Pomysł na zabezpieczenie kopułkki zapłonu
Moderator: Albert_N
Pomysł na zabezpieczenie kopułkki zapłonu
Widziałem, że niektórzy stosują kompresorki pompujące nieduże ciśnienie do kopułki. Dzięki temu nawet długi postój w wodzie nie zalewa kopułki. A można uprościć konstrukcję: z odmy prawie zawsze jest ciśnienie. Dodatkowo jeśli ciśnienie statyczne będzie małe, to zawsze są tam skoki ciśnienia wywołane normalną pracą silnika. Można je wykorzystać wstawiając w połączeniu pomiędzy odmą a kopułką szybki zaworek jednostronny. Tworzy się pompka. Do tego jakiś filterek na wszelki wypadek.
Nie wiem czy ktoś coś takiego stosował, ale nigdzie nie widziałem takiego rozwiązania.
Nie wiem czy ktoś coś takiego stosował, ale nigdzie nie widziałem takiego rozwiązania.
Re: Pomysł na zabezpieczenie kopułkki zapłonu
ja mam na kopułce oryginalną uszczelkę i woda tam się nie nalewa. Problem jest to, że przy zmianie temperatur, np. przy wjeździe do wody - gorący silnik studzi się i w kopułce powietrze się skrapla i to główny problem.
Właśnie to mój największy problem w pandzie. Na przykład cały silnik + kopułka ( no cały ) był zatopiony i chodził. Po 1 minucie zgasł. Powietrze w kopułce się skropliło i zgasł.
Ja myślałem nad tym, alby kompresorkiem był kolektor wydechowy i ciepłe powietrze z kolektora.
Ale nad tym to dopiero będę myślał.
Właśnie to mój największy problem w pandzie. Na przykład cały silnik + kopułka ( no cały ) był zatopiony i chodził. Po 1 minucie zgasł. Powietrze w kopułce się skropliło i zgasł.
Ja myślałem nad tym, alby kompresorkiem był kolektor wydechowy i ciepłe powietrze z kolektora.
Ale nad tym to dopiero będę myślał.

Szalona Pierdziawka:
Suzuki Panda 84'
4.16, Springi, Spoa
1.0 - 45 KM,
Simex 31/10,5r15
12000 lbs
Suzuki Panda 84'
4.16, Springi, Spoa
1.0 - 45 KM,
Simex 31/10,5r15
12000 lbs
-
I jedne, i drugie powietrze ma szanse zasyfić aparat.
Biga zrobił pokaz topienia suzy ( był filmik na forum) - do aparatu miał podłączoną gumową rurkę, pionowo w dół...
Przy topieniu woda podchodziła nią aż do wyrównania ciśnienia, powietrze w uszczelnionym aparacie było trochę sprężone.
Biga zrobił pokaz topienia suzy ( był filmik na forum) - do aparatu miał podłączoną gumową rurkę, pionowo w dół...
Przy topieniu woda podchodziła nią aż do wyrównania ciśnienia, powietrze w uszczelnionym aparacie było trochę sprężone.
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
Tak jeszcze gwoli ścisłości - to nie powietrze się skrapla.
możesz znaleźć ten filmik? chętnie zobaczę 

Szalona Pierdziawka:
Suzuki Panda 84'
4.16, Springi, Spoa
1.0 - 45 KM,
Simex 31/10,5r15
12000 lbs
Suzuki Panda 84'
4.16, Springi, Spoa
1.0 - 45 KM,
Simex 31/10,5r15
12000 lbs
-
-
- Kontaktowanie:
Rękawiczka gumowa pięcio palczasta 

Jest Samurai 1,3 '90 , BF Goodrich 235/75R15 KM2 .
Był Wrangler YJ 4,0 HO
Była Vitara
Był Wrangler YJ 4,0 HO

Była Vitara
-
Dawno temu to było, podczepione pod temat o zabezpieczaniu suzy przed głęboką wodą - trudno odszukaćalex! pisze:możesz znaleźć ten filmik? chętnie zobaczę

Może tu coś będzie w temacie

http://www.amphijeep.biz/
Z odmy leci mniej lub więcej syfu w postaci oparów (w zależności od kondycji silnika). Trzeba by często aparat i kopułkę myć, tak myślę. Cała wilgoś z oleju tendy uchodzi.
LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza