ktoś oglądał?
Moderator: Albert_N
ktoś oglądał?
Witam wszystkich. Noszę się z zakupem "ekonomicznego""a co za tym idzie małego auta terenowego. wstępnie wybór padł na suzuki vitare 3d, z silnikiem disla. Pytanie do użytkowników, co sadzić o eksploatacji jednostek HDI i tdi. Ktore finansowo wypada kozystniej.Czy auto warto kupić w Polsce czy raczej wybrać sie na zachód. znalazlem takie oto ogloszenie. Auto bedzie wykozystywane w stosunku pół/pół teren -droga asfaltowa bardzo kiepskiej jakości. samuraj raczej odpada mam 191 cm wzrostu i sadze ze to bedzie dla mnie samobojstwo. moge wydac do 20 tys zł. znalazlem nastepujące ogłoszenie moze ktoś ogladał.
http://otomoto.pl/suzuki-vitara-02-2-0- ... 74639.html
Dziękuje za wszelkie rady i sugestie, pozdrawiam.
http://otomoto.pl/suzuki-vitara-02-2-0- ... 74639.html
Dziękuje za wszelkie rady i sugestie, pozdrawiam.
Re: ktoś oglądał?
Syf i malaria. Szyby na korbki. Jeżeli przez całe ,,życie'' pcha ten pług to też nie najlepiej dla silnika...Brak zderzaków, ogólnie zmęczona. Moim zdaniem nie warta tych pieniędzy... 

Zielony Autobus 2,7TDi
w środowisku takie auta nazywa sie dezelami... 

Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności
Suzuki Sj413
Rozumie,jakiego egzemplaża wiec szukać, czy w przypadku akurat tych typów silników disla auta z przebiegami ponad 200 tys. nie będą zbyt awaryjne. ewentualnie prosił bym o namiary na pewnych sprzedawcow lub pośredników, bedzie to moje pierwsze auto 4x4, wiec błaadzić po omacku będę napewno dlugo.
A nie lepiej benzynę z LPG? Myślę że koszt utrzymania takiego auta będzie mniejszy niż przy klekocie...
Zielony Autobus 2,7TDi
Tak sie sklada ze mam blisko na ua a co za tym idzie dostęp do paliwa w cenach zblizonych do ceny gazu.Podejzewam rowniez ze bede zakladal jakies lepsze opony z agresywniejszym bieznikiem , wiec spalanie gazu bedzie pewnie o 1/4 wieksze niz ON a miesiecznie napewno 1500km w tych warunkach zrobie.Rozwazalem kwestie LPG gdyz benzyniakow jest napewnio wiecej i w lepszym stanie.
Po raz kolejny suzuki = benzyna.
I szukaj starej vitary, najlepiej takiej którą ktoś się dobrze opiekował. Na te nowe hiszpańskie z francuskimi dieslami szkoda kasy.

I szukaj starej vitary, najlepiej takiej którą ktoś się dobrze opiekował. Na te nowe hiszpańskie z francuskimi dieslami szkoda kasy.

W takim razie inne małe auto z dislem. wybór jest mały. w Jimnym rowniez siedzi francuski common rail, wiec za przeproszeniem syf nad syfy. A GV z silnikem mazdy, czy w srednim terenie po zalozeniu dobrycch opon i malym lifcie da sobie rade?
bzdury jakieś piszesz...zianie pisze:W takim razie inne małe auto z dislem. wybór jest mały. w Jimnym rowniez siedzi francuski common rail, wiec za przeproszeniem syf nad syfy. A GV z silnikem mazdy, czy w srednim terenie po zalozeniu dobrycch opon i malym lifcie da sobie rade?
na chrzczonym paliwie ch. wie skąd to pewnie, że żaden CR nie pociągnie, ale pisanie przez taki pryzmat o silnikach z CR że to syf nad syfy jest trochę dziwne.
Ostatnio zmieniony sob lut 19, 2011 4:45 pm przez slavok, łącznie zmieniany 2 razy.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
prosze wiec o sprostowanie?
Jesli jezdzi sie samemu i wie co tankuje i przejechalo juz na tym paliwie bez problemu 28 tys km, w mrozy -25 czy wiecej. o pisaniu bzdur nie ma mowy. dlatego tak usilnie planuje zakupic disla.
Odnośnie postu pana Browning . oczywiście ze myslalem o pajero, jednak przy sprowadzaaniu auta z zagranicy akcyza na poziomie 18.6% jest dla mnie zaporowa. Dziwia mnie rowniez niskie w porownaniu z zachodem ceny podawane przez polskich sprzedawcow. aa eksplatacja pajero podejzewam ze jest troche drozsza niz vitary, a jakość aut podobna
Miałem Pajero i muszę szczerze powiedzieć że Pajero jest jakby trwalsze, przy Vitce mam cały czas pewne obawy że zaraz coś urwę
Na pewno jest droższe w utrzymaniu... 

Zielony Autobus 2,7TDi
Pytam czysto hipotetycznie, czy możliwe jest kupienie pajero 2. w polsce w dobrym stanie, sugerujac sie roznica cen z gield zachodnich i polskich, gdzie szukac takich aut?
Jeżeli tylko Pajero II będzie miało ramę to już będzie dobrze...
Reszta to pikuś 

Zielony Autobus 2,7TDi
Acha rozumie
, wiem ze to nie ten dzial, chcial bym zapytac o auto typu kia retona, jest ich bardzo malo ale kii w polsce jest coraz wiecej, wiez ze z nietypowymi autami est wiecej problemow, ale podobno to sportage + interesujacy mnie disel mazdy naa pompie. pajero 2 z wiekszymi oponami napewno nie bedie ekonomiczy a tu w sumie o to mi chodzi. zaplacic wiecej z aauto w lepszym stanie zeby pozniej nie dokladac

Żadna terenówka nie będzie ekonomiczna. 

Zdaje sobie z tego sprawe. ale 2.0 tdi przy masie vitary ni espali tyle co 4.2 w toyocie przy 2 razy wiekszej masie. auto z zalozenia bedzie 2 osobowe wiec nie mosi to byc nie wiadomo co. A te nowsze GV po 2000 roku sa jakies dekikatniejsze maja slbsze podzesploy napedowe czy jak?
Silnik z mazdy pali niedużo. Z tego co piszą użytkownicy 10l ON w terenie to normalny wynik. Wadą jest to, że zanim turbina się nie rozkręci to niewiele się dzieje. No i niektóre awarie tego silnika potrafią dopiec, ale jak zadbany to raczej bezawaryjny.
Tak czytalem cos o duzej liczbie czujników w tym silniku. Turbo dziura mnie nei przeraza na codzien poruszam sie tdi wiec wiem jak sie tym jezdzi.Czyli szukanie vitary z tym silnikiem nie mija sie z celem i warto poswiecic temu czas?. Wydaje mi sie że pajero 2 jest swietne, ale z wyzej wymienionych powodów narazie ni elicze na to ze w polsce trafie zadbany egzemplaż, a w samuraju mozna jakos wygospodarowac we wnetrzu wiecej miejsca dla kierowcy, wydaje mi sie ze nie?
Z tego co wiem to jezdza na tym forum ludzie Twojego wzrostu i sobie radza ,zawsze jest jeszcze wersja podwyzszana.
Ogolna rada co do zakupu bardziej skup sie na stanie mechanicznym auta ,oryginalnoscia przebiegu,historia wypadkowa auta iloscia wlascicieli a na drugi plan zostaw sobie model auta..zadbana kijanka moze byc bardziej bezawaryjna niz nie jedno styrane suzuki ,misiek czy toyota
Ogolna rada co do zakupu bardziej skup sie na stanie mechanicznym auta ,oryginalnoscia przebiegu,historia wypadkowa auta iloscia wlascicieli a na drugi plan zostaw sobie model auta..zadbana kijanka moze byc bardziej bezawaryjna niz nie jedno styrane suzuki ,misiek czy toyota
Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sj413