Nawiew - problem ?

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

klocher
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Nawiew - problem ?

Post autor: klocher » pn sty 25, 2010 7:59 pm

Witam

Mam suzuki vitara 2.0 V6 long z 95 roku. I mam chyba problem z nawiewem ale nie jestem pewny.. na początek pytanie czy po przełączeniu nawiewu na szybę ( czyli maksymalnie w prawo suwakiem ) powinno wiać i na szyby i też w nogach na dole tam bo u mnie tak sie dzieje.. ? Do tego mam bardzo słaby nawiew ogólnie wszędzie wieje dobrze oprócz na przednią szybe i boczne (jeżeli można w ogóle powiedzieć że wieje ) reszta wieje w porządku i nie jestem pewny dlaczego . Robili mi przekładke z anglika i wydaje mi sie że wszystko zostało przeczyszczone przed założeniem nagrzewnicy etc wiec to chyba nie problem błota czy liści zalegających gdzieś tam :roll:

A i jeszcze pytanko czy jak z tyłu w bagażniku obok głośników są takie wywietrzniki czy one są do nawiewu jakoś podłączone ? Bo u mnie nic z nich nie wieje

piotrekart
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Nawiew - problem ?

Post autor: piotrekart » pn sty 25, 2010 11:33 pm

W moim samuraiu jest podobnie, nastawienie nadmuchu na szybę nie odłacza nadmuchu na nogi, myślę, że jest to spowodowne szczelinami pomiędzy ruchomymi zastawkami (forma zaworów), a ścianką przewodu. Powietrze sobie znajduje drogę i dmucha wszystkimi otworami. Trudno niestety doszukiwć się w działaniu nadmuchu jakiejś precyzji. Dla pocieszenia dodam, że w mojej starej Ładzie było podobnie. Co do wywietrzników z tyłu samochodu, to zapewne służą do odprowadzania powietrza z kabiny na zewnątrz, więc do niczego nie są podłączone.
Suzuki Samurai cabrio '00
Suzuki GV '02

klocher
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: klocher » wt sty 26, 2010 12:07 am

Znaczy nie przeszkadza mi to że na nogi mi wieje tylko po prostu pytam czy tak powinno byc bo jeżeli nie to wtedy wiedziałbym że mam gdzieś nie szczelny cały układ i zamiast na szybe wszystko na nogi idzie a tak przynajmniej wiem że w takim razie wina jest gdzie indziej , dzieki za odp a teraz macie jakieś propozycje czego może być przyczyną słaby nawiew na szybe a reszta nawiewów działa ok ?

kozioU

Post autor: kozioU » wt sty 26, 2010 12:10 am

klocher pisze:Z macie jakieś propozycje czego może być przyczyną słaby nawiew na szybe a reszta nawiewów działa ok ?
Przekładka :)21

U mnie na maksa w prawo wieje tylko na szybę przednią i to całkiem mocno. Na boczne wieje słabo jak w każdym aucie.

Awatar użytkownika
Jareczek

Post autor: Jareczek » wt sty 26, 2010 9:09 am

Witam. Po przełożeniu nawiewu na szybę ma grzać tylko na szybę i tak jest . Jeżeli jest inaczej to oznaka że ktoś grzebał ( i spaprał ) w klapkach rozprowadzania ciepła a to oznacza , że na początku była to wersja Angielska i wszystko jest za przeproszeniem spiepszone :oops:
Chevrolet Geo Tracker konkretnie zmodyfikowany
Tel w razie czego 501-372-508

Awatar użytkownika
seba4x4

Kontaktowanie:

Post autor: seba4x4 » wt sty 26, 2010 9:26 am

Jareczek pisze:Witam. Po przełożeniu nawiewu na szybę ma grzać tylko na szybę i tak jest . Jeżeli jest inaczej to oznaka że ktoś grzebał ( i spaprał ) w klapkach rozprowadzania ciepła a to oznacza , że na początku była to wersja Angielska i wszystko jest za przeproszeniem spiepszone :oops:
Niekoniecznie, linka cięgła też z czasem może trochę się rozciągnąć i może nie domykać do końca.
http://www.seba4x4.pl/
Escape 4WD '06
Santa Fe 4WD '04
GAZ 69 '70
Thunderbird 5,0 '84
CZ 350 '83

klocher
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: klocher » wt sty 26, 2010 9:52 am

tylko że próbowałem recznie to zmieniać i tam pod deską grzebałem i niby zamykam te klapki do końca a nadal daje na nogi :roll:

Awatar użytkownika
seba4x4

Kontaktowanie:

Post autor: seba4x4 » wt sty 26, 2010 2:09 pm

klocher pisze:tylko że próbowałem recznie to zmieniać i tam pod deską grzebałem i niby zamykam te klapki do końca a nadal daje na nogi :roll:
Może to wersja skandynawska z automatycznym podgrzewaniem stóp... :wink:
http://www.seba4x4.pl/
Escape 4WD '06
Santa Fe 4WD '04
GAZ 69 '70
Thunderbird 5,0 '84
CZ 350 '83

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”