Vitara nierówne obroty
Moderator: Albert_N
Vitara nierówne obroty
Panowie z racji że wyszukiwarka u mnie nie działa może ktoś podpowie jakie mogą być przyczyny nierównych obrotów w vitarze?
Kolega kupił vitare 1.6 91r (za moją namową) no i mam wyrzuty sumienia.
Na wolnych obrotach po wyłączeniu się ssania obroty skaczą od 1500 do 2500 po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika albo jest tak samo albo objawy ustępują i jest ok. Auto na benzynce.
Kolega kupił vitare 1.6 91r (za moją namową) no i mam wyrzuty sumienia.
Na wolnych obrotach po wyłączeniu się ssania obroty skaczą od 1500 do 2500 po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika albo jest tak samo albo objawy ustępują i jest ok. Auto na benzynce.
Re: Vitara nierówne obroty
gaznik czy wtrysk
wtrysk moze byc - tps (czujnik polozenia przepustnicy ) takie czarne cos na kolektorze z kolorowymi kabelkami
jak jest zepsute lub zle ustawione to obroty faluja
wtrysk moze byc - tps (czujnik polozenia przepustnicy ) takie czarne cos na kolektorze z kolorowymi kabelkami
jak jest zepsute lub zle ustawione to obroty faluja
vitara jest na wtrysku, a czy może być przyczyną zepsuty termostat?
ja obstawiam silniczek krokowy..
silniczek krokowy jak się zacina to ma przez dłuższy czas wysokie obroty - przynajmniej ja tak miałem ,ale mogę się mylić.A tu objaw jest taki jak by butem na pedale gazować.
tylko mi pokaz w vitarze silniczek krokowysaleta pisze:ja obstawiam silniczek krokowy..

co ma termostat do obrotow?
on tylko otwiera lub zamyka pelny obieg wody . niemawplywu na obroty
on tylko otwiera lub zamyka pelny obieg wody . niemawplywu na obroty
Sam się zastanawiałem i dziwiłem z tym termostatem, kumpel pojechał dziś zagazować suke i tak zdiagnozował mu mechanik.
TPS
tez tak mialem
obroty biegaly od 1200 do 2 tys
tez tak mialem
obroty biegaly od 1200 do 2 tys
sprawdzalem tylko wasza czujnoscmilas pisze:tylko mi pokaz w vitarze silniczek krokowysaleta pisze:ja obstawiam silniczek krokowy..

No skądbzyku666 pisze:vitara jest na wtrysku, a czy może być przyczyną zepsuty termostat?

tyyy ale jaki musi byc zaje.... mechanior ze mowi ze obroty za leza od termostatu

Po pierwsze na ty to tramwaj staje
A mechanior swoją drogą pierwsza klasa
Niech jeździ do niego dalej to mu powie że trampki za duże wsadził jak silnik zacznie przerywać

A mechanior swoją drogą pierwsza klasa

Niech jeździ do niego dalej to mu powie że trampki za duże wsadził jak silnik zacznie przerywać

tyyy
unas na Ślunsku tak mowią
ale przynajmniej mi przypomnial ze mysze termostat ze starego silnika wsadzic
do nowego
unas na Ślunsku tak mowią

ale przynajmniej mi przypomnial ze mysze termostat ze starego silnika wsadzic

Panowie dzięki za odpowiedzi. Trochę się usprawiedliwię : silniczek krokowy uszkodzony miałem w escorcie, sam mam samuraia od trzech lat i dzień w dzień teren ok. 40km po lesie wiec już przed sobą nie mamy tajemnic.
Natomiast w temacie vitary jestem zielony, dlatego pytam mądrzejszych.
A mechanior jak mechanior nie wiedział co to powiedział co wiedział. Domniemam że zamysłem jego fantazji było to że za zimny silnik bo termostat może się nie załączać i stąd wahania obrotów.
Natomiast w temacie vitary jestem zielony, dlatego pytam mądrzejszych.
A mechanior jak mechanior nie wiedział co to powiedział co wiedział. Domniemam że zamysłem jego fantazji było to że za zimny silnik bo termostat może się nie załączać i stąd wahania obrotów.