Słabe hamulce w Samuraju
Moderator: Albert_N
Słabe hamulce w Samuraju
Witam kolegów!
Posiadam Samiego z 1994 roku. Mam wymienione hamulce z przodu i z tyłu. Z przodu są tarcze, a z tyłu bębny. Problem polega na tym że po wymianie i odpowietrzeniu hamuje dobrze, zaraz po wciśnięciu pedała zaczyna hamować. Jednak po niedługim czasie hamowanie zaczyna się dopiero jak pedał jest bardzo blisko podłogi. Czy jest to normalne dla tego samochodu czy coś jest nie tak. Płynu nie ubywa. Powiem że w czasie jazdy jak się napompuje pedałem hamulca i zacznie hamować to łapie zaraz po wciśnięciu.
Posiadam Samiego z 1994 roku. Mam wymienione hamulce z przodu i z tyłu. Z przodu są tarcze, a z tyłu bębny. Problem polega na tym że po wymianie i odpowietrzeniu hamuje dobrze, zaraz po wciśnięciu pedała zaczyna hamować. Jednak po niedługim czasie hamowanie zaczyna się dopiero jak pedał jest bardzo blisko podłogi. Czy jest to normalne dla tego samochodu czy coś jest nie tak. Płynu nie ubywa. Powiem że w czasie jazdy jak się napompuje pedałem hamulca i zacznie hamować to łapie zaraz po wciśnięciu.
Re: Słabe hamulce w Samuraju
Zapowietrza się. Poszukaj którędy 

łożyska? a co one mają tu do hamulców?:P
Jak przegub z tarcza lata w piascie na wszystkie strony to tarcza napiera na zacisk/tloczek cofajac go...Ozzi pisze:łożyska? a co one mają tu do hamulców?:P
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
aaaa w ten sposób;) dzięki sprawdzę łożyska;)
a może bębny wytarte 

W samuraiu nie ma przypadkiem piątego odpowietrznika przy korektorze?
była Vitara JLX 1.6 16V 97r.
w niektórych jest
ale raczej wtedy jest to czwarty odpowietrznik
bo na tył jest tylko z jeden strony 
ale raczej wtedy jest to czwarty odpowietrznik

- plastic666
- jestem tu nowy...
Miałem podobny problem sprawdź pompę hamulcową. Jeśli płyn jest czarny to lipa. Odpowietrzałem tysiąc razy i miałem podobne objawy, zmieniłem pompę i teraz boje się wciskać hamulec:D
Bębny nie bo były wymieniane hamulce z przodu i z tyłu. Myślę że może być problem z pompą jak u plastic666.
A taki czarny to się nie wymienia czasem? Powinien być klarowny a nei kolorowyplastic666 pisze:....Jeśli płyn jest czarny to lipa. ...

Suzi '86 + M/T + lift IM +50mm + Lock Right tył + ......
Africa Twin 7a na kostkach
LR Disco 300Tdi
Africa Twin 7a na kostkach
LR Disco 300Tdi
kotara pisze:A taki czarny to się nie wymienia czasem? Powinien być klarowny a nei kolorowyplastic666 pisze:....Jeśli płyn jest czarny to lipa. ...
Czarny moze czasem byc od spilowanego aluminium ze srodka, tak bylo u mnie, za pierwszym nacisnieciem dzialal sam tyl a za drugim wszystkie cztery. dzis zapodalem pompe z baleno, pasuje po malej modyfikacji i nareszcie zatrzymuje sie kiedy chce

pozdrawiam
sj 425 606468554
włąsnie a gdzie jest odpowietrznik hamulca? Bo nie chce mi sie szukac
A ktoś pewnie na forum o tym pisal.

Suzuki Samurai ofcourse 

Eee to chyba podchwytliwe pytanie ale odpowiem
Spróbuj poszukać przy cylinderkach tylko nie zdziw się jak po prawej z tyłu nie będzie tak ma być