Samurai czy Vitarka ?

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

TMiN
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Samurai czy Vitarka ?

Post autor: TMiN » ndz kwie 04, 2010 6:37 am

Cześć jestem tu nowy. Zarejestrowałem się by troszkę poczytać, bo nosze się z zamiarem zakupu Samuraia lub Vitary. Mam warsztat samochodowy więc spore pole do manewru w zakresie przeróbek. Planuję swoje autko podnieść i zmodyfikować w kierunku off-road . I tu moje pytanie. Większość opisów i porad tyczy się Samuraia. Czy wynika to z konstrukcji vitary która mniej się do tego nadaje? Czy po prostu Samurai jest popularniejszy ze względu na koszty. Ponieważ jestem jeszcze przed zakupem auta mam szansę uchronić się przed popełnieniem błędu. Puki co skłaniam się bardziej ku Samuraiowi. Autko miałoby też spełniać funkcje użytkowe. Czasem np holowanie autka do warsztatu.

Nie krzyczcie..... przetłumaczcie :)21
Pomykam Alfa Romeo 156 SW 2,4 JTD ..... a teraz szukam do swojej stajenki 4x4

Awatar użytkownika
szuwarek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Samurai czy Vitarka ?

Post autor: szuwarek » ndz kwie 04, 2010 8:07 am

Zdecydowanie samurai :D:D:D
KTM SX 520 2002 rok , Suzuki Samurai 1.6 16 V , Simex 31"

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » ndz kwie 04, 2010 8:07 am

http://suzuki.a-ng.eu/forum
wszystko sie nadaje

Ja tam się nie znam ale słyszałem ciekawą opinię i zastanawiam się czy jest prawdziwa
otóż podobno rynek samurajów się kurczy , jest ich coraz mniej,części coraz droższe...sie zastanawiam czy to prawda...

Grand Vitary stare maja już 10 lat :) jeszcze 2-3 lata i będą do przeróbki jak znalazł:)
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

kozioU

Post autor: kozioU » ndz kwie 04, 2010 8:13 am

TMiN pisze:Cześć jestem tu nowy. Zarejestrowałem się by troszkę poczytać, bo nosze się z zamiarem zakupu Samuraia lub Vitary. Mam warsztat samochodowy więc spore pole do manewru w zakresie przeróbek. Planuję swoje autko podnieść i zmodyfikować w kierunku off-road . I tu moje pytanie. Większość opisów i porad tyczy się Samuraia. Czy wynika to z konstrukcji vitary która mniej się do tego nadaje? Czy po prostu Samurai jest popularniejszy ze względu na koszty. Ponieważ jestem jeszcze przed zakupem auta mam szansę uchronić się przed popełnieniem błędu. Puki co skłaniam się bardziej ku Samuraiowi. Autko miałoby też spełniać funkcje użytkowe. Czasem np holowanie autka do warsztatu.

Nie krzyczcie..... przetłumaczcie :)21
Vitarę trzeba na starcie przerobić żeby robiła w terenie, a do samuraja wystarczy założyć MTki.

Kupisz samuraja to będziesz wiedział że masz prawdziwą terenówkę, kupisz vitarę to będziesz musiał udowodnić sobie i innym, że to prawdziwa terenówka. :)21

Awatar użytkownika
ŁeLeK

Post autor: ŁeLeK » ndz kwie 04, 2010 8:32 am

Myślę, że Samurai w teren jest bardziej odpowiedni, niż Vitara. Sztywne mosty, prostota konstrukcji, tanie części robią z tego auta naprawdę niesamowitą ''zabawkę'' w teren. W Vitarze już masz problem mostu z przodu ( nie jest sztywny), co niesie za sobą ograniczenia w podnoszeniu jej do góry. Vitara ma troszkę więcej udogodnień - mocniejszy silnik, wspomaganie, sprężyny, ale myślę, ze to Samurai bije wszystkie terenówki ''na głowę'' z tym małym silniczkiem 1.3 ;] Fakt, trzeba trochę się namęczyć (sprężyny, wspomaganie itp. ) ale całość skończona tworzy niezniszczalny i niezawodny samochód :) Moim pierwszym autkiem był Samurai, głupi sprzedałem go i przerzuciłem się na Pajero I. Z Pajero był problem, że cały czas coś się psuło (o alternatorze już nawet nie wspomne). Nauczony życiowym doświadczeniem powróciłem do Samuraia :))
Obrazek
4x4 Tczew

TMiN
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: TMiN » ndz kwie 04, 2010 8:44 am

W sumie rozwiewacie moje wątpliwości.... samurai bardziej mi się podoba, a takie pierdułki jak wspomaganie to sobie dorobię, to nie problem. Na stronie daniels'a jest nawet manual. Wolałem najpierw spytać by nie żałować.

Awatar użytkownika
ŁeLeK

Post autor: ŁeLeK » ndz kwie 04, 2010 10:46 am

Sam buduje Samuraika, ale dla narzeczonej szukam Vitarki he :)
4x4 Tczew

Awatar użytkownika
bigos

Post autor: bigos » ndz kwie 04, 2010 10:52 am

kozioU pisze: Vitarę trzeba na starcie przerobić żeby robiła w terenie, a do samuraja wystarczy założyć MTki.

Kupisz samuraja to będziesz wiedział że masz prawdziwą terenówkę, kupisz vitarę to będziesz musiał udowodnić sobie i innym, że to prawdziwa terenówka. :)21
dobrze piszesz :)2 :)21
Jimny :)21

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » ndz kwie 04, 2010 1:17 pm

Samurai'a dzień naprawiasz, tydzień jeździsz, a Vitarę tydzień naprawiasz i dzień jeździsz.
:)21
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
10zulu

Post autor: 10zulu » ndz kwie 04, 2010 1:23 pm

lepiej mniej,za to w jakim stylu :)2
Wj/Wg

himself

Kontaktowanie:

Post autor: himself » ndz kwie 04, 2010 1:43 pm

mam to i to, do ciezkiego terenu samurai, do turystycznego vitara

pozdr
VITARA V6 - 4" lift - 32" MT
http://www.lukasziewa.com

TMiN
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: TMiN » ndz kwie 04, 2010 7:42 pm

no dobra.... samurai - to postanowione..... Myślę nad blaszakiem bo chce mieć z tylu fotele. Tak by móc rodzinką wspólnie w foto plenerki wyskakiwać. Cabrio może fajniej wygląda ale nie koniecznie jest praktyczne. Widziałem wersje z hardtopem ale to chyba rzadkość :( poza tym co zrobić z tym hardtopem po zdjęciu ? :-?

Awatar użytkownika
ŁeLeK

Post autor: ŁeLeK » ndz kwie 04, 2010 8:00 pm

no ale w Cabrio tez masz kanapę z tyłu :) A co do Hardtop-a to fakt, po zdjęciu nie ma co z nim zrobić.
4x4 Tczew

TMiN
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: TMiN » ndz kwie 04, 2010 8:32 pm

jak oglądam ogłoszenia na alledrogo to te brezenciki wyglądają zazwyczaj jak powyciągane szmaty, stąd moje zainteresowanie blaszakiem.... poza tym zimą nie będzie wiało po nerkach :)21

Awatar użytkownika
Browning

Post autor: Browning » ndz kwie 04, 2010 8:34 pm

N2O pisze:Samurai'a dzień naprawiasz, tydzień jeździsz, a Vitarę tydzień naprawiasz i dzień jeździsz.
Nie pocieszyłeś mnie jako osoby szukającej w chwili obecnej Vitary :)21
Zielony Autobus 2,7TDi

Awatar użytkownika
10zulu

Post autor: 10zulu » ndz kwie 04, 2010 8:36 pm

w vitarze jest ciepło,w samuraju też zresztą
Wj/Wg

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » ndz kwie 04, 2010 8:37 pm

TMiN pisze:jak oglądam ogłoszenia na alledrogo to te brezenciki wyglądają zazwyczaj jak powyciągane szmaty, stąd moje zainteresowanie blaszakiem.... poza tym zimą nie będzie wiało po nerkach :)21

w cabrio akurat nie wieje :wink: chyba że masz rozpadającą sie plandeke.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew

kingston

Post autor: kingston » ndz kwie 04, 2010 8:49 pm

z dwojga złego to tylko plandeka- hard top w terenie skrzypi- z reszta na polskich drogach też :)21
1.6 16V Vitara
1.3 8V Samurai
2.8 TD-6 Patrol
1.3 16V Jimny 2004 jest

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » ndz kwie 04, 2010 8:56 pm

ja polecam inne rozwiazanie jesli chodzi o dachy w samim, to mix hard topa i plandeki mam u siebie daszek na stałe z włukna nad głowa przy okazji zarobilem 10 cm wysokosci kabiny i plandeka bikini z tyłu :)2
a w Vitce miałem 2 częsciowy hard-top z białki tatarzańskie wiuelu mówiło że lepszy od oryginału a i ja tak sądze bo cichutko nic nie skrzypi ani nie kapie i estetyczny i tapicerowany i mocowania porządne a nie śubka i motylek
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
PI7er

Post autor: PI7er » ndz kwie 04, 2010 9:00 pm

TMiN pisze:Myślę nad blaszakiem bo chce mieć z tylu fotele. Tak by móc rodzinką wspólnie w foto plenerki wyskakiwać.
Jezeli chcesz autko na wypady z rodzina to raczej odposc sobie samuraia, dluga vitara lub moze misiufsiu pajero bedzie napewno dluze lepszym rozwiazaniem dla Ciebie a przedewszystki dla twojej rodziny która z pewnoscia doceni wieksze i bardziej komfortowe auto. Masz warsztat to poradzisz sobie z vitara czy pajero...
TMiN pisze:Autko miałoby też spełniać funkcje użytkowe. Czasem np holowanie autka do warsztatu.
Pajero bedzie tu niezastopione w przeciwienstwie do samochodów marki zaczynajacej sie na litere S.

Dlaczego Pajero ? Ceny ma normalne, nie jest uciezliwe w serwisowaniu, czesci jeszcze w rozsadnych cenach...
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » ndz kwie 04, 2010 9:05 pm

Browning pisze: Nie pocieszyłeś mnie jako osoby szukającej w chwili obecnej Vitary :)21
Jak masz zamiar jeździć w terenie to kup sobie samurai'a lub partola.

TMiN
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: TMiN » ndz kwie 04, 2010 9:28 pm

PI7er pisze:
TMiN pisze:Myślę nad blaszakiem bo chce mieć z tylu fotele. Tak by móc rodzinką wspólnie w foto plenerki wyskakiwać.
Jezeli chcesz autko na wypady z rodzina to raczej odposc sobie samuraia, dluga vitara lub moze misiufsiu pajero bedzie napewno dluze lepszym rozwiazaniem dla Ciebie a przedewszystki dla twojej rodziny która z pewnoscia doceni wieksze i bardziej komfortowe auto. Masz warsztat to poradzisz sobie z vitara czy pajero...
TMiN pisze:Autko miałoby też spełniać funkcje użytkowe. Czasem np holowanie autka do warsztatu.
Pajero bedzie tu niezastopione w przeciwienstwie do samochodów marki zaczynajacej sie na litere S.

Dlaczego Pajero ? Ceny ma normalne, nie jest uciezliwe w serwisowaniu, czesci jeszcze w rozsadnych cenach...
może źle się wyraziłem . Autko będzie głównie służyć mojej zabawie, pewnie okleję go reklamą warsztatu, czasem pojadę holować klienta, ale jest opcja zabrania od czasu do czasu w plener zony i córki, stąd moja troska o dach nad głową. :)21 (czytaj: "praktyczny tatuś" ) Głownie chcę pobrykać po bezdrożach dla zabawy.... nie koniecznie muszą to być zanurzenia na peryskopową :o

Awatar użytkownika
PI7er

Post autor: PI7er » ndz kwie 04, 2010 9:41 pm

To kup pajero i wszyscy beda zadowoleni :)21
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr

Awatar użytkownika
Browning

Post autor: Browning » ndz kwie 04, 2010 9:55 pm

N2O pisze:
Browning pisze: Nie pocieszyłeś mnie jako osoby szukającej w chwili obecnej Vitary :)21
Jak masz zamiar jeździć w terenie to kup sobie samurai'a lub partola.
Auto ma być do normalnej jazdy i w teren :)21 70/30 :wink: Tak więc wybór padł na Vitarę...
Zielony Autobus 2,7TDi

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » ndz kwie 04, 2010 10:09 pm

Ciasne to, małe i dużo pali, nie wiem co ty w tym widzisz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”