Afgany do suzy?
Moderator: Albert_N
- zawo
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Afgany do suzy?
Zdecydowałem sie na watek nowy. Co sądzicie o mostach afganach od uaza żeby zamienić z mostami suzy? Wydaje mi się że są lżejsze od patrolowskich a troszkę cięższe od szerokich suzy. Czy ktoś już może badał ten temat? W moim przypadku silnik 1.8 8v myślę żeby wystarczył, oczywiście jest mnóstwo dopasowań i przeróbek ale wytrzymałość mostu nieporównywalna i elementów(póloś i inne). Co sadzicie? 

Re: Afgany do suzy?
Sam jestem ciekawy. Też chcę iść tą drogą 

Naczkinz
Człowiek człowiekowi wilkiem a zombi zombi zombi

Poroniony pomysł.

Nie wiem czemu ludzie sa tak zafascynowani tymi mostami
Sa duzo duzo duzo ciezsze od mostow od suzy, nie wiem czy nie ciezsze od patrolowych, blokady w nich seryjnie brak, mozesz sobie dokupic torseny, z czesciami nie jest zle ale musisz sie liczyc z tym ze moze ich zabraknac a lozyska trzeba sprowadzac.
Mozna do nich zalozyc piasty od zwyklych uazowych mostow, wtedy odsadzasz plaszczyzne osadzenia kola na zewnatrz, kupujesz blachy do przykrecania zaciskow poldolot+ tarcze od jimnika.
Zakladac trzeba ze musisz to wyremontowac bo zazwyczaj to smietniki wiec kupe kasy trzeba doliczyc, wszystkie sruby i nakretki od razu do wymiany bo to szmelc ruski. Nawet te przykrecajace kolo talerzowe, da sie je urwac grzechotka
Ogolnie rzecz biorac jak nie masz kupy kasy i czasu to nie radze

Sa duzo duzo duzo ciezsze od mostow od suzy, nie wiem czy nie ciezsze od patrolowych, blokady w nich seryjnie brak, mozesz sobie dokupic torseny, z czesciami nie jest zle ale musisz sie liczyc z tym ze moze ich zabraknac a lozyska trzeba sprowadzac.
Mozna do nich zalozyc piasty od zwyklych uazowych mostow, wtedy odsadzasz plaszczyzne osadzenia kola na zewnatrz, kupujesz blachy do przykrecania zaciskow poldolot+ tarcze od jimnika.
Zakladac trzeba ze musisz to wyremontowac bo zazwyczaj to smietniki wiec kupe kasy trzeba doliczyc, wszystkie sruby i nakretki od razu do wymiany bo to szmelc ruski. Nawet te przykrecajace kolo talerzowe, da sie je urwac grzechotka

Ogolnie rzecz biorac jak nie masz kupy kasy i czasu to nie radze

Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
Do tego jeszcze brak skrętu, jak to w ruskich sprzętach.

dołóż mega nieresorowaną masęN2O pisze:Do tego jeszcze brak skrętu, jak to w ruskich sprzętach.

Jimny 

miałem w suzie zwykłe uazowskie i więcej ich bym nie włożył a co dopiero afganów które dają tylko kilka centymetrów więcej prześwitu a sa sporo cięższe od zwykłych uazowskich
Co zostaje z orginalnej suzi po tych wszystkich zmotach? Lusterko...?
jak zwykle najwięcej mają do powiedzenia ci którzy afganów nie mieli
ja jako użytkownik takich mostów z czystym sumieniem mogę je polecić,przy 115 kucykach i kołach- oryginalny simex 31/10.5 " nigdy nic nie ukręciłem,prześwit mam większy niż parch na 35"
(osobiście mierzyłem,różnica 3cm )
są dostępne blokady i kity które bardzo dużo wytrzymują ( patrz ładoga)

ja jako użytkownik takich mostów z czystym sumieniem mogę je polecić,przy 115 kucykach i kołach- oryginalny simex 31/10.5 " nigdy nic nie ukręciłem,prześwit mam większy niż parch na 35"

LJ 70
no to Panowie zostaliśćie zgaszeni:) po co zabierać głos, skoro takich mostów się nie ma, a co dopiero wytykać wady. Pozdrawiam
4x4 Tczew
Mag69 pisze:[...]
oryginalny simex 31/10.5 "
[...]
ale na takich małych kołach to i fabryczne samuraiowe bez problemów wytrzymują

32 to nie problem w samuraiu
bezawaryjność można uzyskać na dwa sposoby - włożyć mela albo włączyć myślenie

bezawaryjność można uzyskać na dwa sposoby - włożyć mela albo włączyć myślenie

- zawo
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Jasne można na 31" ale tylko z głową, co do tematu afganów to tak się zastanawiam jaka jest alternatywa? Tak jak pisałem: od parcha za ciężki i trzeba mieć przynajmniej 100KM, od Ranga bez sensu (ciężkie jak potwory), to co, nie ma wyjścia tylko wzmocnione suzy i półosie za 1500 sztuka Calmini do tego przeguby za tyle samo? Sens zadanego pytania czy warto zmienic na afgany jest, szukam czegoś co wytrzyma 31", nie będę rwał półosi, przegubów itd. 

Swoją drogą... ktoś oprócz Calmini i Kam`a produkuje tylne półosie HD do suzuki?
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Jak chcesz tylko 31 cali to sobie odpuść afgany. Samuraiowe dają radę.zawo pisze:Jasne można na 31" ale tylko z głową, co do tematu afganów to tak się zastanawiam jaka jest alternatywa? Tak jak pisałem: od parcha za ciężki i trzeba mieć przynajmniej 100KM, od Ranga bez sensu (ciężkie jak potwory), to co, nie ma wyjścia tylko wzmocnione suzy i półosie za 1500 sztuka Calmini do tego przeguby za tyle samo? Sens zadanego pytania czy warto zmienic na afgany jest, szukam czegoś co wytrzyma 31", nie będę rwał półosi, przegubów itd.
Naczkinz

takKSikorski pisze:Swoją drogą... ktoś oprócz Calmini i Kam`a produkuje tylne półosie HD do suzuki?

racja ja mam mosty z 1.0 (wąskie), które są słabsze od mostów z 1.3 (chodzi o przeguby, półośki) i założone opony Pneu Vranik (dobra kopia simexa z bardzo dużym bieżnikiem) 31x10,5r15 (265x80r15) i nic się nie urywa
, a jeżdzimy naprawdę ostro.
A to prawda, że Ci którzy czegoś nie mają, czegoś nie sprawdzili najwięcej komentują.

A to prawda, że Ci którzy czegoś nie mają, czegoś nie sprawdzili najwięcej komentują.
Szalona Pierdziawka:
Suzuki Panda 84'
4.16, Springi, Spoa
1.0 - 45 KM,
Simex 31/10,5r15
12000 lbs
Suzuki Panda 84'
4.16, Springi, Spoa
1.0 - 45 KM,
Simex 31/10,5r15
12000 lbs
Ale policz tak wlasnie z czystym sumieniem ile bedzie kosztowalo przygotowanie takich afganow do stanu uzytecznosci lacznie z torsenami czy ew blokadami 100, wzmocnionymi polosiami dlugimi,krotkimi i wymiana wzystkich lozysk i uszczelniaczy... Robi sie jakis kosmosMag69 pisze:jak zwykle najwięcej mają do powiedzenia ci którzy afganów nie mieli![]()

ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ale tu nie mówimy o 300 konnej zmocie,tylko o samuraju
ja dołożyłem tylko tarcze przód-tył ,koszt ok 1,6 kzł

ja dołożyłem tylko tarcze przód-tył ,koszt ok 1,6 kzł

LJ 70
Ale w takim razie po co wkladac afgany skoro bedziemy jezdzili na kolach 31
To juz lepiejw samim zainwestowac we wzmocnione przeguby i polosie i zalozyc 32 simexa i bedlocki

To juz lepiejw samim zainwestowac we wzmocnione przeguby i polosie i zalozyc 32 simexa i bedlocki

ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
bo, 31" na afganach ma większy prześwit niż parch na 35
bo,jak założy większe koła to silnik nie ukręci kołem
bo,przy kółkach 31" i 100 konnym silnikiem,mosty będą wiecznie

bo,jak założy większe koła to silnik nie ukręci kołem
bo,przy kółkach 31" i 100 konnym silnikiem,mosty będą wiecznie

LJ 70
Jak sobie stryjenka uwaza
"Ja sie nie znam, ja tu tylko sprzatam "

"Ja sie nie znam, ja tu tylko sprzatam "

ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
Pochwal się ile jest tego prześwitu, to powiem Ci ile ma suza na 32" i wtedy można zacząc dyskusję, czy warto dokładać dodatkowe 100kg masy nieresorowanejMag69 pisze:bo, 31" na afganach ma większy prześwit niż parch na 35

LJ 70