Podskakiwanie mostu
Moderator: Albert_N
- vaquero
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Podskakiwanie mostu
Witam.Proszę o radę co może być przyczyną podskakiwania przedniego mostu napędowego w Samuraju.Most podskakuje przy przyśpieszaniu w głębokim sniegu i wcześniej w błocie też przy łapaniu przyczepności podskakiwał.Amory super 86% sprawności traillmastery .Wcześniej nie miałem problemu-oryginał- jak przerobiłem go na sprężyny to wszystko było też ok.Dołożyłem wyciągarkę i się pokitrało.Przyczyną może być zbyt duże obciążenie przodu?Co może pomóc?Lepiej dołożyć po 1 amortyzatorze czyli będą po 2 sztuki na koło czy zmienić sprężyny na twardsze?czy może jest jakaś inna przyczyna?Pozdrawiam
Re: Podskakiwanie mostu
Nic nie robić.

Jak to nic? Ja bym zaczął co najmniej panikowaćN2O pisze:Nic nie robić.

"Przyspieszanie w głębokim śniegu" to jak "miękki kamień", "przyjemne podatki" albo inny oksymoron...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
dobra odpuśćcie chłopakowi , ja bym zaczął od zmiany amorów widać za słabe na dociążony przód
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

A może sprężyny załatwią sprawę ?
Prawdopodobnie masz zwykłe sprężyny, które nie wytrzymują ciężaru wyciągarki i zderzaka.
Prawdopodobnie masz zwykłe sprężyny, które nie wytrzymują ciężaru wyciągarki i zderzaka.

Super Patrol Super 
Blue Jimny 1.3

Blue Jimny 1.3

73 pisze:Ja bym wrócił do resorów
Moj od czasu wymiany silnika na 1,6 tez potrafi troszke podskakiwac w glebokim ciezkim sniegu. Mam dobre resory i bilsteiny b46. Wczesniej na 1,3 tak nie robil, tylko ze trzeba bylo jeden bieg nizej

Pozdrawiam
sj 425 606468554
- vaquero
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Witam ponownie.Co niektórym DZięki za info
.Mam wstawione sprężyny skody i wymienię na landa-muszę zacząc od tańszej opcji i jak nie pomoże to zainwestuję w amorki.Jeśli jeszcze ktoś przerabiał ten temat to proszę o radę.Pozdrawiam

Podobną sytuację miał znajomy podczas wjazdu pod piaszczystą górę. Pomogła wymiana sprężyn na twardsze.
Dzika Koza
podlacze sie pod temat bo nie chce zakladac nowego watku,
dzis zobaczylem ze przy tylnim kole od pasazera nie ma podkladki ( gumy ? ) co laczy rame z budą, z tego co pamietam wczesniej byla, moglo mi to gdzies sie rozleciec ?
czym to najlepiej zastapic ?:)
pozdr
dzis zobaczylem ze przy tylnim kole od pasazera nie ma podkladki ( gumy ? ) co laczy rame z budą, z tego co pamietam wczesniej byla, moglo mi to gdzies sie rozleciec ?
czym to najlepiej zastapic ?:)
pozdr
VITARA V6 - 4" lift - 32" MT
http://www.lukasziewa.com
http://www.lukasziewa.com
moja 10 tonowa ciezarowka 6x6 w glebokim mokrym sniegu tez dostawala drgawek takich ze z kabiny mozna bylo wypasc. dzialo sie tak gdy chcialem isc przez ten snieg na pelnym bucie. A ma zwykle resory i sprawne amorki na wszystkich osiach. Ale to bylo bez ladunku - mocy na tyle duzo ze kopie, jak wykopie to lapie twarde i skok do przodu i znow kopiemy. Aha to sie dzieje bez ladunku. sposob to zapiete blokady, najnizszy bieg i bez gazu - wtedy sobie pelznie przez taki snieg nie kopiac dolow. Jak zaladowany tego objawu nie bylo - na tyle na ile szybko byl w stanie jechac to sie nie zagrzebywal, kola nadazaly ugniatac snieg przed soba.
Aha przypomnialem sobie ze samuraj podobnych drgawek w takim sniegu dostaje - tylko ze bardziej odczuwalne bylo to na tylnej osi. A ma resory i piora dokladane - twarde bardzo, amorki dobre.
Czasem nie ma co szukac, wlasciwosci podloza + samochodu daja taki efekt ze pojawia sie rezonans - trzeba zmienic predkosc zeby czestosc drgan byla dalej od tej rezonansowej
Aha przypomnialem sobie ze samuraj podobnych drgawek w takim sniegu dostaje - tylko ze bardziej odczuwalne bylo to na tylnej osi. A ma resory i piora dokladane - twarde bardzo, amorki dobre.
Czasem nie ma co szukac, wlasciwosci podloza + samochodu daja taki efekt ze pojawia sie rezonans - trzeba zmienic predkosc zeby czestosc drgan byla dalej od tej rezonansowej

SJ 413 '87 mota sie co nieco 

- vaquero
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
vetrieska pisze:moja 10 tonowa ciezarowka 6x6 w glebokim mokrym sniegu tez dostawala drgawek takich ze z kabiny mozna bylo wypasc. dzialo sie tak gdy chcialem isc przez ten snieg na pelnym bucie. A ma zwykle resory i sprawne amorki na wszystkich osiach. Ale to bylo bez ladunku - mocy na tyle duzo ze kopie, jak wykopie to lapie twarde i skok do przodu i znow kopiemy. Aha to sie dzieje bez ladunku. sposob to zapiete blokady, najnizszy bieg i bez gazu - wtedy sobie pelznie przez taki snieg nie kopiac dolow. Jak zaladowany tego objawu nie bylo - na tyle na ile szybko byl w stanie jechac to sie nie zagrzebywal, kola nadazaly ugniatac snieg przed soba.
Witam.DZięki za podpowiedż.Faktycznie u mnie też pomagało lekkie odjęcie gazu i samochód jechał do przodu wolniej-ale jechał z mniejszymi wibracjami.Ale jak mu buta wcisnąłem na maxa to wszystko mi tak napierdzielało że już następny wypad z kumplami odpusciłem bo kurka jestem przekonany że napędy bym poobrywał!!Szkoda mi maszyny bo trochę pracy w niego włożyłem i bedę się starał tak długo kombinować aż zniweluje tą wadę do min.Zamówiłem już sobie sprężyny od landa bo teraz mam od skody i zobaczę co bedzie po ich wymianie.Gniazda mają ta samą średnicę także 1 h roboty i będą wymienione.Pozdrawiam.
Ja bym stawiał na brak mechanizmu różnicowego między mostami.
Zbanowany za komerchę w podpisie "Sklepterenowy.pl"
ja np mam twarde springi z przodu w vitarze- w kopnym śniegu mam to samo. Tył pracuje ładnie.
Ale z przodu będzie lepiej niedługo jak zaloze stalowy zderzak i wyciagarke. Auto na twardym zawieszeniu nieobciążone- po prostu sprezyny słabo pracują;)
Ale z przodu będzie lepiej niedługo jak zaloze stalowy zderzak i wyciagarke. Auto na twardym zawieszeniu nieobciążone- po prostu sprezyny słabo pracują;)
zj