podkładki pod sworznie łożsyk kul. samurai

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

krzysiekass

Kontaktowanie:

podkładki pod sworznie łożsyk kul. samurai

Post autor: krzysiekass » pn gru 27, 2010 7:39 pm

Witam Drodzy Koledzy .
Za niedługo będę wymieniał uszczelnienia kól , łożyska zwrotnic i pare innych drobiazgów . Lecz mam problem . Po demontażu sworznia , nie ma podkładek regulacyjnych .
Na znznym portalu aukcyjnym są blaszki 0.2 mm tylko że mosiężne . Czy z takiego materiału można by było wyciąć ? Ktoś już pewnie luz kasował , a podkładki wyrzucił . Gdzie ja biedny tera takie podkładki kupie ? Macie pomysła ???
Z góry dziękuję i pozdrawiam
A jeszcze jedno , czy malowanie kul epoxyda się sprawdza ? Nie ma w prawdzie wielki8ch wżerów , trochę rys .
Jest Samurai 1,3 '90 , BF Goodrich 235/75R15 KM2 .
Był Wrangler YJ 4,0 HO :)16
Była Vitara

Awatar użytkownika
szympro

Re: podkładki pod sworznie łożsyk kul. samurai

Post autor: szympro » pn gru 27, 2010 10:04 pm

Zadzwon czy napisz do ktoregos ze sprzedawcow, na bank maja tyle ze nie wystawiaja. Nie ma sensu wystawiac kazdej jednej czesci wyjetej z auta.
Zadzwon tez do ASO, mysle ze cena za nowki sztuki raczej nie powinna powalac, a sprobowac zawsze mozna.
Miejsce na Twoją reklamę.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn gru 27, 2010 10:28 pm

szympro pisze:Zadzwon czy napisz do ktoregos ze sprzedawcow, na bank maja tyle ze nie wystawiaja. Nie ma sensu wystawiac kazdej jednej czesci wyjetej z auta.
Zadzwon tez do ASO, mysle ze cena za nowki sztuki raczej nie powinna powalac, a sprobowac zawsze mozna.
Handlarzom nie chce się rozkręcać całych "klocków", żeby wyciągnąć duperelkę za 5zł (sam dobrze wiesz, jak szukałeś kawałka skrzyni).
Ktoś chyba zeznawał, że w ASO sztuka kosztuje kilka zł - do nowych łożysk trzeba dać stosik kilku podkładek na dół i górę, więc kwota robi się większa niż za nowe łożyska...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

krzysiekass

Kontaktowanie:

Post autor: krzysiekass » pn gru 27, 2010 10:51 pm

Hmm , a może wyciąć na laserze z blachy np. o,5 mm , a potem do szlifierza , aby na kilka wymiarów przeszlifował ? Czy jest to bardzo poszukiwane , aby zrobić więcej sztuk ? Nie chodzi mi tutaj o zarobek , lecz o pomoc . Czy dam do cięcia 10 sztuk , czy 50 to wszystko jedno .
Była Vitara

Awatar użytkownika
szympro

Post autor: szympro » pn gru 27, 2010 11:12 pm

W ASO pewnie kilka zl, wyjdzie podobnie jak u handlarza. Ale skoro sprzedaja sworznie to mysle ze i podkladki maja gdzies na stosie ulozone :)
A co do ilosci podkladek to jak zakladalem nowe lozyska to zalozylem tyle podkladem ile bylo (tak mi sie przynajmniej wydaje) oryginalnie, czyli po jednej sztuce 0.2 mm na lozysko. Same zwrotnice po takim montazu chodza z lekkim oporem, ale mysle ze jest on w granicach normy. Urzadznia do badania takiego jak w serwisowce nie mam, ale tak mi sie "na oko", lub raczej "na reke", wydaje :)21

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » wt gru 28, 2010 9:30 am

szympro pisze:A co do ilosci podkladek to jak zakladalem nowe lozyska to zalozylem tyle podkladem ile bylo
w 410 zrobiłem tak samo i działało wszystko jak należy :)2
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

krzysiekass

Kontaktowanie:

Post autor: krzysiekass » wt gru 28, 2010 11:36 am

TomaszRT pisze:
szympro pisze:A co do ilosci podkladek to jak zakladalem nowe lozyska to zalozylem tyle podkladem ile bylo
No spoko , ale ja pisałem , że podkładek nie mam , więc co mam podłożyć ?
Była Vitara

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » wt gru 28, 2010 11:49 am

oryginalesy są w dwu grubościach: 0.1mm i 0.5mm

zapytałbym w ASO, zapytałbym sprzedawców używek.. na pewno bym dla tych paru złotych rzeźby z laserem i szlifierzem nie uprawiał..
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt gru 28, 2010 4:54 pm

TomaszRT pisze:
A ja musiałem dołożyć kilka sztuk pod nowe łożyska, bo się skręcać nie dało :)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

krzysiekass

Kontaktowanie:

Post autor: krzysiekass » wt gru 28, 2010 5:42 pm

Obdzwoniłem ASO , i podkładki są dostępne . Dostępne są w dwóch grubościach : 0,1 i 0,5 . Pierwszy wymiar kosztuje 15 zł , drugi 17 . Biorąc pod uwagę fakt , że nie wiemy dokładnie jaki nam potrzebne i tzreba by było zamówić więcej , koszty robią się wysokie . Jeżeli poszukiwania na all... nie przyniosą efektów , to pozostaje jednak laser . Pozdrawiam
Była Vitara

Awatar użytkownika
szympro

Post autor: szympro » wt gru 28, 2010 5:45 pm

Ja przy braku podkladek nie moglem skrecac. Nawet jak zalozylem na dol jedna a na gore brak (lub odwrotnie) to nie dawalo rady.
Ale stwierdzilem, patrzac na stan moich lozysk i biezni po rozebraniu zwrotnicy, ze od 20 lat nie byly ony wymieniane. A skoro bylo po jednej podkladce, to musieli tak zalozyc w fabryce na nowych lozyskach. Tak wiec zrobilem i ja :)21

krzysiekass

Kontaktowanie:

Post autor: krzysiekass » wt gru 28, 2010 5:51 pm

szympro pisze:Ja przy braku podkladek nie moglem skrecac. Nawet jak zalozylem na dol jedna a na gore brak (lub odwrotnie) to nie dawalo rady.
Ale stwierdzilem, patrzac na stan moich lozysk i biezni po rozebraniu zwrotnicy, ze od 20 lat nie byly ony wymieniane. A skoro bylo po jednej podkladce, to musieli tak zalozyc w fabryce na nowych lozyskach. Tak wiec zrobilem i ja :)21
Tak , ale obawiam się , że niewłaściwe spasowanie mocno skróci żywotność tychże łożysk . Niekoniecznie na fabrycznym łożysku musi być tak samo jak na nowo-wymienionym , bo po drodze dochodzi nam coś takiego jak tolerancja .
Była Vitara

Awatar użytkownika
szympro

Post autor: szympro » wt gru 28, 2010 6:00 pm

Mowie Ci, zaloz po jednej 0.1mm, u mnie i u Tomasza (@TomaszRT) wystarczylo. Sprobuj, jak nie starczy to wezmiesz i zalozysz kolejne 0.1mm, inaczej sie tego zrobic nie da. A najlepiej to dogadaj sie z ASO, zamow pare sztuk wiecej z opcja zwrotu nierozpakowanych podkladek i powinno byc ok. Bo ja innego wyjscia nie widze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”