Płukanie silnika GV 2.0i
Moderator: Albert_N
Płukanie silnika GV 2.0i
Koledzy na zimnym silniku klepią mi chwilkę ok 2-3 minut chyba zawory w głowicy a są hydrauliczne silnik J20 128KM wiec przymierzam się do wymiany oleju na lepszej klasy padło na Texaco 10w40 teraz mam zalany GM 10w40.
Czy ktoś praktykował płukanie silnika takim środkiem : http://moto.allegro.pl/liqui-moly-engin ... 02156.html
Dziękuję za podpowiedzi.
Czy ktoś praktykował płukanie silnika takim środkiem : http://moto.allegro.pl/liqui-moly-engin ... 02156.html
Dziękuję za podpowiedzi.
Grand Viertarka 2.0i śliczna blaszanka już nie seria,Galloper 2.5TCI AT BFG 32'',Lift 2''
Re: Płukanie silnika GV 2.0i
standardowa procedura , dolewasz do dozownika karczera i płuczesz .
trzyseta jedna , dwa mechaniki
Przeca to się wlewa do starego oleju 10 minut autko lata na wolnych obrotach i spuszczasz.
Jaki Karcher

Jaki Karcher

Grand Viertarka 2.0i śliczna blaszanka już nie seria,Galloper 2.5TCI AT BFG 32'',Lift 2''
to to chyba "myje" silnik ale w srodku
a karcherem tam nie dojdziesz

srajtek ,4.16,fedima sirocco 31' i takie tam 

To ma wypłukać w środku 

ja tam się nie znam ale skoro hyrdo-kasatory nie trzymają ciśnienia (objaw stukania zaworów) to płucząc je raczej ich nie naprawisz a wykończysz bo resztka zaworka zwrotnego w stukającym kasatorku powie pa pa
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Autko ma przejechane 80 kkm wiec dziwne aby padły.Objaw jest na zimnym silniku czyli jak olej b.gęsty.
nic nie płucz zalej nowym olejem daj nowy filtr a jak nie pomoże to wtedy żmierzyć ciśnienie smarowania ,i szukać usterki
5.12 w mostach itp itd

OK.Tak uczynię jak się lekko ociepli i dokopię się do garażu.
A co polecasz z olejów ten Texaco jest dobry? czy może coś innego.
Dzięki za podpowiedz.
A co polecasz z olejów ten Texaco jest dobry? czy może coś innego.
Dzięki za podpowiedz.
nie używałem nigdy Texaco , więc nic o nim nie wiem konkretnego ja w Peugeocie i innych moich citroenach uzywalem mobila lub totala w suczy mobil lub na krótko np. jak sie wody naleje do oleju to orlen ale ogólnie Total, Mobil ,Elf
5.12 w mostach itp itd

Mam nadzieje ze kolega Ginawa piszac o Karcherze i patrzac ze jest z Walow Chrobrego nie ma na mysli ze skonczyl wydzial mechaniki tamtejszej Wyzszej Szkoly Morskiej!!ginawa pisze:standardowa procedura , dolewasz do dozownika karczera i płuczesz .

Coz jedno jest pewne wszelkiego rodzaju specyfiki tylko odraczaja wyrok i to przewaznie nie na dlugo!! Tak jak pisze Viperecki zaczol bym od oleju, filtra i patrzyl co sie dzieje. Natomiast co do olejow - Shell Total Mobil Texaco Elf - one sa porownywalne i kazdy jaki wybierzesz bedzie dobry. A w sklepie poleca ci ten na ktory aktualnie maja najwiekszy rabat zeby mogli z ciebie zedrzec!!
A w samuraiu stosuje olej GM bo wychodzi mi najtaniej - jakosciowo niewiele pewnie ustepuje reszcie. Jak to ktos kiedys powiedzial o olejach - zlotym srodkiem jest czestsza wymiana niz powinno sie to robic!!

U 93 - Prawie oryginał
Joanna Brodzik Edition 

Miałem w Passacie 1.8T taką przypadłość, że po zmianie oleju i przejechaniu ok 2tys. km zapalała się przy ruszaniu kontrolka oleju. Gasła po wyłączeniu i włączeniu silnika. Działo się to wyłącznie na ciepłym silniku. Z tego powodu płukałem takim wynalazkiem silnik. Nie zaszkodziło, a pomogła wymiana pompy oleju. W silniku popychacze nie stukały i nadal nie stukają.
Dawniej męczyłem Mazdę 323 z wdzięcznym silnikiem BG. Zalewałem ją Castrolem 10W40. Zmieniałem oliwę co ok. 15tys km. Popychacze nie drażniły uszu nawet przy porannym odpalaniu w mroźne dni, chociaż dało się usłyszeć, kiedy olej jest świeży (silnik pracował jak masełko), a kiedy już nieco zużyty.
Kiedyś postanowiłem poeksperymentować. Kupiłem Mobil S 10W40 z Alleg... Było dobrze przez jakieś 1-2tys km. Później miałem wrażenie, że silnik się rozpadnie. Zarówno na ciepłym i zimnym silniku była tragedia - tak głośno pracowały popychacze. Wytrzymałem tak do 6tys i wymieniłem na Castrola. Majster jak mi zlewał ten olej to dziwił się, że wymieniam świeżą czystą oliwę.
Radzę poeksperymentować z różnymi syntetycznymi olejami. Nie sugeruj się zbytnio opiniami w sieci, bo każde forum ma inną swoją najlepszą i najgorszą markę. Ja przerabiałem Castrola 10W40 w Mazdzie 323 i mogę polecić. W Passacie był Mobil 1 5W50 i STATOIL Lazerway 5W40 - w moim odczuciu popychacze pracowały równie dobrze na tych olejach. W silniku Swifta GTi przerabiałem Valvoline 10W60 i Mobil 1 5w50 i chyba nieco ciszej popychacze pracują na Mobilu.
Ogólnie hydraulika po odpaleniu w zimne dni i po dłuższym postoju może być głośniejsza. Ale jeśli nie cichnie po kilku sekundach, to warto coś zacząć z tym robić. Powód do zmartwienia jest wtedy, kiedy słychać klawiaturę na ciepłym silniku.
pzdr, W
Dawniej męczyłem Mazdę 323 z wdzięcznym silnikiem BG. Zalewałem ją Castrolem 10W40. Zmieniałem oliwę co ok. 15tys km. Popychacze nie drażniły uszu nawet przy porannym odpalaniu w mroźne dni, chociaż dało się usłyszeć, kiedy olej jest świeży (silnik pracował jak masełko), a kiedy już nieco zużyty.
Kiedyś postanowiłem poeksperymentować. Kupiłem Mobil S 10W40 z Alleg... Było dobrze przez jakieś 1-2tys km. Później miałem wrażenie, że silnik się rozpadnie. Zarówno na ciepłym i zimnym silniku była tragedia - tak głośno pracowały popychacze. Wytrzymałem tak do 6tys i wymieniłem na Castrola. Majster jak mi zlewał ten olej to dziwił się, że wymieniam świeżą czystą oliwę.
Radzę poeksperymentować z różnymi syntetycznymi olejami. Nie sugeruj się zbytnio opiniami w sieci, bo każde forum ma inną swoją najlepszą i najgorszą markę. Ja przerabiałem Castrola 10W40 w Mazdzie 323 i mogę polecić. W Passacie był Mobil 1 5W50 i STATOIL Lazerway 5W40 - w moim odczuciu popychacze pracowały równie dobrze na tych olejach. W silniku Swifta GTi przerabiałem Valvoline 10W60 i Mobil 1 5w50 i chyba nieco ciszej popychacze pracują na Mobilu.
Ogólnie hydraulika po odpaleniu w zimne dni i po dłuższym postoju może być głośniejsza. Ale jeśli nie cichnie po kilku sekundach, to warto coś zacząć z tym robić. Powód do zmartwienia jest wtedy, kiedy słychać klawiaturę na ciepłym silniku.
pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
http://www.pultusk4x4.org
http://www.pultusk4x4.org