zasieg samiego
Moderator: Albert_N
zasieg samiego
Dostałem propozycje wyjazdu do Gruzji latem i mysle czy moze nie jechac swoim srajtkiem tylk pojawia sie parę pytań. Nie jestem mechanikiem więc auto bym dał do jakiegos warsztatu do przygotowania przed wyjazdem (sam to jakies drobiazgi z elektryki moge zrobic i moze jakas oczywista oczywistosc dam rade wymienic) tylko czy jest szansa ze jak go dobrze przygotuje to objedzie tam i z powrotem bez awarii? Wiem ze w Turcji jest mnostwo samurajow wiec przynajmniej na zachodzie ktos w razie czego go naprawi ale nie mam pojecia co z pozostałymi obszarami...
Myslicie ze to dobry pomysl czy lepiej nie ryzykowac wtopy po srodku niczego i nie jechac swoim autem? w sumie te pare tys bez awarii chyba powinien przejechac?
Myslicie ze to dobry pomysl czy lepiej nie ryzykowac wtopy po srodku niczego i nie jechac swoim autem? w sumie te pare tys bez awarii chyba powinien przejechac?
był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001
Re: zasieg samiego
jak Ci potrzebne auto terenowe a nie masz wygodniejszego, to przygotować i jechać. Niby czemu ma nie objechać...tyle że będzie to "bolesna" i powolna raczej podróż.
No i zawsze w takich sytuacjach psuje się akurat to, czego nie ma się jako części zamiennej.
Jak Ci nie potrzebna terenówka, to ja tam bym się nie męczył, bo podróżowanie po czarnym samuraiem ani do przyjemnych, ani do wygodnych nie należy.
No i zawsze w takich sytuacjach psuje się akurat to, czego nie ma się jako części zamiennej.
Jak Ci nie potrzebna terenówka, to ja tam bym się nie męczył, bo podróżowanie po czarnym samuraiem ani do przyjemnych, ani do wygodnych nie należy.
Zalicz najpierw trasę np. do Szczecina przez Suwałki i sprawdź czy prędzej tobie psycha nie siądziepavelk pisze:...

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
jeżdże nim codziennie do pracy i raz w miesiącu na trase ok 100km w 1 stronę i na brak komfortu nie narzekam - jedyne co to może prędkość podróży niewielka w szczególności patrzac np pod kątem austiackich autostrad
o psyche też się nie martwię bardziej o stan techniczny samochodu i jego awaryjność biorąc pod uwage fakt że sam nie umiem zbyt wiele naprawic
jesli nie swoim autem to w rachubę wchodzi samolot wiec chyba nawet srajtkiem bedzie taniej (chociaż z tego co patrzylem to jakies linie oferuja lot do Tibilisi i z powrotem za 1200PLN...)
musi przejechac 10000km...
o psyche też się nie martwię bardziej o stan techniczny samochodu i jego awaryjność biorąc pod uwage fakt że sam nie umiem zbyt wiele naprawic
jesli nie swoim autem to w rachubę wchodzi samolot wiec chyba nawet srajtkiem bedzie taniej (chociaż z tego co patrzylem to jakies linie oferuja lot do Tibilisi i z powrotem za 1200PLN...)
Wszystko się da, tylko jaki jest cel podróży? Samurajem to raczej spokojna, czytaj: powolna podróż wskazana bo do Gruzji pare km jest i dużo sił trzeba. Pomocny może być ten wątek: http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... +samurajem
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion

Też dojeżdżam codziennie do pracy samuraiem (albo lj'ką) i nie narzekam, ale jak trzeba zrobić 350km na imprezę na pomorzu, to się robi słabo.pavelk pisze:jeżdże nim codziennie do pracy i raz w miesiącu na trase ok 100km w 1 stronę i na brak komfortu nie narzekam - jedyne co to może prędkość podróży niewielka w szczególności patrzac np pod kątem austiackich autostrad
Przy spalaniu 10l/100 potrzebujesz 1000l paliwa -> 4tys zł minimum...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
chyba bym się zesrał trzaskając 1000km z maksymalną prędkością 100km/h w resoraku
ale jest tu taki jeden typ na forum co jeździ samuraiem po świecie i daje radę, więc wszytko zależy od samozaparcia, zdrowia psychicznego i fizycznego no i od samej maszyny, jak sprawa nie tyrana w ostrym terenie i co najważniejsze nie zmotana za bardzo to pewnie się da
btw. wyobrażacie sobie walnąć np 500 kilosów na simexach 31 cali, wyliftowanym zawiasie, reduktorem 4.16, przelotowym wydechem, kubłami i powycinaną budą !?! to był by wyczyn dopiero, nie tam jakiś rajd przeprawowy ehehe

btw. wyobrażacie sobie walnąć np 500 kilosów na simexach 31 cali, wyliftowanym zawiasie, reduktorem 4.16, przelotowym wydechem, kubłami i powycinaną budą !?! to był by wyczyn dopiero, nie tam jakiś rajd przeprawowy ehehe
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
ja polecam ten wątek http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=54674 

Ostatnio zmieniony pt sty 08, 2010 11:12 pm przez bigos, łącznie zmieniany 1 raz.
Jimny 

slavok pisze:btw. wyobrażacie sobie walnąć np 500 kilosów na simexach 31 cali, wyliftowanym zawiasie, reduktorem 4.16, przelotowym wydechem, kubłami i powycinaną budą !?! to był by wyczyn dopiero, nie tam jakiś rajd przeprawowy ehehe
nie raz się robiło

no może po za przelotowym wydechem bo takiego nie mam ale i tak jest głośny

żaden problem

Warszawa-Ostrołęka-Mrągowo-Ełk-Warszawa; Warszawa-Kraków-Warszawa; Warszawa-Suwałki-Warszawa...
To wszystko trasy na jeden dzień. Wszystko zależy od punktu porównawczego. Latem trasy do 200km robię na rowerze jak nie mam potrzeby targać bagaży
To wszystko trasy na jeden dzień. Wszystko zależy od punktu porównawczego. Latem trasy do 200km robię na rowerze jak nie mam potrzeby targać bagaży

Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Dzięki za info - o psyche i zdrowie się nie martwie - myślę że dam radę. Chce jechać samurajem bo z tego co od kolegi słyszalem drogi we wschodniej turcji, przejazd przez granice z iranem i północna gruzja zbyt wiele dróg nie posiadają w szczególności jak się chce zobaczyć coś wiecej niż tylko to co jest przy głównych drogach
mam suzuke nie motana wieć nie jest tak źle jeśli komfort
mam suzuke nie motana wieć nie jest tak źle jeśli komfort

Kiedys rodzice w zimie (początek lat 90tych) maluchem przywiezli z drugiego konca Litwy dwa duże ruskie kolorowe TV
(jeden na dachu). Jakby mieli samuraja to prawiej jak limuzyną... Wszystko zależy od tego do czego człowiek przyzwyczajony. Jak masz kase na paliwo to wal śmiało.

SJ413 wysoka blaszanka, mazur +2cm reszta seria, w stanie rozkładu reanimowana....
bigos pisze:ja polecam ten wątek http://www.youtube.com/watch?v=nG4OQlXL ... re=related
rowniez polecam caly odcinek ( 7 czescie na youtubie )
dowiemy sie ze samurai jest bezawaryjny i seryjny radzi sobie rownie dobrze jak lad cruiser czy rover na trzydziesto paro calowych oponach w terenie po jakim oni jechali

do tego na koncu bedzie podsumowanie i dowiemy sie rowniez ze na dlugich trasach mozna stracic kregoslup jak ktos jest w starszym wieku,

ale i tak kocham to auto
VITARA V6 - 4" lift - 32" MT
http://www.lukasziewa.com
http://www.lukasziewa.com
karwa chodziło mi o to http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=54674himself pisze:bigos pisze:ja polecam ten wątek http://www.youtube.com/watch?v=nG4OQlXL ... re=related
rowniez polecam caly odcinek ( 7 czescie na youtubie )
dowiemy sie ze samurai jest bezawaryjny i seryjny radzi sobie rownie dobrze jak lad cruiser czy rover na trzydziesto paro calowych oponach w terenie po jakim oni jechali
do tego na koncu bedzie podsumowanie i dowiemy sie rowniez ze na dlugich trasach mozna stracic kregoslup jak ktos jest w starszym wieku,
ale i tak kocham to auto

Jimny