Czy muszę odpinać sprzęgiełka?

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
peyterek

Kontaktowanie:

Czy muszę odpinać sprzęgiełka?

Post autor: peyterek » pn lis 29, 2010 12:36 pm

Witam
Zima nadeszła wiec czas skorzystać z pełnego napędu. Czy muszę za każdym razem wysiadać przed czarnym i wyłączać ręcznie sprzęgiełka? Czy wystarczy tylko wrzucić na 2 h i gotowe?
Bo z tego co sie orientuje jak nie wypnę sprzęgiełek to po prostu półosie będą się krecić swobodnie wraz z kołami ( no a dyfer z przodu jest więc im sie nic nie stanie- chyba)- bo rozłączamy napęd z powodu braku centralnego mechanizmu różnicowego i to jest zrozumiale, ale chyba po przełączeniu na 2h zagrożenie mija?

Nie jestem pewien wiec proszę o potwierdzenie

pozdrawiam

vitara 1.6 8v
Suzuki Vitara'00 - 1.6 8V
Yamaha Super Tenere XTZ 750 '89

Awatar użytkownika
Ironcruz

Re: Czy muszę odpinać sprzęgiełka?

Post autor: Ironcruz » pn lis 29, 2010 1:04 pm

nie musisz rozpinać sprzęgiełek. Tak jak piszesz - wajcha na 2H i można jechać nawet na przyczepnym podłożu.
Tytus

Awatar użytkownika
peyterek

Kontaktowanie:

Post autor: peyterek » pn lis 29, 2010 1:16 pm

tak mnie jeszcze jedna myśl naszła- że normalnie podczas jazdy na 2h (bez spietych sprzęgiełek)koła z przodu obracają się na piaście a dyfer stoi.Czyli dyfer z przodu jest tylko używany gdy sprzęgiełka są zapięte. A więc pytanie po cholere są te sprzęgiełka? I czy w takim przypadku nie lepiej cały czas jeździć na zapiętych sprzęgiełkach bo to chyba lepiej dla mechanizmu jak sie kręci i smaruje niż jak stoi ciągle?

Awatar użytkownika
NartaDhFr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: NartaDhFr » pn lis 29, 2010 1:17 pm

peyterek pisze:tak mnie jeszcze jedna myśl naszła- że normalnie podczas jazdy na 2h (bez spietych sprzęgiełek)koła z przodu obracają się na piaście a dyfer stoi.Czyli dyfer z przodu jest tylko używany gdy sprzęgiełka są zapięte. A więc pytanie po cholere są te sprzęgiełka? I czy w takim przypadku nie lepiej cały czas jeździć na zapiętych sprzęgiełkach bo to chyba lepiej dla mechanizmu jak sie kręci i smaruje niż jak stoi ciągle?
Gorzej dla przegubów, no i trochę dla spalania :]
SJ413 '87 Long.

Awatar użytkownika
peyterek

Kontaktowanie:

Post autor: peyterek » pn lis 29, 2010 1:46 pm

NartaDhFr pisze:
peyterek pisze:tak mnie jeszcze jedna myśl naszła- że normalnie podczas jazdy na 2h (bez spietych sprzęgiełek)koła z przodu obracają się na piaście a dyfer stoi.Czyli dyfer z przodu jest tylko używany gdy sprzęgiełka są zapięte. A więc pytanie po cholere są te sprzęgiełka? I czy w takim przypadku nie lepiej cały czas jeździć na zapiętych sprzęgiełkach bo to chyba lepiej dla mechanizmu jak sie kręci i smaruje niż jak stoi ciągle?
Gorzej dla przegubów, no i trochę dla spalania :]

No ale to chyba normalne zużycie przegubów tak jak w aucie z napędem na przód- a chyba nawet mniejsze bo w vitarze rzadziej napęd podawany jest na przód więc mniejsze obciążenia przegubów?Czy jakieś nadmiarowe, lub przegub jest słabszy?

Awatar użytkownika
NartaDhFr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: NartaDhFr » pn lis 29, 2010 1:52 pm

peyterek pisze:No ale to chyba normalne zużycie przegubów tak jak w aucie z napędem na przód- a chyba nawet mniejsze bo w vitarze rzadziej napęd podawany jest na przód więc mniejsze obciążenia przegubów?Czy jakieś nadmiarowe, lub przegub jest słabszy?
Generalnie to teoria, ja mam zawsze włączone bo zazwyczaj od razu wpadam w teren.
Wyobraź sobie, że lecisz na wyprawę i masz przelot 600 km tylko po czarnym, wtedy się przydają i warto odpiąć ;)
SJ413 '87 Long.

Awatar użytkownika
peyterek

Kontaktowanie:

Post autor: peyterek » pn lis 29, 2010 2:31 pm

dzięki za wasze odpowiedzi

jeszcze jedna rzecz. Widze w manualu ze mozna zmieniać z 2h na 4h i odwrotnie w czasie jazdy- tylko pytanie jak wygląda wysprzęglęnie tego?Nie ma szarpnięcia? I czy robić to ze sprzęgłem?

Obrazek

Awatar użytkownika
Colicab
Kontaktowanie:

Post autor: Colicab » pn lis 29, 2010 3:44 pm

mozna, ale "jak sie szanuje, tak sie ma". Mi korona z glowy nie spadla jeszcze nigdy, a zawsze zatrzymuje sie by zmienic 2h/4h/4l.
Nie jeżdżę w błocie bo można się zakopać
zbieram schematy i smieci na chomikuj.pl/offroad4x4

Awatar użytkownika
szympro

Post autor: szympro » pn lis 29, 2010 6:34 pm

Zeby na 4L zmienic to trzeba sie zatrzymac, ale miedzy 2H i 4H mozna spokojnie zmieniac bez zadnych zgrzytow, pod warunkiem ze masz zapiete z przodu sprzegielka.
Miejsce na Twoją reklamę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”