Odcięcie zapłonu samurai na gaźniku
Moderator: Albert_N
Odcięcie zapłonu samurai na gaźniku
W jaki sposób jest realizowane odcięcie zapłonu w samuraiu na gaźniku ? Zgubiło mi się , silnik się kręci ponad 8000 , a ile ponad to nie wiem - bo obrotomierz się kończy na 8000 rpm 

Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

Re: Odcięcie zapłonu samurai na gaźniku
A jest tam odcięcie?

No było , kręcił się do 7000 rpm zawsze , teraz na tym nie zaprzestaje . Wiem ze do 8000 rpm ten silnik wytrzyma , ale na pewno nie ponadN2O pisze:A jest tam odcięcie?
Świszcząca Suka Stage I

uuu 7000 marzenie wtrysku i jego komp...
hmm w sumie taki tam kasztan

hmm w sumie taki tam kasztan

1.6 16V Vitara
1.3 8V Samurai
2.8 TD-6 Patrol
1.3 16V Jimny 2004 jest
1.3 8V Samurai
2.8 TD-6 Patrol
1.3 16V Jimny 2004 jest
Przeciez ty masz gaznik+gaz to jak Ci ma odcinka dzialac ?
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Przy wtryski zazwyczaj jest odcięcie paliwa, a nie zapłonu. Przy gaźniku tego raczej się nie stosuje.Zun pisze: No było , kręcił się do 7000 rpm zawsze , teraz na tym nie zaprzestaje . Wiem ze do 8000 rpm ten silnik wytrzyma , ale na pewno nie ponad
pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
http://www.pultusk4x4.org
przy gaźniku nie ma
a jak nie wkręcał Ci się do wybuchu to dupa a nie silnik był
a jak nie wkręcał Ci się do wybuchu to dupa a nie silnik był

Stosuje się , w starych gaźnikowcach wcale nie rzadko. Zawsze byłem przekonany , że w Suzuce też.Wilku pisze:Przy wtryski zazwyczaj jest odcięcie paliwa, a nie zapłonu. Przy gaźniku tego raczej się nie stosuje.Zun pisze: No było , kręcił się do 7000 rpm zawsze , teraz na tym nie zaprzestaje . Wiem ze do 8000 rpm ten silnik wytrzyma , ale na pewno nie ponad
pzdr, W
Świszcząca Suka Stage I

dokladnie ..czasem jest to blaszka na sprezynce w aparacie zaplonowym i przy odpowiedznich orotach wysuwa sie ... "masuje".... skutkiem czego jest zanik iskry ,brak mocy i tym samym spadek obrotowZun pisze:Stosuje się , w starych gaźnikowcach wcale nie rzadko. Zawsze byłem przekonany , że w Suzuce też.Wilku pisze:Przy wtryski zazwyczaj jest odcięcie paliwa, a nie zapłonu. Przy gaźniku tego raczej się nie stosuje.Zun pisze: No było , kręcił się do 7000 rpm zawsze , teraz na tym nie zaprzestaje . Wiem ze do 8000 rpm ten silnik wytrzyma , ale na pewno nie ponad
pzdr, W
No , czasem jest to w palcu , czasem (tak jak w starych audi) jest przekaźnik który ma wbudowany licznik obrotów (impulsów) i gdy przekroczy granice rozwiera styki zasilania cewki. Różne były patenty. Dziwie się , że niby w suzuki nie byłocorny pisze:
dokladnie ..czasem jest to blaszka na sprezynce w aparacie zaplonowym i przy odpowiedznich orotach wysuwa sie ... "masuje".... skutkiem czego jest zanik iskry ,brak mocy i tym samym spadek obrotow

Świszcząca Suka Stage I

To pozostaje zaadoptować taki układ jak z Audi.
pzdr, W
pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
Właśnie szukam. Ale znalazłem tylko jeden co odcina przy 6000 , troche za nisko , a drugi co odcina przy 8000 . tylko ten drugi jest pod 5 cylindrówWilku pisze:To pozostaje zaadoptować taki układ jak z Audi.
pzdr, W

Świszcząca Suka Stage I

Zun, masz gaznik aisin czy ten drugi gaznik z komputerem? jesli masz aisiina to nie masz odciecia, jesli ten drugi to masz, tyle ze na gazie ono nie bedzie dzialac.
Samurai 1.6 16v... in progress....
Jaki drugi gaźnik z komputerem ? Mowisz chyba o wtrysku. Mam aisina , a odciecie jest w trakcie projektowania. Bedzie mam nadzieje dobrzeDafit pisze:Zun, masz gaznik aisin czy ten drugi gaznik z komputerem? jesli masz aisiina to nie masz odciecia, jesli ten drugi to masz, tyle ze na gazie ono nie bedzie dzialac.
Świszcząca Suka Stage I

Na USA szły wynalazki typu gaźnik z komputerem... wiem bo niestety mam taki wynalazek, milion podciśnień
ale ocięcia też chyba nie ma, przynajmniej nie próbowałem go wykręcić tak by odcinał.

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Zwykly aisin bez komputera tez ma milion podcisnienslavok pisze:Na USA szły wynalazki typu gaźnik z komputerem... wiem bo niestety mam taki wynalazek, milion podciśnieńale ocięcia też chyba nie ma, przynajmniej nie próbowałem go wykręcić tak by odcinał.
Świszcząca Suka Stage I

ale nie tyle co ten drugi, uwierz mi. Zun, potrafie odroznic wtrysk od gaznika. U mnie w tym gazniku bylo bardzo duzo czujnikow, podcisnien(duzo wiecej niz przy aisinie), do tego komputer, pompa paliwa napedzana walkiem z glowicy(nie elektryk w zbiorniku), no i w tej konfiguracji odcinka jest.
Samurai 1.6 16v... in progress....
Też nie wierzyłem, że gaźnik może mieć komputer... do czasu jak robiłem z blachą i pod schowkiem nad nogami pasażera ujrzałem komputer z wiązką... aż się zawiesiłem od czego to qfa jest ale idąc po kabelkach doszedłem do gaźnikaZun pisze:
Zwykly aisin bez komputera tez ma milion podcisnien

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Zapodaj fotki gaznika. U mnie tez byla skrzyneczka pod schowkiem z napisaem cos tam control, polecialo odrazu do kosza jak wyciagalem deske. Roznic po wywalenmiu nie zauwazylem, pozniej trafil gaznik od pony i nie bylo problemów z zamontowaniem.
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
kup sobie obrotomierz tjuning z lampką szift cos tam... ustawiasz sobie w takim badziewiu kiedy lampka szift coś tam ma się palić, lampką wysterujesz odcięcie
najprostsze rozwiązanie, w pełni regulowane z kabiny prawdopodobnie nawet podczas jazdy no i obrotomierz będziesz miał szpanerski
najprostsze rozwiązanie, w pełni regulowane z kabiny prawdopodobnie nawet podczas jazdy no i obrotomierz będziesz miał szpanerski

Tez juz o tym myslalem , tyle ze obrotomierz odpada - sterowanie shiftlightem w tych tanich obrotomierzach jest analogowe - jest zbyt duża zwłoka w reakcji. Ale to tez nie problem , bo na allegro za 60 pln kupuje się cyfrowy moduł shiftlighta , czas reakcji 0.01 sSalata123 pisze:kup sobie obrotomierz tjuning z lampką szift cos tam... ustawiasz sobie w takim badziewiu kiedy lampka szift coś tam ma się palić, lampką wysterujesz odcięcie

Świszcząca Suka Stage I

To takie tez widziałem - nawet sonda lambda byla w tej wersji i egr chyba. Tyle ze to pic na wode . Jak wypieprzylo sie ten sterowniczek to gaznik dalej pracowal. Mysle ze on w jakims tam zakresie zubażał mieszankę , coby spełniało normy kalafiornijskiePI7er pisze:Zapodaj fotki gaznika. U mnie tez byla skrzyneczka pod schowkiem z napisaem cos tam control, polecialo odrazu do kosza jak wyciagalem deske. Roznic po wywalenmiu nie zauwazylem, pozniej trafil gaznik od pony i nie bylo problemów z zamontowaniem.

Świszcząca Suka Stage I

Zunie czyżby świstaczek miał tendencje do przekręcania sie na obrotach 
A w temacie to w plaskaczu po uturbieniu na właśnie gaźnikowym zasilaniu zrobiliśmy swego czasu odciecie fakt że dość prowizoryczne ale dupe ratowało przy max obrotach daliśmy mikrosłicza (od np alarmu, czy lampek w kabinie ten ze słupka drzwi) przez który podłączyliśmy zasilanie lelktromagnesy gaźnika i cewki jak podciśnienie otwrarło 2gą przepustnice do kokreślonego położenia to odcinało prąd i obroty spadały na kilka sekund i od nowa

A w temacie to w plaskaczu po uturbieniu na właśnie gaźnikowym zasilaniu zrobiliśmy swego czasu odciecie fakt że dość prowizoryczne ale dupe ratowało przy max obrotach daliśmy mikrosłicza (od np alarmu, czy lampek w kabinie ten ze słupka drzwi) przez który podłączyliśmy zasilanie lelktromagnesy gaźnika i cewki jak podciśnienie otwrarło 2gą przepustnice do kokreślonego położenia to odcinało prąd i obroty spadały na kilka sekund i od nowa
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

NIe wyobrazam sobie abys mogl w jakis sposób odciac dawke gazu w gazniku,musial bys poprostu odcinac gaz od miksera, mozna dac jakis silniczek krokowy przy samym mikserze ale jego reakcja bedzie pewnie za wolna oraz dochodzi jeszcze bezwladnsoc ukladu parownik-mikser...Zun pisze:Jak odetne zapłon to wydech się zmieni w mały teatr wojenny . Nie no fajnie częstować marchewami z wydechu , pytanie tylko co na to wszystko to co jest w wydechu
Zaloz sekwencje to problem szybciej rozwiazesz...
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
A jak założyć sekwencje w silniku nie sterowanym kompem ?PI7er pisze: Zaloz sekwencje to problem szybciej rozwiazesz...
Świszcząca Suka Stage I