niska tempeatura silnika
Moderator: Albert_N
- peyterek
-
- Kontaktowanie:
niska tempeatura silnika
witam
silnik slabo mi się zagrzewa przy obecnych temperaturach- temperatura podnosi sie minimalnie ponad C i tak zostaje. Oczywiście podejrzany termostat(nowy juz kupiony), ale chciałęm się upewnić czy u was w vitarkach też może jest podobnie przy tych mrozach
pozdrawiam
silnik slabo mi się zagrzewa przy obecnych temperaturach- temperatura podnosi sie minimalnie ponad C i tak zostaje. Oczywiście podejrzany termostat(nowy juz kupiony), ale chciałęm się upewnić czy u was w vitarkach też może jest podobnie przy tych mrozach
pozdrawiam
Suzuki Vitara'00 - 1.6 8V
Yamaha Super Tenere XTZ 750 '89
Re: niska tempeatura silnika
moja św pamięci vitka nagrzewwała sie do 1/3 skali w momencie dosłownie 1 do 2 kilometrów jazdy i ogień z ogrzewania lepszy niz w osobówce z klimatronikiem i to przy mrozach około -20 stopni jedyne co zrobilem to zmiana termostatu i pompy
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

- Marcel1989
-
Witam, miałem podobny problem. Tyle że w samuraiu, u mnie "padł" czujnik temperaturypeyterek pisze:witam
pozdrawiam

Pozdrawiam
Samurai 1,3i
PTO + 4,16 + Silverstone 31"
PTO + 4,16 + Silverstone 31"
Ja tam przy niskich temperaturach zakrywam część grilla deseczką i pomaga - rozgrzewa się normalnie. Niedawno był wątek o zadach i waletach takiego rozwiązania.
pozdro
pozdro
piwo
biała jak śnieg vitara - pa pa...
Czerwonoskóry xj 1988 - pa pa...
Toyota Hiace 4wd 2003
biała jak śnieg vitara - pa pa...
Czerwonoskóry xj 1988 - pa pa...
Toyota Hiace 4wd 2003
Witam,
tak jak mówi kolega viperecki - sprawdź termostat
tak jak mówi kolega viperecki - sprawdź termostat
- RYKO
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Jeszcze dwie godziny temu miałem to samo. Kupiłem nowy termostat, wymieniłem w 20 minut i jestem w trakcie zapominania o problemie

- peyterek
-
- Kontaktowanie:
Zamówiłem termostat - moja vitara(stara buda) to rocznik 2000 z silniekiem 1.6 8v wiec w katalogach ten slinik tylko do 98 wystepuje a czasem do 95 roku:) bo po 98 to maja grand vitary w katalogach a silniki 8v w niektorych katalogach do 95 tylko. I oczywisicie okazalo sie ze zly termostat , ale przy robocie okazało się ze to uszczelka termostatu była sparciałą i puszczała płyn na duży obieg od uruchomienia silnika. Jutro jade po właściwy
pytanie czy te wasze tez tak wyglądają?uszczelka jest dokoła "metalowego koła"(zdjęta na zdjęciu) bo znalazłem taki termostat na necie i pisało że takie to w 1.9D

pytanie czy te wasze tez tak wyglądają?uszczelka jest dokoła "metalowego koła"(zdjęta na zdjęciu) bo znalazłem taki termostat na necie i pisało że takie to w 1.9D

Suzuki Vitara'00 - 1.6 8V
zamów do silnika a nie po roczniku i będziesz zadowolony , powiedz np 94r
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Najlepiej podjechać do sklepu ze starym - u mnie, co prawda w samuraiu - dobrany według katalogu do silnika i rocznika nie pasował 

'95 Samurai 1,3
235/75r15
235/75r15
- ostrokolowo
Ja wczoraj znów kupiłem nowy termostat do Samuraia, tym razem podpasowali mi od Pony i pasuje a co najważniejsze wskazówka temperatury ruszyła się i we wczorajszym mrozie dotarła trochę ponad 1/3 sakli, wcześniej ledwo docierała do żółtego pola.
Jest Vitara 
'90 1.6 8v 235/75/15 +4'' Radzik

'90 1.6 8v 235/75/15 +4'' Radzik