Pytanie na temat Samuraja
Moderator: Albert_N
Pytanie na temat Samuraja
Podpowiedzieli mi zebym zapytal w tym dziale,pytam wiec.Mam zamiar nabyć Suzuki Samuraja już przygotowanego w teren,cena nie przekraczajaca 9 000 PLN.Chciał bym zaczac dopiero przygode z OffRoad.Pytanie moje dotyczy tego czy pózniejsza eksploatacja takiego pojazdu jest bardzo kosztowna?Czy przecietny człowiek ze zwykła polska pensja jest w stanie jakos sobie z tym poradzic.
Z gory dziekuje za odpowiedzi i chetnie przyjme rady dla poczatkujacego. Pozdrawiam
Z gory dziekuje za odpowiedzi i chetnie przyjme rady dla poczatkujacego. Pozdrawiam
-
Re: Pytanie na temat Samuraja
OR nie ma nic wspólnego z racjonalnym postępowaniem:TomekCZWA pisze: czy pózniejsza eksploatacja takiego pojazdu jest bardzo kosztowna?
- jest droga, a wszyscy obok rowem jadą

- opony kupują za 500-1500 zł ( sztuka, a nie kpl.),
- przerabiają auto palące 10 litrów na pożerające 20 i więcej
Może być ciężko. Ale wystarczy np. firmę otworzyć i całe zyski w auto pakowaćTomekCZWA pisze:Czy przecietny człowiek ze zwykła polska pensja jest w stanie jakos sobie z tym poradzic.

ciężko będzie kupić za 9 kafli auto przerobione do terenu i nie wymagające natychmiastowego wkładu finansowego
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
eksploatacja jest kosztowna i do tego caly czas ładujesz pieniądze albo w naprawy (a zawsze coś sie znajdzie ;p), albo w dodatki, ulepszenia itd.. Ale jak łykniesz bakcyla ;p to nie bedzie tak Ci to przeszkadzałoPiotr Karcz pisze:OR nie ma nic wspólnego z racjonalnym postępowaniem:TomekCZWA pisze: czy pózniejsza eksploatacja takiego pojazdu jest bardzo kosztowna?
- jest droga, a wszyscy obok rowem jadą
- opony kupują za 500-1500 zł ( sztuka, a nie kpl.),
- przerabiają auto palące 10 litrów na pożerające 20 i więcej
Może być ciężko. Ale wystarczy np. firmę otworzyć i całe zyski w auto pakowaćTomekCZWA pisze:Czy przecietny człowiek ze zwykła polska pensja jest w stanie jakos sobie z tym poradzic.

Mowię Ci to ja z własnego doświadczenia, a jestem czlowiekem ze zwykłą polską pensją, jak na razie

Samurai
naprawy to zależnie od stylu jazdy...
Czasami po wypadzie nic nie trzeba naprawiać,
a czasami jak amok poniesie to przeguby do wymiany albo półosie...
Czasami po wypadzie nic nie trzeba naprawiać,
a czasami jak amok poniesie to przeguby do wymiany albo półosie...
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
po zakupie obojetnie jakiej terenówki trzeba na bierząco cos poprawiac, naprawiać, udoskonalać - etap pod tytułem "jeszcze tylko..." sie nigdy nie kończy 

Jeep ZJ 96' 5.2 lift 4,5", 33" był
pisane po 23 nie jest pawdziwe

pisane po 23 nie jest pawdziwe

Wiadomo, pieniądze na samochód i jego eksploatacje są potrzebne. Terenówka to jest skarbonka bez dna, ale Samurai jest na tyle fajnym autem, że części zamienne są w miare tanie
Moim największym koszmarem jest czas na zrobienie tego wszystkiego 

4x4 Tczew
w tym roku tylko jeszcze klatka i elektryka syntetyk optima silverstony( już zamówione)
za rok arab i mocne półosie i tak panie w kółko nie mówię już ile kosztują fajne rajdy czy wyprawy nawet jak się nic nie psuje
kasa idzie jak woda

za rok arab i mocne półosie i tak panie w kółko nie mówię już ile kosztują fajne rajdy czy wyprawy nawet jak się nic nie psuje

kasa idzie jak woda
NO I JEST RZOPA
A tam gadacie, moja vitara od 2 tygodni już stoi w komisie i jeszcze nic się nie popsuło
Powiem szczerze, że z przeciętną pensją ciężko bawić się w offroad, chociażby ze względu na to, że trzeba mieć jeszcze coś na asfalt, bo czymś z 5" liftu, na simexach i portalach ciężko grzać po asfalcie nie walcząc z kierownicą przy pewnej prędkości.
Chyba że terenówka w błoto, a na czarne autobus ^^

Powiem szczerze, że z przeciętną pensją ciężko bawić się w offroad, chociażby ze względu na to, że trzeba mieć jeszcze coś na asfalt, bo czymś z 5" liftu, na simexach i portalach ciężko grzać po asfalcie nie walcząc z kierownicą przy pewnej prędkości.
No to od początku
ŁeLeK pisze:Wiadomo, pieniądze na samochód i jego eksploatacje są potrzebne. Terenówka to jest skarbonka bez dna, ale Samurai jest na tyle fajnym autem, że części zamienne są w miare tanieMoim największym koszmarem jest czas na zrobienie tego wszystkiego
a co maja powiedzieć własciciele nissanow toyot i innych wiekszych

wydatki w samuraiju to i tak pikuś ...

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
yoger pisze:A tam gadacie, moja vitara od 2 tygodni już stoi w komisie i jeszcze nic się nie popsuło![]()

OFR to nie tylko topienie syfa na przeprawach lub ciśnięcie na pucharze

Czy wyjazd z rodziną do lasu ( jeśli wolno tam wjeżdżać ) to nie offroad

low range 4x4 team na prawym
-= GAZIOR =- - robi się
-= GAZIOR =- - robi się
To offroad turystyczny można umownie przyjąć, a do takiego nie kupuje się pomotanych ostro samurajków raczej ;]
No to od początku
raczej tam gdzie ja się w turystyczny offroad z dziewczyną bawię czasami to raczej zwykłym niepomotanym samuraiem bym nie wjechał
oczywiście nie topie samochodu po szyby w lagrze bo mnie przeciąganie na lince nie cieszy ale szpeja trochę mam by mieć ten komfort psychiczny a na żadne rajdy nie jeżdżę, zresztą w samuraiu wystarczy simex i dobre resory.

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Zwykła pensja może i ci wystarczy zależy jaka jest twoja kobieta bo może się okazać że będziesz musiał założyć "nowe dodatkowe ukryte" konto w banku 

Zebra OFF-ROAD klub Sochaczew www.zebra4x4.pl
steff4 pisze:Zwykła pensja może i ci wystarczy zależy jaka jest twoja kobieta bo może się okazać że będziesz musiał założyć "nowe dodatkowe ukryte" konto w banku
OOO OOO

4x4 Tczew
Może eksploatacja Suzuki jest tańsza niż Nissana, ale przeróbki niekoniecznie.ramzes pisze:a co maja powiedzieć własciciele nissanow toyot i innych wiekszych..
wydatki w samuraiju to i tak pikuś ...![]()
Dzika Koza
- Damian
-
- Kontaktowanie:
zależnie od zakresu przeróbek
ta cała koza nostra to jeździ już?
ta cała koza nostra to jeździ już?
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
Już za chwileczkę, już za momencik
Jazdy próbne były, wrażenia niesamowite co to potrafi.
Została jeszcze do dokończenia deska ale to jeszcze z tydzień

Jazdy próbne były, wrażenia niesamowite co to potrafi.
Została jeszcze do dokończenia deska ale to jeszcze z tydzień
Dzika Koza
- Damian
-
- Kontaktowanie:
we wrześniu wyskoczymy gdzieś na kilka godzin, co? 

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
Damian pisze:we wrześniu wyskoczymy gdzieś na kilka godzin, co?

Dzika Koza
A szkoda, fajnie było by mieć szpej chociaż za połowę ceny, ceny szpeju do nissanaMichał4x4 pisze:Może eksploatacja Suzuki jest tańsza niż Nissana, ale przeróbki niekoniecznie.ramzes pisze:a co maja powiedzieć własciciele nissanow toyot i innych wiekszych..

wrzesień będzie na poprawki, sierpień na testy to bardzo dobry termin, dobry bo bliski 

Mam nadzieję zrobić raz a dobrze i nie przewiduję poprawekSalata123 pisze:wrzesień będzie na poprawki, sierpień na testy to bardzo dobry termin, dobry bo bliski

Dzika Koza
Jeżeli porównasz w sklepiku ceny np. przełożeń reduktora, to fakt że do Nissana są 2x droższe niż do Suzuki (4.16) z tym, że w Nissanie nie ma konieczności ich wymiany jeżeli chcesz założyć dużo większe koła. To samo dotyczy półosi itd., itd.Salata123 pisze:A szkoda, fajnie było by mieć szpej chociaż za połowę ceny, ceny szpeju do nissanaMichał4x4 pisze:Może eksploatacja Suzuki jest tańsza niż Nissana, ale przeróbki niekoniecznie.ramzes pisze:a co maja powiedzieć własciciele nissanow toyot i innych wiekszych..
![]()
Dlatego przeróbki Suzuki wcale nie muszą być tańsze.
Dzika Koza