Vitara 1.6 8v zbyt małe obroty silnika.
Moderator: Albert_N
Vitara 1.6 8v zbyt małe obroty silnika.
Witam moja vitarka od jakiegoś czasu ma tak małe obroty silnika że prawie gaśnie. Czasem jest Ok ale najczęściej są to obroty tak małe że obrotomierz nie wskazuje:)
Automatyczne ssanie działa prawidłowo. Problem jest na ciepłym silniku.
Przewody są Ok, świece wymienione. Generalnie silnik pracuje ładnie, wkręca się na obroty itp.
Aha ten sam problem jest zarówno na benzynie jak i na LPG.
Czy to może silnik krokowy?
Pozdrawiam.
P.S jesli to silnik krokowy to czy od innego modelu suzuki pasuje?
Automatyczne ssanie działa prawidłowo. Problem jest na ciepłym silniku.
Przewody są Ok, świece wymienione. Generalnie silnik pracuje ładnie, wkręca się na obroty itp.
Aha ten sam problem jest zarówno na benzynie jak i na LPG.
Czy to może silnik krokowy?
Pozdrawiam.
P.S jesli to silnik krokowy to czy od innego modelu suzuki pasuje?
Frontera sport 2.8 tdi
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
Re: Vitara 1.6 8v zbyt małe obroty silnika.
A probowales regulowac te wolne oboroty sruba
Z tylu za wtryskiem tam gdzie idzie linka od gazu masz taka srubke...

SJ 413(gaźnik + LPG) -> Vitara JLX 1.6 8v -> lr Discovery 300TDi
Ja bym popróbował pokręcić regulacją wolnych obrotów, jak kolega wyżej pisze, potem jak nie pomoże to demontaż przepustnicy, czyszczenie w benzynie. to samo z krokowcem.
Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
Czyli przeczyścić przepustnice i silnik krokowy?
A czy silnik krokowy można sprawdzić w jakiś sposób (może miernikiem?) czy działa prawidłowo?
Aha czy z tym może mieć coś wspólnego sonda?
Czyli przeczyścić przepustnice i silnik krokowy?
A czy silnik krokowy można sprawdzić w jakiś sposób (może miernikiem?) czy działa prawidłowo?
Aha czy z tym może mieć coś wspólnego sonda?
Frontera sport 2.8 tdi
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
krokowca da sie sprawdzić jak najbardziej voltomierzem tylko musisz mieć dane o zakresie prawidłowego działania i to samo z sondą...sonda podejrzewam, że standard czyli 0-1V
zacząłbym od czyszczenia przepustnicy ( bardzo często brudna, jest przyczyną ) i sprawdzenia lambdy
zacząłbym od czyszczenia przepustnicy ( bardzo często brudna, jest przyczyną ) i sprawdzenia lambdy

Stare eskimoskie powiedzanie - " pamietaj, nigdy nie jedz żółtego śniegu "
Jak czyścicie przepustnice,czyli w moim przypadku musiałbym zdemontować cały monowtrysk,czyścić najlepiej benzyną czy jakimś innym WD? czy jak go zdemontuje to czy podkładke moge sobie dorobić z klinkieritu 

Sj 413 89' [S]pecial werszyn
są specjalne środki...bodajrze wurtha
ale benzynka tyż będzie dobra
ale benzynka tyż będzie dobra

Stare eskimoskie powiedzanie - " pamietaj, nigdy nie jedz żółtego śniegu "
Jak dzialalo i nagle sie pogorszylo to nie ma co krecic srubkami bo sobie tylko roboty narobisz.
W korpusie wtrysku masz elektrozawor (takie okragle cos do ktorego dochodzi rurka gumowa do tej aluminiowej rury ktora doprowadza powietrze.
Moze sie spalil, moze sie zatkal syfem. Przeplukac, posluchac czy terkocze, mozna na 1 sek. podlaczyc pod 12V zobaczyc czy dziala.
Co do mycia to sa szpreje do czyszczenia gaznikow ew. uk. hamulcowych. Zaden WD40.
Zreszta zwroc uwage - czy przygasa bo ma za malo czy za duzo powietrza, to tez da Ci wskazowke gdzie jest problem, bo moze np zawor PVC sie zawiesil czy inne g.
W korpusie wtrysku masz elektrozawor (takie okragle cos do ktorego dochodzi rurka gumowa do tej aluminiowej rury ktora doprowadza powietrze.
Moze sie spalil, moze sie zatkal syfem. Przeplukac, posluchac czy terkocze, mozna na 1 sek. podlaczyc pod 12V zobaczyc czy dziala.
Co do mycia to sa szpreje do czyszczenia gaznikow ew. uk. hamulcowych. Zaden WD40.
Zreszta zwroc uwage - czy przygasa bo ma za malo czy za duzo powietrza, to tez da Ci wskazowke gdzie jest problem, bo moze np zawor PVC sie zawiesil czy inne g.
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
- HUSKYTEAM
- Kontaktowanie:
Odmul porządnie ten samochód. Daj mu w palinik tak, żeby przedmuchać cały syf. To standardowa procedura w serwisach, jak coś się "przytyka". Jeżeli autko nie śmiga z dużymi prędkościami i tylko małe odcinki, to trzeba je co pewien czas przeczyścić.
Generalnie autkiem wyjeżdżam tylko do lasu lub na polowania więc używam tylko 3 biegów:) W ciągu roku robię około 3tys kilometrów. Jak wróci z konserwacji podwozia to trza będzie go trochę przegonić:) Pozdrawiam
A krokowca i przepustnicę też przeczyszczę.
A krokowca i przepustnicę też przeczyszczę.
Frontera sport 2.8 tdi
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
chcialbym zobaczyc jak czyscicie silnik krokowy w witarze 

Ja tezmilas pisze:chcialbym zobaczyc jak czyscicie silnik krokowy w witarze

SJ 413(gaźnik + LPG) -> Vitara JLX 1.6 8v -> lr Discovery 300TDi
Jeszcze nie wiem jak ale może go sprężarką potraktuję. Ja tylko potrzebuje dobrej rady. O tym że się go nie rozkręca to dobrze wiem.
Frontera sport 2.8 tdi
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
ale rozumiem ze wiesz gdzie on jest usytulowany ?
bo ja niewiem a smiem twierdzic ze takowego niema

bo ja niewiem a smiem twierdzic ze takowego niema
Jak naprawisz, to proszę napisz, jakie było rozwiązanie, bo od dzisiejszego poranka mam podobne objawy plus jeszcze szarpanie
pozdro

pozdro
piwo
biała jak śnieg vitara - pa pa...
Czerwonoskóry xj 1988 - pa pa...
Toyota Hiace 4wd 2003
biała jak śnieg vitara - pa pa...
Czerwonoskóry xj 1988 - pa pa...
Toyota Hiace 4wd 2003
Po sprawdzeniu wszystkiego wychodzi na to że winne jest podciśnienie (czy to możliwe) Generalnie jak odłączam pojedyncze przewody podciśnieniowe to nic się nie dzieje dopiero jak odłączę ten od kolektora od strony chłodnicy to obroty są w okolicach 650.
Czy idę dobrym tropem czy to coś innego?
Czy w vitarze da się zminimalizować ilość tych przewodów (w trooperze 2.8 tdi wywaliłem większość egr i jest ok)
Pozdrawiam
Czy idę dobrym tropem czy to coś innego?
Czy w vitarze da się zminimalizować ilość tych przewodów (w trooperze 2.8 tdi wywaliłem większość egr i jest ok)
Pozdrawiam
Frontera sport 2.8 tdi
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
Odświeżam temat. W dniu dzisiejszym znalazłem kilka minut i jak vitarka pracowała na wolnych obrotach (tak że wskazówka obrotomierza leżała na 0) postanowiłem pobawić się czujnikiem położenia przepustnicy. Przekręciłem go trochę w prawo i obroty na gorącym są około 1000. Niestety trochę się wahają tak od 1000 do 800 ale nie gaśnie. Pozostaje pytanie co będzie na zimnym silniku?
Jeśli zrobiłem coś złego to napiszcie. Pozdrawiam
Aha ten czujnik nie był ruszany od momentu zakupu vitarki i był dokręcony bardzo mocno więc na pewno sam się nie przestawił
Jeśli zrobiłem coś złego to napiszcie. Pozdrawiam
Aha ten czujnik nie był ruszany od momentu zakupu vitarki i był dokręcony bardzo mocno więc na pewno sam się nie przestawił
Frontera sport 2.8 tdi
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900