Vitara - Dziwne odgłosy z przedniej osi

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
GEODETA
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Vitara - Dziwne odgłosy z przedniej osi

Post autor: GEODETA » ndz mar 21, 2010 10:36 pm

Witam. Podczas tegorocznej zimy sporo używałem napędu na cztery kółka. Czasami jak koło podskoczyło na nierówności z przodu dochodził do mnie dziwny dźwięk i wibracje ( jak borowanie u dentysty ) wystarczyło dodać gazu lub przyhamować i wszystko wracało do normy. Raz z prawej a raz z lewej strony. Na 2H tego nie było.
A teraz nawet na 2H tak się dzieje. Czy to oznaka zurzytych sprzęgiełek (automaty). Mechanicy których znam nie potrafią zdiagnozować problemu. Dodam jeszcze że jak zaczynało drgać to ludziska się na chodniku za mną odwracali ale napęd na 4x4 jest sprawny. Przepraszam za moje wywody, ale łatwiej powiedzieć niż napisać
Pozdr.
vitara 91', 1.6 8v Hard Top

milas

Re: Vitara - Dziwne odgłosy z przedniej osi

Post autor: milas » pn mar 22, 2010 6:17 pm

a moze sie poprostu przegob konczy?
VITARA 1,8 140 KM na 30' /9,5 simex sztywny most
Mysłowice gg 4789697
www.slask4x4.pl

Awatar użytkownika
GEODETA
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: GEODETA » wt mar 23, 2010 6:45 am

Problem w tym że to się dzieje podczas jazdy na wprost.

KulaCB
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: KulaCB » wt mar 23, 2010 8:41 am

Miałem podobnie. Tzn. całe lato był spokój, jak nastała jesień - temperatury bliżej zera itp to na równej drodze (takiej naprawdę równej) zaczynało buczeć, po wjechaniu w małą nierówność przestawało, lub tak samo jak kolega pisze, po przyhamowaniu się uspokajało. Kolejnej zimy się to nasiliło, natomiast tej zimy, na początku sobie 2 razy buknął i przestał.

Też obstawiałem sprzęgiełka, ale teraz zmieniam oba mosty i mnie to mało interere co tam było nie tak. Być może łożyska przy kole?

U mnie buczała tylko jedna strona.

Jedna różnica - Mam Samuraia.

cino
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cino » wt mar 23, 2010 12:42 pm

Może to tuleja podtrzymująca przegub w piaście....może jest zjechana i do wymiany...to typowa przypadłość vitar :wink: a zktórej strony to nie tak łatwo stwierdzić....trzeba podnieść samochód np.na pieńkach podstawionych pod ramę, ostrożnie wsiąść i jechać w powietrzu z załączonym napędem 4x4....a druga osoba z czujnikiem w postaci słuchawek coś ala lekarskie dotyka tu i tam przy kołach i wtedy będzie wyrażnie słychać z którego koła......tak ja zrobiłem jak miałem podobny problem...i było wiadomo które koło....bo jadąc i mając otwarte okno nie wychwycisz tego bo dżwięk się rozchodz szeroko.... :D...masz do mnie blisko więc może podjedziesz to sprawdzimy :)2
teraz..... GV II - 2,4L/170KM + 2cale(lovels/efs) + cooper discoverer AT3 225/75r16 + LPG pod budą

Awatar użytkownika
GEODETA
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: GEODETA » wt mar 23, 2010 2:11 pm

Oj cino, cino a w którą stronę mam jechać :roll:
Już mi ręce opadają. Kobieta nie chce już suką jeżdzić.

Awatar użytkownika
GEODETA
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: GEODETA » sob maja 29, 2010 3:15 pm

Okazało się że te odgłosy ustały po wymianie skrzyni biegów tak więc problem rozwiązany Uffff. :) Przy okazji podrasowałem i połatałem trochę Sukę ( w końcu to 19-nastka już ). Pozdr.

cino
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cino » sob maja 29, 2010 10:44 pm

No to git....ale nie krzycz z radości tak głośno,.........bo odgłosy mogą wrócić !! !! !! .....suzuki....to dziwne maszyny...pozdrawiam :)21
teraz..... GV II - 2,4L/170KM + 2cale(lovels/efs) + cooper discoverer AT3 225/75r16 + LPG pod budą

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”