Max rozmiar opon do GV?

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

yasmin
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Max rozmiar opon do GV?

Post autor: yasmin » czw sie 26, 2010 9:41 pm

Witam
Się z rozpędu przywitałem w dziale "Suzuki" a tu tyle innych... ;)
Mam pytanko małe:

Jaki maksymalny rozmiar opon mogę wstawić do Grand Vitary I 3D 2.0HDI bez ingerencji w zawieszenie, przekładnie itp.?
Nie wiem czy to ma znaczenie ale mam sprzęgiełka automatyczne.
Oryginalnie mam 235/60R16 czyli 688,4mm (~27,1") średnicy. Felgi zamierzam zostawić takie jakie są czyli stalowe 16".
Proszę o podanie max średnicy w mm lub calach. Oczywiście mają się zmieścić ;)

Awatar użytkownika
Mieciu1

Kontaktowanie:

Re: Max rozmiar opon do GV?

Post autor: Mieciu1 » czw sie 26, 2010 9:50 pm

Kup chociażby podkładki i wstaw jakieś 235/70 r16 albo 225/75 r 16 (przy pełnym skręcie potrafią trochę przytrzeć o ramę ).
Zdjęcia , zdjęcia , zdjęcia

yasmin
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yasmin » pt sie 27, 2010 8:51 am

Toteż pisałem o rozmiar bez przeróbek. Jeśli trzeba będzie to się podkładki wstawi ale jaki rozmiar można wstawić bez podkładek i żeby układ napędowy nie był zbyt obciążony?
Myślałem o 225/70R16.

Awatar użytkownika
Mieciu1

Kontaktowanie:

Post autor: Mieciu1 » pt sie 27, 2010 9:55 am

Powinno wejść a układ napędowy raczej nie będzie jeszcze na takich zbyt obciążony(jeździłem na 235/70r16 teraz jeżdzę na 225/75 r16 i nie widzę zbytnich problemów -wręcz zbieram na nową zawiechę i deko większe gumy :wink: ).

Maq

Post autor: Maq » pt sie 27, 2010 9:57 am

yasmin pisze:Toteż pisałem o rozmiar bez przeróbek. Jeśli trzeba będzie to się podkładki wstawi ale jaki rozmiar można wstawić bez podkładek i żeby układ napędowy nie był zbyt obciążony?
Myślałem o 225/70R16.
Wejdzie.

A za pół roku będziesz motał zawieszenie i zakładał większe.
LR2 - jej
LR3 - jego

Awatar użytkownika
Mieciu1

Kontaktowanie:

Post autor: Mieciu1 » pt sie 27, 2010 10:28 am

Mieciu1 pisze:Kup chociażby podkładki i wstaw jakieś 235/70 r16 albo 225/75 r 16 (przy pełnym skręcie potrafią trochę przytrzeć o ramę ).
:lol:

yasmin
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yasmin » pt sie 27, 2010 10:38 am

Jakbym go chciał robić konkretnie w teren to wstawiam lift i oponki 235/85R16.
Jednakże tak się składa, że ten minimalny lifcik, który zamierzam zrobić samymi oponami jest "na wszelki wypadek". W terenie - lekkim - będzie autko używane może w 30% z oponami AT. Na 80% teren / 20% szosa to mam Patrola. Jak sobie kupię drugą GV to będę myślał o większych modyfikacjach ale to jeszcze dużo wody upłynie.
Swoją drogą to czemu producenci się upierają, że przednie zawieszenie musi być niezależne...?

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » pt sie 27, 2010 6:24 pm

ze względu na komfort. GV to raczej bulwarówka jest.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl

Maq

Post autor: Maq » sob sie 28, 2010 12:01 pm

yasmin pisze:Jakbym go chciał robić konkretnie w teren to wstawiam lift i oponki 235/85R16.
Te nie wejdą. Nawet po lifcie. Musiałbyś mocowania wahaczy przenieść w inne miejsca.
LR2 - jej
LR3 - jego

yasmin
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yasmin » sob sie 28, 2010 12:05 pm

Maq pisze:
yasmin pisze:Jakbym go chciał robić konkretnie w teren to wstawiam lift i oponki 235/85R16.
Te nie wejdą. Nawet po lifcie. Musiałbyś mocowania wahaczy przenieść w inne miejsca.
No dobrze, przesadziłem nieco :wink:

malagajoe
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: malagajoe » czw wrz 02, 2010 7:27 pm

Mozesz wlozyc np.BFGoodrich AT 215/70/16 ja mam takie w GVI 3d i jest ok

yasmin
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yasmin » czw wrz 02, 2010 9:16 pm

Myślałem na początek o Yokohamie Geolander AT ale te BFG też są niezłe. Mam je założone w Patrolu i się sprawują całkiem przyjemnie.

Opony oponami ale mi się wczoraj sytuacja mocno sproblemowała z "Zuźką". Jako, że autko "nowe" to jak wszyscy radzili wymieniam rozrząd, oleje, filtry itp. I przy wymianie rozrządu (oczywiście robił to mechanik co się na tym zna) tłoki przywitały się z zaworami :)15 Teraz pytanie czy po wymianie uszkodzonych elementów silnik będzie działał tak jak powinien czy jest ryzyko, że będzie gorzej?

Maq

Post autor: Maq » pt wrz 03, 2010 8:35 am

yasmin pisze: przy wymianie rozrządu (oczywiście robił to mechanik co się na tym zna) tłoki przywitały się z zaworami :)15
Fajnego masz mechanika. Teraz przy naprawie spieprzy Ci elektrykę....

Da się zrobić na porządnie. Yoorek też miał kolizję tłoków z zaworami i nie narzeka.
LR2 - jej
LR3 - jego

yasmin
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yasmin » pt wrz 03, 2010 8:55 am

Maq pisze:
yasmin pisze: przy wymianie rozrządu (oczywiście robił to mechanik co się na tym zna) tłoki przywitały się z zaworami :)15

Da się zrobić na porządnie. Yoorek też miał kolizję tłoków z zaworami i nie narzeka.
Nawet mnie nie strasz :o
Nie narzekać a być zadowolonym to też jest mała różnica.

Maq

Post autor: Maq » sob wrz 04, 2010 7:54 pm

yasmin pisze:
Maq pisze:

Nawet mnie nie strasz :o
Nie narzekać a być zadowolonym to też jest mała różnica.
Nie potrafię mym ograniczonym umysłem ogarnąć jak można być zadowolonym z powodu remontu motoru. Myślę, że zwrot "nie narzeka" jest w tym przypadku najbardziejszy.
LR2 - jej
LR3 - jego

mml

Post autor: mml » sob wrz 04, 2010 10:12 pm

Silnik po "kolizji" pewnie można naprawić pod warunkiem wymiany wszystkiego co się przy okazji posypało.
Jeśli chodzi o opony do GV I to ja oryginalnie też miałem 235/60 R16. Teraz mam 225/70 R16 (AT) oraz 235/70 R16 (zima).
225/70 R16 działają bardzo ładnie i nic nie przyciera. Zimówki trochę przód przy skręcie i czasami tył przy dobiciu. Na moje oko to limit jest z tyłu w poziomie bo do tylnego nadkola nie jest daleko - przy zimówkach jakieś 15-20 mm.
Wydaje się, że maks co można próbować to 225/75 R16.
Było gdzieś w tym wątku o "terenowości" GV I i nie bardzo mogę się zgodzić z tym, że to bulwarówka. Fakt, że w Polsce większość jest używana w takiej roli ale auto ma ramę, reduktor sterowany ręcznie i sztywny most z tyłu co daje dobrą bazę do rozwoju. Można ją trochę podnieść, dać większe, terenowe opony, osłonić spód, dodać progi, zderzaki - o blokadzie dyfra nie wspomnę. Wszystkie te elementy są produkowane przez te same firmy, które to robią dla Patroli, LC itd. Do RAV4 tego kupić nie można więc chyba jakś różnica jest ;).
Wydaje mi się, że jak ostatni Samuraj i Vitara odejdą do Krainy Wiecznych Łowów to nieco inaczej zaczniemy patrzeć na GV I. Chyba mało kto próbował zrobić z GV I coś więcej niż seria daje ale wszystko wskazuje na to, że powinno się dać.
Był Jimny 1.3 Cabrio. Jest Suzuki GV I 2.0. Pozdrawiam. :)
http://www.klubsuzuki.pl/

Awatar użytkownika
marirus

Post autor: marirus » czw wrz 30, 2010 7:59 pm

Było gdzieś w tym wątku o "terenowości" GV I i nie bardzo mogę się zgodzić z tym, że to bulwarówka. Fakt, że w Polsce większość jest używana w takiej roli ale auto ma ramę, reduktor sterowany ręcznie i sztywny most z tyłu co daje dobrą bazę do rozwoju. Można ją trochę podnieść, dać większe, terenowe opony, osłonić spód, dodać progi, zderzaki - o blokadzie dyfra nie wspomnę. Wszystkie te elementy są produkowane przez te same firmy, które to robią dla Patroli, LC itd. Do RAV4 tego kupić nie można więc chyba jakś różnica jest ;).
Wydaje mi się, że jak ostatni Samuraj i Vitara odejdą do Krainy Wiecznych Łowów to nieco inaczej zaczniemy patrzeć na GV I. Chyba mało kto próbował zrobić z GV I coś więcej niż seria daje ale wszystko wskazuje na to, że powinno się dać.
Zmotać się da. Kwestia tylko czy gotowiec(nie jest tanie ustrojstwo) lub własna przebudowa zawiechy za którą chyba nikt sam się jeszcze nie brał. W porównaniu z vitką to GV I młoda jest i chyba mało kto ma odwagę motać samemu jak Vitarkę
GV II 2.0

Maq

Post autor: Maq » czw wrz 30, 2010 10:18 pm

mml pisze:(...)Chyba mało kto próbował zrobić z GV I coś więcej niż seria daje (...)
Jak to mówi wieszcz: "Jesteś w mylnym błędzie"
LR2 - jej
LR3 - jego

mml

Post autor: mml » ndz paź 03, 2010 9:06 pm

Bardzo bym się cieszył gdybym się bardzo mylił ale póki co w przyrodzie nie spotkałem a i wirtualnie opisów nie ma zbyt wiele więc stąd ta opinia. Jeśli jest inaczej to proszę o info, kontakt - cokolwiek bo tematem bardzo zainteresowany jestem.
Był Jimny 1.3 Cabrio. Jest Suzuki GV I 2.0. Pozdrawiam. :)
http://www.klubsuzuki.pl/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”