Uwaga na tego samuraia ,

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

krzysiekass

Kontaktowanie:

Uwaga na tego samuraia ,

Post autor: krzysiekass » sob lis 13, 2010 12:01 am

Witam .
Z zasady i natury nie jestem człowiekiem złośliwym , lecz w tym momencie granica została przekroczona .
Piszę ten temat po to , aby uchronić kupujących przed startą pieniędzy na podróż , wystarczy że mój staż za kółkiem powiększył się dziś o 500 kilometrów .
Pomijam , ze straciłem cały dzień , jak i kasę na podróż . Za ten czas mogłem pojechać oglądać inne auto i nim zapewne wrócić .
Ale wracając do tematu ...

Wczoraj tj.11.11.2010 trafiłem na tą aukcję http://moto.allegro.pl/suzuki-samuraj-i1311654853.html . Na zdjęciach , mimo że słabej jakości , samochód prezentuje się ładnie . Lecz wiem , że zdjęcia nie oddają nigdy stanu faktycznego , więc chwyciłem za telefon i dzwonię .
Wyjątkowo trudno było się dodzwonić do sprzedającego , ale się udało . Chciałem zaczerpnąć coś więcej informacji , niż z tego skromnego opisu .
Dowiedziałem się , że samochód jest w bardzo dobrym stanie , do niewielkich poprawek lakierniczych . Hmm.. , myślę sobie , jeżeli mają być poprawki lakiernicze i to w dodatku nie wielkie , to prac blacharskich wiele nie powinno być . Silnik miał być żyleta . Opony także w stanie takim jak całokształt , czyli w stanie bdb . O dach wiele nie pytałem , bo jak widać jest do wymiany . Więc padła decyzja , jadę po ten samochód . Ustawiłem się na podróż do Pyskowic , lecz w ostatniej chwili okazuje się że samochód stoi w Bielsku . Pytając o adres dostałem tylko nazwę ulicy i to z trudem . Trudno , może sprzedający jest ostrożny - pomyślałem .
No to w drogę .
Dojeżdżając do Bielska , adres docelowy się zmienia .
Docierając do celu , spotyka mnie wielkie rozczarowanie .
Samochód to skorupa , wygląda fajnie , dopóki nie podszedłem na dystans 2 metrów . Rozumie wykwity rdzy i o takie rzeczy bym się nawet nie czepiał . Ale samochód do poprawek lakierniczych powinien mieć całe nadkola . Temu nadkoli brakowało nawet w komorze silnika . i nie były to dziurki ,lecz wielkie ubytki blachy . Narożniki samochodu pognite , a reszta wyglądająca zdrowo jest tylko powłoką baranka, pod którą kiedyś była blacha . Progi pozostały tylko plastikowe , bo po metalowych już wiele nie zostało . Pytam sprzedającego , czy nadal uważa , ze ten samochód jest do poprawek lakierniczych , twierdzi że tak , choć już mocno podenerwowany . W obronie męża wkracza kobieta (żona córka , kochanka , nie wiem ) i zaczyna ze mną dyskutować mimo braku wiedzy . Samochód miał być oryginałem , nie motanym , a okazuje się że ten samochód jest na sprężynach . Nie jeden by się pewnie z tego cieszył , ale najciekawsze jest to , że resory także pozostały :)3 Blacharka jest pod psem , mimo zapewnień że jest zdrowy . Przechodzimy do silnika .Samochód ładnie zapalił , to fakt. Lecz olej z pod dekla klawiatury spływa po całej jednostce . Myślę , to tylko uszczelka , można wymienić . Otwieram korek wlewu oleju , a tu ciśnienie większe niż z rury wydechowej . Więc już znamy przyczynę wydmuchanej uszczelki pod pokrywą . Za bagnet nawet nie sięgałem , nie chcę myśleć o pierścieniach , wmawiam sobie usilnie , że to tylko głowica . No cóż , ją także można zregenerować . Po negocjacjach , i pnie potrzebnych przepychankach słownych z tą "kobietą" , ustalamy cenę 7250 zł . No to w takim razie czas na jazdę próbną . Ale nie , tym autem nie można jeździć . Mogę nim jechać , jak zapłacę i podpiszę umowę :o . Myślę , ludzie boją się o swoją "perełkę" , więc tłumaczę , że właściciel niech jedzie , a ja zajmę miejsce pasażera . Nie , nie mogę jako pasażer .
Mam pieniądze , jechałem 300 km aby kupić to auto i jestem zdecydowany , ja nie przyjechałem tutaj pojeździć , bo mi jazda samuraiem nie jest dziwna -tłumaczę .
Z wielkim oburzeniem pyta mnie "brzydka " pani , gdzie niby chciałbym pojechać !!! Może jeszcze w teren!!! - cytuję . Nie , wystarczy mi od tych świateł , do następnego skrzyżowania , jakieś 500 metrów - grzecznie odpowiadam . Tyle mi wystarczy , aby zgoła ocenić auto . NIE , kategorycznie NIE . Jazd nie będzie -strofuje mnie znów "brzydka pani" , która w zasadzie nie wiem kim jest . (katem męża ?) .
Odwróciłem się na pięcie , wsiadłem do swego auta i wyruszyłem w podróż do domu ,(300 km) . Ale wierzycie że nie wróciłem o niczym ? Wróciłem z wielkim skarbem , z kolejnym doświadczeniem życiowym .
I piszę tego posta , aby uchronić Was od tego nieszczęścia . W zasadzie to nie wiem co tu było większym nieszczęściem to , że zostałem oszukany i poniosłem koszty , czy nie potrzebna konwersacja z "brzydką panią ". Chyba jednak to drugie .
Ale pewne jest jedno , auto nie warte nawet tak małych , jak na ten rocznik , pieniędzy .
Chyba się nieco rozpisałem , lecz chciałbym uchronić osoby od błędu , który ja popełniłem . Lecz nie żałuję , przekonałem się do stanu auta , ja również do ludzi , którzy wszystko zrobią , aby zyskać parę groszy , choć w ym przypadku chyba wina leży nie w pieniądzach lecz w chorobie .
Pozdrawiam

Wklejam screena z aukcji , aby była pamiątka

http://img683.imageshack.us/img683/6052 ... t006yu.png
Ostatnio zmieniony sob lis 13, 2010 12:17 am przez krzysiekass, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest Samurai 1,3 '90 , BF Goodrich 235/75R15 KM2 .
Był Wrangler YJ 4,0 HO :)16
Była Vitara

Awatar użytkownika
sbb

Re: Uwaga na tego samuraia ,

Post autor: sbb » sob lis 13, 2010 12:12 am

:)21 :)21 :)21
to czarodziejskie autko
popatrzcie jak siłą woli zasłania przednią tablicę czapką
:)21 :)21 :)21

wycieczkę miałes facet jednak owocną
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony :)

kozioU

Post autor: kozioU » sob lis 13, 2010 12:14 am

Gratuluję opanowania. Nie każdy zachowałby zimną krew potraktowany w ten sposób przez sprzedających. :)21

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » sob lis 13, 2010 12:15 am

no cóż oto Polska właśnie byle drugiego w bagno wepchnąć i się śmiać

może ktoś zadzwoni do nich może poczytają o sobie czegoś ich to nauczy
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

Awatar użytkownika
sbb

Post autor: sbb » sob lis 13, 2010 12:19 am

cordoba_2004 pisze: może ktoś zadzwoni do nich może poczytają o sobie czegoś ich to nauczy
co ty facet opowiadywujesz
bankowo swoim znajomym juz opowiedzieli, ze:
- no mówie pani, pani kochana, przyjechał jakis gupek i chciał sie przejechać ! ,
normalnie jakis bezczelny
:)21
ps
ale, że kupujący nikomu nie przypieprzył to podziw, fakt
Ostatnio zmieniony sob lis 13, 2010 12:21 am przez sbb, łącznie zmieniany 1 raz.
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony :)

krzysiekass

Kontaktowanie:

Post autor: krzysiekass » sob lis 13, 2010 12:21 am

kozioU pisze:Gratuluję opanowania. Nie każdy zachowałby zimną krew potraktowany w ten sposób przez sprzedających. :)21
Ja tu najwyraźniej wyczuwam jakąś chorobę , i twierdzę , że ten chłop jest pokarany taką .....
Była Vitara

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob lis 13, 2010 7:24 am

jakież to typowe...

Wałek

Kontaktowanie:

Post autor: Wałek » sob lis 13, 2010 7:32 am

Krzysiek dobra robota :)2 :)2 :)2
Tylko twardziele pierdzą przy sikaniu
http://www.forum-gaz-uaz.pl

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » sob lis 13, 2010 8:04 am

Podziw dla kupującego za opanowanie i szacunek
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » sob lis 13, 2010 9:47 am

To ja Ci powiem jeszcze jedno. Spojrzałeś w papiery? Auto mówisz krąg Pyskowice-Bielsko Biała. A tablice z Suchej Beskidzkiej. Na dodatek na szybie brak naklejki rejestracyjnej. Jeśli z terenu Suchej to auto do zadbanych nie będzie należało.

krzysiekass

Kontaktowanie:

Post autor: krzysiekass » sob lis 13, 2010 4:04 pm

Zibi pisze:To ja Ci powiem jeszcze jedno. Spojrzałeś w papiery? Auto mówisz krąg Pyskowice-Bielsko Biała. A tablice z Suchej Beskidzkiej. Na dodatek na szybie brak naklejki rejestracyjnej. Jeśli z terenu Suchej to auto do zadbanych nie będzie należało.
W papiery nie patrzyłem , bo nie doszedłem do tego momentu . Papiery zawsze sprawdzam przed podpisaniem umowy . A region auta nie jest tutaj wyznacznikiem , tym bardziej , ze samochód był 2 lata temu sprowadzony. Nie ukrywam ,że chętnie bym kupił Samuraia do blacharki i sam ją zrobił . lecz chciałbym o tym wiedzieć przed wyjazdem po auto .
Pozdrawiam
Była Vitara

Awatar użytkownika
oblesnik

Post autor: oblesnik » ndz lis 14, 2010 10:46 am

Ja zanim kupiłem swojego to widziałem chyba ze 40 i z każdym następnym utwierdzałem się w przekonaniu, że nie pojadę dalej niż 50km od domu.
Samurai - seria :wink: - na serio :)25

Pacierza i piwa nie odmawiam!

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » ndz lis 14, 2010 11:59 am

:)9 co za ludzie, ja jak mam kupować samochody to w tamte rejony się nie udaję, raz się też przypaliłem na 406 coupe od jakiś górali, pojechałem (okolice Nowego Targu) miły pan wyszedł z domu z łaską, odpalił samochód chodził jak młuckarnia silnik benzynowy ale wg handlarzyny tak ma być... lakierowany w koło przy uszczelkach szyb odłazi bezbarwny bo ktoś zrobił odcięcie na taśmę, przejechałem palcem po uszczelce, to gość stwierdził, że palcem to sobie będę mógł jeździć jak kupię ! No to z życzeniami powodzenia dla tego pajaca odwróciłem się na pięcie i pojechałem w uj, oczywiście przez tel. zapewnienia że perełka, od tego czasu z góralami interesów związanych z motoryzacją nie robię z tamtych rejonów można kupić więźbę dachową a nie samochód, przekonałem się o tym jak zacząłem się zajmować handlem samochodami, by sobie dorobić trochę, jak przyjeżdżali na wymianę goście z Nowego Targu, okolic Zakopanego, Suchej Beskidzkiej itd. to samochody były jedną wielką masakrą, żeby chociaż gość umył i odkurzył ten samochód - a gdzie tam Panie... jeden syf, silnik zarzygany olejem bagnet suchy, zawieszenia praktycznie brak, raz się zresztą naciąłem na vectrę z krzywo wspawaną ćwiartką :)3 blacharz później się głowił jak to ponaciągać bo za szeroka dupa była o 2cm. Od tego czasu koniec, chyba, że właściciele jakiegoś pensjonaciku czy coś, Ci o samochody zazwyczaj dbają.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl

Awatar użytkownika
Colicab
Kontaktowanie:

Post autor: Colicab » ndz lis 14, 2010 5:48 pm

krzysiekass pisze:Samochód miał być oryginałem , nie motanym , a okazuje się że ten samochód jest na sprężynach . Nie jeden by się pewnie z tego cieszył , ale najciekawsze jest to , że resory także pozostały :)3
:o

w sumie to bys mial juz polowe konwersji zrobiona :)21
Nie jeżdżę w błocie bo można się zakopać
zbieram schematy i smieci na chomikuj.pl/offroad4x4

krzysiekass

Kontaktowanie:

Post autor: krzysiekass » ndz lis 14, 2010 9:06 pm

Colicab pisze:
krzysiekass pisze:Samochód miał być oryginałem , nie motanym , a okazuje się że ten samochód jest na sprężynach . Nie jeden by się pewnie z tego cieszył , ale najciekawsze jest to , że resory także pozostały :)3
:o

w sumie to bys mial juz polowe konwersji zrobiona :)21
Była Vitara

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » ndz lis 14, 2010 9:28 pm

Zibi pisze:To ja Ci powiem jeszcze jedno. Spojrzałeś w papiery? Auto mówisz krąg Pyskowice-Bielsko Biała. A tablice z Suchej Beskidzkiej. Na dodatek na szybie brak naklejki rejestracyjnej. Jeśli z terenu Suchej to auto do zadbanych nie będzie należało.
Ciekawa teoria :o
Jak mawiają bracia Rosjanie- go hard or go home!

https://www.facebook.com/jarekstryszawa

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » ndz lis 14, 2010 9:59 pm

Po części trafna.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl

thor997
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: thor997 » sob gru 18, 2010 4:57 pm

HAHAHAHAHAHAHAAAAAA............... szkoda, że dopiero teraz na to trafiłem, też tam byłem i chciałem kupić to auto. Niesamowite przeżycie, a ludzie no cóż dziwni to mało powiedziane. Miałem podobne z nimi przejście, ostatecznie udało mi się tym autem przejechać, ale tylko dookoła bloku więc reduktor i napędy sprawdzałem na dwumetrowym szutrowym wjeździe do garażu. Najlepsze jest to, że kiedy zastanawiałem się nad zakupem, facet powiedział, ze jedzie "żonę paskudę" odwieźć na chwilę do sklepu na zakupy, a wrócił za godzinę. Minęliśmy się jak wyjeżdżałem spod bloku, nawet się nie zatrzymał i nie chciał ostatecznie wiedzieć czy kupuję czy nie, minął mnie jakby w życiu nie widział na oczy. Nie dał nawet szansy na zagadanie do niego.
Podczas jazdy żona do faceta dzwoniła z 8 razy (nie przesadza, bo liczyłem), a on tłumaczył się "mysi", "złotku", "żabci" gdzie jest, zapewniając ją w tym czasie jak mocno ją kocha. Uwierzcie, to była taka przesada bo przejażdżka trwała 10 minut. Ja już zastanawiałem się czy ta baba boi się że uprowadziłem jej chłopa.
K...a takiego oglądania auta to nie miałem i długo go nie zapomnę. AUTO PADAKA, chociaż miałem na nie chrapkę, na szczęście kumpel mnie ostudził. Dziękuje Ci Kubusiu za to.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob gru 18, 2010 5:03 pm

fajnie

jak spotykam takiego pacjenta to choćby auto było za bezcen to odpuszczam
i jeszcze ciśnienie podnoszę

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » sob gru 18, 2010 5:10 pm

Mroczny pisze:i jeszcze ciśnienie podnoszę
tak jak panu w komisie pod Łańcutem.. cytuję:
'to auto ktoś pomalował najtańszą farbą do kaloryferów, a wnętrze wygląda jakby ktoś nim woził świnie luzem'

'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

Awatar użytkownika
corny

Post autor: corny » sob gru 18, 2010 5:22 pm

TomaszRT pisze:
'to auto ktoś pomalował najtańszą farbą do kaloryferów, a wnętrze wygląda jakby ktoś nim woził świnie luzem'

hhahahahahhaha
dobre dobre .. idealnie dobrane słowa ukazujące całokształt tego co zostało z auta , przynajmniej wiesz czego sie mozesz spodziewać hehehehehe
GG 18408258
SJ413
http://samurai.org.pl/

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob gru 18, 2010 5:51 pm

TomaszRT pisze:

wschodząca gwiazda marketingu łańcuckiego nam upadła przed stopami

krzysiekass

Kontaktowanie:

Post autor: krzysiekass » sob gru 18, 2010 6:14 pm

thor997 pisze:HAHAHAHAHAHAHAAAAAA............... szkoda, że dopiero teraz na to trafiłem, też tam byłem i chciałem kupić to auto. Niesamowite przeżycie, a ludzie no cóż dziwni to mało powiedziane. Miałem podobne z nimi przejście, ostatecznie udało mi się tym autem przejechać, ale tylko dookoła bloku więc reduktor i napędy sprawdzałem na dwumetrowym szutrowym wjeździe do garażu. Najlepsze jest to, że kiedy zastanawiałem się nad zakupem, facet powiedział, ze jedzie "żonę paskudę" odwieźć na chwilę do sklepu na zakupy, a wrócił za godzinę. Minęliśmy się jak wyjeżdżałem spod bloku, nawet się nie zatrzymał i nie chciał ostatecznie wiedzieć czy kupuję czy nie, minął mnie jakby w życiu nie widział na oczy. Nie dał nawet szansy na zagadanie do niego.
Podczas jazdy żona do faceta dzwoniła z 8 razy (nie przesadza, bo liczyłem), a on tłumaczył się "mysi", "złotku", "żabci" gdzie jest, zapewniając ją w tym czasie jak mocno ją kocha. Uwierzcie, to była taka przesada bo przejażdżka trwała 10 minut. Ja już zastanawiałem się czy ta baba boi się że uprowadziłem jej chłopa.
K...a takiego oglądania auta to nie miałem i długo go nie zapomnę. AUTO PADAKA, chociaż miałem na nie chrapkę, na szczęście kumpel mnie ostudził. Dziękuje Ci Kubusiu za to.

No szkoda , że teraz , ale lepiej późno , niż wcale :D Przynajmniej moje słowa są bardziej wiarygodne , bo to już dwie osoby zrecenzowały to ogłoszenie :D
Była Vitara

meenia

Post autor: meenia » pn gru 20, 2010 1:19 am

TomaszRT pisze:

Ktory komis ?? :)21
sj 425 606468554

Awatar użytkownika
Colicab
Kontaktowanie:

Post autor: Colicab » pn gru 20, 2010 10:02 pm

a ma ktos cale tablice tego auta bez czapki? Bo moze wyplynac na wiosne z oponami i wyciagarka za 10k
Nie jeżdżę w błocie bo można się zakopać
zbieram schematy i smieci na chomikuj.pl/offroad4x4

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”