2004 GV błąd ABS
Moderator: Albert_N
2004 GV błąd ABS
Od czasu do czasu zapala mi się kontrolka błędu ABS-u. Reset systemu (jak w windowsie) jeszcze pomaga czyli chyba może gdzieś coś gnije i słabo przewodzi elektrony.
Czy podłączenie do kompa diagnostycznego w tak przedpotopowym aucie da konkretny wynik pt "prawy przód" czy raczej sobie odpuścić i z latarką na kanale szukać?
Podziękował.
Czy podłączenie do kompa diagnostycznego w tak przedpotopowym aucie da konkretny wynik pt "prawy przód" czy raczej sobie odpuścić i z latarką na kanale szukać?
Podziękował.
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
Re: 2004 GV błąd ABS
przedpotopowe 2004
??????????????
niezle
co ja mam powiedziec 91 rok a sa tu (i chyba wiekszosc) ponizej 90

niezle
co ja mam powiedziec 91 rok a sa tu (i chyba wiekszosc) ponizej 90
Może być zgnity kabelek z czujnika, zaśniedziały wtyk, zapaskudzona zębatka abs na piaście.Maq pisze:Od czasu do czasu zapala mi się kontrolka błędu ABS-u. Reset systemu (jak w windowsie) jeszcze pomaga czyli chyba może gdzieś coś gnije i słabo przewodzi elektrony.
Podziękował.
Jak wiesz gdzie są wetknięte kabelki od czujników w komputer, to możesz sprawdzić na nich sygnał. Najlepiej oscyloskopem, ale woltomierz też obleci.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Szacunek dla wiedzy, ale nie o to mi chodziło.Kostuch pisze: Może być zgnity kabelek z czujnika, zaśniedziały wtyk, zapaskudzona zębatka abs na piaście.
Jak wiesz gdzie są wetknięte kabelki od czujników w komputer, to możesz sprawdzić na nich sygnał. Najlepiej oscyloskopem, ale woltomierz też obleci.
Czy podpinając auto pod komputer diagnostyczny mam szansę uzyskać informację z którego koła wychodzi błędny sygnał?
Jeśli tak, wiem gdzie szukać, jeśli nie grzebać trzeba wszędzie.
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
Jakaś szansa jest. Zależy od klasy kompa diagnostycznego.Maq pisze:Szacunek dla wiedzy, ale nie o to mi chodziło.Kostuch pisze: Może być zgnity kabelek z czujnika, zaśniedziały wtyk, zapaskudzona zębatka abs na piaście.
Czy podpinając auto pod komputer diagnostyczny mam szansę uzyskać informację z którego koła wychodzi błędny sygnał?
Jeśli tak, wiem gdzie szukać, jeśli nie grzebać trzeba wszędzie.
Proste skanery obd2 pokażą najwyżej błędy "silnikowe".
komputer typu launch albo bosch kts bez problemu powiedzą ci gdzie tkwi problem wiem bo mam taka sama GV tylko 2005 rok a poza tym zajmuję się mechaniką i elektroniką samochodową
Jedź na diagnostykę tylko do kogoś kto ma konkretny komputer.
Jedź na diagnostykę tylko do kogoś kto ma konkretny komputer.
Była Vitara Cabrio 1997 1.6 16v
Jest Grand Vitara 2005 2.0 HDI 3d
I Samurai Cabrio 1.3 1989

Ale z 2005 to chyba już raczej nowy model a 2004 jeszcze stary po liftingu 

Zdjęcia , zdjęcia , zdjęcia
napisałem że mam taka samą czyli Gv 1 po lifcie krótką 2.0 HDI a żeby było ciekawie to mam z ostatniej serii z września 2005.
Była Vitara Cabrio 1997 1.6 16v

- cordoba_2004
-
Użytkowniku GV Kolega kostuch podał Ci metodę diagnostyki bezkomupterowej bardzo dobrej.
Niech Ci się nie wydaje że podpięcie do kompa pokaże i załatwi wszystko bo nic nie załatwi może załatwi w aucie z 2015 roku produkcji a tak to zabulisz za podpięcie i dalej będziesz w d..
Niech Ci się nie wydaje że podpięcie do kompa pokaże i załatwi wszystko bo nic nie załatwi może załatwi w aucie z 2015 roku produkcji a tak to zabulisz za podpięcie i dalej będziesz w d..
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
Wszędzie musisz swoje 2 grosze wsadzic, nawet jak nie masz nic sensownego do powiedzenia. Jak Ci się wydaje łatwiejsze jest zdjęcie koła i posprawdzanie kabelków czy może rozebranie tapicerki żeby popatrzeć na kompa jak wół na wrota. Bo ja ani schematów ani wiedzy nie posiadam.cordoba_2004 pisze:Użytkowniku GV Kolega kostuch podał Ci metodę diagnostyki bezkomupterowej bardzo dobrej.
Jeśli odczyt błędów da mi odpowiedź na pytanie które koło niedomaga (a podobno da, dzięki Burcys) to zrobię sobie taki odczyt i zbankrutuję na niego jakieś 50zł. Potem zdejmę właściwe koło i sprawę załatwię w jakąś godzinę zamiast czterech.
A Ty klawiszuj dalej. Bez odbioru.
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
- cordoba_2004
-
Człowieku obudź się chodzi o to że żaden komp diagnostyczny nie da CI odpowiedzi typu
To tak jak byś przyjechał do warsztatu i powiedział przediurawił mi się bak podepnijcie kompa żeby mi to sie naprawiło
Kabelek 4 cm od czujnika po lewej stronie przy piaście jest przerwany od wewnętrznej strony.
Pisze Ci żeby ci kasy oszczędzić i zbędnego wydatku na diagnostykę
To tak jak byś przyjechał do warsztatu i powiedział przediurawił mi się bak podepnijcie kompa żeby mi to sie naprawiło

Kabelek 4 cm od czujnika po lewej stronie przy piaście jest przerwany od wewnętrznej strony.
Może ty się obudźcordoba_2004 pisze:Człowieku obudź się chodzi o to że żaden komp diagnostyczny nie da CI odpowiedzi typu
To tak jak byś przyjechał do warsztatu i powiedział przediurawił mi się bak podepnijcie kompa żeby mi to sie naprawiło![]()

Kolega chce po prostu jak biały człowiek dowiedzieć się, który czujnik umiera i go wymienić, bez wnikania na którym cm przewód się złamał.
Akurat walczę z podobną przypadłością w innym aucie i gdybym mógł dostać do niego czujniki w ludzkiej cenie, to nie rzeźbiłbym w g... tracąc kilka dni na zabawy dremelkiem, lutownicą, opalarką i innym chirurgicznym sprzętem.
W dzisiejszych czasach czas to pieniądz.
- cordoba_2004
-
no dobrze że rzeźbisz sam tak robiłem w różnych autach
Chodzi tylko o to to że ludziom się wydaje że podepnie pod kompa i wszystko będzie znane sam wiesz bo się orientujesz że to nie tak
Chodzi tylko o to to że ludziom się wydaje że podepnie pod kompa i wszystko będzie znane sam wiesz bo się orientujesz że to nie tak
Czytaj ze zrozumieniem. Rzeźbię, bo nie mam innej opcji.cordoba_2004 pisze:no dobrze że rzeźbisz sam tak robiłem w różnych autach
Tak wygląda rozebrany nierozbieralny

- cordoba_2004
-
No to podziwiam precyzyjna robota.