łancuch rorzadu grand vitara 2.0 J20A - prosze o poradę

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

mater
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

łancuch rorzadu grand vitara 2.0 J20A - prosze o poradę

Post autor: mater » sob sty 08, 2011 9:52 pm

Witam
ledwo kupiłem a już problemy
Grand vitara 2007 rok benzyna, 1995 cm , 103 kw
Myślałem ze to któreś koło mi tak hałasuje (bardzo wyraźnie terkocze niemetalicznie na wolnych obrotach ) ściagnełem dzisiaj pasek myśląc że to alternator napinacz,pompa itp ale bez zmian ... czyli odgłos ewidentnie wydobywa sie z pokrywy rozrządu górnej części . odgłos najbardziej wyraźny na wolnych obrotach na zimnym silniku i w momencie jak schodzi z obrotów . Musze to naprawić bo może to okazać się niebezpieczne
1 Czy posiada ktoś rysunek poglądowy rozrządu do tej vitary?
2 czy tam jest napinacz napinający ciśnieniem oleju ?
3 Gdzie można kupić rozrząd lub elementy rozrządu np napinacz łańcucha i ?
Dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony pn sty 10, 2011 8:27 am przez mater, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cowboy_3151

Re: łancuch rorzadu grand vitara 2.0 J20A - prosże o poradę

Post autor: cowboy_3151 » sob sty 08, 2011 10:46 pm

mater pisze: 1 Czy posiada ktoś rysunek poglądowy rozrządu do tej vitary?
Dziękuję za pomoc
Proszę
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Покладіть вашу надію на Бога, і не сидіти спиною до дверей
Uaz 469
Disco II TD5

Awatar użytkownika
cowboy_3151

Post autor: cowboy_3151 » ndz sty 09, 2011 10:32 am

mater pisze:Witam
3 Gdzie można kupić rozrząd lub elementy rozrządu np napinacz łańcucha i ?
Na pewno tam z skąd pochodzą rysunki powyżej i to wysyłkowo

koszty kompletu (wszystko razem z np. zębatkami) około 1700-1800zł ( aż strach pomyśleć ile u nas to może wynosić). Można kupować pojedyncze części np. łańcuch ten dłuższy ok. 215-220zł.
Jest jeden problem dostawa tylko na terenie Rosji i Ukrainy.
Покладіть вашу надію на Бога, і не сидіти спиною до дверей
Uaz 469
Disco II TD5

Awatar użytkownika
Maciej 1

Post autor: Maciej 1 » ndz sty 09, 2011 12:32 pm

w intercarsie dwa napinacze oraz łańcuch główny to koszt ok. 800zł. a zębatki oceniasz po demontażu pokrywy
ad.2 Tak

mml

Post autor: mml » ndz sty 09, 2011 5:55 pm

Możesz ściągnąć instrukcję serwisową - pod tym linkiem http://strony.aster.pl/jarcyk/Temp/Silnik_J20.pdf jest opis silnika razem z opisem wymiany rozrządu.
Natomiast pod tym http://newgrandvitara.net/FAQ/Service%2 ... Mpart1.pdf masz część pierwszą całej instrukcji a pod tym http://newgrandvitara.net/FAQ/Service%2 ... Mpart2.pdf część drugą.
Był Jimny 1.3 Cabrio. Jest Suzuki GV I 2.0. Pozdrawiam. :)
http://www.klubsuzuki.pl/

mater
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mater » ndz sty 09, 2011 6:22 pm

Dzięki ,co ja bym bez was zrobił :D
Olej był dosłownie smoła , wlałem castrola Castrol EDGE Sport 5w40 i jakby lepiej bo jak sie trochę nagrzeje, to nie hałasuje tylko jak zimny a wcześniej cały czas hałasował.
Pojeżdżę parę dni może cos wymiana oleju pomoże ?
Takie to auta poleasingowe , mimo ze 3 lata ma to fima bierze i jedzi na maxa a zamiast serwisować to pewno lewe pieczątki nabijają ida a kasa i oleje itp do kieszeni a potem ebay i allegro . np na niemieckim ebay można kupić bardzo często serwisowy olej plus filtr i sprzedawca nie ma żadnej innej aukcji ..za jakiś czas ponownie wystawia to samo

mml

Post autor: mml » ndz sty 09, 2011 6:54 pm

Mam wcześniejszą wersję tego samego silnika i mi też coraz bardziej hałasuje. :wink: Na początku tylko przy zimnym starcie lekki dźwięk - W ASO powiedzieli, że to początki rozrządu ale jakieś jeszcze 20 tys km pojeżdżę. Wczoraj było trochę tak jak u Ciebie czyli przy zimnym starcie hałas przez jakieś dwie minuty ale potem cicho. Dziś rano zimny start i cisza. Nie wiem czy ten napinacz nie wariuje trochę w zależności od gęstości oleju. Wczoraj po nocy było pewnie zimniej niż dziś i olej wcześniej doszedł. Podobnie pewnie jak u Ciebie przy nowym, lepszym oleju.
Napisz jaki masz przebieg - u mnie około 95 tys.

mater
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mater » ndz sty 09, 2011 7:14 pm

U mnie tez podobny przebieg km jak i u Ciebie . Wlałem 5w40, lepiej znosi mniejsze temperatury . wydaje mi sie ze to te napinacze olejowe bo łańcuch racze do 100 tys km to sie nie wyciągnął :)
Po wlaniu oleju tak samo jak u Ciebie czyli na zimnym jak zejdzie z ssania terkocze do momentu jak się nagrzeje (wyższe obroty silnika na ssaniu) i przy spadających obrotach silnika ok 10 sekund to samo . Przed wymiana oleju terkotał non-stop
Kolega mój miał problem w innym aucie trochę starszym i w ten sposób uszkodził silnik bo napinacze miał olejowe , olej gęsty mineralny i cos mu tam terkotało tez . Na mrozie odpalił i koniec przeskoczył chyba łańcuch. W sumie nie wiem dokładnie ale na jego przykładzie jestem przewrażliwiony na wszystkie stuki , terkotanie itp dochodzące z rozrządu.

mml

Post autor: mml » ndz sty 09, 2011 7:40 pm

Hałas faktycznie niezbyt przyjemny jest. Jutro zrobie konsultację telefoniczną i jakby to już był sygnał, że trzeba wymieniać to trafi do warsztatu. Jak nie to i tak pod koniec stycznia będzie wizyta więc wtedy bo nie bardzo mi się uśmiecha ciągle nasłuchiwać :).

mater
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mater » ndz sty 09, 2011 8:36 pm

nieprzyjemnie słuchać to pół biedy ale żeby łańcuch nie przeskoczył :)
Proszę ,daj znać co ci powiedzą

Awatar użytkownika
dhanu

Post autor: dhanu » ndz sty 09, 2011 10:11 pm

słuchajcie, ja też mam coś takiego, tylko na zimnym tak z 10-20sek po odpaleniu, a czasem wcale nie słychać. Mechanik mi mówił co to jest ale zapomniałem :)21 eee coś mówił o napinaczach łańcucha i że coś tam hydrauliczne jest i się wyrabia :roll: kurde nie pamiętam, ale swego czasu trochę o tym czytałem na jakichś angielskich forach i to normalny objaw przy pewnym przebiegu, nie przejmować się. Mechanik też mówił żeby się nie przejmować. Zrobiłem ponad 30tys i nic się nie zmienia u mnie. Tylko ja mam 2,5v6 na łańcuszku. No albo może mechanika powinienem zmienić... (ale w końcu jakby chłop chciał zarobić to by mnie postraszył..)

kozioU

Post autor: kozioU » ndz sty 09, 2011 10:13 pm

dhanu pisze:... (ale w końcu jakby chłop chciał zarobić to by mnie postraszył..)
Albo nie chciało mu się wymieniać. :)21

Awatar użytkownika
dhanu

Post autor: dhanu » ndz sty 09, 2011 10:17 pm

kozioU pisze: Albo nie chciało mu się wymieniać. :)21
mnie się też czasem nie chce u klienta robić... ale w wielu przypadkach to kwestia ceny :)21

mml

Post autor: mml » ndz sty 09, 2011 10:50 pm

dhanu pisze:Tylko ja mam 2,5v6 na łańcuszku. No albo może mechanika powinienem zmienić... (ale w końcu jakby chłop chciał zarobić to by mnie postraszył..)
My mamy 2.0 i też na łańcuszku. ;) Według tego co wszyscy piszą łańcuch powinien wytrzymać sporo więc faktycznie problem może być z tym napinaczem.
Przeklejone z innego forum:

Łańcuch ma prawo pohałasować przez moment po uruchomieniu zimnego silnika zanim napinacz dostanie olej. Jeżeli hałasuje dłużej jedziemy do DOBREGO mechanika, który rozbiera co nieco, i miejmy nadzieję, że powie "łańcuch jest w porządku". Wtedy szukamy zamienników albo jedziemy do ASO, bo to i tak jeden pies. Kupujemy napinacz i do tego pewnie ślizg dla pewności, wracamy do mechanika on montuje i z bani.

Na też pewno warto trzymać wysoki poziom oleju oraz mieć dobry olej bo wtedy napinacz szybciej go dostanie.

mater
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mater » ndz sty 09, 2011 10:52 pm

dhanu myślę ,ale sie nie znam , ze jak ci 2-3 sekundy terkocze na napinaczu to można to zlekceważyć bo te 3 sekundy to właśnie ciśnienie oleju na napinacz
Nam terkocze do momentu ,aż silnik się rozgrzeje i to już moim zdaniem wymaga uwagi i chyba wymiany tych napinaczy jeśli to one są tego powodem.
Nie wiem jak wygląda konstrukcja w rzeczywistości ale jesli to sa napinacze które napinają łańcuch to przecież mogą one zaniemóc całkowicie i przeskoczy łańcuch i wtedy uderzy tłok w zawory .
Ale to tylko taka tam analiza laika :)

kozioU

Post autor: kozioU » ndz sty 09, 2011 10:55 pm

Dodam tylko, że jeżeli do wymiany jest sam napinacz to dla pewności lepiej kupić oryginał.

mml

Post autor: mml » ndz sty 09, 2011 10:57 pm

Ja zobaczę jutro - czy będzie terkotało i co powie mechanik :). W nagorszym razie ktoś z nas będzie miał do opisania to czym grozi awaria rozrządu w GV i nie będą to już tylko spekulacje. ;)

mml

Post autor: mml » ndz sty 09, 2011 10:59 pm

kozioU pisze:Dodam tylko, że jeżeli do wymiany jest sam napinacz to dla pewności lepiej kupić oryginał.
To przeklejone z innego forum powyżej to chyba Twoje - tym samym mam nadzieje prawa autorskie będą zachowane :).

Awatar użytkownika
Kwadrat

Kontaktowanie:

Post autor: Kwadrat » pn sty 10, 2011 7:47 am

U mnie w durszlaku mam silnik 1,8 tej samej konstrukcji. Ostatnio obróciła się panewka na wale. Kupiłem drugi z baleno i zamontowałem .
Pierwsze odpalenie i przez jakieś 3 -4 minuty chodził jak by mu ktoś ze 2 kilo złomu do środka wrzucił :) Kolega który był przy odpalaniu już się zaczął śmiać
że kupiłem złom :) Po chwili jak już dostał olej w każdy zakamarek zaczął się wyciszać . Najpierw rozrząd a potem zawory. Generalnie łańcuch powinien wytrzymać 300-400 tys . A kilku sekundowe stuki przy zapalaniu są dopuszczalne.

Te silniki lubią dobry olej . Często może pomóc płukanie silnika .

robertsw

Post autor: robertsw » pn sty 10, 2011 7:52 am

Kwadrat napisz coś o płukaniu silnika ,ja mam ten sam problem z 2.0i chwilkę po odpaleniu słychać zawory póżniej się wycisza i jest ok.Kupiłem już nowy olej Castrol Magnetic 10w40 i czeka na wymianę,teraz mam zalany GM 10w40 i czasami jest efekt taki jak piszę.Silnik ma przejechane 80 kkm.
Grand Viertarka 2.0i śliczna blaszanka już nie seria,Galloper 2.5TCI AT BFG 32'',Lift 2''

Awatar użytkownika
Kwadrat

Kontaktowanie:

Post autor: Kwadrat » pn sty 10, 2011 7:54 am

mml pisze:Możesz ściągnąć instrukcję serwisową - pod tym linkiem http://strony.aster.pl/jarcyk/Temp/Silnik_J20.pdf jest opis silnika razem z opisem wymiany rozrządu.
Natomiast pod tym http://newgrandvitara.net/FAQ/Service%2 ... Mpart1.pdf masz część pierwszą całej instrukcji a pod tym http://newgrandvitara.net/FAQ/Service%2 ... Mpart2.pdf część drugą.

A nie masz może serwisówki do Vitara 1,8 chodzi mi głownie o komputer i silnik ?

Awatar użytkownika
Kwadrat

Kontaktowanie:

Post autor: Kwadrat » pn sty 10, 2011 8:05 am

robertsw pisze:Kwadrat napisz coś o płukaniu silnika ,ja mam ten sam problem z 2.0i chwilkę po odpaleniu słychać zawory póżniej się wycisza i jest ok.Kupiłem już nowy olej Castrol Magnetic 10w40 i czeka na wymianę,teraz mam zalany GM 10w40 i czasami jest efekt taki jak piszę.Silnik ma przejechane 80 kkm.

Ja do płukania używam takiego specyfiku

http://www.liquimoly-sklep.pl/product-p ... 0-5L-.html

a potem do świeżego oleju

http://www.liquimoly-sklep.pl/product-p ... 0-3L-.html

Kilka razy pomogło :) zwłaszcza jak młody silnik tylko zaniedbany

mater
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mater » pn sty 10, 2011 8:05 am

robertsw pisze: 10w40 i czeka na wymianę,teraz mam zalany GM 10w40.Silnik ma przejechane 80 kkm.
długo po odpaleniu ci tak terkocze ? wydaje mi sie ze powinieneś zastosować olej 5w30 lub 5w40 jest rzadszy a to ważne przy niższych temperaturach a szczególności na roszad . Ja tak zrobiłem ale to oczywiście tylko moja teoria wynikła na podstawie zebranych informacji

Awatar użytkownika
dhanu

Post autor: dhanu » pn sty 10, 2011 8:15 am

Ja też bym 5w40 zalał, przy okazji przepłucze też silnik. 5w30 przy ostrej jeździe w upał może za rzadki się zrobić i niewystarczająco smarować (mimo że instrukcja zaleca niby 5w30 ale nie dostosowali do naszych warunków klimatycznych :wink: )

mml

Re: łancuch rorzadu grand vitara 2.0 J20A - prosze o poradę

Post autor: mml » pn sty 10, 2011 10:07 am

U mnie dziś rano cisza kompletna co mnie niepokoi nieco bo jak się coś samo naprawia to strach się bać :).
Konsultacje telefoniczne wykonane i jak terkocze cały czas to trzeba natychmiast robić rozrząd bo się może przestawić i wtedy silnik to wymiany. Są faktycznie dwie wersje naprawy - jedna przegląd i wymiana tylko tego co trzeba - w ASO kosztuje to ponad 2tys albo wymiana całości - ponad 3tys. W obu przypadkach robocizna to 40-50% ceny.
O przypadku zerwania łańcucha ASO nie słyszało. Jak jest hałas to od tego dużego, głównego łańcucha, który podaje napęd z wału korbowego.
Ponieważ u mnie cicho więc jeżdżę dalej aż do końca stycznia kiedy i tak auto będzie w serwisie albo jak się zrobi głośno.
Tak sobie jeszcze myślę, że może u mnie coś się w dolocie oleju do napinacza przytkało i dlatego był hałas. Teraz się odetkało i jest cisza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”