odśnieżanie
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
odśnieżanie
trochę zabawie na tym forum z racji zamiaru kupna 4x4. Nie ukrywam iż będzie to wół roboczy, wykorzystywany w mojej firmie. latem będzie ciągał przyczepkę, wyrywał małe drzewka, wjeżdżał tam gdzie inne auto nie wjedzie a dojechać trzeba. będzie to auto na, którym też mogę zarobić wiec powstaje pierwsze pytanie, jeżeli chodzi o samuraja, ile może mi palić przy odśnieżaniu pokrywy snieżnej nie większej niż 30cm, pług bedzie nie szerszy niż 180cm. Jeżeli normalne spalanie wynosi 10l, to o ile powiekszy się ono przy odśnieżaniu. Muszę wiedzieć ile zażyczyć sobie za motogodzinę pracy takim autem. Zastanawiam się nad samurajem ale obawiam się jego małej mocy, nie wiem czy da sobie rade i czy nie bedzie za lekki. A tak czy siak auto bede musiał kupić już na wiosnę do prac wiosennych z myslą o następnej zimie. Jeżeli ktoś ma doświadczenie w odśnieżaniu samurajem i może mi pomóc, to bede wdzięczny. Jeszcze jedno pytanie, jak sobie silniki samurajów radzą z gazem??
- sebastian2357
Re: odśnieżanie
Silniki samuraiów radzą sobie z gazem b.dobrze przynajmniej z zasłyszanych opinii oraz z autopsji. Odśnieżanie samuraikiem jest bezproblemowe, nie jest on wcale za lekki, mocy też nie brakuje. Ludzie odśnieżają quadami które ważą 3-4 razy mniej, że o mocy nie wspomne. Przy okazji jest bardzo zwrotny, jest w stanie wjechać na chodnik co w przypadku np patrola raczej by nie wyszło. Nie najmniejszych problemów z odpalaniem zimą (przynajmniej u mnie, silnik na wtrysku). Jest tani w zakupie i w serwisie. Ciężko mi powiedzieć ile pali, myślę że 15 nie powinien przekroczyć.Generalnie polecam 

TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
-
- jestem tu nowy...
i to jest odpowiedz!! dzięki, będę miał mega duży problem z wyborem. Miota mnie tez pytanie o ilość osób w środku samuraja 2... ehhhh auto ideał do roboty ale czasem trzeba przewiesc 2-3 osoby w dane miejsce pracy i bedzie problem. Ale z góry dzieki za odp. Jakich opon używałeś zimą przy odśnieżaniu??
kup Patrola jak to ma być wół roboczy , najlepiej 4.2
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3
- sebastian2357
Bez przesady, patrola i od razu 4.2. Do tego nie trzeba jakiegoś nie wiadomo jakiego sprzętu. Patrol po pierwsze ma beznadziejny promień skrętu (vs Samurai), a [po drugie to pewnie nie zmieści się wszędzie tam gdzie chcesz odśnieżyć. Ja odśnieżam na jakiś łysych zimówkach do tego każda inna i nie ma problemów z trakcją. Jakby było gorzej zawsze można kupić jakies porządne zimówki albo lepiej całoroczne AT z lamelkami. Ostatecznie na to łańcuchy ale to nie wiem jaką górę śniegu trzebaby pchać przed sobą.
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
samim bez problemu można jechac w 4 os - podobno naet na 5 niektorym sie udało zarejestrowac - wiec jeden problem Ci odpada (chyba ze przy okazji musisz duzo sprzetu zabrac) z plugiem mysle ze wezmie ci ok 20l lpg (niezla instalacja do gaznikowca - 1400pln)
był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001
jest: jimniak, 2001
-
- jestem tu nowy...
Ja przy odśnieżaniu sprawdzałem, mojego sj413 można nakarmić 12 litrami 95". Mam pług o długości ok.250cm. Oczywiście 4.16 robi całą robotę.
marcelradom SJ 413,4.16,30x9,5R15 Bogger, ESCAPE 12000lbs, Spidertrax 4x1" SWAP BALENO
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Chciałeś powiedzieć, że pług ma szerokość 2,5 m? Zaiste ciekawa konfiguracja z samurajemmarcelradom pisze:Ja przy odśnieżaniu sprawdzałem, mojego sj413 można nakarmić 12 litrami 95". Mam pług o długości ok.250cm. Oczywiście 4.16 robi całą robotę.