OPTYMALNY ROZMIAR OPON DO SAMURAIA
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
OPTYMALNY ROZMIAR OPON DO SAMURAIA
Witam,proszę o pomoc w doborze opon do samuraia.
Auto użytkuję w weekendy do jazdy po lessie zastanawiam się nad oponami bieżnikowanymi SAHARA tylko nie mam pojęcia w jakim rozmiarze je kupić,do tej pory na aucie były założone jakieś uniwersalne opony w rozmiarze 235/70R15 wydaje mi się że są one za szerokie i trzymają auto.Proszę o pomoc-pozdrawiam.
Auto użytkuję w weekendy do jazdy po lessie zastanawiam się nad oponami bieżnikowanymi SAHARA tylko nie mam pojęcia w jakim rozmiarze je kupić,do tej pory na aucie były założone jakieś uniwersalne opony w rozmiarze 235/70R15 wydaje mi się że są one za szerokie i trzymają auto.Proszę o pomoc-pozdrawiam.
Re: OPTYMALNY ROZMIAR OPON DO SAMURAIA
Nie wiem, jak po lessie, ale po lesie to nie wolno jeździć... nawet w weekendy.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
-
- jestem tu nowy...
sorki za te "ss" 

Ty lepiej sorki za ten las. Zastanów się jeszcze raz, gdzie jeździsz w weekendy.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
erpe_roman
poczytaj przyklejone tematy. Jak seria i slabosc w resorze i silniku, 215/75R15. Jak zdrowy motor 235/75R15. Ew. 215R15, pelny profil czyli 215/80R15.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
- szerokimost
A jak mam swój prywatny las to co też mi nie wolno ?PiRoman pisze:Nie wiem, jak po lessie, ale po lesie to nie wolno jeździć... nawet w weekendy.
Nie ma bramy, nie ma tabliczki to wjeżdżam, oczywiście nie wale na oślep po drzewach i nie wjeżdżam jak jest susza.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Niech każdy sobie jeździ gdzie chce, byle z głową i świadomością konsekwencji.
No to od początku
Posłuchaj Alberta - dobrze mówi 

Samurai 1.3 "99 Esmeralda green - powoli sobie dłubiemy 

- PITSJ413:)
-
ja mam 225/70/15 PERSISHINI i jestem z nich zadowolony
pewnie zaraz pojawia sie glosy ze tanie, ze byle co, ale ja smigam na nich od dwoch lat po blocie i po czarnym i nic zlego sie z nimi nie dzieje a co najsmieszniejsze bez wywazania nie ma zadnego bicia na kierownicy

pewnie zaraz pojawia sie glosy ze tanie, ze byle co, ale ja smigam na nich od dwoch lat po blocie i po czarnym i nic zlego sie z nimi nie dzieje a co najsmieszniejsze bez wywazania nie ma zadnego bicia na kierownicy

BYŁ SUZUKI SJ413 '85,SPOA,PERSISHINI 225/70/15
JEST SAMURAI 1.3i '92, SIMEX 195/80/15
JEST SAMURAI 1.3i '92, SIMEX 195/80/15
PITSJ413:) pisze:ja mam 225/70/15 PERSISHINI i jestem z nich zadowolony![]()
No ja też na nie nie narzekam, chodź jeździłem na Insa Turbo.
4x4 Tczew
a Ja narzekam bo mam qfa kloce 265 i mnie to do furii doprowadza, kminie kasę na kopie simexa 235 ale nie wiem jaką te kopie mają rzeczywiście szerokość, trza pomierzyć.
- szerokimost
PITSJ413:) pisze:ja mam 225/70/15 PERSISHINI i jestem z nich zadowolony![]()
podpisuję się pod tym

Samiec
slavok też mam kloce 265
, więc to niby tylko 3 cm na oponie (ale w sumie aż 12 cm
)
miałem różne oponki, ale Pneu Vranic T3 (simex nalewka) w takim rozmiarze bardzoooo dobrze robią - nie ma co narzekać, bo jak mówi przysłowie coś za coś.
Chcesz mieć przyczepność tracisz na mocy itt.
Jednak zdaje mi się, że własnie na takich klocach mniej nim rzuca i śmiem twierdzić, że prowadzi mi się go teraz lepiej.
Pozdrawiam

miałem różne oponki, ale Pneu Vranic T3 (simex nalewka) w takim rozmiarze bardzoooo dobrze robią - nie ma co narzekać, bo jak mówi przysłowie coś za coś.

Jednak zdaje mi się, że własnie na takich klocach mniej nim rzuca i śmiem twierdzić, że prowadzi mi się go teraz lepiej.
Pozdrawiam

Szalona Pierdziawka:
Suzuki Panda 84'
4.16, Springi, Spoa
1.0 - 45 KM,
Simex 31/10,5r15
12000 lbs
Suzuki Panda 84'
4.16, Springi, Spoa
1.0 - 45 KM,
Simex 31/10,5r15
12000 lbs
No fakt, im szersza opona tym prowadzenie powinno być lepsze. Powiem wam koledzy, że zostaje przy Perhinini(czy jakoś tak) bo tak szybko się zakopują sie w piasku. Na simexach nie doświadczyłem możliwości startowania np z 3/4(czyt. trzechCzwartych) piaskowego wzniesienia. Ale rozmiar będzie większy, bo troszkę kąt atakowania muszę zwiększyć - lepszy podjazd pod obalone drzewa itp.
4x4 Tczew
-
- jestem tu nowy...
To co lepiej 215/80r15 czy może 225/70R25 i do amatorskiej jazdy w terenie wystarczą?
I jeszcze kopia simexa czy sahara (perschini)? -czy jakoś tak to się nazywa.Pozdrawiam
I jeszcze kopia simexa czy sahara (perschini)? -czy jakoś tak to się nazywa.Pozdrawiam

- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
osobiscie bym poszedl w 215/80R15 - zawsze sami zyska troche wiecej przeswitu
a co do rodzaju to albo kopia simexow, albo bfg mt 

Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
31x10,5R15
oczywiście po zmianie przełożeń na Vitarowe

Czwarte serce 

gebels pisze:31x10,5R15
Jeszcze reduktor i 33/10,5 działają świetnie

ja mam nalewki simexa od 2 lat w rozmiarze 215R15 ( sami 1,3 wtrysk + gaz) i musiałem wymienić reduktor z 1,0 bo na trasie na piątym biegu nie dawał rady a i w terenie z jedynki też nie było za wesoło. Po wymianie reduktora jest dużo lepiej. Wada simexa - trzeba nauczyć się jeżdzić w sypkim piasku bo moment i wisisz na mostach ale za to w błotku rewelacja.
Zaleznie od nastroju - albo suzuka albo patrol.
i jeszcze dodam że prędkość maksymalna mojego samurajka została ograniczona "elektronicznie
" poprzez właśnie te koła do 95km/h

mógłbyś zmierzyć jaką rzeczywistą szerokość i wysokość mają te nalewki simexowe ? bo to z tymi rozmiarami to różnie jest.
Ja jeżdze na 31/ 10,5 fedima kopia simex i daje rade... nie zmieniłbym na nic innego. Co prawda moc na asfalcie nie istnieje ale w terenie daje rade...
Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
.Sahara w zupełności wystarczy i na czarnym da się fajnie śmigać. 

jeśli się mnie o to pytasz to zmierzę w następnym tygodniu.slavok pisze:mógłbyś zmierzyć jaką rzeczywistą szerokość i wysokość mają te nalewki simexowe ? bo to z tymi rozmiarami to różnie jest.