łancuch rorzadu grand vitara 2.0 J20A - prosze o poradę
Moderator: Albert_N
łancuch rorzadu grand vitara 2.0 J20A - prosze o poradę
Witam
ledwo kupiłem a już problemy
Grand vitara 2007 rok benzyna, 1995 cm , 103 kw
Myślałem ze to któreś koło mi tak hałasuje (bardzo wyraźnie terkocze niemetalicznie na wolnych obrotach ) ściagnełem dzisiaj pasek myśląc że to alternator napinacz,pompa itp ale bez zmian ... czyli odgłos ewidentnie wydobywa sie z pokrywy rozrządu górnej części . odgłos najbardziej wyraźny na wolnych obrotach na zimnym silniku i w momencie jak schodzi z obrotów . Musze to naprawić bo może to okazać się niebezpieczne
1 Czy posiada ktoś rysunek poglądowy rozrządu do tej vitary?
2 czy tam jest napinacz napinający ciśnieniem oleju ?
3 Gdzie można kupić rozrząd lub elementy rozrządu np napinacz łańcucha i ?
Dziękuję za pomoc
ledwo kupiłem a już problemy
Grand vitara 2007 rok benzyna, 1995 cm , 103 kw
Myślałem ze to któreś koło mi tak hałasuje (bardzo wyraźnie terkocze niemetalicznie na wolnych obrotach ) ściagnełem dzisiaj pasek myśląc że to alternator napinacz,pompa itp ale bez zmian ... czyli odgłos ewidentnie wydobywa sie z pokrywy rozrządu górnej części . odgłos najbardziej wyraźny na wolnych obrotach na zimnym silniku i w momencie jak schodzi z obrotów . Musze to naprawić bo może to okazać się niebezpieczne
1 Czy posiada ktoś rysunek poglądowy rozrządu do tej vitary?
2 czy tam jest napinacz napinający ciśnieniem oleju ?
Dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony pn sty 10, 2011 8:27 am przez mater, łącznie zmieniany 1 raz.
- cowboy_3151
Re: łancuch rorzadu grand vitara 2.0 J20A - prosże o poradę
Proszęmater pisze: 1 Czy posiada ktoś rysunek poglądowy rozrządu do tej vitary?
Dziękuję za pomoc

Покладіть вашу надію на Бога, і не сидіти спиною до дверей
Uaz 469
Disco II TD5
Uaz 469
Disco II TD5
- cowboy_3151
Na pewno tam z skąd pochodzą rysunki powyżej i to wysyłkowomater pisze:Witam
koszty kompletu (wszystko razem z np. zębatkami) około 1700-1800zł ( aż strach pomyśleć ile u nas to może wynosić). Można kupować pojedyncze części np. łańcuch ten dłuższy ok. 215-220zł.
Jest jeden problem dostawa tylko na terenie Rosji i Ukrainy.
Покладіть вашу надію на Бога, і не сидіти спиною до дверей
Uaz 469
Disco II TD5
Uaz 469
Disco II TD5
w intercarsie dwa napinacze oraz łańcuch główny to koszt ok. 800zł. a zębatki oceniasz po demontażu pokrywy
ad.2 Tak
ad.2 Tak
Możesz ściągnąć instrukcję serwisową - pod tym linkiem http://strony.aster.pl/jarcyk/Temp/Silnik_J20.pdf jest opis silnika razem z opisem wymiany rozrządu.
Natomiast pod tym http://newgrandvitara.net/FAQ/Service%2 ... Mpart1.pdf masz część pierwszą całej instrukcji a pod tym http://newgrandvitara.net/FAQ/Service%2 ... Mpart2.pdf część drugą.
Natomiast pod tym http://newgrandvitara.net/FAQ/Service%2 ... Mpart1.pdf masz część pierwszą całej instrukcji a pod tym http://newgrandvitara.net/FAQ/Service%2 ... Mpart2.pdf część drugą.
Dzięki ,co ja bym bez was zrobił
Olej był dosłownie smoła , wlałem castrola Castrol EDGE Sport 5w40 i jakby lepiej bo jak sie trochę nagrzeje, to nie hałasuje tylko jak zimny a wcześniej cały czas hałasował.
Pojeżdżę parę dni może cos wymiana oleju pomoże ?
Takie to auta poleasingowe , mimo ze 3 lata ma to fima bierze i jedzi na maxa a zamiast serwisować to pewno lewe pieczątki nabijają ida a kasa i oleje itp do kieszeni a potem ebay i allegro . np na niemieckim ebay można kupić bardzo często serwisowy olej plus filtr i sprzedawca nie ma żadnej innej aukcji ..za jakiś czas ponownie wystawia to samo

Olej był dosłownie smoła , wlałem castrola Castrol EDGE Sport 5w40 i jakby lepiej bo jak sie trochę nagrzeje, to nie hałasuje tylko jak zimny a wcześniej cały czas hałasował.
Pojeżdżę parę dni może cos wymiana oleju pomoże ?
Takie to auta poleasingowe , mimo ze 3 lata ma to fima bierze i jedzi na maxa a zamiast serwisować to pewno lewe pieczątki nabijają ida a kasa i oleje itp do kieszeni a potem ebay i allegro . np na niemieckim ebay można kupić bardzo często serwisowy olej plus filtr i sprzedawca nie ma żadnej innej aukcji ..za jakiś czas ponownie wystawia to samo
Mam wcześniejszą wersję tego samego silnika i mi też coraz bardziej hałasuje.
Na początku tylko przy zimnym starcie lekki dźwięk - W ASO powiedzieli, że to początki rozrządu ale jakieś jeszcze 20 tys km pojeżdżę. Wczoraj było trochę tak jak u Ciebie czyli przy zimnym starcie hałas przez jakieś dwie minuty ale potem cicho. Dziś rano zimny start i cisza. Nie wiem czy ten napinacz nie wariuje trochę w zależności od gęstości oleju. Wczoraj po nocy było pewnie zimniej niż dziś i olej wcześniej doszedł. Podobnie pewnie jak u Ciebie przy nowym, lepszym oleju.
Napisz jaki masz przebieg - u mnie około 95 tys.

Napisz jaki masz przebieg - u mnie około 95 tys.
U mnie tez podobny przebieg km jak i u Ciebie . Wlałem 5w40, lepiej znosi mniejsze temperatury . wydaje mi sie ze to te napinacze olejowe bo łańcuch racze do 100 tys km to sie nie wyciągnął 
Po wlaniu oleju tak samo jak u Ciebie czyli na zimnym jak zejdzie z ssania terkocze do momentu jak się nagrzeje (wyższe obroty silnika na ssaniu) i przy spadających obrotach silnika ok 10 sekund to samo . Przed wymiana oleju terkotał non-stop
Kolega mój miał problem w innym aucie trochę starszym i w ten sposób uszkodził silnik bo napinacze miał olejowe , olej gęsty mineralny i cos mu tam terkotało tez . Na mrozie odpalił i koniec przeskoczył chyba łańcuch. W sumie nie wiem dokładnie ale na jego przykładzie jestem przewrażliwiony na wszystkie stuki , terkotanie itp dochodzące z rozrządu.

Po wlaniu oleju tak samo jak u Ciebie czyli na zimnym jak zejdzie z ssania terkocze do momentu jak się nagrzeje (wyższe obroty silnika na ssaniu) i przy spadających obrotach silnika ok 10 sekund to samo . Przed wymiana oleju terkotał non-stop
Kolega mój miał problem w innym aucie trochę starszym i w ten sposób uszkodził silnik bo napinacze miał olejowe , olej gęsty mineralny i cos mu tam terkotało tez . Na mrozie odpalił i koniec przeskoczył chyba łańcuch. W sumie nie wiem dokładnie ale na jego przykładzie jestem przewrażliwiony na wszystkie stuki , terkotanie itp dochodzące z rozrządu.
Hałas faktycznie niezbyt przyjemny jest. Jutro zrobie konsultację telefoniczną i jakby to już był sygnał, że trzeba wymieniać to trafi do warsztatu. Jak nie to i tak pod koniec stycznia będzie wizyta więc wtedy bo nie bardzo mi się uśmiecha ciągle nasłuchiwać
.

nieprzyjemnie słuchać to pół biedy ale żeby łańcuch nie przeskoczył 
Proszę ,daj znać co ci powiedzą

Proszę ,daj znać co ci powiedzą
słuchajcie, ja też mam coś takiego, tylko na zimnym tak z 10-20sek po odpaleniu, a czasem wcale nie słychać. Mechanik mi mówił co to jest ale zapomniałem
eee coś mówił o napinaczach łańcucha i że coś tam hydrauliczne jest i się wyrabia
kurde nie pamiętam, ale swego czasu trochę o tym czytałem na jakichś angielskich forach i to normalny objaw przy pewnym przebiegu, nie przejmować się. Mechanik też mówił żeby się nie przejmować. Zrobiłem ponad 30tys i nic się nie zmienia u mnie. Tylko ja mam 2,5v6 na łańcuszku. No albo może mechanika powinienem zmienić... (ale w końcu jakby chłop chciał zarobić to by mnie postraszył..)

Albo nie chciało mu się wymieniać.dhanu pisze:... (ale w końcu jakby chłop chciał zarobić to by mnie postraszył..)

mnie się też czasem nie chce u klienta robić... ale w wielu przypadkach to kwestia cenykozioU pisze: Albo nie chciało mu się wymieniać.

My mamy 2.0 i też na łańcuszku.dhanu pisze:Tylko ja mam 2,5v6 na łańcuszku. No albo może mechanika powinienem zmienić... (ale w końcu jakby chłop chciał zarobić to by mnie postraszył..)

Przeklejone z innego forum:
Łańcuch ma prawo pohałasować przez moment po uruchomieniu zimnego silnika zanim napinacz dostanie olej. Jeżeli hałasuje dłużej jedziemy do DOBREGO mechanika, który rozbiera co nieco, i miejmy nadzieję, że powie "łańcuch jest w porządku". Wtedy szukamy zamienników albo jedziemy do ASO, bo to i tak jeden pies. Kupujemy napinacz i do tego pewnie ślizg dla pewności, wracamy do mechanika on montuje i z bani.
Na też pewno warto trzymać wysoki poziom oleju oraz mieć dobry olej bo wtedy napinacz szybciej go dostanie.
dhanu myślę ,ale sie nie znam , ze jak ci 2-3 sekundy terkocze na napinaczu to można to zlekceważyć bo te 3 sekundy to właśnie ciśnienie oleju na napinacz
Nam terkocze do momentu ,aż silnik się rozgrzeje i to już moim zdaniem wymaga uwagi i chyba wymiany tych napinaczy jeśli to one są tego powodem.
Nie wiem jak wygląda konstrukcja w rzeczywistości ale jesli to sa napinacze które napinają łańcuch to przecież mogą one zaniemóc całkowicie i przeskoczy łańcuch i wtedy uderzy tłok w zawory .
Ale to tylko taka tam analiza laika
Nam terkocze do momentu ,aż silnik się rozgrzeje i to już moim zdaniem wymaga uwagi i chyba wymiany tych napinaczy jeśli to one są tego powodem.
Nie wiem jak wygląda konstrukcja w rzeczywistości ale jesli to sa napinacze które napinają łańcuch to przecież mogą one zaniemóc całkowicie i przeskoczy łańcuch i wtedy uderzy tłok w zawory .
Ale to tylko taka tam analiza laika

Dodam tylko, że jeżeli do wymiany jest sam napinacz to dla pewności lepiej kupić oryginał.
Ja zobaczę jutro - czy będzie terkotało i co powie mechanik
. W nagorszym razie ktoś z nas będzie miał do opisania to czym grozi awaria rozrządu w GV i nie będą to już tylko spekulacje. 

To przeklejone z innego forum powyżej to chyba Twoje - tym samym mam nadzieje prawa autorskie będą zachowanekozioU pisze:Dodam tylko, że jeżeli do wymiany jest sam napinacz to dla pewności lepiej kupić oryginał.

U mnie w durszlaku mam silnik 1,8 tej samej konstrukcji. Ostatnio obróciła się panewka na wale. Kupiłem drugi z baleno i zamontowałem .
Pierwsze odpalenie i przez jakieś 3 -4 minuty chodził jak by mu ktoś ze 2 kilo złomu do środka wrzucił
Kolega który był przy odpalaniu już się zaczął śmiać
że kupiłem złom
Po chwili jak już dostał olej w każdy zakamarek zaczął się wyciszać . Najpierw rozrząd a potem zawory. Generalnie łańcuch powinien wytrzymać 300-400 tys . A kilku sekundowe stuki przy zapalaniu są dopuszczalne.
Te silniki lubią dobry olej . Często może pomóc płukanie silnika .
Pierwsze odpalenie i przez jakieś 3 -4 minuty chodził jak by mu ktoś ze 2 kilo złomu do środka wrzucił

że kupiłem złom

Te silniki lubią dobry olej . Często może pomóc płukanie silnika .
Kwadrat napisz coś o płukaniu silnika ,ja mam ten sam problem z 2.0i chwilkę po odpaleniu słychać zawory póżniej się wycisza i jest ok.Kupiłem już nowy olej Castrol Magnetic 10w40 i czeka na wymianę,teraz mam zalany GM 10w40 i czasami jest efekt taki jak piszę.Silnik ma przejechane 80 kkm.
Grand Viertarka 2.0i śliczna blaszanka już nie seria,Galloper 2.5TCI AT BFG 32'',Lift 2''
mml pisze:Możesz ściągnąć instrukcję serwisową - pod tym linkiem http://strony.aster.pl/jarcyk/Temp/Silnik_J20.pdf jest opis silnika razem z opisem wymiany rozrządu.
A nie masz może serwisówki do Vitara 1,8 chodzi mi głownie o komputer i silnik ?
robertsw pisze:Kwadrat napisz coś o płukaniu silnika ,ja mam ten sam problem z 2.0i chwilkę po odpaleniu słychać zawory póżniej się wycisza i jest ok.Kupiłem już nowy olej Castrol Magnetic 10w40 i czeka na wymianę,teraz mam zalany GM 10w40 i czasami jest efekt taki jak piszę.Silnik ma przejechane 80 kkm.
Ja do płukania używam takiego specyfiku
http://www.liquimoly-sklep.pl/product-p ... 0-5L-.html
a potem do świeżego oleju
http://www.liquimoly-sklep.pl/product-p ... 0-3L-.html
Kilka razy pomogło

długo po odpaleniu ci tak terkocze ? wydaje mi sie ze powinieneś zastosować olej 5w30 lub 5w40 jest rzadszy a to ważne przy niższych temperaturach a szczególności na roszad . Ja tak zrobiłem ale to oczywiście tylko moja teoria wynikła na podstawie zebranych informacjirobertsw pisze: 10w40 i czeka na wymianę,teraz mam zalany GM 10w40.Silnik ma przejechane 80 kkm.
Ja też bym 5w40 zalał, przy okazji przepłucze też silnik. 5w30 przy ostrej jeździe w upał może za rzadki się zrobić i niewystarczająco smarować (mimo że instrukcja zaleca niby 5w30 ale nie dostosowali do naszych warunków klimatycznych
)

Re: łancuch rorzadu grand vitara 2.0 J20A - prosze o poradę
U mnie dziś rano cisza kompletna co mnie niepokoi nieco bo jak się coś samo naprawia to strach się bać
.
Konsultacje telefoniczne wykonane i jak terkocze cały czas to trzeba natychmiast robić rozrząd bo się może przestawić i wtedy silnik to wymiany. Są faktycznie dwie wersje naprawy - jedna przegląd i wymiana tylko tego co trzeba - w ASO kosztuje to ponad 2tys albo wymiana całości - ponad 3tys. W obu przypadkach robocizna to 40-50% ceny.
O przypadku zerwania łańcucha ASO nie słyszało. Jak jest hałas to od tego dużego, głównego łańcucha, który podaje napęd z wału korbowego.
Ponieważ u mnie cicho więc jeżdżę dalej aż do końca stycznia kiedy i tak auto będzie w serwisie albo jak się zrobi głośno.
Tak sobie jeszcze myślę, że może u mnie coś się w dolocie oleju do napinacza przytkało i dlatego był hałas. Teraz się odetkało i jest cisza.

Konsultacje telefoniczne wykonane i jak terkocze cały czas to trzeba natychmiast robić rozrząd bo się może przestawić i wtedy silnik to wymiany. Są faktycznie dwie wersje naprawy - jedna przegląd i wymiana tylko tego co trzeba - w ASO kosztuje to ponad 2tys albo wymiana całości - ponad 3tys. W obu przypadkach robocizna to 40-50% ceny.
O przypadku zerwania łańcucha ASO nie słyszało. Jak jest hałas to od tego dużego, głównego łańcucha, który podaje napęd z wału korbowego.
Ponieważ u mnie cicho więc jeżdżę dalej aż do końca stycznia kiedy i tak auto będzie w serwisie albo jak się zrobi głośno.
Tak sobie jeszcze myślę, że może u mnie coś się w dolocie oleju do napinacza przytkało i dlatego był hałas. Teraz się odetkało i jest cisza.