Poznałem moją suzi na nowo
Moderator: Albert_N
Poznałem moją suzi na nowo
Dziś odebrałem samochodzik od mechanika. Wymiana gum przegubów, uszczelniacza, oleju, płukanie, smarowanie 300zł ale nie o tym. Poradził mi żebym zdjął snorkel (50mm) i zobaczył czy jest różnica. Po przyjeździe do domu zdjąłem i poleciałem w teren. Różnica? To jest przepaść. Przez chwilę nie wiedziałem co się dzieje, na obroty wkręca się jak szalony,nie ma dziur podczas przyspieszania. Snorker 50mm dusił mi samochód niemiłosiernie, 3500 obrotów robił z wieeelkim trudem. Mam pytanie: Czy pozostawienie dziury w puszcze filtru to dobry pomysł czy szukać oryginalnego wlotu? Czy snorkel np. 75mm bedzie podobnie dusił?
Suzuki Vitara 1,6 16V WędkarskiLong
Re: Poznałem moją suzi na nowo
Ja miałem rurę 90mm w benzynie, w dieslu teraz też się sprawdza. Jak założyłem snorkel musiałem wyregulować na nowo gaźnik i lpg, bo też muliło.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Ja chyba 75mm zrobię z rurki kanalizacyjnej, na razie pośmigam bez, to znaczy na fabrycznym dolocie. Płynność przyspieszania i moc niesamowita.
Polecam przewód powietrzny od ciężarówki star. 90mm średnicy, elastyczny, elegancko wygląda.
Jimny M16A
ja przy motorze BMW 1.8 miałem kiblerurkę 80mm, gdyż takiej średnicy był wlot w puszcze i nie muliło wcale.
Galloper LWB - turysta
- szerokimost
Jogi4x4 pisze:ja przy motorze BMW 1.8 miałem kiblerurkę 80mm, gdyż takiej średnicy był wlot w puszcze i nie muliło wcale.
przy takim silniku w suce to nawet na 50mm by nie muliło

Samiec
Też mam longa 1.6 16V ze snorkelem. Mam zrobiony z rury Alu średnicy 63mm a połączenie rury z puszką filtra gumową rurą od powietrza z jakiejś ciężarówki podobnej średnicy i po założeniu śmiga tak samo jak przedtem. Nawet nie zauważyłem większego spalania 
Nie masz gdzieś po drodze za dużo ostrych zakrętów albo jakiegoś zwężenia?

Nie masz gdzieś po drodze za dużo ostrych zakrętów albo jakiegoś zwężenia?
63 a 50 to 13 mm różnicy. Szukam rurki 60mm a na razie śmigam bez snorkela.
Te 13 mm daje spora różnicę przekroju, odpowiednio dla rurek 50mm i 63mm w cm² jest to 19,6 i 31,2, jak widać różnica ponad 50% na korzyść rurki 63mm.franio3 pisze:63 a 50 to 13 mm różnicy. Szukam rurki 60mm a na razie śmigam bez snorkela.
Samurai 1,6td, 31'Silverstone
Subaru Legacy
Mitsubishi L300 4wd
Subaru Legacy
Mitsubishi L300 4wd
Średnica oryginalnego doprowadzenia powietrza do filtra ma właśnie 63mm dla tego nie bawiłem się w kibelrurkę 50 tylko od razu motałem coś większego. Numer większa rura kanalizacyjna (chyba 80) już za duża i za słupek wystaje zmniejszając widoczność a po za tym trochę badziewnie wygląda 
Tak to u mnie wyszło
Link

Tak to u mnie wyszło

Link
ja zrobiłem dodatkowy otwór zaraz za puszka filtra. Zamykam go jak wjezdzam w teren i suka ciągnie powietrze z daszku
Ale różnicy nie widzę czy z czy bęz 

1.6 16V Vitara
1.3 8V Samurai
2.8 TD-6 Patrol
1.3 16V Jimny 2004 jest
1.3 8V Samurai
2.8 TD-6 Patrol
1.3 16V Jimny 2004 jest
ja zapierdalam na kibelrurce i idzie jak przecinak, zadnych zmian w porownaniu z seria. uklad szczelny jest, jak przykladam dloń to chce mnie zassac do srodka 

Samurai 86'
Potwierdzę że 50mm to trochę mało, u mnie się zdemolował właśnie snorkel tej średnicy wiec go zdemontowałem i auto odżyło. Teraz ma średnice około 63 mm i jest o niebo lepiej. Nowy snorkel wykonałem z gumowej rury wzmocnionej w środku spirala z drutu a na zewnątrz materiałem wyczaiłem ja u kolegi ale sklepie agro widziałem podobna tylko o mniejszej średnicy. Przejście przez błotnik u mnie częściowo maske wykonałem z dwóch zespawanych kolan hamburskich. Plus to fakt że dospawałem do nich solidna blache która jest podstawą całości oraz jest przykręcona do błotnika wzmacniając cały układ.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4

Ja mam 1,6 16V, snorkel z kibelrury 50mm, same kolanka, bez żadnych rurek harmonijkowych i...
I nic się nie zmieniło.
Oryginalny dolot też miał taką średnicę, jedynie z jednej strony był obło zakończony prostokąt. Nie sądzę, żeby to robiło wielką różnicę.
Dodam, że jeżdżę na LPG i benzynie.
No i mam przepływomierz, nic regulować nie trzeba było.
Futrzak->Vitka '89->Vitka'95 -> GV2000->
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia

Nie wytrzeszczaj się taksuzus1995 pisze:![]()
Ja mam 1,6 16V, snorkel z kibelrury 50mm, same kolanka, bez żadnych rurek harmonijkowych i...
I nic się nie zmieniło.
Oryginalny dolot też miał taką średnicę, jedynie z jednej strony był obło zakończony prostokąt. Nie sądzę, żeby to robiło wielką różnicę.
Dodam, że jeżdżę na LPG i benzynie.
No i mam przepływomierz, nic regulować nie trzeba było.

Jak masz lpg, to masz w dolocie zwężkę. Przekrój dolotu ma się w tym wypadku nijak do średnicy rury.
A jak ktoś ma jeszcze zafajdany filtr powietrza, to jeszcze mniejsza różnica...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Mam sekwencję, nie żadną zwężkę. Wchodzą 4 rurki w 4 rury dolotu
A i filtr nowy...

A i filtr nowy...

Szacun...suzus1995 pisze:Mam sekwencję, nie żadną zwężkę. Wchodzą 4 rurki w 4 rury dolotu![]()
A i filtr nowy...
A jak zatkasz koniec snorkela ręką, to silnik gaśnie czy pracuje dalej?
Tuż po zmotaniu gasł.Kostuch pisze:Szacun...suzus1995 pisze:Mam sekwencję, nie żadną zwężkę. Wchodzą 4 rurki w 4 rury dolotu![]()
A i filtr nowy...
A jak zatkasz koniec snorkela ręką, to silnik gaśnie czy pracuje dalej?
Teraz tylko obroty spadają, i się nie wkręca bo filtr kupiłem za krótki (jaki kretyn wymyślił 2 długości do puchy 16V?) i musiałem sztukować - nie jest idealnie szczelny.

Na gazie jest możliwość aby chodziło auto poprawnie bo jezeli masz sekwencje to odpowiednio jest ustawiony stosunek stechiometryczny paliwa do powietrza i musi działać. Na benzynie powinieneś czuć różnice. Kolega ma snorkel w samuraiu z rurki 35-40 mm i na gazie jest oki jeździ na 31" simex ale jak zdjął owy snorkel to auto się dusiło gasło i nie miało mocy bo instalacja została ustawiona pod cienka rurkę na benzynie to nie wiem czy chodzi bo zbiornik ma dziurawy.
Z drugiej strony spróbuj oddychać przez słomkę będąc pod wodą ciekawe jak długo wytrzymasz.
Z drugiej strony spróbuj oddychać przez słomkę będąc pod wodą ciekawe jak długo wytrzymasz.
A myślisz że na benzynie ecu nie reguluje sobie na bieżąco składu mieszanki na podstawie lambdy?Stachu-80 pisze:Na gazie jest możliwość aby chodziło auto poprawnie bo jezeli masz sekwencje to odpowiednio jest ustawiony stosunek stechiometryczny paliwa do powietrza i musi działać. Na benzynie powinieneś czuć różnice. ...
Gaźnikowe suki (z tym porażkowym gaźnikiem) też mają sondę lambda i sobie regulują mieszankęStachu-80 pisze:Fakt kolega ma gaźnikowca.

Nie wiem czy on ma lambdę ale ostatnio rozszczelniła mu się puszka filtra powietrza i chodził jak traktorek.