Cieknący most?
Moderator: Albert_N
Cieknący most?
Przy okazji szukania wycieku z chłodnicy znalazłem na przednim mościekropelkę oleju. Po zebraniu jej pokazała się kolejna czyli jest lekki wyciek.
http://img694.imageshack.us/img694/1128/oleje.jpg
http://img694.imageshack.us/img694/1128/oleje.jpg
Suzuki Vitara 1,6 16V WędkarskiLong
Re: Cieknący most?
Masz do wymiany uszczelniacz dwuwargowy. Oryginal do dostania w ASO.
Vitara1.6 8v 90r.Zawiecha +4", bodylift +2", KL-71 31", 4.24, LockRight-tyl, cdn.
Yo-to? http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/117/9265.html
Wymieniesam czy lepiej do mechanika?
To chyba oddam do mechanika
O dziwo przestało kapać. Sprawdzę tylko ile oleju zostało. Chyba są jakieś miarki?

Uszczelniacz z aukcji nie wyglada na dwuwargowy. Cena jest atrakcyja bo ja placilem 40 pare zloty za oryginal.franio3 pisze:Yo-to? http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/117/9265.html
Co do wymiany, dasz rade sam.
Vitara1.6 8v 90r.Zawiecha +4", bodylift +2", KL-71 31", 4.24, LockRight-tyl, cdn.
Poziom oleju sprawdzasz poprzez korek wlewowy, znajduje on sie na przedniej czesci mostu. Odkrecasz go kwadratem, jak dobrze pamietam 10mm. Po odkreceniu powinno sie saczyc z otworu.franio3 pisze: Sprawdzę tylko ile oleju zostało. Chyba są jakieś miarki?
Oczywiście że dam. Podejrzewam że to trudniejsze jak wymiana świec. (-:
Byłem u mechanika, samej roboty wycenił na 350zł do tego części. Drogie to 4x4 jest 

Kolego albo się nauczysz sam robić albo będzie dużo drożej
To jest mikro pierdółka którą można samemu w godzinkę ogarnąć
dla niewtajemniczonych może dwie i pół z piwkiem w ręku
ps. to dopiero początek

To jest mikro pierdółka którą można samemu w godzinkę ogarnąć

dla niewtajemniczonych może dwie i pół z piwkiem w ręku

ps. to dopiero początek

Fascynaci 4x4
Za odkrecenie paru srubekfranio3 pisze:Byłem u mechanika, samej roboty wycenił na 350zł do tego części. Drogie to 4x4 jest

najgorsza jest zabawa w smarze z przegubu, wyczyszczenie wszystkiego z błota i ponowne zapakowanie smaru...
Trzeba zwrotnice zdjąć itd, itp...
Trzeba zwrotnice zdjąć itd, itp...
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Jakiś luz wykrył podobno. 350 to dobra cena czy zdzierstwo?
-
Jaki luzfranio3 pisze:Jakiś luz wykrył podobno. 350 to dobra cena czy zdzierstwo?

Zawsze w kosztorysie dziel kasę na robociznę i części - wtedy możemy porównać, ocenić czemu tak drogo.
350zł to robota, części koło 100zł Ruszał przegubem i powiedział że jest luz na wejściu i nie wiadomo czy tylko uszczelka czy łozysko? Facet naprawia tylko terenówki, opinie ma dobrą. Ciekawi mnie czy mam płacić "bykowe" czy takie ceny są.
Mi kiedyś krzyknęli w serwisie terenówek za roboczogodzinę 450 zł
i dlatego jeszcze nigdy nie skorzystałem z dobrodziejstw jakie oferują takie zakłady
Zrobisz sam to się nauczysz i będziesz miał satysfakcję, że sobie poradziłeś a i czasem jest taniej choć nie zawsze

Zrobisz sam to się nauczysz i będziesz miał satysfakcję, że sobie poradziłeś a i czasem jest taniej choć nie zawsze

Fascynaci 4x4
hmm ciekawy jestem jak to zrobił że ruszał przegubemfranio3 pisze:350zł to robota, części koło 100zł Ruszał przegubem i powiedział że jest luz na wejściu i nie wiadomo czy tylko uszczelka czy łozysko? Facet naprawia tylko terenówki, opinie ma dobrą. Ciekawi mnie czy mam płacić "bykowe" czy takie ceny są.

i o jakiej uszczelce mu chodzi co ma niby dawać luz na przegub

Ja do "speca" samuraia oddałem raz, tzn zaraz po zakupie bo jeszcze nie kumaty byłem i myślałem, że terenówka to jakiś kosmos... od tego czasu tzn od czasu jak wyciągnąłem te kilka stówek z portfela robie sobie przy samochodzie sam...
tak dla potomnych:

kosztorys miodek, ale jak zapytałem o fakturę to już "no wieee pan jak to jest, musiał bym do księgowego, musiał bym vat doliczyć bla bla"
najbardziej rozjebały mnie pozycje "jazda" i "sprawdzenie poziomu oleju"
oczywiście po apdejtach mechanika, hamulce jak nie działy tak dalej nie działały, krzyżaki się rozleciały bo wał na wieloklinie był tak wybity, że wymiana krzyżaków była totalnie zbędna, no cóż chcesz mieć zrobione dobrze i po taniemu, zrób sam taką przyjmuję zasadę, nie tykam się tylko tego czego naprawdę nie potrafię albo nie mam do tego możliwości sprzętowych.
tak dla potomnych:

kosztorys miodek, ale jak zapytałem o fakturę to już "no wieee pan jak to jest, musiał bym do księgowego, musiał bym vat doliczyć bla bla"

najbardziej rozjebały mnie pozycje "jazda" i "sprawdzenie poziomu oleju"

oczywiście po apdejtach mechanika, hamulce jak nie działy tak dalej nie działały, krzyżaki się rozleciały bo wał na wieloklinie był tak wybity, że wymiana krzyżaków była totalnie zbędna, no cóż chcesz mieć zrobione dobrze i po taniemu, zrób sam taką przyjmuję zasadę, nie tykam się tylko tego czego naprawdę nie potrafię albo nie mam do tego możliwości sprzętowych.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
mimo tych 2 pozycji to ten cennik i tak bardzo spoko
powiedziałbym nawet po taniości (pozycja 7 zł za uszczelniacz wow u mnie w okolicy to do 20zł ceny zaokrąglają a za poważniejsze rzeczy to do 50)
Ja bym nie narzekał przynajmniej na kosztorys bo nie wiem jak z jakością
Ostatnio kolo w wulkanizacji mi za wentylek zwykły gumowy bez wymiany krzyknął 20 zł jak mu powiedziałem że dam dychę to powiedział że nie u niego
a kupuje maks po 1 zł
Dobrze ze przez płot był drugi i dał mi gratis nawet dychy nie chciał

powiedziałbym nawet po taniości (pozycja 7 zł za uszczelniacz wow u mnie w okolicy to do 20zł ceny zaokrąglają a za poważniejsze rzeczy to do 50)
Ja bym nie narzekał przynajmniej na kosztorys bo nie wiem jak z jakością

Ostatnio kolo w wulkanizacji mi za wentylek zwykły gumowy bez wymiany krzyknął 20 zł jak mu powiedziałem że dam dychę to powiedział że nie u niego

Dobrze ze przez płot był drugi i dał mi gratis nawet dychy nie chciał

Fascynaci 4x4
franio3 weź sobie sam to rozkręć ... wyjąć tą półoś to niewiele roboty, potrzebne są podstawowe narzędzia, no może "kosmiczne" mogą być szczypce do segerów i imbus, ale to za 15 zeta w byle markecie kupisz.
Naprawde nie ma nic skomplikowanego ...
podnieść wóz
zdjąć koło
odkręcić sprzęgiełko (imbus)
zdjąć pierścień zabezpieczający (szczypce)
sprytnym ruchem wyjąć półoś z tulei i z mostu
pomacać co trzeba, wymienić uszczelniacz za kilka zeta
złożyć w odwrotnej kolejności i nie zapomnieć przesmarować tulei w której pracuje półoś
Da się to zrobić gdziekolwiek. Coś pominąłem?
A, no i cieszyć się z zaoszczędzonych 350zł
Naprawde nie ma nic skomplikowanego ...
podnieść wóz
zdjąć koło
odkręcić sprzęgiełko (imbus)
zdjąć pierścień zabezpieczający (szczypce)
złożyć w odwrotnej kolejności i nie zapomnieć przesmarować tulei w której pracuje półoś

Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V
Skocze do innego mechesa jeszcze, ciekawe co on powie.
a nie przypadkiem klucz 10?? w każdym sprzęgiełku które rozkręcałem były 6 pod klucz 10piotrk_gd pisze: ...odkręcić sprzęgiełko (imbus)...
pominąłeś odkręcenie piasty i prawdopodobnie zdemontowanie całej zwrotnicy co wiąże się z odkręceniem z tyłu tego całego kołnierza z filcem i zabawą ze sworzniami...piotrk_gd pisze: zdjąć pierścień zabezpieczający (szczypce)
w Vitarze mam na imbus (nie pomnę jaki) ... a mowa o Vitarze z tego co widzęAdam.Ż pisze:a nie przypadkiem klucz 10?? w każdym sprzęgiełku które rozkręcałem były 6 pod klucz 10piotrk_gd pisze: ...odkręcić sprzęgiełko (imbus)...

EDIT: nie moje fot0, ale proszę: http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... a35971d349
u mnie dało się to po prostu wytargać półoś jak koło było na max. opuszczone bez rozbierania dodatkowych elementów (ale fakt, że lift mam, więc niejako więcej niż fabryka pozwala koło schodzi w dół, co zapewne ułatwia sprawę). Ale nawet zakładając, że nie jest tak kolorowo, to wydaje mi się, że wystarczy dodatkowo 2 śruby od mocowania amorka odkręcić i mamy półoś w garści.Adam.Ż pisze: pominąłeś odkręcenie piasty i prawdopodobnie zdemontowanie całej zwrotnicy co wiąże się z odkręceniem z tyłu tego całego kołnierza z filcem i zabawą ze sworzniami...
Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V
sorki nie doczytałem że chodzi o vitare