czy zasłaniac chłodnicę w okresie zimowym
Moderator: Albert_N
czy zasłaniac chłodnicę w okresie zimowym
Witam-to mój pierwszy post na forum wiec prosze o wyrozumiałośc
Sprawa wyglada nastepujaco-wskaźnik temperatury w moim samuraju 1989 nie osiaga nawet wartości C-na zegarze(w okresie letnim wskazówka była troszke powyzej srodka skali na zegarze) - mam wrażenie że to zimne powietrze skutecznie schładza układ przy dynamicznej jeździe, gdy wjeżdżam do lasu lub jeżdzę po miescie temperatura przekracza wartośc C . Zastanawiam sie czy nie zakryc części chłodnicy? czy zwyczajnie odpuścic sobie takie zabiegi i sie nie przejmowac?
Sprawa wyglada nastepujaco-wskaźnik temperatury w moim samuraju 1989 nie osiaga nawet wartości C-na zegarze(w okresie letnim wskazówka była troszke powyzej srodka skali na zegarze) - mam wrażenie że to zimne powietrze skutecznie schładza układ przy dynamicznej jeździe, gdy wjeżdżam do lasu lub jeżdzę po miescie temperatura przekracza wartośc C . Zastanawiam sie czy nie zakryc części chłodnicy? czy zwyczajnie odpuścic sobie takie zabiegi i sie nie przejmowac?
Re: czy zasłaniac chłodnicę w okresie zimowym
Witamy witamy...
ale ja witam bez wyrozumiałości
zalecam mniej dynamiczną jazdę
zwłaszcza w nocy ...... nie przekraczaj Samurajem prędkości światła bo drogowe bedą świeciły do tyłu

zalecam mniej dynamiczną jazdę
zwłaszcza w nocy ...... nie przekraczaj Samurajem prędkości światła bo drogowe bedą świeciły do tyłu

Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
zmien termostat na zimowy. Jak bedzie mega zimno, mozna kartonikiem po pizzy przyslonic, ale nie cala.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
nie zasłaniaj i ciesz się dobry chłodzeniem silnika 

był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001
W Vitarze w zime musowo 1/2 - 1/3 chlodnicy zaslonieta (nie wiecej). Mimo dobrego termostatu.
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
po co zasłaniać chłodnicę? termostat powinien załatwiać sprawę dogrzania/niedogrzania.
W Vitarze nawet przy -20'C (zeszły rok) silnik się nagrzewa mimo, że chłodnica jest niezasłonięta.
Ja bym się skupił na raczej wymianie termostatu, a nie na kartonach po pizzy
W Vitarze nawet przy -20'C (zeszły rok) silnik się nagrzewa mimo, że chłodnica jest niezasłonięta.
Ja bym się skupił na raczej wymianie termostatu, a nie na kartonach po pizzy

Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V
Jak jest sprawny termostat to przy zimnym silniku obwód przez chłodnicę jest zamknięty, więc co za różnica czy jest zasłonięta kartonem czy niebst pisze:W Vitarze w zime musowo 1/2 - 1/3 chlodnicy zaslonieta (nie wiecej). Mimo dobrego termostatu.

Ciekawe czy japońscy inżynierowie zaprojektowali jakiś specjalny karton do zasłaniania

Fascynaci 4x4
Troszkę zgupiałem-wydaje mi sie ze termostat mam wporządku-bo kiedy stoje w miejscu a samochodzik sobie chodzi temperatura ładnie rosnie na zegarze, a kiedy zaczynam normalna jazdę po drodze spada ponizej wartosci-cold. W kazdym razie kartonik załozę i zobaczę co sie będzie działo z temperatura.
dzieki
pozdrawiam
dzieki
pozdrawiam
No to właśnie świadczyło by o nie zamykającym się termostacie... Stoisz i płyn krąży sobie również w chłodnicy, która nie jest schładzana przepływem powietrza i temperatura sobie rośnie. Jak jedziesz, to przepływające powietrze chłodzi płyn w chłodnicy intensywniej, a ponieważ uszkodzony termostat nie zamyka jej to spada temp w całym układzie...tercel pisze:...kiedy stoje w miejscu a samochodzik sobie chodzi temperatura ładnie rosnie na zegarze, a kiedy zaczynam normalna jazdę po drodze spada ponizej wartosci-cold...
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Chyba, że nie chce się termostatu wymieniać to można zasłonić, ja tak golfem już drugą zimę zaczynam. 

no tak, karton po pizzy prawie za darmo, ekologicznie, bo recycling, a tak to trzeba 20 zł "wyrzucić" na nowy termostat, taka kasa 
tercel opisałeś dokładnie objawy permanentnie otwartego termostatu.

tercel opisałeś dokładnie objawy permanentnie otwartego termostatu.
Spoko można i tak tylko po co jak termostat z 17 zł a wymiana to 15 minkozioU pisze:Chyba, że nie chce się termostatu wymieniać to można zasłonić, ja tak golfem już drugą zimę zaczynam.

Fascynaci 4x4
Jakoś nigdy nie pamiętam o tym. Przypominam sobie dopiero na zimę. Poza tym to golf 3 - on wszystko zniesie.qwai pisze:Spoko można i tak tylko po co jak termostat z 17 zł a wymiana to 15 minkozioU pisze:Chyba, że nie chce się termostatu wymieniać to można zasłonić, ja tak golfem już drugą zimę zaczynam.

W vitarze nigdy termostatu nie zmieniałem i zawsze elegancko trzyma temperaturę, znaczy działa.

chyba mam podobne objawy.. chociaż nigdy na to uwagi nie zwróciłem
gdzie ten termostat (zdjęcia mile widziane)?

gdzie ten termostat (zdjęcia mile widziane)?
był: SJ500, 1988
Tylny zderzak musisz odkręcić i zaraz za zbiornikiem paliwa... 

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
erpe_roman
pavelk pisze:nie zasłaniaj i ciesz się dobry chłodzeniem silnika
pavelk pisze:gdzie ten termostat (zdjęcia mile widziane)?

... tak przynajmniej jest w Vitarze.
PiRoman pisze:Tylny zderzak musisz odkręcić i zaraz za zbiornikiem paliwa...

Nad pompą cieczy chłodzącej zwykle.
Futrzak->Vitka '89->Vitka'95 -> GV2000->
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia

Oczywiscie, ze sie silnik nagrzewa, ale z kartonikiem szybciej.
Inna sprawa jest jakosc termostatu, zamienniki nie posiadaja gumowej uszczelki pomiedzy kapslem a obudowa, przez co nawet gdy termostat jest zamkniety to troche plynu puszcza.
Inna sprawa jest jakosc termostatu, zamienniki nie posiadaja gumowej uszczelki pomiedzy kapslem a obudowa, przez co nawet gdy termostat jest zamkniety to troche plynu puszcza.
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
czyli wniosek taki, że karton po pizzy i silikon załatwia sprawę, a sprawny termostat jest bez sensu
... pęczek drutu jeszcze najlepiej mieć pod ręką bo nigdy nie wiadomo co przyjdzie naprawić

... pęczek drutu jeszcze najlepiej mieć pod ręką bo nigdy nie wiadomo co przyjdzie naprawić

W przyszłym tygodniu mróz ma trochę popuścić to se elegancko błotem "obtrynkuje", a nie tam jakiś karton.Albert_N pisze:... mozna kartonikiem po pizzy przyslonic, ale nie cala.
Parch+2+35+117xtrem ---->
To się nazywa trafna diagnoza-dzieki koledzy. Termostat wymienimy niezwłocznie! a o objawach powiadomimy 

-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
A ja podam przykład auta nowego, sprawnego, ze sprawdzonym termostatem, który w dzisiejszych warunkach wymaga zasłonięcia chłodnicy, bo po 15 km jazdy nadal jest zimno w środku a wskaźnik temperatury nie sięga połowy normalnego wychylenia: Fiat Qubo 1,3 Multijet. Mały silnik o małej mocy i stosunkowo dużej sprawności = mało zbędnego ciepła.
Zasłoniłem całkowicie wlot powietrza do komory silnikowej i już po kilku km jest ciepło
Jeżdżąc teraz w mróz po mieście nie zauważyłem wzrostu temperatury ponad normę.
Pozdrawiam i dobrej pogody życzę
Zasłoniłem całkowicie wlot powietrza do komory silnikowej i już po kilku km jest ciepło

Jeżdżąc teraz w mróz po mieście nie zauważyłem wzrostu temperatury ponad normę.
Pozdrawiam i dobrej pogody życzę

Jeszcze nie mam terenówki, ale już niedługo...
Motocyklowa Szkoła Jazdy Kulikowisko
Warszawa-Bemowo
Motocyklowa Szkoła Jazdy Kulikowisko
Warszawa-Bemowo
co ty, koledzy nowomechanicy wiedza lepiej. Nie zaslaniac, niech sie niedogrzewa, bedzie supcio 

Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9