Zamarazający rozrusznik
Moderator: Albert_N
Zamarazający rozrusznik
Witam !
W moim samuraiu jak temp. spadnie mocniej poniżej zera to nie chce odpalać - rozrusznik tylko stuka i nic (ale kontrolki nie przygasają).
Normalnie po kilku takich próbach w końcu załapywał.
Niestety po wczorajszym topieniu dzisiaj już tylko puka.
Problem występuje tylko i wyłącznie na mrozie, więc podejrzewam, że gdzieś się dostaje woda i blokuje bendix.
Zanim wyszarpię i rozbiorę rozrusznik podpowiedzcie co i gdzie uszczelnić żeby problem za chwilę nie powrócił?
Pozdrawiam,
W moim samuraiu jak temp. spadnie mocniej poniżej zera to nie chce odpalać - rozrusznik tylko stuka i nic (ale kontrolki nie przygasają).
Problem występuje tylko i wyłącznie na mrozie, więc podejrzewam, że gdzieś się dostaje woda i blokuje bendix.
Zanim wyszarpię i rozbiorę rozrusznik podpowiedzcie co i gdzie uszczelnić żeby problem za chwilę nie powrócił?
Pozdrawiam,
Subaru Outback 2,5 + Jeep Cherokee 4,0 + Suzuki Samurai 1,3
Re: Zamarazający rozrusznik
stormy pisze:Witam !
Pozdrawiam,
Mam to samo w Pajero, po solidnej nauce pływania

...a skończy się na wizycie w warsztacie.
podejrzewam że będziesz musiał też zanurkować i wyciągnąć ustrojstwo na blat i rozebrać.
czasem u mnie ze trzydzieści razy muszę przekręcic kluczyk az załapie rozgrzewa się i jest ok.
a rozbiorę jak trochu ciepllej się zrobi. bo garadza mam nie ogrzewanego
Buła
No ja mam ogrzewany garaż i się za to w najbliższych dniach wezmę.BUŁA pisze: Mam to samo w Pajero, po solidnej nauce pływaniazaczeło się to samo.
podejrzewam że będziesz musiał też zanurkować i wyciągnąć ustrojstwo na blat i rozebrać.
czasem u mnie ze trzydzieści razy muszę przekręcic kluczyk az załapie rozgrzewa się i jest ok.
Tylko jak zawsze się przygotowuje teoretycznie zanim rozgrzebie

No i kłopot o tyle, że to w cieple się nie będzie zacinało, więc trudno będzie ustalić co jest źle...
To trochę jak w tym dowcipie:
- Baco, dach wam przecieka, czemu nie naprawicie?
- Bo teraz pada
- A czemu nie naprawcie jak nie pada?
- Bo wtedy nie wiem gdzie przecieka
Pozdrawiam,
stormy pisze:No ja mam ogrzewany garaż i się za to w najbliższych dniach wezmę.BUŁA pisze: Mam to samo w Pajero, po solidnej nauce pływaniazaczeło się to samo.
Tylko jak zawsze się przygotowuje teoretycznie zanim rozgrzebie
No i kłopot o tyle, że to w cieple się nie będzie zacinało, więc trudno będzie ustalić co jest źle...
To trochę jak w tym dowcipie:
- Baco, dach wam przecieka, czemu nie naprawicie?
- Bo teraz pada
- A czemu nie naprawcie jak nie pada?
- Bo wtedy nie wiem gdzie przecieka
Pozdrawiam,
I troche jak w tym....
Człowiek pierwszy raz czyszczący rybę jest jak Rambo. Też myśli:
"Co, u cho*ery, mam zrobić z tymi wszystkimi łuskami?
Podejrzewam że skończy się na przeczyszczeniu i szczelnym złożeniu.
Pozdrawiam
Buła
Porządnie zrobiony rozrusznik nie wymaga żadnego składania na sylikon...z resztą i tak nigdy nie uszczelnisz tak, żeby się nic nie dostało wody do środka.
Niech Ci mechanik (albo Ty sam) sprawdzi czy jest tam wszystko ok. U nas trzeba było dorobić tulejkę przy zębniku bo po prostu jej nie było i problem z głowy. A i nie oszczędzaj na częsciach, kup dobre bo jak się okaże, że nie odpali w głębokim lesie to możesz mieć problem
Niech Ci mechanik (albo Ty sam) sprawdzi czy jest tam wszystko ok. U nas trzeba było dorobić tulejkę przy zębniku bo po prostu jej nie było i problem z głowy. A i nie oszczędzaj na częsciach, kup dobre bo jak się okaże, że nie odpali w głębokim lesie to możesz mieć problem

Babell Extreme Off Road TEAM
Toyota LJ70 3.0 V6 KOCUR
Discovery TD5
Toyota LJ70 3.0 V6 KOCUR

Discovery TD5
No też mi się tak wydaje, że to jest nie do uszczelnienia.adam992 pisze:Porządnie zrobiony rozrusznik nie wymaga żadnego składania na sylikon...z resztą i tak nigdy nie uszczelnisz tak, żeby się nic nie dostało wody do środka.
Bo raczej nie da rady uszczelnić od strony mocowania do obudowy sprzęgła, która przecież też nie jest szczelna.
A jak patrzę na serwisówkę do samuraia to od strony zębnika nie widzę żadnych uszczelniaczy, więc się tamtędy woda wleje na pewno.
Pozdrawiam,
Jak z jamnika ostatnio wyjąłem bo klikał to skończyło sie na wymianie bendiksa na nowy ~coś około 100złstormy pisze:No też mi się tak wydaje, że to jest nie do uszczelnienia.adam992 pisze:Porządnie zrobiony rozrusznik nie wymaga żadnego składania na sylikon...z resztą i tak nigdy nie uszczelnisz tak, żeby się nic nie dostało wody do środka.
Bo raczej nie da rady uszczelnić od strony mocowania do obudowy sprzęgła, która przecież też nie jest szczelna.
A jak patrzę na serwisówkę do samuraia to od strony zębnika nie widzę żadnych uszczelniaczy, więc się tamtędy woda wleje na pewno.
Pozdrawiam,
Bartek
Bartex pisze:Jak z jamnika ostatnio wyjąłem bo klikał to skończyło sie na wymianie bendiksa na nowy ~coś około 100złstormy pisze:No też mi się tak wydaje, że to jest nie do uszczelnienia.adam992 pisze:Porządnie zrobiony rozrusznik nie wymaga żadnego składania na sylikon...z resztą i tak nigdy nie uszczelnisz tak, żeby się nic nie dostało wody do środka.
Pozdrawiam,
To przytoczę ciekawy przypadek, rozrusznik nowy kupiony na portalu pewnie chiński bo nie podejrzewam żeby był japoński. I tak akumulator nówka rozrusznik ma się rozumieć tez i kręci za 3, 4 cyknięciem kluczykiem, instalacja ok bo wcześniej był oryginalny samuraiowy ( działał bez jęknięcia) który został przeszczepiony do mojego suzuka bo u mnie był super ekstra valeo z którego to odpadły magnesy. Jak akumulator naładowany świeżo to padli od pyka a na następny dzień za 3 , 4 razem. Robić, nie robić sam nie wiem ponoć te chińczyki borykają się z taka przypadłością.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4
Wygląda na to że jest coś słaby elektromagnes (albo ma za duże opory ruchu, albo gdzieś jest za duży opór i spadek napięcia).Stachu-80 pisze: Jak akumulator naładowany świeżo to padli od pyka a na następny dzień za 3 , 4 razem. Robić, nie robić sam nie wiem ponoć te chińczyki borykają się z taka przypadłością.
I jak ma pełne 14,4V to jeszcze daje radę załączyć styki, a przy ciut niższym napięciu już nie bardzo i musi się rozruszać...
Pozdrawiam,
No to na stół i instalacja do przeglądu.
To kup od Mitsubishi i lekko przyszlifuj obudowę od strony kadłuba. Ale i tak bardzo ważne są: nie zużyte tulejki, dobry automat i brak piachu i wody w środkuStachu-80 pisze:...

Toyota LJ70 3.0 V6 KOCUR
Discovery TD5
Toyota LJ70 3.0 V6 KOCUR

Discovery TD5
którego? bo tych Mitsubishi to od cholery wyprodukowaliadam992 pisze:To kup od Mitsubishi ...

Problem rozrusznika to problem globalny, ma nawet swoją domenę

Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
Być może mam zmotę, ale mój rozrusznik z samuraia ma na obudowie znaczek Mitsubishi...adam992 pisze: To kup od Mitsubishi i lekko przyszlifuj obudowę od strony kadłuba. Ale i tak bardzo ważne są: nie zużyte tulejki, dobry automat i brak piachu i wody w środku
Zrobione. W sumie wszystko było w porządku, żadne części nie zużyte ale:adam992 pisze:Porządnie zrobiony rozrusznik nie wymaga żadnego składania na sylikon...z resztą i tak nigdy nie uszczelnisz tak, żeby się nic nie dostało wody do środka.
- smary w środku dość stare, pomieszane z pyłem ze szczotek, piaskiem itp.
Wszystko oczyściłem i przesmarowałem litowym smarem i teraz wszystko elegancko i lekko chodzi
- brakowało jednej śrubki mocującej włącznik elektromagnetyczny, przez co obudowa mogła się obracać i blokować "to coś co ciągnie za widełki".
Całości jakoś za bardzo nie uszczelniałem, żeby nie było jak z tym ruskim zegarkiem wodoszczelnym - "woda się co prawda nalała, ale ani kropla nie wyciekła !"

Na razie działa.
Zobaczymy jak będzie po kolejnej wodzie i mrozie

adam992 pisze:To kup od Mitsubishi i lekko przyszlifuj obudowę od strony kadłuba. Ale i tak bardzo ważne są: nie zużyte tulejki, dobry automat i brak piachu i wody w środkuStachu-80 pisze:...
Napisałem rozrusznik nówka, a auto jedyny piach który widziało to na polbruku pod domem.
Nie tylko ty masz rozrusznik Mitsubishi, nie jest to żadna zmota. Były montowane fabrycznie. Znaczek jest też na szczotkach i bendixie.stormy pisze:Być może mam zmotę, ale mój rozrusznik z samuraia ma na obudowie znaczek Mitsubishi...adam992 pisze: To kup od Mitsubishi i lekko przyszlifuj obudowę od strony kadłuba. Ale i tak bardzo ważne są: nie zużyte tulejki, dobry automat i brak piachu i wody w środku
Samurai 1,6td, 31'Silverstone
Subaru Legacy
Mitsubishi L300 4wd
Subaru Legacy
Mitsubishi L300 4wd
Na obudowe komputera też jestmaxus101 pisze: Nie tylko ty masz rozrusznik Mitsubishi, nie jest to żadna zmota. Były montowane fabrycznie. Znaczek jest też na szczotkach i bendixie.

Znaczy się mam mitsubishi samurai

Pozdrawiam,
Mitsubishi produkuje osprzęt elektryczny do samochodów
wiec trzy diamenty są na wielu elementach

Toyota LJ70 3.0 V6 KOCUR
Discovery TD5
Toyota LJ70 3.0 V6 KOCUR

Discovery TD5
No to chyba tak nie do końca jest produkcji Mitsubishi bo jest tam również logo LUKAS i to najprawdopodobniej lucas jest producentemadam992 pisze:Mitsubishi produkuje osprzęt elektryczny do samochodówwiec trzy diamenty są na wielu elementach

Jak widać kooperacja na całego