Ciągnące sprzęgło SJ413
Moderator: Albert_N
Ciągnące sprzęgło SJ413
Witam
Podczas ostatniej zabawy w terenie napotkałem następującą niedogodność:
Po jakiejś godzinie zabawy w kopnym śniegu sprzęgło zaczęło odmawiać wysprzęglenia układu napędowego - nie mogłem wbić biegu. Przytrzymanie sprzęgła i wkręcenie silnika na obroty z jednoczesnym lekkim naporem dźwigni zmiany biegów na bieg nr5 powodowało poprawę i sprzęgło wracało do poprzedniego stanu - czyli normalnej pracy (wyczuwałem wtedy jakby pedał sprzęgła troszeczkę uległ).
Przy odpaleniu samochodu na biegu i sprzęgle czuć przez kilka sekund jak sprzęgło "ciągnie".
Czy przyczyną tychże objawów jest kończące się sprzęgło (nic się nie ślizga) a dokładniej puchnąca tarcza sprzęgłowa?
samochód to SJ413 z silnikiem vitary 8v
Jednocześnie piszę, że nie mam warunków teraz wejść pod samochód i niczego sprawdzać. Zależy mi na ewentualnych podobnych doświadczeniach z opisem ich przyczyny.
Pozdrawiam
Podczas ostatniej zabawy w terenie napotkałem następującą niedogodność:
Po jakiejś godzinie zabawy w kopnym śniegu sprzęgło zaczęło odmawiać wysprzęglenia układu napędowego - nie mogłem wbić biegu. Przytrzymanie sprzęgła i wkręcenie silnika na obroty z jednoczesnym lekkim naporem dźwigni zmiany biegów na bieg nr5 powodowało poprawę i sprzęgło wracało do poprzedniego stanu - czyli normalnej pracy (wyczuwałem wtedy jakby pedał sprzęgła troszeczkę uległ).
Przy odpaleniu samochodu na biegu i sprzęgle czuć przez kilka sekund jak sprzęgło "ciągnie".
Czy przyczyną tychże objawów jest kończące się sprzęgło (nic się nie ślizga) a dokładniej puchnąca tarcza sprzęgłowa?
samochód to SJ413 z silnikiem vitary 8v
Jednocześnie piszę, że nie mam warunków teraz wejść pod samochód i niczego sprawdzać. Zależy mi na ewentualnych podobnych doświadczeniach z opisem ich przyczyny.
Pozdrawiam
SJ-413
- PITSJ413:)
-
Re: Ciągnące sprzęgło SJ413
siemka
niestety chyba bez wejscia pod auto sie nie obedzie
ale mozna sprobowac zrobic to od gory
Z tego co piszesz to auto nie wysprzegla do konca wiec ja bym zaczal od lekkiego podciagniecia linki sprzegla.Powinno pomóc 
niestety chyba bez wejscia pod auto sie nie obedzie

BYŁ SUZUKI SJ413 '85,SPOA,PERSISHINI 225/70/15
JEST SAMURAI 1.3i '92, SIMEX 195/80/15
może sie tarcza minimalnie klei do docisku.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
podciągnięcie sprzęgła to chyba nie to
a co do klejenia tarczy do docisku to są jakieś sposoby na walkę z tym?
a co do klejenia tarczy do docisku to są jakieś sposoby na walkę z tym?
SJ-413
my wymieniliśmy sprzęgło 
EDIT
latałeś może po jakimś bagnie???
U nas jak sie wlała breja do dzwona skrzyni to był taki objaw że mimo wciśniętego sprzęgła na 1 auto powolutku jechało i bardzo trudno było wrzucić bieg. Tylko że to na docisku poloneza

EDIT
latałeś może po jakimś bagnie???
U nas jak sie wlała breja do dzwona skrzyni to był taki objaw że mimo wciśniętego sprzęgła na 1 auto powolutku jechało i bardzo trudno było wrzucić bieg. Tylko że to na docisku poloneza
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
a ja sie jeszcze zapytam na jakich oponach jezdzisz , pytam o rozmiar i czy masz oryginalne sprzeglo 

SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba
Jeżdżę na 235/75/15 nalewka MT. Sprzęgło oryginał.kuba84 pisze:a ja sie jeszcze zapytam na jakich oponach jezdzisz , pytam o rozmiar i czy masz oryginalne sprzeglo
SJ-413
- PITSJ413:)
-
a wogole sprobowales? Nie ma co szukac dziury w calym. Podciagniecie linki to dwie minuty.Jak nie pomoze to zawsze mozna z powrotem popuscic co zajmie kolejne dwie minuty.zuczek pisze:podciągnięcie sprzęgła to chyba nie to
pozdrawiam
BYŁ SUZUKI SJ413 '85,SPOA,PERSISHINI 225/70/15
no to raczej nic dziwnego ze po chwili upalania ciagnie ci sprzeglo, ja jezdze najprawdopodobniej na takich samych gumach i tez na oryginalnym sprzegle i kilka razy zdarzylo mi sie ze je przegzalem, zostaw go zapalonego przez chwile az sprzeglo sie ostudzi i ogien dalejzuczek pisze:Jeżdżę na 235/75/15 nalewka MT. Sprzęgło oryginał

SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba