Pneumatyczne załączanie napędów w samuraju ?
Moderator: Albert_N
-
-
- Kontaktowanie:
Pneumatyczne załączanie napędów w samuraju ?
Witam . W związku z przesiadką z Wranglera na Samuraia , przychodzą nowe pomysły do głowy . W Jeepie miałem pneumatycznie załaczaną przednią półoś . Nie wychodząc z auta mogłem zapinać napędy , nawet w czasie jazdy . W Samuraiu mam sprzęgiełka manualne (automaty lub zabieraki nie wchodzą w grę ) izastanawiam się czy jest możliwość zaadoptować pneumatyczne załączanie napędu przedniego z Jimnego . Czy może ktoś przerabiał podobny temat ? Z góry dziękuję i pozdrawiam
Jest Samurai 1,3 '90 , BF Goodrich 235/75R15 KM2 .
Był Wrangler YJ 4,0 HO
Była Vitara
Był Wrangler YJ 4,0 HO

Była Vitara
Re: Pneumatyczne załączanie napędów w samuraju ?
a jaki jest, że tak zapytam cel ćwiczenia? bo poza zajebistą komplikacją nie zyskujesz NIC..
przy zapiętych manualach też możesz zapinać napędy w czasie jazdy..
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
-
-
- Kontaktowanie:
Nie znam budowy i skomplikowania tego rozwiązania . Cel ćwiczenia ? Ano taki , że mając Wranglera zapomniałem o lataniu w koło auta aby zapiąć sprzęgła , i chciało by się mieć nadal taki luksusTomaszRT pisze:a jaki jest, że tak zapytam cel ćwiczenia? bo poza zajebistą komplikacją nie zyskujesz NIC..

Jeżeli rozwiązanie jest faktycznie skomplikowane , to daję sobie z tym spokój , bo jak wiadomo , w terenówce liczą się najprościejsze rozwiązania .
Jest Samurai 1,3 '90 , BF Goodrich 235/75R15 KM2 .
Był Wrangler YJ 4,0 HO
Była Vitara
Był Wrangler YJ 4,0 HO

Była Vitara
ja też nie latam w koło auta.. wczoraj przełączyłem sprzęgiełka w pozycję LOCK i w takiej pozycji pozostaną do wiosny..

'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
Rozpinana półoś to poroniony pomysł (pewnie księgowych, żeby było taniej).krzysiekass pisze:Witam . W związku z przesiadką z Wranglera na Samuraia , przychodzą nowe pomysły do głowy . W Jeepie miałem pneumatycznie załaczaną przednią półoś . Nie wychodząc z auta mogłem zapinać napędy , nawet w czasie jazdy . W Samuraiu mam sprzęgiełka manualne (automaty lub zabieraki nie wchodzą w grę ) izastanawiam się czy jest możliwość zaadoptować pneumatyczne załączanie napędu przedniego z Jimnego . Czy może ktoś przerabiał podobny temat ? Z góry dziękuję i pozdrawiam
To tak, jakbyś rozpinał tylko jedno sprzęgiełko - wszystkie flaki i tak obracają się w moście.
Ciesz się manualami w suzuce i nie kombinuj.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Kostuch pisze:nie kombinuj.
amen

Samurai - seria
- na serio 
Pacierza i piwa nie odmawiam!

Pacierza i piwa nie odmawiam!
Nawet jak zapomnisz zapiąć sprzęgiełka to samurai i tak zajedzie dalej niż Jeep
Wiec sie tym nie przejmuj 

zapnij manualne na lock i nie musisz biegac kolo auta ale wbrew powyzszej opinii z zapinaniem 4x4 w czasie jazdym bym nie ryzykował - z reszta jak sprobujesz i poczujesz opor i uslyszsz zgrzyty to zapewne zaprzestaniesz 

był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001
jest: jimniak, 2001
I tu bym się nie zgodził.
Można zapinać 4H w czasie jazdy - oby z głową. Zresztą wiele już zostało o tym powiedziane.
Można zapinać 4H w czasie jazdy - oby z głową. Zresztą wiele już zostało o tym powiedziane.
Samurai2 - on gada!
Przy zapiętych sprzęgiełkach 4h musi wchodzić bez problemu nawet przy 90kmh, chyba, że masz uszkodzony reduktor.
SJ 1.3i '90 KAM+OME+windy do pocięcia
508 i C4 Picasso do wożenia gromadki
508 i C4 Picasso do wożenia gromadki
Albo inne przełożenia w mostachDmieszcz pisze:Przy zapiętych sprzęgiełkach 4h musi wchodzić bez problemu nawet przy 90kmh, chyba, że masz uszkodzony reduktor.

...albo inny rozmiar opon...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.