawi ale nie mam pojecia co z pozostałymi obszarami...
Myslicie ze to dobry pomysl czy lepiej nie ryzykowac wtopy po srodku niczego i nie jechac swoim autem? w sumie te pare tys bez awarii chyba powinien przejechac?
był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001

look1975
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: zasieg samiego

Post autor: look1975 » śr sty 06, 2010 2:00 pm

jak Ci potrzebne auto terenowe a nie masz wygodniejszego, to przygotować i jechać. Niby czemu ma nie objechać...tyle że będzie to "bolesna" i powolna raczej podróż.
No i zawsze w takich sytuacjach psuje się akurat to, czego nie ma się jako części zamiennej.

Jak Ci nie potrzebna terenówka, to ja tam bym się nie męczył, bo podróżowanie po czarnym samuraiem ani do przyjemnych, ani do wygodnych nie należy.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » śr sty 06, 2010 2:02 pm

pavelk pisze:...
Myslicie ze to dobry pomysl czy lepiej nie ryzykowac wtopy po srodku niczego i nie jechac swoim autem? w sumie te pare tys bez awarii chyba powinien przejechac?
Zalicz najpierw trasę np. do Szczecina przez Suwałki i sprawdź czy prędzej tobie psycha nie siądzie :)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
pavelk

Post autor: pavelk » śr sty 06, 2010 2:20 pm

jeżdże nim codziennie do pracy i raz w miesiącu na trase ok 100km w 1 stronę i na brak komfortu nie narzekam - jedyne co to może prędkość podróży niewielka w szczególności patrzac np pod kątem austiackich autostrad
o psyche też się nie martwię bardziej o stan techniczny samochodu i jego awaryjność biorąc pod uwage fakt że sam nie umiem zbyt wiele naprawic
jesli nie swoim autem to w rachubę wchodzi samolot wiec chyba nawet srajtkiem bedzie taniej (chociaż z tego co patrzylem to jakies linie oferuja lot do Tibilisi i z powrotem za 1200PLN...)
musi przejechac 10000km...

Awatar użytkownika
Grześ K.

Post autor: Grześ K. » śr sty 06, 2010 2:22 pm

Wszystko się da, tylko jaki jest cel podróży? Samurajem to raczej spokojna, czytaj: powolna podróż wskazana bo do Gruzji pare km jest i dużo sił trzeba. Pomocny może być ten wątek: http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... +samurajem
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion :oops:

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » śr sty 06, 2010 2:47 pm

pavelk pisze:jeżdże nim codziennie do pracy i raz w miesiącu na trase ok 100km w 1 stronę i na brak komfortu nie narzekam - jedyne co to może prędkość podróży niewielka w szczególności patrzac np pod kątem austiackich autostrad
o psyche też się nie martwię bardziej o stan techniczny samochodu i jego awaryjność biorąc pod uwage fakt że sam nie umiem zbyt wiele naprawic
jesli nie swoim autem to w rachubę wchodzi samolot wiec chyba nawet srajtkiem bedzie taniej (chociaż z tego co patrzylem to jakies linie oferuja lot do Tibilisi i z powrotem za 1200PLN...)
musi przejechac 10000km...
Też dojeżdżam codziennie do pracy samuraiem (albo lj'ką) i nie narzekam, ale jak trzeba zrobić 350km na imprezę na pomorzu, to się robi słabo.
Przy spalaniu 10l/100 potrzebujesz 1000l paliwa -> 4tys zł minimum...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » śr sty 06, 2010 7:59 pm

chyba bym się zesrał trzaskając 1000km z maksymalną prędkością 100km/h w resoraku :)21 ale jest tu taki jeden typ na forum co jeździ samuraiem po świecie i daje radę, więc wszytko zależy od samozaparcia, zdrowia psychicznego i fizycznego no i od samej maszyny, jak sprawa nie tyrana w ostrym terenie i co najważniejsze nie zmotana za bardzo to pewnie się da :)21
btw. wyobrażacie sobie walnąć np 500 kilosów na simexach 31 cali, wyliftowanym zawiasie, reduktorem 4.16, przelotowym wydechem, kubłami i powycinaną budą !?! to był by wyczyn dopiero, nie tam jakiś rajd przeprawowy ehehe
Suzuki Samurai - samurai.org.pl

Awatar użytkownika
bigos

Post autor: bigos » śr sty 06, 2010 8:51 pm

Ostatnio zmieniony pt sty 08, 2010 11:12 pm przez bigos, łącznie zmieniany 1 raz.
Jimny :)21

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » śr sty 06, 2010 9:04 pm

slavok pisze:btw. wyobrażacie sobie walnąć np 500 kilosów na simexach 31 cali, wyliftowanym zawiasie, reduktorem 4.16, przelotowym wydechem, kubłami i powycinaną budą !?! to był by wyczyn dopiero, nie tam jakiś rajd przeprawowy ehehe

nie raz się robiło :)2 :)21

no może po za przelotowym wydechem bo takiego nie mam ale i tak jest głośny :)16 no i nie na kubłach a fotelach z 410 :)21

żaden problem :)2
Suzuki SJ 410
GG: 1101137
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » śr sty 06, 2010 10:17 pm

Warszawa-Ostrołęka-Mrągowo-Ełk-Warszawa; Warszawa-Kraków-Warszawa; Warszawa-Suwałki-Warszawa...

To wszystko trasy na jeden dzień. Wszystko zależy od punktu porównawczego. Latem trasy do 200km robię na rowerze jak nie mam potrzeby targać bagaży :-)
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21

Awatar użytkownika
pavelk

Post autor: pavelk » czw sty 07, 2010 8:21 am

Dzięki za info - o psyche i zdrowie się nie martwie - myślę że dam radę. Chce jechać samurajem bo z tego co od kolegi słyszalem drogi we wschodniej turcji, przejazd przez granice z iranem i północna gruzja zbyt wiele dróg nie posiadają w szczególności jak się chce zobaczyć coś wiecej niż tylko to co jest przy głównych drogach
mam suzuke nie motana wieć nie jest tak źle jeśli komfort 8)

Awatar użytkownika
Ernest_SJ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Ernest_SJ » pt sty 08, 2010 12:06 am

Kiedys rodzice w zimie (początek lat 90tych) maluchem przywiezli z drugiego konca Litwy dwa duże ruskie kolorowe TV :D (jeden na dachu). Jakby mieli samuraja to prawiej jak limuzyną... Wszystko zależy od tego do czego człowiek przyzwyczajony. Jak masz kase na paliwo to wal śmiało.
SJ413 wysoka blaszanka, mazur +2cm reszta seria, w stanie rozkładu reanimowana....

himself

Kontaktowanie:

Post autor: himself » pt sty 08, 2010 11:55 am

rowniez polecam caly odcinek ( 7 czescie na youtubie )
dowiemy sie ze samurai jest bezawaryjny i seryjny radzi sobie rownie dobrze jak lad cruiser czy rover na trzydziesto paro calowych oponach w terenie po jakim oni jechali ;)
do tego na koncu bedzie podsumowanie i dowiemy sie rowniez ze na dlugich trasach mozna stracic kregoslup jak ktos jest w starszym wieku, ;)

ale i tak kocham to auto
VITARA V6 - 4" lift - 32" MT
http://www.lukasziewa.com

Awatar użytkownika
bigos

Post autor: bigos » pt sty 08, 2010 11:11 pm

himself pisze:

rowniez polecam caly odcinek ( 7 czescie na youtubie )
dowiemy sie ze samurai jest bezawaryjny i seryjny radzi sobie rownie dobrze jak lad cruiser czy rover na trzydziesto paro calowych oponach w terenie po jakim oni jechali ;)
do tego na koncu bedzie podsumowanie i dowiemy sie rowniez ze na dlugich trasach mozna stracic kregoslup jak ktos jest w starszym wieku, ;)

ale i tak kocham to auto
karwa chodziło mi o to http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=54674 :)21
Jimny :)21

himself

Kontaktowanie:

Post autor: himself » sob sty 09, 2010 12:34 am

pierwsze sie liczy :P
VITARA V6 - 4" lift - 32" MT
http://www.lukasziewa.com

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”