odboje Samuraj
Moderator: Albert_N
-
-
- Kontaktowanie:
odboje Samuraj
Witam .
Z uwagi na to ,ze na dniach będę hamrował resory , a w samochodzie brak odbojów , mam pytanie .
Od czego zastosować odboje ? A moze oryginały ? Tylko gdzie je kupić w rozsądnej cenie ? Samochód nie jest liftowany , także oryginały by były dobre na wysokość . Jak sobie Koledzy radzicie z tym problemem ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Z uwagi na to ,ze na dniach będę hamrował resory , a w samochodzie brak odbojów , mam pytanie .
Od czego zastosować odboje ? A moze oryginały ? Tylko gdzie je kupić w rozsądnej cenie ? Samochód nie jest liftowany , także oryginały by były dobre na wysokość . Jak sobie Koledzy radzicie z tym problemem ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Jest Samurai 1,3 '90 , BF Goodrich 235/75R15 KM2 .
Był Wrangler YJ 4,0 HO
Była Vitara
Był Wrangler YJ 4,0 HO

Była Vitara
Re: odboje Samuraj
Skoro do tej pory nie miałeś odbojów to po hamrowaniu nic się nie zmieni na niekorzyść tej sytuacji. Odboje można dopasować od czegoś innego np. od naczepy albo od innego auta - trzeba po chodzić po sklepach motoryzacyjnych tudzież rolniczych. Orgyginały to w sumie nie wiem ale można pytać na allegro ludzi sprzedających samuraie na części.
http://www.samurai.org.pl KLUB SAMURAI 4x4
Przednie czy tylne?
Przód pasuje od Żuka,tył nie pamiętam...

Co po tytule (Dr.),jak gówno w szkatule?
Samurai 1.3,Vitara 1.6-16V 2xcabrio.
-
-
- Kontaktowanie:
Przednie są , brakuje tylnych . Mimo tego ,że resory będę hamrował , chcę założyć odboje . Dobrze wiedzieć , że przód można zaadoptować z Żuka , ale jak byś sobie mógł przypomnieć od czego pasują tylne.hokan pisze:Przednie czy tylne?

Był Wrangler YJ 4,0 HO
Była Vitara
Był Wrangler YJ 4,0 HO

Była Vitara
Przednie idealnie pasują od żuka, ja potrzebowałem nieco dłuższe więc zabawa z byczymi jajami była ale się powiodła 

BYŁO:GR, L200 4runner Niva Frota UAZ K160 Grand cherokee Samurai Explorer Pajero JEST Disko td5
Eureka!
Tylne kupiłem w byłej AGROMIE (części do maszyn rolniczych) od jakiejś przyczepy.
Są w kształcie bałwanków i można je dociąć wg.potrzeby.
Tylne kupiłem w byłej AGROMIE (części do maszyn rolniczych) od jakiejś przyczepy.
Są w kształcie bałwanków i można je dociąć wg.potrzeby.
Co po tytule (Dr.),jak gówno w szkatule?
-
- jestem tu nowy...
Do przodu pasuja od żuka z tylnego mostu.(sa idealne , nawet otwory pasuja ) co do tyłu to nir wiem bo nie wymieniałem jeszcze .
cena takiego odbojnika to 8 szt/szt.
cena takiego odbojnika to 8 szt/szt.
-
-
- Kontaktowanie:
Dziękuję wszystkim za pomoc. Prosiłbym jeszcze o pomoc z niedziałającymi wskaźnikami , wątek nieco niżej . Pozdrawiam
Był Wrangler YJ 4,0 HO
Była Vitara
Był Wrangler YJ 4,0 HO

Była Vitara
No chyba żeby nie pasowałysamurai2009 pisze:Do przodu pasuja od żuka z tylnego mostu.(sa idealne , nawet otwory pasuja )

Żukowski który wczoraj kupiłem ma rozstaw otworów 10 cm, a ten po którym tylko blaszka w mojej suzie pozostała - 9 cm. Oryginalny odbój, żeby zamontować u siebie wykręciłem z 'dawcy' (samurai blaszanka) i pasował idealnie, żukowski trzeba będzie lekko modyfikować.
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
Centymetr różnicy oznacza idealne spasowanie.tanto pisze:No chyba żeby nie pasowałysamurai2009 pisze:Do przodu pasuja od żuka z tylnego mostu.(sa idealne , nawet otwory pasuja )![]()
Żukowski który wczoraj kupiłem ma rozstaw otworów 10 cm, a ten po którym tylko blaszka w mojej suzie pozostała - 9 cm. Oryginalny odbój, żeby zamontować u siebie wykręciłem z 'dawcy' (samurai blaszanka) i pasował idealnie, żukowski trzeba będzie lekko modyfikować.
Jakby brakowało 10cm, to by napisali że do minimalnej kosmetycznej modyfikacji

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Ja mam zamontowane przod i tyl zukowskie - z przodu trzeba lekko podszlifowac w odbojach miejsca na srubki - po 5 mm z kazdej strony zeby sie zrobily fasolki a z tylu do ramy dospawalem po plaskowniczku z wywierconymi otworami pod zukowskie odboje - dziala jak sie patrzy!!tanto pisze:No chyba żeby nie pasowałysamurai2009 pisze:Do przodu pasuja od żuka z tylnego mostu.(sa idealne , nawet otwory pasuja )![]()

U 93 - Prawie oryginał
Joanna Brodzik Edition 

ja mam z przodu od stara 

SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba
springi teżkuba84 pisze:ja mam z przodu od stara

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
-
- jestem tu nowy...
Tak jak wspominalem mam samuraia (blaszankę) z 2002r. z silnikiem 1.9D (reanulta) i odboje z tylnego mostu z żuka pasowały otworami idealnie!- bez jakich kolwiek przeróbek.Z tyły w samuraiu jeszcze nie wymieniałem- to nie wiem z czego mozna adoptowac ?
Skorzystam z okazji i podpytam czy znane sa Wam jakies zamienniki na linke od ręcznego hamulca.Mój mechanik twierdzi,że nie ma w hurtowniach i sklepach w których on zaopatruje sie w cześci- stad moje pytanie czy mozna zamontowac jakś inna linke w zamian.
Długość pancerza to 120cm.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Skorzystam z okazji i podpytam czy znane sa Wam jakies zamienniki na linke od ręcznego hamulca.Mój mechanik twierdzi,że nie ma w hurtowniach i sklepach w których on zaopatruje sie w cześci- stad moje pytanie czy mozna zamontowac jakś inna linke w zamian.
slavok pisze:springi też
springi niet

SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba
zmien mechanikasamurai2009 pisze:Tak jak wspominalem mam samuraia (blaszankę) z 2002r. z silnikiem 1.9D (reanulta) i odboje z tylnego mostu z żuka pasowały otworami idealnie!- bez jakich kolwiek przeróbek.Z tyły w samuraiu jeszcze nie wymieniałem- to nie wiem z czego mozna adoptowac ?
http://linor.pl/