sprzęgiełka samurai
Moderator: Albert_N
sprzęgiełka samurai
Panowie, mam pytanie... Czy oryginalne sprzęgiełka AISIN będą pasować do wąskiego mostu od 1.0 ? bo ja mam ''dekielki'' zamiast sprzęgiełek...
4x4 Tczew
Re: sprzęgiełka samurai
odgrzebię temat...
Jak w praktyce przebiega montaż sprzęgiełek do wąskiego mostu (SJ413) tzn. jakie operacje trzeba wykonać? Zabieg jest nieodwracalny czy w razie potrzeby można wrócić do stanu pierwotnego?
Jak w praktyce przebiega montaż sprzęgiełek do wąskiego mostu (SJ413) tzn. jakie operacje trzeba wykonać? Zabieg jest nieodwracalny czy w razie potrzeby można wrócić do stanu pierwotnego?
zabieg jest w 100% odwracalny.
Operacje - w sumie robisz to samo tylko że w sprzęgiełku musisz dokręcić o bodajże 6 śrub więcej (od samego dekielka)
Operacje - w sumie robisz to samo tylko że w sprzęgiełku musisz dokręcić o bodajże 6 śrub więcej (od samego dekielka)
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Dzięki za dobrą informację 
Drążąc dalej temat, jeszcze jedno pytanie natury ekonomicznej - ogólnie wiadomo że brak rozłączenia bebechów przedniego mostu od kół zwiększa opory toczenia itp. jednak nigdzie nie trafiłem na informację jak to się w praktyce przekłada na zużycie paliwa. Oczywiście nie ma co porównywać dokładnych cyfr bo każde auto ma inny apetyt, ale jestem ciekaw jaka procentowo jest to różnica. Spalanie podnosi się o np. 5% czy o 35%.

Drążąc dalej temat, jeszcze jedno pytanie natury ekonomicznej - ogólnie wiadomo że brak rozłączenia bebechów przedniego mostu od kół zwiększa opory toczenia itp. jednak nigdzie nie trafiłem na informację jak to się w praktyce przekłada na zużycie paliwa. Oczywiście nie ma co porównywać dokładnych cyfr bo każde auto ma inny apetyt, ale jestem ciekaw jaka procentowo jest to różnica. Spalanie podnosi się o np. 5% czy o 35%.
dramatycznie podnosi sie zuzycie przedniego mostu . tymbardziej w momemncie jak cos zmielisz w nim (mozliwosc odlaczenia umozliwia powrot do domu .
bo jak rozbambuszysz przedni most a kawalki bebechow wejda miedzy tryby pozostale to jest malo ciekawie . lacznie z zablokowaniem przodu . a tak odpinasz most od kol (w przenosni) i jedziesz do domku
wiem ze troche przesadzilem ale fantazja ponosi
bo jak rozbambuszysz przedni most a kawalki bebechow wejda miedzy tryby pozostale to jest malo ciekawie . lacznie z zablokowaniem przodu . a tak odpinasz most od kol (w przenosni) i jedziesz do domku
wiem ze troche przesadzilem ale fantazja ponosi
zużycia paliwa specjalnie nie zmienia ale zdecydowanie oszczedza most wiec polecam!
był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001
jest: jimniak, 2001
A możecie napisać co tak dramatycznie się zużywa w przednim moście, jak mu się flaki kręcą?
Dyfry różnią się przecież nieistotnymi detalami.
Inna sprawa, że wywalonych w przednim wale krzyżaków i łożyska ataku, w terenie nie słychać. Natomiast na asfalcie od razu dadzą o sobie znać.
Zwykłe "urban legend"...

Dyfry różnią się przecież nieistotnymi detalami.
Inna sprawa, że wywalonych w przednim wale krzyżaków i łożyska ataku, w terenie nie słychać. Natomiast na asfalcie od razu dadzą o sobie znać.

Zwykłe "urban legend"...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Jeździłem równo rok z załączonymi na stałe sprzęgiełkami, często nie wyłaczając napędu 4x4 na przelotach przez asfalt i nic! heheh
http://www.samurai.org.pl KLUB SAMURAI 4x4
-
I to był jedyny powód, kiedy przypominałem sobie o załączonych sprzegiełkach - rosnące drgania podłogi pod nogami.Kostuch pisze: w terenie nie słychać. Natomiast na asfalcie od razu dadzą o sobie znać(...)
A paliwa to z o,5 litra więcej łykał

Wydaje mi się, że samochód ma ciężej przy załączonych sprzęgiełkach... Obecnie mam na stałe załączony przód i tak nie za bardzo mi się to podoba. Generalnie przerzucam się na sprzęgiełka, mimo tego, że kilometrówki nie robie.
4x4 Tczew