Daszek + soft top z tyłu - jakie mocowanie?

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
tanto

Daszek + soft top z tyłu - jakie mocowanie?

Post autor: tanto » ndz gru 19, 2010 9:26 am

Niestety nie mam aktualnie możliwości sprawdzenia jak to w naturze wygląda, a interesuje mnie czy (i z jakim skutkiem) można założyć softtop na sam tył. Z tego co widzę na różnych zdjęciach to standardowo jest mocowany do ramki przedniej szyby i stąd leci do tyłu.
Przy rozwiązaniu o jakim myślę jest duże prawdopodobieństwo że będzie górą podwiewało do środka ...nawet przy zawrotnych prędkościach osiąganych przez suzukę :wink:
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl

Awatar użytkownika
kryzys86

Re: Daszek + soft top z tyłu - jakie mocowanie?

Post autor: kryzys86 » ndz gru 19, 2010 10:59 am

Może trochę paździerzowe rozwiązanie ale tylną cześć sof topu przykleić taśmą do rollbara? (tej konstrukcji po środku samoego :)21 )

Pozwolę sobie podłączyć sie do tematu, przy użyciu czego zamontować softop do przedniej ramki jeśli oryginalne klipsy sie powyrywały?
Go big or go home

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » ndz gru 19, 2010 11:06 am

ja mam właśnie sam tył od softa ale bikini przykręciłem to przez płaskownik aluminiowy to rantu na pałąku u góry a boki pojedyńczymi śrubami między pałąk a plandeke uszczelka z bezbarwnego silikonu i jest git , a nad głowe mam hardtop
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
corny

Post autor: corny » ndz gru 19, 2010 1:10 pm

viperecki pisze:ja mam właśnie sam tył od softa ale bikini przykręciłem to przez płaskownik aluminiowy to rantu na pałąku u góry a boki pojedyńczymi śrubami między pałąk a plandeke uszczelka z bezbarwnego silikonu i jest git , a nad głowe mam hardtop
zarzuć foto bo podejrzewam ze jest wielu chętnych na takowy patent :lol:
GG 18408258
SJ413
http://samurai.org.pl/

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » ndz gru 19, 2010 3:21 pm

wiesz nawet zarzuce tylko musze do garaży zejść uno momento 8)

i już są foteczki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » śr gru 22, 2010 4:34 am

Viperecki, twoje rozwiązanie jest skuteczne i proste w realizacji :)2 Niestety u mnie nie przejdzie - zbyt inwazyjne w blachy (jeszcze za mało minęło od remontu i mam opory ;-) ) ale pomysł z listwami z płaskownika chyba przeszczepię do siebie, tylko w odrobinę innej wersji. Do pałąka przykręciłem listwy przytrzymujące softtop, głównie żeby hardtop nie rozłaził się na boki, ale to załatwia mi 2/3 mocowania softtopu. Pozostaje tylko górny fragment który musiałbym albo mocno naciągnąć zaczepami po bokach (tylko z czasem szmata i tak się rozejdzie), albo właśnie dorobić listwę która dociśnie materiał do pałąka. O ile dobrze pamiętam to chyba nawet w górnym elemencie pałąka.
Listwę o której wspominałem widać na zdjęciu poniżej, tu była przykręcona na próbę o jedną śrubę za wysoko, ale potem poszedł w ruch flex i aktualnie nic nie wystaje :-)
Obrazek

ps. w oryginalnym softtopie w tą listwę wchodzi plastikowy 'pręt' na którym jest zawinięty materiał? Jeśli tak to jaką ma średnicę?
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”