Podciśnieniowe sprzęgła w Jimnym

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

sajer1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Podciśnieniowe sprzęgła w Jimnym

Post autor: sajer1 » pt cze 18, 2010 8:32 pm

Witam Forumowiczów! Przeglądałem posty dotyczące Jimnego ale nie znalazłem nic podobnego. Od niedawna jestem właścicielem Jimnego i dopiero go poznaję. No i oczywiście znalazłem rebusa, którego nie potrafię ugryźć. Chodzi o to, że po dołączeniu napędu na przód (podciśnieniowe uruchamiane dźwignią) załącza się on ale na desce kontrolka o tym informująca miga. Same sprzęgiełka a szczególnie lewe czyściłem bo lewa półoś a właściwie simmering przepuszczał olej i było zasyfione, przedmuchałem rurki i wydaje mi się, że wystarczająco mocno dokręciłem śruby dekli sprzęgiełek a mimo to nic to nie zmieniło. Proszę o radę co to może być? Co prawda można z tym jeździć ale nigdy nie mam pewności czy akurat załączyło i jest to (kontrolka) denerwujące :)16 .

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Re: Podciśnieniowe sprzęgła w Jimnym

Post autor: Salata123 » pt cze 18, 2010 10:15 pm

powodów nie zapinania się sprzęgów piast może być wiele :)21

zaczynając od braku sygnału na zaworach przez nieszczelność w układzie podciśnieniowym a kończąc na brudnym układzie (wewnętrznie brudnym)

ps. elektrozawory sterujące podciśnieniem błyskawicznie rdzewieją jeśli mają kontakt z wilgocią (oczywiście wilgoć musi być w układzie, nie np. w komorze silnika :)21 )
Suzuki SJ 410
GG: 1101137
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
sciba

Post autor: sciba » sob cze 19, 2010 11:39 am

Tłumacząc na polski sprawdź wężyki od kolektora aż do sprzęgiełek czy gdzieś nie pobiera lewego poietrza, jeśli jest ok pierdalni młoteczkiem w sprzegiełka parę razy...jeśli nie pomoże, wymienić na manualne :wink:
Stare eskimoskie powiedzanie - " pamietaj, nigdy nie jedz żółtego śniegu "

sajer1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sajer1 » sob cze 19, 2010 10:40 pm

Dziękuję za zainteresowanie tematem! Właśnie znalazłem w necie manuala (http://daniels.lumena.com/suzuki/manual.htm -niestety po angielsku) do Jimnego i innych Suzuk z opisem usterek i sposobów ich usuwania. Będę próbował w/g waszych rad i w/g tego co uda mi się przetłumaczyć coś z tym zrobić jak dorwę na tyle wolnego czasu, żeby na spokojnie pogrzebać w bebechach Jamnika. A może jest ten manual gdzieś na forum już przetłumaczony? Jeśli rozgryzę problem dam znać a na razie czekam jeszcze na jakieś sugestie.

sajer1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sajer1 » wt cze 22, 2010 11:10 pm

No i d...a. :)15 . Straciłem pół dnia na przeczyszczenie benzyną ekstrakcyjną rurek od piast do elektrozaworów i samych elektrozaworów (fakt-były brudne).Gumowe rurki nie wyglądają na uszkodzone. Sprawdziłem elektozawory-działają. Odpalam auto i uśmiech od ucha do ucha-kontrolka świeci a nie miga. Robię próbę, wszystko działa. Odłączam przód i po chwili załączam :)11 :)16 :)15 ...i znowu to samo! Próbuję n razy i jedyne co zauważyłem, że ot tak ni z gruszki ni z pietruszki co naście razy kontrolka świeci a nie miga z tym że jak pisałem w pierwszym poście przód ciągnie mimo jej migania. Jak sprawdzić "przełącznik próżniowy"? Bo jego nie udało mi się sprawdzić tak jak pisze w manualu i nie jestem pewny czy działa właściwie a nie bardzo mi się on podoba. Bo albo on jest walnięty albo gdzieś jednak jest jakaś nieszczelność. A w/g manuala, o ile dobrze sobie przetłumaczyłem, jeśli w układzie jest za małe podciśnienie to może to powodować, że przełącznik ten nie zamknie obwodu czy coś w tym rodzaju i dlatego kontrolka będzie migać.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » śr cze 23, 2010 9:01 am

sajer1 pisze:... przód ciągnie mimo jej migania. Jak sprawdzić "przełącznik próżniowy"?
Jak ciągnie, to olej kontrolkę (chyba, że jesteś perfekcjonistą albo masz za dużo czasu).
Do kupienia są takie ręczne pompki z manometrem robiące podciśnienie.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”