Automatyczna skrzynia i gadzety z nia związane.

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

szlagoś

Automatyczna skrzynia i gadzety z nia związane.

Post autor: szlagoś » śr kwie 14, 2010 12:49 pm

Moja viertarka ładnie sobie jeżdzi z automatem tyle tylko, ze to pierwszy samochód, który ma takie ustrojstwa, ktore nie wiem do czego służą. Dlatego mam prośbę do zorientowanych Forumowiczów i info cóz to za usprawnienia:

1 to Guzik z boku lewarka skrzyni biegow (automatycznej) - po jego wciśnięciu zapala się kontrolka O/D OFF
2 Włącznik po lewej stronie lewarka skrzyni biegów. Wyglada jakby miał 3 położenia. Pierwsze N, drugie A/T, trzeci P
3 Włącznik po prawej stronie lewarka skrzyni biegów z napisem Rear. W sumie to angielskiego tył. Ale co tył ?

:lol:

Z góry dziękuje za wszelkie info

Pozdrawiam
Boże spraw żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce.

bucz_

Re: Automatyczna skrzynia i gadzety z nia związane.

Post autor: bucz_ » śr kwie 14, 2010 2:17 pm

1. overdrive wyłącznik nadbiegu ( pomocny np. w przypadku ciągnięcia przyczepy)
2. Przełącznik powinien być dwupozycyjny jazdra w trybie ekonomicznym i power( przy wyższych prętkościach obrotowych przerzuca biegi.
3 nie wiem :D

Awatar użytkownika
Willy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Willy » śr kwie 14, 2010 10:38 pm

3 . Czy przypadkiem to nie jest jakiś dołożony guzik ??
1 . od/off raczej służy przy wyprzedzaniu żeby w złym momencie nie przeskoczył na najwyższy bieg .
kiedys sj413
vitarka 31/10,5
no i jeszcze cos bym poskładał.....

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » czw kwie 15, 2010 8:51 am

OD przy wyprzedzaniu ? Przy wyprzedzaniu robisz kickdown i raczej brak OD w ekstremalnych sytuacjach gdy jedziemy szybko to sie wrecz moze przydac. OD off najprosciej zwyklemu czlowiekowi wytlumaczyc w ten sposob - to tak jakbys mial reczna skrzynie biegów i nie wrzucal piątki. I tak jak ktos wczesniej powiedzial jest to przydatne do ciagniecia przyczep razem z polozeniami lewarka 2 i 1 . Kazda z tych funkcjonalnosci skrzyni - czyli polzoenie lewarka w pozycji 1 , 2 jesli masz to i 3 oraz przycisk OD off nie pozwala skrzyni wejsc na bieg wyzszy niz ustalisz Ty. Co przydatne jest przy duzym obciazeniu jadac pod stroma górę czy też ciągnąc ciężką przyczepę.
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”